פורום תמ"א 38

פורום תמ"א 38 – המענה המשפטי המקיף לוועדי בתים, לדיירים, ליזמים ולכל המתעניינים ומתלבטים בנוגע לפרויקט תמ"א 38 בבניין שלהם. נשמח לכוון אתכם ולהעניק עצה טובה – שתסייע להצלחת פרויקט תמ"א 38 שלכם.

מנהלי פורום תמ"א 38

עו"ד אילן הלוי

בעל מעל ל 30 שנות ניסיון, בעל משרד עורכי דין בתחום הנדל"ן עם התמחות בתמ"א 38.

עו"ד הדר פינק טבת

בעלת משרד בוטיק העוסק במקרקעין בכלל והתחדשות עירונית בפרט. 27 שנות ותק.

עו"ד אבירם לב

מוביל משרד בוטיק המעניק שירותים מקיפים בכל תחומי הנדל"ן וההתחדשות העירונית.

זכויות בתמא 38/1

יורם 12/01/22
האם נכון מצד הדיירים בפרוייקט תמא 38/1 לתת ליזם זכויות מכח התמ"א  וגם מכח התב"ע של הבניין או רק זכויות של תמא ?
מה משמעות זכויות התב"ע?
כיצד ניתן לבדוק מהן זכויות התב"ע של הבניין? 

זכויות מכוח תמא 38

עו"ד אילן הלוי מנהל 02/02/22

יורם שלום

על כל חלקה יש מספר תוכניות הקובעות מה ניתן לבנות על אותה חלקה. בכלליות יש תוכניות ספציפיות (לחלקה או למספר חלקות) שהוכנו על ידי הוועדה הרלבנטית לכל רשות ויש את תוכנית מתאר ארצית (תמ"א) שהוכנה וחלה על כל הארץ. זכויות מכוח התמ"א וזכויות מכוח התב"ע יכולות להיות חופפות או מצטברות, תלוי במקום עליו מדובר.

בכל מקרה כאשר מבצעים פרויקט בבנין שואפים לנצל את כל זכויות הבניה שניתן מכל תוכנית אפשרית, תב"ע ותמ"א. אין שום טעם "לשמור" זכויות אלא הכל הוא חלק מהמכלול העיסקי מול היזם הנבחר.

את הזכויות החלות על כל חלקה ניתן לראות באתר אינטרנט של הוועדה המקומית הרלבנטית לתכנון ובניה.


מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

סרבן

דני 11/01/22
יזם תמא מציע תוספת של 10% לדירות במסגרת הריסה ובניה
יהידרות יקבלו בין 10 ל-15 מטר
האם טענה שלא תמורות שוות תתקבל בפני מפקח ע"י דייר סרבן? מה פסיקה?
ר'
https://www.calcalist.co.il/real-estate/article/HkV9L710000

תמורות שונות בין הבעלים בתמ"א

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 13/01/22

שלום, דני

איני יכולה לראות מה שלחת בקישור.

עניינית, התמורות אינן תמיד שוות לכלל בעלי הדירות ככל שישנם מאפיינים שונים של הדירות הקיימות.

שווין בין בעלי הזכויות אינו תמיד מגולם בתוספת שטחים זהה לכל הדירות. שוויון יכול להימדד גם באופנים אחרים. 

בהצלחה בתביעה נגד הסרבן


מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

תמורות

ש 11/01/22
האם מקובל שבתמא 38/2 נותנים פחות שטחי תמורה מאשר בתמא38/1? 

האם יש הבדל בתמורות בין תמ"א הריסה לתמ"א עיבוי?

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 13/01/22

שלום ש

המדובר בעניין מסחרי, אשר תלוי בנתוני העסקה הספציפית.

מקובל שבתמא עיבוי מתקבל לפחות ממ"ד בתוספת, עליו נשענים הממ"דים של הדירות החדשות. עם זאת, בבחינה של תמורות יש לקחת בחשבון שווי כולל של התנאים והעסקה.

האם בהכרח דירה ישנה, בתוספת חיזוק ושטח נוסף מסויים, באמת מגלמת שווי גבוה יותר מאשר דירה חדשה לחלוטין, בבניין חדש לחלוטין, גם אם ללא תוספת שטח לעומת הדירה הקיימת?

לטעמי התשובה שלילית. 

יש לבחון כל מקרה לגופו. 

מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

תמ״א 38/2 בבניין מורכב

שני 11/01/22
שלום רב,
האם יזם יכול לקדם הליכי פינוי בינוי בשם קבוצת בניינים? מה הרוב הדרוש לקידום פרוייקט שכזה המכיל מספר בניינים מורכבים (בעלי כניסות נפרדות) ובניינים נפרדים? 
יזם פנה לדיירים (שחלקם חתמו נון שופ) וטען שלאחר מספר פגישות עם העירייה הוא הגיע איתה להסכמה עקרונית לקידום הפרוייקט.
אציין שלא נבחרה נציגות, לא עו״ד ומן הסתם גם לא מכרז יזמים בשלב זה.
תודה מראש,
שני

מה לעשות אם היזם מתכנן פרוייקט בלי הסכמת הבעלים?

