האם ישנה חובת תשלום דמי שכירות בתקופת הקורונה ?
חוזה שכירות ציבורי
שמרית
08/05/20
שלום יש חוזה זכות ציבורית שחתמתי לשנה הודעתי לבעל המספר שאין באפשרותי להמשיך לשלם ולכן אני מפרה את החוזה על פי החוזה אני אמורה לשלם רק הפרת חוזה? האם אני צריכה להמשיך את שאר החודשים של השכירות ללא שימוש בהם?
האם ישנה חובת תשלום דמי שכירות בתקופת הקורונה ?
עו"ד אלי מור
10/05/20
שמרית שלום רב
לא ברור מה כוונתך הסכם ציבורי.
בכל מקרה, השאלה שלך מעלה נושא כאוב שמעסיק כיום שוכרי נכסים רבים כיום וזאת בשל מגיפת הקורונה.
כיצד עלינו לנהוג במערכת היחסים בין שוכר ומשכיר בכל הקשור לחובת תשלום דמי השכירות ו/או האפשרות לבטל את הסכם השכירות ?
חוק השכירות והשאילה תשל"א 1971 (להלן: "חוק השכירות והשאילה") קובע בסעיף 13 כי "השוכר חייב לשלם למשכיר את דמי השכירות".
זוהי חובה מוחלטת שחלה על השוכר, כאשר רק סעיף 15(א) לחוק השכירות והשאילה מאפשר להימנע מתשלום דמי שכירות במקרה שלא ניתן לעשות שימוש במושכר למטרה לו הושכר הנכס.
לכן, מאחר ולפי שאלתך זה אינו המקרה, חוק השכירות והשאילה מחייב אותך כשוכר בתשלום דמי שכירות למרות תקופת הקורונה.
אם בכל זאת אינך יכול לעמוד בתשלומי דמי השכירות ותרצה לבטל את הסכם השכירות אזי תוכל לעשות כן במקרים הבאים:
ככל שבהסכם השכירות רשומה תניה שמאפשרת לך לסיים את תקופת השכירות לפני סיומה הקבוע בהסכם, תוכל לממשה כעת בהודעה מתאימה למשכיר בדרך שנקבע בהסכם השכירות.
ככל שאין תניה מסוג זה, עומד לרשותך כשוכר סעיף 18(א) לחוק החוזים תרופות אשר קובע כי ככל שהפרת ההסכם נגרמה מנסיבות שהצד המפר לא ידע ו/או לא היה עליו לדעת בעת ההתקשרות בהסכם, לא תהיה ההפרה עילה לאכיפת ההסכם או לפיצויים.
הגם שככל הנראה המחוקק לא העלה על דעתו בעת חקיקת סעיף זה אפשרות של אי יכולת עמידה בתשלומי דמי שכירות בשל מגפת הקורונה וההגבלות שהוטלו בעקבותיה, נראה כי פרשנות סעיף זה נכונה וחלה גם לעניין זה ובתי המשפט ודאי ידונו במשמעותו ופרשנותו כאשר מקרים אלה יובאו לפתחם.
לפיכך נראה, כי החלת סעיף 18 הנ"ל על מקרה בו אינך יכול כשוכר לעמוד בתשלומי דמי השכירות בשל ההשלכות הכלכליות כתוצאה ממגפת הקורונה, תאפשר לך להודיע למשכיר כי ברצונך לבטל את הסכם השכירות בכפוף כמובן לפינוי המושכר.
המשכיר מצדו לא יוכל לתבוע את אכיפת הסכם השכירות, כלומר, לא יוכל לחייב אותך בהשלמת כל תקופת השכירות.
לסיכום הדברים, מאחר והדרכים העומדות לרשותך בהיבט המשפטי אינן מספקות לך את הפתרון שאתה מבקש, יש דרך נוספת, שאינה משפטית, והיא באמצעות הסדרת הנושא מול המשכיר באופן בו הוא יקבל את בקשתך לפנים משורת הדין ולא יפעל ו/או יפנה כנגד הערבים.
אני בטוח כי ככל שהוא בעל יכולת כלכלית לעשות זאת, הוא יבין את המצב ויירתם לעזרתך.
שיהיה בהצלחה.