אתיקה מקצועית: האם עו"ד יכול לפרסם את עצמו באפליקציית 'waze'?

  • פרסום ב wazw
    ורד | 06/05/2020 17:34

    שלום
    האם עו"ד יכול לפרסם עצמו ב waze לעסקים ?
    המשרד שלו יופיע במפה עם נעץ בסמוך לכביש שאותו נהג נמצא
    ויקפוץ כמודעה ( אופציה שניתן לבטל )

    • אתיקה מקצועית: האם עו"ד יכול לפרסם את עצמו באפליקציית 'waze'?
      עו"ד אדם אשכנזי | 06/05/2020 19:01

      שלום רב,

      התשובה לדעתי היא שפרסום כזה הוא גבולי מאוד. מצד אחד עצם השימוש באפליקציה הוא מותר, מצד שני - קיימים סייגים רבים שגם עולים משאלתך, שהם פשוט אסורים. הבה אסביר:

      1. כללי הפרסום המעודכנים, קובעים בסעיף 3(א) כי עורך דין רשאי לפרסם את עצמו בין היתר בספרי מען, ובמדריכי טלפון. המציאות כיום - היא כי האפליקציה בה עסקינן היא סוג של ספר מען ואף ספר טלפונים. סוג של - אני מדגיש. אך זהו לא הנימוק העיקרי והחזק.

      2. סעיף 3(א)(5) לכללי הפרסום מתיר פרסום באתרי אינטרנט, ברשתות חברתיות, וכן "ביישומונים ייעודיים לעורכי דין", אומנם - עסקינן ביישומון שהוא לא ממש ייעודי לעורכי דין, אבל - עדיין מדובר בסוג של אתר, ועדיין עסקינן בסוג של מדריך נסיעה, שהתכלית שלו היא דווקא הקלה על הלקוח.

      3. כן, עוד קובע הסעיף שניתן לפרסם ברשת חברתית, כלומר - האפליקציה היא סוג של רשת חברתית. כל כך למה? זו אפליקציה שמבוססת על ידע המוני, כך למשל לגבי פקקי תנועה, נוכחות משטרתית, וכיו"ב. כלומר, ניתן לראות בה סוג של רשת חברתית כיום לכל דבר ועניין עם ייעוד מסוים, שהוא הכוונה והגעה מיעד ליעד. כמו שלמשל יש רשת חברתית מקצועית כמו לינקדין, שהיא יותר מבוססת על מציאת עבודה. כך גם WAZE.

      4. מנגד, יש לקחת בחשבון שהפרסום באפליקציה אסור בכל הנוגע לפרסומות קופצות, שהרי אז מדובר בהפרה של כללי הפרסום.

      5. כמו כן, אם הפרסום באפליקציה המיוחדת - לעסקים כפי שמתואר בשאלה, כוללת לצד פרסום של עורך דין גם פרסום של בעלי מקצוע אחרים, הדבר יכול להיות פסול מבחינת כללי הפרסום, משום שאז יש בכך פגיעה בכבוד המקצוע ובכללי הפרסום (בכל הנוגע לפרסום שמכבד את המקצוע, וכן גם נוגד את כלל 3(ח) לכללי הפרסום).

      מכאן, שזו עמדתי.

      אסכם: הפרסום ועצם הפרסום ביישומון, לא פסול. מצד שני, קיימים איסורים נלווים, כפי שפירטתי, מה שהופך את הפרסום בסופו של דבר, לפרסום שלא עולה בקנה אחד עם הכללים.

      ככל שהסייגים הם ברי פתרון, וקיים מידע נוסף, כמובן שניתן להפנות הבהרה ואשיב.

      בהצלחה

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il