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 13/01/22

שלום, שני

המצב שאת מתארת, לצערנו, קורה לעיתים קרובות מדי, וחבל שכך.

באופן עקרוני רשויות התכנון נדרשות לבחון תכנית על מקרקעין רק כאשר היא מוגשת מכוח זיקה למקרקעין. כלומר, יזם יכול לתכנן שטח מחדש רק לאחר שקיבל את הסכמת בעלי הזכויות בו, לפחות 60% מהם.

איני יודעת באיזו רשות תכנונית מדובר ומהם בדיוק ההליכים שהיזם ביקש, יתכן שנעשו לאחר חתימות של בעלי הזכויות על הסכמה כלשהי. העובדה שאינכם מיוצגים מצערת, אך אינה הכרחית, ובוודאי שלא ניתן להאשים בכך את היזם.

לפיכך מומלץ מאוד להתארגן בהקדם, לקבל ייעוץ משפטי מקצועי מעורכ.ת דין מנוסה בתחום, לכנס לבחור נציגות וייצוג משפטי, ולבחון את התכנון המוצע. במידת הצורך, להיעזר במייצג.ת שלכם  לעצור הליכי תכנון שאינם מקובלים על רוב בעלי הזכויות.

נראה שעוד לא מאוחר מדי, ויש תקווה להתנהל בדרך מסודרת, לשביעות רצונכם.

בהצלחה!  

מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

פינוי בונוי מול תמא 38/2

אורי ראובן 11/01/22
שלום חברים,

אני רוצה להבין בפרויקט הריסה בניה.
אדם מעל גיל 80 זכאי לקבל שני דירות בשווי דירה החדשה.
אם  אני בן 79 וחתמתי על חוזה האם שני יכול לבקש את זה אחרי שכבר יש 80% חתימות?
ואם כן האם אתם ממליצים לעשות הסכם מול היזם עם עורך דין פרטי?
או לבקש מהעורך דין שכתב את החוזה שלנו לעשות מולו הסכם?
האמת שאני פחות סומך על העורך דיין שכתב את החוזה אחרי החתימה אני מבין שהוא לא אדם חכם בכלל המון דברים הוא לא הכניס לחוזה.
עכשיו אני מבין שהחוזה שלנו מאוד סטנדרטי ולא דואג לנו... כל העורכי דין פשוט רצו להתקדם לפרויקט ופחות חשבו עלינו הדירים... ושוב  יש לנו בפרויקט אולי 300 דירות, העורך דין שלנו והצוות שלו ממש לא סובלניים אלי שאני מבקש להבין מהם על הנושאים האלה, הם עונים מאוד בכללי ובחוסר סבלנו העורך דין הראשי הפנה אותי לאינטרנט אחרי ששאלתי אותו יותר מ3 שאלות בטלפון, ביקשתי ממנו להבין למה אין סעיף למבוגרים הוא אמר שאין בפרויקט זה. בפעם השניה ששאלתי אותו הוא אומר שמוכן לברר מה המציע היזם, עד עכשיו חצי שנה אחרי לא חזר אלי עם תשובה.. הוא מתנהג כאילו אין לו זמן או סבלנות אלי, זה מאוד מצער אותי, הילדים שלי לא רוצים להתערב בכלל אמרו לי לא לחתום.
אני לא כל כך יודע מה לעשות.

זכויות קשישים בתמ"א ובפינוי בינוי

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 12/01/22

אורי, שלום רב

יש הבדלים בין תמ"א לבין פינוי-בינוי לעניין הזכויות המגיעות לקשישים, ולהגדרת "קשיש".

בחוק פינוי-בינוי קשיש מוגדר מעל גיל 70, בתמ"א מעל גיל 80. המועד הקובע הוא יום חתימת ההסכם הראשון (ולא יום פנוי הדירה!)

מטבע הדברים, מאחר שפרוייקט פינוי-בינוי הוא רחב הרבה יותר מפרוייקט תמ"א, האפשרויות לקשישים נרחבות יותר. (יש גם השלכה מעניין המיסוי, אך לא אכנס אליה כאן).

בכל מקרה, לקשיש לפי חוק פינוי בינוי מותר "לפצל" את הזכויות לשתי דירות או לקבל יתרה בכסף, או למכור את דירתו בפטור ממס ככל שהוא עובר להתגורר בדיור מוגן.

הטבות אלו אינן ניתנות במסגרת התמ"א.


לעניין ההתנהלות המצערת שתיארת עם עורך הדין מטעם בעלי הזכויות, הרי שיש אולי מקום לשקול להחליף את הייצוג, ככל שאינכם מרוצים ממנו, ובפרט שאינכם מקבלים מענה ענייני. תפקידו של עורך הדין (לתפיסתי) הוא אינו רק משפטי, אלא גם ללוות את בעלי הזכויות בתהליך המורכב והלא-קצר של התחדשות עירונית.

אני מניחה שזו תחושה משותפת למספר בעלי זכויות ולא רק לך. הייתי מציעה לשקול ייעוץ פרטני, אולי במסגרת התאגדות של מספר בעלי זכויות, כך שהעלויות, לפחות בשלב ראשון, יתחלקו בין מספר בעלי זכויות, ולאחר מכן לשקול החלפה, במידת הצורך, של מייצג שידאג לאינטרסים של כולם.

