ניגוד אינטרסים - מה הדין?

  • ניגוד עיניינים
    ייצוג כנגד חברת ביטוח | 09/08/2019 08:01

    1.לעו״ד א מניות בתאגיד של סוכנות ביטוח. אין כל קשר למעט חלוקת דבידנטים מידי מס שנים . מעוניין לייצג לקוח של אותו תאגיד כנגד חברת ביטוח שלתאגיד יש חוזי התקשרות למכירת ביטוח. עם חברת הביטוח שעו״ד א מעוניין לתבוע כעת בשם אותו לקוח.
    האם יכול להתקיים במקרה הנ״ל ניגוד עניינים היכול למנוע את הייצוג.

    2. האם עו״ד יכול לייצג אדם כנגד אותה חברת ביטוח שבה הוא משמש סוכן.  כאשר אותו אדם אינו לקוח של אותו עו״ד תחת.
    הכובע כסוכן ביטוח
    .  משמע אדם פלוני פונה לא׳ כעו״ד ומבקש לייצגו כנגד אותה חברת ביטוח שיש  ל א׳ איתה קשרים.שלא כוללים את פלוני.  האם יכו להתקיים מצב של ניגוד עיניינים?

    • ניגוד אינטרסים - מה הדין?
      עו"ד אדם אשכנזי | 09/08/2019 08:47

      שלום רב, בטרם אשיב, אציין כי השאלות שאתה מעלה הן שאלות מהותיות, ולכן בלי קשר לתשובתי, אמליץ לך לפנות בשאילתא לוועדת האתיקה כדי לקבל תשובה מוסמכת.

      1. יש שני פגמים בהתנהלות הנשאלת. הפגם הראשון הוא כי קיים ניגוד אינטרסים. כלל 14 לכללי האתיקה קובע ברישא: "לא ייצג עורך דין לקוח, לא יקבל על עצמו לייצגו ולא ימשיך בייצוגו, אם קיים חשש שלא יוכל למלא את חובתו המקצועית כלפיו, בשל ענין אישי שלו". בנסיבות, אתה רוצה לתבוע חברת ביטוח, שקשורה בהסכם עם סוכנות ביטוח שלך יש מניות בה.

      עתה בתור אחד (אנוכי) שעוסק בתחום דיני הנזיקין במקביל, ומכיר את העבודה היטב בתחום הביטוח, אני יכול להגיד לך - שתביעה כזו, לא תעשה טוב לחברה שבה אתה מחזיק במניות, היא תפגע בסוכנות, ויכולה להביא לסיום הקשרים עם חברת הביטוח.

      כך שלבטח יש כאן ניגוד אינטרסים. מעבר לכך, הפגם הנוסף, הוא כי גם יכולה לעלות שאלה של עיסוק אחר בתיק - אכתוב זאת בזהירות כי לא ממש הבנתי מה העיסוק השוטף שלך - והאם הוא עיסוק גם כסוכן ביטוח.

      2. לא רק שיש כאן ניגוד עניינים כמו שתיארתי, יש כאן שאלה של הפרת כללי העיסוק האחר. בנוסף, הדין הוא כי חייבת להיות הפרדה בין עבודה א' לעבודה ב'. דומה כי הכלל מתקיים לכאורה, רק שוב הנני כותב זאת בזהירות - מבלי להכיר את העובדות לאשורן. כך או אחרת, יש כאן ניגוד עניינים כפי שפירטתי בתשובה א'.

      בהצלחה!

      בברכה,

      אדם אשכנזי, עו"ד
      מנהל פורום אתיקה מקצועית

      רחוב האורגים 21, אשדוד
      טל': 08-6538011  : Adam@an-law.co.il