0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

חשיפת זהות סטודנטים שפרסמו לשון הרע במשוב אנונימי – האם זה אפשרי?

משוב מרצים

לי פורטנוי 27/04/25

אני עובדת כמתרגלת בקורסי כלכלה באחת המכללות בארץ אשר כל שנה עורכת 'משוב' שקוף, כלומר הסטודנטים ממלאים את המשוב וזה מתפרסם לכלל הסטודנטים. הייתי בהלם כשגיליתי שכמה סטודנטים כתבו עליי שקרים שלא היו מעולם וזה מתפרסם לכל הסטודנטים. אני לא יודעת בוודאות מי הסטודנטים האלה כי זה משוב אנונימי אבל אני משערת שזה כאלה שקיבלו ממני ציונים נמוכים. אני יכולה לדרוש מהמכללה לחשוף את השמות שלהם ואז להגיש נגדם תביעת לשון הרע?

חשיפת זהות סטודנטים שפרסמו לשון הרע במשוב אנונימי – האם זה אפשרי?

עו"ד אמיר קרן מנהל 27/04/25

על פי חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה–1965, פרסום דבר שיש בו כדי להשפיל אדם בעיני הבריות, לבזותו בשל תכונות המיוחסות לו, או לפגוע במשרתו, בעסקו או במקצועו – עשוי להיחשב לשון הרע (סעיף 1 לחוק)​. פרסום משוב פומבי המכיל דברי שקר או עלילות עליך, בפרט כאשר הוא זמין לכלל הסטודנטים, בהחלט עלול להיחשב כלשון הרע.

עם זאת, יש לקחת בחשבון שני קשיים עיקריים:

אנונימיות הכותבים: מאחר שהמשוב אנונימי, קשה לדעת מי כתב את הדברים. חשיפת זהות הכותבים: דרישת חשיפת זהות האנשים מאחורי הפרסום ("חשיפת פרטי גולש אנונימי") ובהנחה (סבירה למדי) שהמכללה תסרב למסור את פרטי הכותבים, מחייבת פנייה לבית המשפט.

בעניין זה יש כמה שיקולים חשובים:

האם המשוב נחשב כביקורת מוגנת במסגרת הגנות החוקהאם יש עניין ציבורי בפרסום או שמא מדובר בהכפשה נטולת בסיס.האם יש סיכוי ממשי לחשוף את זהות המפרסמים בדרך טכנית, ומה הסבירות שהמכללה מחזיקה במידע כזה.

סיכום והמלצה:

באופן עקרוני, קיימת אפשרות לפעול לחשיפת זהות המפרסמים באמצעות פנייה משפטית מתאימה, אך הדבר כרוך בהליך משפטי שדורש ראיות ראשוניות.

יש לבחון את כל המכלול באופן קפדני וזהיר, לנתח מה בדיוק נכתב ולקבל החלטה מושכלת.

העניין אינו פשוט בכלל, קיימים שיקולים נוספים אשר מורכב כאן לפרטם, אך בהחלט יש להביאם בחשבון.

מנהל פורום לשון הרע

רחוב מוטה גור 7, פתח תקווה

054-2027000

amir@kfh.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

קבלו עכשיו ייעוץ משפטי אישי




    דילוג לתוכן