בהצלחה רבה

 

מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

זכויות בני מעל 85 בתמא 38-2

שרה 11/01/22
שלום,
מה זכויות בני מעל גיל 85 בפרויקט תמא 38-2?

הקבלן חייב להציע רכישת דירה אחרת בעלות של הדירה החדשה ? אם כן, מתי זה צריך להתבצע? 
תודה

זכויות קשישים בתמ"א הריסה

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 12/01/22

שלום, שרה

אם הכוונה לתמ"א הריסה, הרי שאין משמעות להיות הבעלים קשיש, שכן בכל מקרה מפנים את כלל בעלי הזכויות, כמובן, טרם הריסת הבניין.

אם כוונתך היתה לתמ"א עיבוי, הרי שקשיש זכאי לדיור חלוף הולם.

קשיש בחוק זה הוא מי שמלאו לו 80 ביום חתימת ראשון הבעלים על העסקה. 

משאלתך דומה שהנך נסמכת על חוק פינוי-בינוי, אשר הוראותיו שונות מאלו המתייחסות לתמ"א. בתמ"א אין כל חובה כזו, להבדיל מפרוייקט לפי חוק פינוי-בינוי.

מקווה שהבהרתי לך את הדברים.

 

מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

סרוב חתימה

סימה יעקובי 10/01/22
אם לאחר שחתמו כל הדיירים בבניין  על הסדר תמא (הריסה ובניה) ואני מסרבת משום שהקבלן מוסיף רק מרפסת של 12 מטר וזהו. ובנוסף הוא לא נוקב בסכום עלות דירה חדשה שהבטיח שיימכר לדיירים הקיימים בהנחה משמעותית. האם לאור זאת, אני יכולה להיתבע על ידו או על ידי הדיירים האחרים ? ואם כן, מה הנזק שיכול להיות לי?

סרוב חתימה

עו"ד אילן הלוי מנהל 23/01/22

שלום רב

המפקחת על המקרקעין (בפניה תובא התביעה) לא בודקת מה ניתן היה לקבל אלא רק אם את קופחת בתמורות לעומת היתר. אל תשכחי ש- 80% הצביעו בעד התמורות האלו ולכן עול ההוכחה עליך להראות שלמרות זאת יש כאן קיפוח.

 ככל ולא תחתמי על ההסכם את בוודאות תתבעי - זה החוק ואין אפשרות אחרת. לא ניתן לפסוק כנגדך פיצויים נזקיים אבל כן אפשרי יהיה לחייב אותך בהוצאות המשפט.


מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

הצהרה מצד יזם קבלן עבור עבודה שכרוכה בסיכון

אלכס 10/01/22
שלום רב,
אודה על עצתכם לגבי הסוגיה הבאה:
אנו נמצאים בשלב מתקדם של פרויקט תמ"א 38 ובתקופה הקרובה אמורה להתבצע עבודה רצינית של קידוח חורים מתוך חדר שינה של דירתנו כלפי חוץ לטובת הקמת ציפוי מבטון לקיר חיצוני של הבניין. צוות הקבלן יאטום את אותם הפתחים שייווצרו רק בסיום העבודות ללא זמן מוגדר (לא מתחייב מתי זה יקרה). הדבר בעייתי בשל תקופת הגשמים וסיכון לגרימת נזק. קיים ריהוט ליד מיקום של הקידוח העתידי וקרמיקה.
דיירים מאגף סמוך של הבניין שכבר עברו את אותו התהליך רדפו אחרי הקבלן ימים ולילות כדי לבצע איטום בדירתם גם אחרי שהעבודות מבחוץ הסתיימו.
האם קיימת אפשרות במקרה הזה להחתים את היזם קבלן על הצהרה שתיערך ע"י עו"ד שבה הוא יתחייב לבצע איטום לחורים שיווצרו מתוך הדירה בפרק זמן מוגדר מראש וייקח אחריות על גרימת נזקים במידה ויהיו?

הצהרה מצד היזם

עו"ד אילן הלוי מנהל 23/01/22

שלום רב


לא ברור למה הכוונה ב"ציפוי מבטון לקיר החיצוני". אני מניח כי מדובר בלוחות חיפוי המחוברים לקיר הבטון. אם זה המצב אני לא רואה איך גשם יכול להכנס במצב כזה.

בכל מקרה הקבלן/היזם אחראי לכל נזק שיגרם לכם ואין צורך באישור נפרד שלו על כך. זו אחריות על פי החוק ואני בטוח שגם בהסכם התמ"א שחתמתם מולו יש סעיף המטיל עליו אחריות לנזקים.

לגבי פרק הזמן לאיטום- אם יש מפקח מטעמכם - שהוא יטפל בכך. אם אין - תפנו כנציגות ליזם אפילו במייל שיתחייב שסגירת החורים תעשה בתוך X ימים. זה מספיק.  

