ייצוג חברת ביטוח בבית משפט לתביעות קטנות

  • ייצוג על ידי עו"ד
    טליה | 13/11/2016 13:26

    הגשתי תביעה קטנה כנגד חברת ביטוח. החברה העבירה את התביעה לטיפול של משרד עו"ד חיצוני אשר מייצג אותם באופן קבוע בבתי המשפט השונים, ובתביעה מטפלת עורכת דין. כתב ההגנה שהוגש נחתם על ידי הנתבעת (ללא שם ותפקיד). הוא מנוסח באופן ארוך, מסובך, מכפיש, ומשפטי.
    * האם מותר להם לנהל את התביעה על ידי עורך דין, כאשר רק ההופעה בבית משפט תהיה על ידי אדם שאינו עורך דין?
    * האם אין כאן הפרת איסור הייצוג, ושלילת הרעיון העומד מאחורי בית משפט לתביעות קטנות?
    אם כן - מה עלי לעשות??

    • ייצוג חברת ביטוח בבית משפט לתביעות קטנות קישור
      עופר בן אברהם | 13/11/2016 20:04

      1. ככלל, חברה אמורה להיות מיוצגת בבית משפט לתביעות קטנות על-ידי עובד מעובדיה, שאינו עורך דין (רע"א 6892/13, חיימוביץ נגד אוריון ואח').
      2. דעתי כדעתך, שגם כתיבת כתבי טענות עבור אחר היא ייצוג, האסור בבית משפט לתביעות קטנות (למעט במקרים חריגים וברשות בית המשפט), אך סוגיה זו שנויה במחלוקת (ראי הדיון המקושר מטה והמקושר אליו).
      3. אם, להערכתך, כתב ההגנה לתביעתך נוסח בידי עורך דין, לדעתי, זכותך לבקש שיימחק, ולחלופין, שגם לך יותר הייצוג.

      כאן

      • בקשה להבהרה - התשובה לא ברורה
        טליה | 14/11/2016 01:38

        אני מבינה שעו"ד רשאי לנסח את כתב הטענות, ואולם השאלה כללית יותר משאלת זהות המנסח של כתב ההגנה: מה קורה כאשר כל הטיפול בתביעה מועבר באופן גורף למשרד עו"ד חיצוני, כאשר רק ההופעה בבימ"ש היא ע"י נציג החברה שאינו עו"ד.
        האם אין בכך ריקון מתוכן של התקנות?
        ומה אפשר לעשות? מה עלי לבקש? מהי הסנקציה של הפרת ההוראה?
        אינני מעוניינת לבקש לאשר גם לי ייצוג, כי אז אצטרך לשלם לעו"ד וכל הליך ניהול התביעה ואופיה ישתנה - ולא לשם כך תבעתי בתביעות קטנות!
        אני מעוניינת להתנהל מול הנתבעת ולא מול משרד עו"ד.

