חקירות נערים במשטרה
חבר של הבן שלי נתפס על עישון קנאביס (בן 16)ועל מנת לגונן על בני משפחתו ,טען שהבן שלי מכר לו.
להפתעתנו הגיעו לביתנו 2 שוטרים עם צו חיפוש חתום ע"י שופטת ,בזמן שילדיי הקטנים נמצאים בבית על סמך עדותו של החבר .הסכמתי לחיפוש (לא נראה לי שהייתה לי ברירה )והם חיפשו בחדר שלו ובמחסן ותוך כדי החיפוש אחד מהשוטרים כל הזמן זרק לבן שלי הערות כמו " אתה ילד פיקח אבל אני יפתיע איתך "
בחיפוש כמובן לא נמצא דבר ואז ביקשו ממנו להתלוות אליהם לחקירה .
כמובן שאביו התלווה אליו אבל הוא לא הורשה להיכנס לחקירה למרות היותו קטין
(17.5)בטענה שמעורבים קטינים נוספים ואמר לבעלי שאין סיבה לדאגה ולא מדובר בתיק פלילי הוא ניסח את זה כ"כרטיס צהוב " לאחר החקירה לקחו מבני טביעות אצבע ואמרו לו שייצטרך להגיע לעימות וייצטרך להיפגש עם קצינת מבחן
שאלותיי הם : איך שופטת חותמת על צו חיפוש בהתבסס על עדות שמסתברת כשיקרית ,לפני שהתרשמו מהבן שלי בתשאול או חקירה ? למה הילדים הקטנים שלי היו צריכים להיות חשופים לזה ?
ובנוסף אם יוכח בעימות שלבני אין מעורבות בדבר מדוע צריך להיפגש עם קצינת מבחן ?
והאם אפשר להאמין לחוקר שלא יהיה רישום פלילי או תיק ,אם לקחו טביעת אצבעות ?!
אור יקרה, לצערנו, כחלק מהמאבק בנגע הסמים, לעיתים מתבצעים חיפושים ומוצאים צווים על סמך מידע שקרי, אך למעשה כששופט מתבקש לחתום על צו חיפוש, הוא לא שומע ולא חוקר את מוסר המידע כאם רק נחשף לכך שישנו מידע לפיו בנך מחזיק בסמים בביתו. לגבי האפשרות שהעלית בשאלתך לפיה קודם יתרשמו מבנך ורק אח"כ יבצעו חיפוש בבית, הרי שהדבר לא נהוג ממספר סיבות כשהעיקרית בהן היא החשש להעלמת ראיות, שכן החשש תמיד הוא שאם בנך או מי מבני ביתו ידע שהוא נחקר, ידאגו להעלים את הסמים ולכן פונים לבית המשפט במעמד צד אחד להוצאת צו חיפוש ומנצלים את אלמנט ההפתעה כדי לתפוס את הסמים.
לגבי העובדה שלא נתנו לבעלך להיכנס לחקירה למרות היותו של בנך קטין, הרי שאכן ככלל מאפשרים להורה להיות נוכח בחקירת ילדו הקטין, אך בהתאם להוראות סעיף 9ח לחוק הנוער קצין חקירות מוסמך למנוע נוכחות ההורה אם למשל הוא חושש משיבוש הליכי חקירה בשל חשודים נוספים שאמורים להיחקר בקשר לאותו אירוע לגביו נחקר הקטין.
לעניין לקיחת טביעות אצבע, הרי מדובר בנוהל משטרתי שנעשה כלפי כל מי שנחשד בביצוע עבירה פלילית.
לעניין סוגיית קצינת המבחן, אם במהלך העימות יחזור "החבר" מעדותו ויודה כי שיקר, ייתכן מאוד שבנך לא יצטרך ללכת לקצינת מבחן, אבל מניסיוני מדובר במקרים נדירים ולרוב אדם ששיקר והפליל יפחד להודות שהוא ביצע עבירה פלילית של עדות שקר ועיקר העימות הוא לבחון את תגובת בנך לנתונים שיכול ויוצגו לו למשל אם החבר המפליל יטען, כי ביום ובמקום מסוים בנך סיפק לו ולעוד חבר סמים וכו' . המשטרה בתיקים כאלו מעדיפה לקבל חוות דעת של קצינת מבחן לנוער שסביר שגם תבקש לקבל מבנך בדיקות שתן בכדי לבחון האם הוא אכן נקי מסמים כטענתו. לעניין השאלה האם אפשר להאמין לחוקר שלא יהיה רישום פלילי או תיק, למעשה, אף החוקר שעה ששולח אתכם לקצינת מבחן לא מבטיח שלא יהיה תיק, שכן הדבר תלוי לא במעט בחוות הדעת של קצינת המבחן ובעימות. לבסוף, המלצתי החמה אליכם היא להיעזר בשירותיו של עו"ד פלילי בעל ניסיון בתחום הנוער שיכין את בנך לעימות הצפוי לו ולפגישה עם קצינת המבחן- כדי להבטיח שאכן לא יהיה רישום פלילי כנגד בנך ויעשה כל מאמץ שהתיק יסגר בהעדר אשמה ולא כט.מ ( טיפול מותנה ) שנראה לי שלכך התכוון השוטר. מקווה שהייתי לך לעזר
עו"ד אמיר מורשתי
מנהל הפורום הפלילי
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!