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

פרויקט תמ"א 38

נינה 10/01/22
שיפוץ הבניין שנמצא עדיין במסגרת פרויקט התמ"א זו השנה הרביעית והועבר לכונס נכסים.
האם אפשרי עדיין להיוועץ עם עו"ד בעניין מצב המשך הבנייה מאחר ואין למי לפנות כדי להתעדכן והדיירים מתוסכלים שלא מקבלים תשובות.
והאם ניתן לתבוע את מנהל העבודה בלבד מאחר והופנו אליו מספר דברים שלא קיבלו מענה וקבלות למיניהם שאמורים לקבל את החזריהם ולא מקבלים תשובות ברורות אלא מפנים את האחריות אליהם מאחד לשני וחוזר חלילה.

פרויקט בכינוס נכסים

עו"ד אילן הלוי מנהל 23/01/22

שלום נינה


לפי מה שאת מתארת הפרויקט מנוהל כעת על ידי כונס הנכסים של היזם מולו חתמתם על הסכם התמ"א. אני ממליץ שבעלי הדירות יקבלו יעוץ פרטני מעורך דין שידע אי לפנות ולדבר מול כונס הנכסים.

אני לא רואה שום עילת תביעה כנגד מנהל העבודה שלא מספק תשובות ברורות. זה לא תפקידו. 


מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

האם מגיע פיצוי על מחסן ?

oz 09/01/22
שלום,בעוד שלושה שבועות מתחילים פרוייקט תמא בבינין, הבית שייך לחברת חלמיש ומושכר לאמא שלי, יש לנו מחסן (בערך 8 מ"ר) שאנחנו מחזיקים בו ציוד אישי שלנו. האם מגיע לנו מחסן חלופי או פיצוי ? תודה


פיצוי על מחסן

עו"ד אילן הלוי מנהל 23/01/22

שלום רב


אם הבנתי נכון אתם לא הבעלים של הדירה ושל המחסן אלא שוכרים אותם מעמידר. כך שכל נושא התמורות צרך להיות מוסדר בינכם ובין עמידר. 

לפי מה שאתה מתאר המחסן הוא לא חלק מהדירה ולכן קשה לי לראות שתקבלו פיצוי על כך.

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

היתכנות כלכלית בתמ"א חיזוק

חליז 09/01/22
שלום רב,
אודה על תשובה למס' שאלות בנוגע לתמ"א חיזוק המבנה ותמ"א הריסה ובינוי:
1.עד מתי ניתן להגיש בקשה להיתר ביצוע פרוייקט תמ"א 38/1- חיזוק המבנה, ועד מתי לתמ"א 38/2-הריסה ובינוי. שמעתי שניתנה ארכה מעבר לסוף אוקטובר 22, האם נכון?
2. בנוגע לתמ"א חיזוק המבנה 38/1, מה נחשבת סיבה מוצדקת להתנגד לפרוייקט? אנחנו 12 דיירים בבניין בן 3 קומות עם מעלית וחנייה. במידה ותעשה תמ"א חיזוק לא נקבל לא ממ"ד, לא מרפסת ולא מחסן בגלל מגבלות זכויות בנייה. למעשה לא נקבל שום תמורה מלבד חיזוק המבנה ושיפוץ החזית. לעומת זאת, 2 הדיירים המחזיקים כל אחד ב 2 דירות גג יצאו היחידים הנשכרים כי ירוויחו את הבנייה על הגג. בהקשר לזה אבקש לחדד את המונח "היתכנות כלכלית". למי הכוונה? לכל הדיירים? לרוב הדיירים? כי רוב הדיירים לא יקבלו תמורה הולמת, אז האם זו נחשבת סיבה מוצדקת לסרב לפרוייקט מבלי להחשב כסרבנות,  ומה נחשבת סיבה מוצדקת מהותית להתנגדות לתמ"א חיזוק?
3.לגבי תמ"א 38/2- הריסה ובינוי. במידה והדיירים נדרשים, כל אחד, להוסיף כמה מאות אלפי שקלים עבור ביצוע הפרוייקט האם זו סיבה מוצדקת לסירוב? ואם לא, מה נחשבת סיבה מוצדקת מהותית לסירוב לפרוייקט תמ"א הריסה ובינוי.
תודה רבה 

התכנות כלכלית בתמא

עו"ד אילן הלוי מנהל 23/01/22

שלום רב


לא ברור מהשאלה על איזה עיר מדובר והתשובה עשויה להשתנות לגבי חלק מהשאלות

בנתיים תוקפה של תמ"א 38 הוא עד תחילת חודש אוקטובר 2022. כנראה שיאריכו אבל לא ברור באיזה תנאים והאם גם הפטורים שהיו עד כה- לגבי מס השבח, מע"מ והיטלי ההשבחה- ימשיכו לחול.

רצוי להגיע לתחילת אוקטובר עם בקשה להיתר שנקלטה במערכת ועם אישור וועדה. 

סיבת התנגדות מקובלת היא קיפוח אותם דיירים שלא חתמו. אם הסיבה להבדלים בתמורות היא תכנונית ובלתי נמנעת - יתכן והמפקחת תחשוב על איזונים מסויימים אבל בעיקרון אני לא רואה שתעצור בגלל זה את הפרויקט. חיזוק הבנין וכו' היא תמורה, אולי לא מספיקה לדעתכם, אבל עדין תמורה. שוב- אם יש פער לא מוסבר בתמורות אז הפתרון הוא יצירת איזונים אחרים, אולי אפילו בכסף, ולא עצירת הפרויקט שטוב וחשוב לכולם.

