אחריות צולבת בביטוח מבנה

  • הוספת שוכרים לביטוח מבנה
    ש. | 03/02/2014 13:23

    שלום רב, עשיתי ביטוח מבנה לבית חדש (לצרכי משכנתא) שאני לא גרה בו, אלא משכירה אותו. השוכרים מעונינים שאצרף אותם לפוליסה כשוכרים לא כמוטבים. ביקשתי מחברת הביטוח שיוסיפו אותם, הם לא המליצו לעשות זאת, בכל זאת הם הוסיפו נספח לביטוח שרשומים בו הסעיפים הבאים: 1) מו"מ בזה כי המבטח מוותר על זכות השיבוב כלפי השוכר.  2) מו"מ כי פרק צד ג' מורחב לכלול באחריות צולבת את השוכר. אבקש לברר מה זה אומר, ומה הן ההשלכות של סעיפים אלו, עלי כבעלת הנכס?

    • אחריות צולבת בביטוח מבנה
      עו"ד יקי רנד | 04/02/2014 13:38

      המשמעות של הסעיף הראשון הינה, כי במידה וייגרם נזק למבנה עקב רשלנות השוכרים, חב' הביטוח לאחר שתפצה את המשכיר ע"פ הפוליסה, לא תתבע את הנזק מהשוכרים (תביעה אשר היא זכאית להגיש ללא סעיף זה).
      לגבי הסעיף השני, הכוונה היא כי במידה וייגרם נזק לשוכר עקב רשלנות המשכיר, השוכר ייחשב לצורך זה כצד ג', והמשכיר לא יהיה חשוף לתביעה של השוכר, והשוכר יקבל פיצוי ע"פ הפוליסה. רצוי בהקשר זה, לוודא כי גם פוליסת התכולה של השוכר, במידה ותהיה כזאת, תכלול סעיפים זהים, על מנת למנוע מצב בו המשכיר יהיה חשוף לתביעות כאלו ואחרות, כלומר לשאוף לסיטואציה של הרמוניה ביטוחית בין שתי הפוליסות.
      במידה וקיים חשש שהפוליסות לא מנוסחות בצורה מספיק ברורה, מומלץ להסדיר בצורה ברורה ומפורשת את יחסיי משכיר-שוכר-ביטוח, במסגרת חוזה השכירות.

      • אחריות צולבת בביטוח מבנה וכן בתכולה
        רינת | 05/02/2014 10:33

        בהמשך לתשובתך, הוספתי את השוכרים לפוליסת מבנה שלי במקביל השוכרים עשו ביטוח תכולה שכולל צד ג' והסעיפים שמצויינים הינם:
        א)מוסכם ומוצהר בזה, כי לפי בקשת המבוטח, מוותר המבטח    על זכות התחלוף המוקנית לו לפי סעיף 19 לתנאים כלליים      לכל פרקי הפוליסה לטובת משכיר הדירה המבוטחת בשל      אובדן או נזק אשר שילם בגין הרכוש המבוטח לפי פוליסה      זו.מובהר בזאת במפורש, כי הויתור לפי סעיף זה לא יחול      לטובת מי שגרם לנזק בכוונת זדון.
        ב) מוצהר ומוסכם בזה כי פרק 5 (ביטוח אחריות כלפי צד           שלישי) מורחב לכסות מקרה ביטוח שנגרם עקב רשלנותו     של בעל הדירה והמכוסה על פי פרק זה, בשטח הדירה          בלבד.
        ג. מוזכר שאני בעלת הנכס.

        אבקש לדעת מה המשמעות של הסעיפים הנ"ל, היות ובפוליסת מבנה שלי יש את הסעיפים של תביעת שיבוב כלפי השוכר, ואחריות צד ג' צולבת כלפי השוכר, כך שאני לא יכולה לבוא בתביעות אליהם, האם משמעות הסעיפים הנ"ל זהים? במידה ולא אני יכולה לדרוש לרשום סעיפים אחרים?

        • אחריות צולבת בביטוח דירה
          עו"ד יקי רנד | 06/02/2014 15:44

          מרגע שהשוכר צורף כמבוטח לביטוח המבנה, ממילא אין כל צורך בהכנסת סעיף הנוגע לויתור על זכות השיבוב, שכן גם רשלנותו של השוכר בהחזקת הדירה מכוסה בפוליסה.
          באשר לפוליסת התכולה, על פניו נוסח הסעיפים עונה על הצורך אשר העלית בדבר ויתור על זכות השיבוב ואחריות צולבת.
          עלייך לוודא, כי נזק אשר ייגרם לשוכרים עצמם, עקב רשלנות המשכיר, מכוסה במי מבין הפוליסות.
          במידה ואת מתקשה בהגעה לניסוח מספק, אני ממליץ על פניה לייעוץ מסודר, מאחר ופורום זה לא נועד, לליווי משפטי בעריכת חוזה שכירות, אלא במתן ייעוץ נקודתי.