        • מציע לך לקרוא שוב
          עופר בן אברהם | 14/11/2016 09:30

          את תשובתי לעיל ואת השרשורים שקישרתי אליהם במלואם (ולא רק את התגובה הראשונה בכל אחד מהם). בינתיים אחזור על עיקרי הדברים:
          1. עורך דין אינו רשאי ליצג בעל דין בבית משפט לתביעות קטנות, למעט במקרים חריגים, ברשות בית המשפט.
          2. לדעתי, הנתמכת בפסיקה, גם כתיבת כתבי טענות היא ייצוג, ועל כן עורך דין גם אינו רשאי לכתוב כתבי טענות עבור בעלי דין בתביעות קטנות (למעט ברשות כאמור).
          3. אם את מעריכה, שכתב ההגנה לתביעתך נכתב על-ידי עורך דין, לדעתי, זכותך לבקש שיימחק.
          4. אם לא נחה דעתך, אפנה אותך לדברים שכתב שופט בית המשפט לתביעות קטנות בתל-אביב, גיא הימן, על תובעת ונתבעת בעניין תאונת דרכים. שתיהן לכאורה לא היו מיוצגות, אך כל אחת מהן הגישה כתב טענות, זו כתב תביעה וזו כתב הגנה, שנכתבו כנראה בידי עורכי הדין של חברות הביטוח, אך אותן חברות לא היו צדדים למשפט (ת”ק 41069-01-15, רינה לוי נגד טטיאנה קרוגליאק):
          “ראשית - התראה. אין זה מתקבל על דעתי כי כתב-טענות ייכתב בידי חברת-ביטוח, ואיננה צד להליך. הדבר עומד בניגוד לכללי הייצוג בבית-המשפט לתביעות קטנות, כנדרש בסעיף 63(ב) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984. הוא סותר, מניה וביה, את תכליתו של ההליך בתביעות הקטנות אשר לא יוכל להשלים עם קנייתו, בידי מי מהצדדים, של יתרון אך משום שבִּמְקום שיכתוב את גרסתו בעצמו נמצא מי שינסח עבורו את הדברים (ומי ייתן ובניסוח לבדו התמצה הענין). הדבר מאיים, עוד, לפגוע במהימנותו של ההליך ובו, תחת שיישמעו גרסאות של הצדדים ונימוקיהם, באים גורמי-מקצוע בנעליהם כאילו הייתה זו התדיינות בין שתי חברות של ביטוח. לבסוף מרבה הדבר, שלא לצורך, את העומס על בתי-המשפט לתביעות קטנות, שהתור המשתרך לפתחם - ארוך.
          "קריאתם של כתב-התביעה וההגנה כאחד מגלה כי אלה ערוכים בדרך, ומשתמשים במונחים, שברי - מבלי למעט מאיכויותיו של איש - כי לא היה בידי הצדדים, לבדן, להוציא תחת ידיהן. אם נותר ספק כלשהו - ולא נותר - הרי הוא מסולק עם הכתוב בסיפא לכתב-התביעה: 'מספרנו...'; ובסיפא לכתב-ההגנה: 'ב/הנתבעת'. לא אטעה אם אעריך כי התובעת איננה נוהגת למספֵּר תביעות קטנות שהיא צד להן ואילו הנתבעת איננה נוהגת לחתום כך על מסמכים שהיא מגישה. ועוד, כפי הנראה לא טרח מי שכתב עבור הנתבעת את החלק בכתב-ההגנה, המתייחס לנזק, לחרוג מנוסח קבוע אשר בינו לבין המקרה הנדון אין דבר וחצי דבר וגם לגופו הוא שגוי ומופרך. זהו ענין מקומֵם, המשחית את זמנו של בית-המשפט השחתה ממשית.
          "הדברים לא הובילו אמנם - מתוך יישומו של עקרון המידתיות והוא כלל-יסוד במשפטנו, למחיקתם של כתבי-הטענות - אולם הם יוליכו לחיובן הן של התובעת והן של הנתבעת בהוצאות לאוצר-המדינה. זהו צעד מתחייב בהעברתו של מסר ולפיו בית-המשפט לתביעות קטנות לא ישלים עוד עם התנהלות נפסדת של חברות-ביטוח אלו ואחרות. הללו - יעסקו בביטוח. אל להן לשלוח ידן בכתיבתם של כתבי-טענות עבור אחרים. בתוך 30 ימים מיום המצאתו לידיהן של פסק-דין זה תשלמנה התובעת והנתבעת, כל אחת, סך של 500 ש"ח לאוצר-המדינה...”
          5. ואם חברת הביטוח היא כן צד למשפט, אז, כפי שכתבתי, היא אמורה להיות מיוצגת על-ידי עובד מעובדיה שאינו עורך דין.
          6. ואם עדיין אינך רגועה, אוסיף, שאיני מכיר שום הוכחה, שייצוג בבית משפט בכלל, ובבית משפט לתביעות קטנות בפרט, מגדיל את הסיכויים לזכות במשפט. המחקר היחיד, שמצאתי בנושא זה, של שמואל בכר ואבישי קליין, מוכיח דווקא את ההיפך (חפשי בגוגל: “פרדוקס הייצוג בבית המשפט לתביעות קטנות").

    • וראי גם קישור
      עופר בן אברהם | 13/11/2016 20:06

      כאן

    • עורך דין ותביעה קטנה
      ליאור חאיק, עו"ד | 16/11/2016 10:00

      היי טליה,

      עורכי דין ומשרדי עורכי דין יכולים לנסח כתבי תביעה, הגנה וכל מסמך בבית משפט לתביעות קטנות, אך לא יכולים לייצג פיזית את אחד מן הצדדים בבית המשפט (כפוף לחריגים, אם למשל אחד מהצדדים הוא עורך דין בעצמו).

      יש על העניין פסיקה ברורה שקובעת ש"ייצוג" בתביעה קטנה הוא הופעה. ייצוג הוא לא כתיבה וניסוח מסמכים משפטיים.

      באופן מעשי, למעלה מ-90 אחוז מהמסמכים המנוסחים במסגרת תביעות קטנות מנוסחים על ידי עורכי דין ואין מניעה לכך.

      ככל ויש צורך בסיוע נוסף, אני עומד לרשותך.

      בברכה,

      ליאור חאיק, עו"ד
      מנהל פורום צרכנות ופורום דיני חוזים

      לוי אשכול 31, רחובות
      טל': 052-5475475; מייל: haiklior@hotmail.com

      • האם אותם עורכי דין גם חותמים על כתבי הטענות?
        עופר בן אברהם | 16/11/2016 17:56

        אם לא, למה?