אני לא חושב שהמפקחת יכולה לאץ אדם להוסיף מאות אלפים מכיסו ולחייב אותו בתמ"א 38/2 הריסה ובניה. אבל אין למשל שום הוראה בחוק המחייבת בתשלום שכר דירה במהלך הפרויקט והיא בהחלט כן רשאית להכשיר פרויקט כזה ללא תשלום שכר דירה.

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

ליקויים בהסכם תמא

טניה 09/01/22
מה ניתן לעשות אם גיליתי ליקויים רציניים לרעת הדיירים בהסכם שכבר נחתם? ( טרם ניתן היתר בניה) ומה ניתן לעשות אם לדעתי  יש לקויי בטיחות בתכנית שהוגשה?

פגמים בהסכם תמ"א 38

עו"ד אריה בדנר מנהל 10/01/22

טניה שלום,

משנחתם הסכם, הצדדים להסכם כפופים להוראות חוק החוזים הקובעות, בין היתר, את האפשרויות המוגבלות והחריגות לביטול ההסכם. מעצם טיבם וטבעם של דברים אינני מכיר את ההסכם והליקויים שהנך מכוונת להם והמלצתי הינה להתייעץ עם עורך הדין שבחרתם לייצג אתכם בפרויקט או עורך דין אחר הבקיא בתחום, כדי שיבחן הדברים וייעץ לכם פרטנית. באשר לתוכנית ההגשה -  המלצתי הינה להתייעץ עם המפקח שבחרתם ללוות אתכם בביצוע הפרויקט.

 

שדרות שאול המלך 8, תל אביב

03-6120890

Law-Offices@Badner.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

תמא 38

יורם 08/01/22
תמא חיזוק בניין .
80% מהדיירים אישרו את התמא וחתמו על הסכם .
נוסח ההסכם לא מקובל על יתרת 20% מהדיירים .

מה ניתן לעשות בנושא  כדי לשפר הנוסח  ?  

תמא 38

עו"ד אילן הלוי מנהל 20/01/22

שלום יורם

בעיקרון אם ה- 80% כבר אישרו וחתמו ואני מניח שאתם גם מיוצגים על ידי עורך דין - לא ניתן הרבה לעשות לגבי נוסח ההסכם. יחד עם זאת כל יזם מעוניין להגיע למצב של 100% חתימות. לכן תעבירו את ההערות בצורה מרוכזת לעורך הדין שלכם וליזם. יתכן והוא יעדיף להוציא נספח תיקון ולא להגג לתביעה. 

אני מדגיש עוד כי אם יש טענה לקיפוח של מי מכם בתמורות אז יש להדגיש זאת על מנת שבהמשך ובמידה ולא תגיעו להסכמה- לא יביאו כראיה נגדכם שלא ציינתם זאת



מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

ברוטו

ירדן 07/01/22
הדיירים מקבלים דירה חדשה בתמא הריסה.
דירה ישנה מחושבת מטר נטו100 + בחישוב זה בערך ברוטו 25 מטר. קירות דקים יחסית חיצוניים.
בחדש יהיה קירות עבים חיצוניים


כמה יהיה החדש?  125 ברוטו? או 100 נטו + ברוטו כמה שצריך שזה אולי ברוטו140?
רוצה לבדוק בסוף כמה ישאר לנו נטו. יודעת שברוטו לא יקטין את הנטו.
(השאלה הנ''ל לא מתייחסת לתוספת.
בנפרד אחשב את התוספת שהייזם מציע. אוסיף המאמרים לחישוב)

ברוטו

עו"ד אילן הלוי מנהל 09/01/22

ירדן שלום


יש כללים ברורים בחוק לחישוב שטח דירה. החישוב כולל את עובי הקירות וככל שהקירות משותפים עם דירה נוספת אז מחצית מעובי הקיר.

כאשר מציעים לכם שטח דירה חדשה זה ברוטו, כלומר- כולל עובי קירות. ההפרש בין הברוטו לנטו תלוי בתכנון הדירה שכן רק אז ניתן לראות מה היקף הדירה, כמה קירות משותפים וכמה הם קירות חוץ עבים יותר.

אני ממש לא חושב שהפער הוא 25 מ"ר על 100 מ"ר נטו. זה נשמע לי מופרך לגמרי. אם מדובר על דירת 100 מ"ר נניח 10*10 אז סך קירות החוץ הוא 40 מ"ר * 0.2 מ"ר עובי = 8 מ"ר. נכון עובי קיר חיצוני יכול להיות גם 0.4 מ' אבל מנגד לא הורדתי על קירות משותפים.  זה כמובן לא חישוב מדויק אלא באופן גס.

 

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

תמורה

לביא 07/01/22
בחישוב שטחי תמורה בתמא 38/2. האם שטחי שירות שאינם בשטחי קונטור הבניין יהרסו ללא תמורה?

תמורה

עו"ד אילן הלוי מנהל 09/01/22

היי לביא


לא בטוח שהבנתי עד הסוף את השאלה. 

צריך להפריד בין מצב קיים למצב עתידי. נכון להיום יש אולי שטחים שבנויים מעבר לקווי בנין מותרים. כאשר הורסים ובונים מחדש חייבים לבנות לפי קווי בנין מותרים ללא חריגה. 

אני מבין שכיום אתם רואים גם בשטחי שירות אלו כחלק משטח הדירה שלכם. לכן רצוי שתמדדו את שטחי הדירות כיום (כולל שטחי השירות) ותשוו למה שמוצע לכם. 

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

תמא 38/1 הערת אזהרה בטאבו

אלם 07/01/22
נתקבל אישור תמא 38/1 היזם טרם התחיל בעבודות עקב תוספת להסכם שהיזם העלה (חניה ומחסנים) בנוסף עדיין ישנם 2 דירות שטרם הועבר בטאבו (פטירה ירושה)

מבקש לדעת במצב זה היזם יכול לרשום כבר הערת אזהרה בטאבו . כמו כן האם חברי הנציגות חותמים על תוספת ההסכם זה מספיק או כל בעלי הדירות חייבים לחתום


הערת אזהרה תמא

עו"ד אילן הלוי מנהל 09/01/22

שלום רב

אני מבין שנחתם כבר הסכם התמא וכי היזם נמצא בשלב מתקדם של הליכי התכנון.

ניתן לרשום הערת אזהרה מיד לאחר חתימת ההסכם והכל בכפוף למה שנכתב והוסכם בהסכם עצמו.

הרישום יכול להתבצע רק אם הבעלים רשומים בנסח הטאבו. אם הם לא רשומים כי יש צורך להשלים הליכי רישום שונים - אז לגבי אותם בעלים לא ניתן עדין לרשום הערת אזהרה עד להשלמת הרישום על שמם. תשומת הלב כי רישום הערת האזהרה הוא פרטני ולכן גם אם יש מניעה לגבי דירה מסוימת עדין ניתן להמשיך ברישום הערות אזהרה לגבי היתר.


מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

מה הרוב הדרוש לתמ"א 38 חיזוק

חליז 06/01/22
שלום רב,
אבקש לדעת מה הרוב הדרוש לתמ "א 38 חיזוק המבנה. בנין 3 קומות, 12 דיירים, ועד מתי ניתן להגיש את הבקשה. האם חל פה תיקון מהזמן האחרון של הורדת הרוב ל 66%? כמו כן, איזה עילה  יכולה להצדיק התנגדות של דייר לפרוייקט?
תודה רבה

הרוב הדרוש לתמ"א חיזוק

עו"ד אילן הלוי מנהל 09/01/22

שלום רב


הרוב הנדרש לתמא חיזוק הוא 2/3 מהבעלים המחזיקים ביחד לפחות 2/3 מהרכוש המשותף.

אם מדובר בבנין של 12 דירות רשומות אז לפחות 8 בעלים צריכים לחתום על ההסכם ובלבד שהם מחזיקים ביחד לפחות 2/3 מהרכוש המשותף (תבדקו בנסח הטאבו כמה חלקים כל אחד מחזיק ברכוש המשותף).

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

התייעצות לגבי התהליך

יפית 06/01/22
התחלנו בתהליך לקדם תמ"א 38 או פינוי בינוי. בחרנו עו"ד, וקיבלנו אישור של הדיירים על כך. עוה"ד מבקש מאיתנו לחתום על הסכם ליווי משפטי שכולל את החובות שלו כלפינו, התייחסות לשכ"ט והתייחסות למקרה של רצון לסיום ההתקשרות עם עוה"ד. 
האם זה נהוג לחתום על הסכם כזה?
האם נדרש אישור מכל הדיירים או שהנציגות מספיקה?
נושא של שכ"ט, זה בין היזם (שטרם נבחר)  לעוה"ד - למה אנחנו צריכים להיות חלק מזה?
אשמח להסבר. תודה

הסכם מול עורך הדין

עו"ד אילן הלוי מנהל 09/01/22

יפית שלום רב

החתימה מול עורך הדין שלכם היא הליך רגיל וטוב גם לכם, על מנת שיהיה ברור מה קורה במקרה שיחתם הסכם תמא ובמקרה שלא יחתם הסכם תמא.

אם אכן נחתם הסכם תמ"א אז לרוב מצוין בהסכם מול עורך הדין שכרו ותנאי התשלום מולו. למרות שבסופו של דבר היזם נושא בשכר עורך הדין - חשוב לכם לדעת שהשכר סביר ולא מעבר למה שנהוג לשלם וכן שתנאי התשלום לשכר מבטיחים את הליווי מצד עורך הדין במהלך כל הפרויקט. גם מעבר לכך - מאחר ואתם הלקוחות שלו ולא היזם - על עורך הדין לערוך את ההסכם למתן שירותיו קודם כל מולכם, תוך שהיזם מאשר אך ורק את גובה ותנאי התשלום.

אם בסופו של דבר לא יחתם הסכם תמ"א- חשוב לוודא שההסכם מול עורך הדין פוטר אותכם מתשלום גם במקרה כזה או לפחות ברור לכם מה ההתחייבויות שלכם כלפיו אם אין הסכם.


אם הנציגות הוסמכה למנות עורך דין אז די בחתימתה. למעט במקרה בו חלה על הבעלים חובת תשלום כלשהיא שאז אני ממליץ להחתים את הבעלים עצמם.

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

מאיזה שעה אפשר להתחיל לעבוד

אלכס 05/01/22
מאיזה שעה הקבלן יכול להתחיל לעבוד בבוקר עם קידוחים וכו?

עבודות בניה

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 13/01/22

אורי, שלום

תשובתי היתה מקיפה והתיחסה לשאלתך המורכבת קודם ;-)
במענה לשאלתך הנוספת כעת,  איך להתנהל מול היזם, ככל שאינך זוכה לייצוג משפטי הולם, הריני שבה ומציעה שתפנה לייצוג נפרד מטעמך, כאשר המייצג יציג את העדפתך הרלוונטית, ככל שהיא עולה בקנה אחד עם המצב המשפטי.

שאלת שאלה מורכבת וכוללת, שערבבה בין פינוי-בינוי לבין תמ"א, וכפי שרשמתי לך, התנאים שונים לפי אופי הפרוייקט. המייצג שלך אמור לדעת בהתאם לנסיבות מהו הפתרון הנכון עבורך. 

בהצלחה

מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

אחוז חתימות

בלי 03/01/22
מה אחוז החתימות נדרש נכון להיום לאחר תיקוני חקיקה לתמא38/2

מהו הרוב הדרוש בפרויקט תמ"א 38 הריסה ובניה

עו"ד אריה בדנר מנהל 04/01/22

שלום רב,


לשאלתך, תיקוני החקיקה שבוצעו לאחרונה אינם נוגעים לשינוי הרוב הדרוש בפרויקט תמ"א 38 ולפיכך הרוב המינימלי הדרוש בפרויקט תמ"א 38 הריסה ובניה נותר כשהיה -  80% מהיחידות להן צמודים 80% מהרכוש המשותף.


שדרות שאול המלך 8, תל אביב

03-6120890

Law-Offices@Badner.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

מכירת דירה בזמן פרוייקט תמא 38 /2

יוסף 30/12/21
שלום,
קראתי שבנובמבר 2021 תוקן החוק ויראו במכירת דירה שנהרסה בזמן פרוייקט תמא 38 כדירת מגורים לצורך מס שבח  ולא כמכירת זכות אחרת. האם נובע מכך שמכירת הזכות לקבלת דירה לצד שלישי תזכה לפטורים של דירת מגורים יחידה , בהנחה שהיא כזו ?
תודה
יוסי


מכירת דירה במהלך הפרויקט

עו"ד אילן הלוי מנהל 03/01/22

שלום יוסי


אכן החוק תוקן כפי שציינת ומס שבח יראה לטוב ולרע בדירה לה אתה זכאי בפרויקט כדירת מגורים לצורכי מס שבח. לכן אם תמכור אותה במהלך הפרויקט תהיה זכאי לפטורים כאילו מדובר בדירת מגורים (דירה יחידה או לא יחידה לפי המצב האישי שלך).

עדין יש לזכור כי לרוב פרויקטים כאלו מלווים עם בנק מלווה שמשעבד את הדירה ולכן זה מערים קשיים על עצם המכירה גם ללא קשר לנושא המיסוי.

בנוסף ומאחר ואיני מכר את המקרה הספציפי - ממליץ כי תתיעץ עם עו"ד פעם נוספת לפני המכירה עצמה. 

מנהל פורום תמ"א 38

שאול המלך 8, תל אביב

03-6956032

ilan@ih-law.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

החלפת עו"ד ונציגות דיירים בפרוייקט תמא

אפרת 28/12/21
מה ניתן לעשות כאשר מחצית מהדיירים מעוניינים בהחלפת העו"ד המייצגת את הדיירים בפרוייקט תמ"א ? ומה ניתן לעשות כאשר מחצית מהדיירים מעוניינים בהחלפת נציגות הדיירים ? 
עדיין לא נחתם הסכם.
מה המשמעות ש- 50% מהדיירים יחתמו על הסכם תמ"א?
תודה

החלפת עו"ד מייצג ונציגות בתמ"א

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 03/01/22

שלום, אפרת

משאלתך אני מבינה שהגעתם למצב לא טוב, כשאין הסכמות בין הבעלים.

החלפת נציגות הכרחית כאשר הנציגות אינה מייצגת את האינטרסים של רוב בעלי הדירות. הנציגות היא גוף וולונטרי, שאמור לשמש כקשר בין הבעלים לבין המייצג, ובמידת הצורך אל מול היזם. בהעדר ייצוג נאות יש לקיים אסיפה כללית שלא מן המניין ולבחור נציגות חדשה. 

כך גם לגבי ייצוג משפטי - אם הוא אינו ראוי ואינו עונה על דרישותיכם.

בהסכם הייצוג צריכה להיות הוראה על הפסקת ייצוג. ככל שניתן שירות לכלל הבעלים ובמקצועיות, יש לשלם תמורתו, ויש לדאוג להחלפה בין עו"ד היוצאת לבין זו שתבוא אחריה.

חתימה של מחצית מבעלי הזכויות אינה מספקת, שכן הרוב הדרוש הוא 80% מבעלי הזכויות וכן בעלי זכויות ברכוש המשותף. לכן למחצית אין משמעות מחייבת.

אם הכוונה להחליף את הייצוג, אזי איני רואה מה הטעם להחתים מחצית מבעלי הזכויות, כאשר הייצוג החדש יביא, מן הסתם, לעריכת הסכם חדש. 

מקווה שתצליחו לסדר את העניינים ביניכם



  

מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

חיוב דייר להצטרף לתמא 38/1

חיוב דייר להצטרף לתמא38/1 28/12/21
האם ניתן לחייב דיר שאינו מרוצה מנוסח הסכם תמ"א 38/1 (חיזוק מבנה ותוספות ) להצטרף להסכם ?


האם דייר כזה חשוף לתביעות משפטיות  מצד שאר הדיירים או היזם ?

חיוב בעלים לחתום על הסכם תמא

עו"ד הדר פינק טבת מנהלת 03/01/22

שלום לשואל,

באופן עקרוני הסכם תמ"א הינו הסכם שמגבש הסכמות של בעלי הזכויות אל מול יזם, ביחס לתוספת זכויות לבעלים וחיזוק הבניין כנגד רעידות אדמה, בתמורה לכך שהיזם יבנה יחידות נוספות וימכור אותן, כשהכל מבחינת הבעלים ללא תוספת תשלום. 

מאחר שמדובר בזכויות הקשורות לרכוש המשותף, הסכמת הבעלים נדרשת כחלק מהעניין, בתאם להוראות חוק המקרקעין.

עם זאת, ניתן לקבע הסכמות ביחס לתמ"א עיבוי גם בלא הסכמת כלל הבעלים, בהתאם לרוב המיוחס הנדרש.

העובדה כי בעלים מסויים "אינו מרוצה" מההסכם, אינה מספקת. אם נימוקיו להתנגדות הם מהותיים, בהחלט יתכן שיש מקום לתקן את נוסח ההסכם שגובש בהסכמת יתר הבעלים. אם המתנגד הינו במיעוט, ניתן לכפות עליו את הביצוע של ההסכם חרף התנגדותו. במקרה של הפרעה לביצוע ההסכם, בהחלט ישנה חשיפה לתביעה. 

מומלץ להתיעץ עם עו"ד מנוסה לגבי מהות ההסכם וטיבו. 

בהצלחה 

מנהלת פורום תמ"א 38

מורד הזמיר 7, חיפה

077-4049484

Hadar@tevetlaw.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

חוק תמא החדש

גיל 27/12/21
הדירה רשומה על שם אימי, בת 85, הבנתי שלפי החוק החדש קשישים זכאים לתמורה כספית שוות ערך לדירת התמורה.
כרגע הדיירים חתמו על הסכם נון שופ.
באיזה שלב הכי מוקדם אפשר לבקש תמורה זאת, 
שכן אני לא יודע אם אימי תזכה להגיע עד מועד פינוי הדירה.

האם זכויות קשיש ב- תמ"א 38/2 הן כמו בפינוי בינוי

עו"ד אריה בדנר מנהל 28/12/21

גיל שלום,


החלופות אליהן אתה מפנה, המתייחסות לאפשרויות השונות העומדות לקשיש, חלק קבלת דירת התמורה החדשה לה זכאים שאר הבעלים באותו הפרויקט, הן חלופות הנוגעות לפרויקט פינוי בינוי ולא תמ"א 38 הריסה ובניה. 


שדרות שאול המלך 8, תל אביב

03-6120890

Law-Offices@Badner.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

מיסוי בתמא 38/2

יעקב 27/12/21
שלום רב,
יש לי שתי דירות בבניין בו עתיד להתבצע תמא 38/2.
ברצוני לברר מהם המיסים שיחולו בעקבות הפרויקט והאם ניתן לקבל פטור כמו שקורה בתמא 38 ללא פינוי בינוי. האם דירה אחת פטורה ממיסוי? האם מקובל שהקבלן נושא במיסוי?
מה הדין במקרה של העברת דירה אחת לילד?

מיסוי בתמא 38/2

עו"ד אריה בדנר מנהל 27/12/21

יעקב שלום,

ככלל, בשאלות מיסוי, הנך מוזמן לפנות לפורום המיסוי.

לגופם של דברים, על קצה המזלג, הפטור בגין חיובי המס בפרויקט תמ"א 38/2 ניתן לכל אחד מבעלי הדירות בבניין, בגין דירה אחת בבניין אשר בבעלותו. ככל שלבעלים מסוים יש יותר מדירה אחת בבניין, יחולו חיובי מס. השאלה האם היזם יישא בחיובים אלו אם לאו הינה שאלה מסחרית, כאשר ככלל יאמר שאין נטייה להשית חיובים אלו על היזם. ובאשר להעברת דירה לילד, תופנה תשומת לבך להגבלה לפיה העברה בתקופה של 24 חודשים קודם לחתימה על ההסכם מחבלת בפטורים ממס בפרויקט תמ"א 38/2.

סופו של דבר, הנך מופנה לייעוץ פרטני על ידי מומחה מס.


שדרות שאול המלך 8, תל אביב

03-6120890

Law-Offices@Badner.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן