פורום זכויות יוצרים
פורום זכויות יוצרים
פורום זכויות יוצרים מאפשר לכם לקבל מידע ולהתרשם מהיבטים שונים הקשורים לזכויות יוצרים, קניין רוחני, סודות מסחריים, גניבת עין, גזל מוניטין, שמות מתחם (Domain Names), דיני מחשבים ו- Cyberlaw ועוד.
נעשה את מירב המאמצים לספק לכם מענה ראשוני לשאלות שתועלנה בפורום ולהביא בפניכם קווי מתאר לתמונה המשפטית הכוללת.
שלום לכם
אני מוציא ספר עיוני ובאופן הכרחי וטבעי מובאות בו התייחסויות לעובדה או רעיון המופיעים בספרים אחרים. ההתייחסות למקורות אלו נעשית במילותיי שלי כלומר, ללא ציטוט משפטים או פסקאות מספרים אלו. כל זאת נעשה תוך מתן קרדיט בפרק הביבליוגרפיה ע"פ כללי הכתיבה המדעית. אני מבין שאין הגנה על רעיון או עובדה ולכן לא צפויה בעיה בכך- האם אני צודק? בתודה מראש
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
העליתי שיר ליוטיוב שזכה לכמה עשרות אלפי צפיות ועכשיו יוטיוב הסיר לי אותו בטענה שהוא מפר זכויות יוצרים איך אני יכול לפעול כנגד זה? לא העתקתי כלום
שלום רב ותודה על פנייתך לפורום.
למיטב זכרוני קיים באתר מנגנון המאפשר הגשת ערעור על החלטות מסוג זה (Counter Notification). למותר לציין כי ככל שתבחרי לעשות שימוש במנגנון מסוג זה יש לבחון היטב את ניסוח הערעור ובמידת הצורך להתיעץ עם גורם מתאים בניסוח הערעור, מאחר ופירוט שלא מנוסח בצורה מיטבית עשוי לגרום נזקים משפטיים ואחרים.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום רב,
בתנאי השימוש של designer.microsoft.com רשום שהשימוש בתמונות הוא אישי ואינו מסחרי.
אך בפורום של מיקרוסופט בן אדם שאל שאלה נכונה כאן: https://answers.microsoft.com/en-us/bing/forum/all/are-images-generated-by-microsoft-designer/fc5377b4-7dcb-4bf8-be29-e30d1ddefa9d, ועולה מכך שמותר לשימוש מסחרי, אשמח שתבדוק את העניין ותגיד לי את מסקנותיך. תודה גדולה!
שלום רב,
מטרת הפורום לספק מענה ראשוני בשאלות משפטיות, אך לא ניתן לתת במסגרתו יעוץ משפטי פרטני.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום,
אני פסיכולוג מורשה,
עבדתי בתחילת שנת 2021 עבור כותב תוכן לאתר שלו (אתר של כתבות בתחום הטיפול והפסיכולוגיה), והוא שילם לי משכורת עבור כל כתבה וכתבה שכתבתי לו.
לא באנו בחוזה, והסיכום היה שהוא ישלם לי פר כתבה.
כששאלתי אותו בזמנו האם אוכל להשתמש בכתבות אלו, הוא נתן רשות להשתמש בזה באתר שלי אבל אסר עליי למכור את התוכן לאתרים אחרים הדומים לשלו.
כיום בדקתי, והתוכן שכתבתי עבורו כבר לא מפורסם באתר שלו (הלינק שבור).
בשלב זה אני עדיין קצת חושש לפרסם את התוכן אצלי, ורציתי לבדוק בעזרתכם מה החוק אומר על דברים שכאלו?
תודה.
שלום רב ותודה על פנייתך לאתר.
ככלל, על פי סעיף 35 לחוק זכות יוצרים, התשס"ח - 2007, הבעלות בזכויות היוצרים ביצירה מוזמנת שייכת ברירת המחדל ליוצר, אלא אם יש הסכמה אחרת בין הצדדים. בנסיבות שתיארת, לטענתך, קיימת הסכמה שתוכל להשתמש בתכנים באתר שלך, ואולם השאלה מה חושב על כך הצד השני וכן אלו ראיות מצויות בידיו שההסכמה הייתה שונה, ככל שהייתה שונה. כך למשל, אם פתאום אותו גורם ישלוף הסכם כתוב שאינך זוכר שנחתם ושבו סוכם כי התשלום שקיבלת הוא גם תמורת הזכות לפרסם את התכנים מכאן ולהבא, אז לכאורה העולה מכאן הוא שהסכמת הצדדים היא שהזכות היא של המזמין ולא שלך, היוצר.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
אני סופרת שמוציאה ספר בהוצאה עצמית. פניתי להוצאת הקיבוץ המאוחד, בעלי הזכויות על יצירתה של לאה גולדברג, בבקשה לפרסם מספר שירים שלה בספר שלי. הסברתי על הספר לבקשתם וכמובן שציינתי שאשלם על השימוש.
הם סירבו לבקשה ללא נימוק, טענו שזה בשל סיבות משפטיות. כשביקשתי פירוט אמרו שהם לא מאשרים ואין להם זמן לבזבז על הבקשה שלי.
שאלתי היא – האם דין הוצאה הוא כדין יורש רגיל? האם הם מחויבים לתת מידע לציבור מדוע הם מאשרים או לא (או לפחות מה החוקים המופיעים בצוואה של היוצרת), או שהם יכולים להחליט כאוות נפשם?
תודה רבה!
שלום רב ותודה על שבחרת לשאול את שאלתך בפורום.
זכות היוצרים כוללת את ה"זכות הכלכלית" שמאפשרת למעשה לבעל הזכות לשלוט, בין היתר, בפרסום והעתקה של היצירה. מדובר בזכות עבירה - כלומר היוצר או מי שבא בנעליו (יורשיו) יכולים להעביר אותה לגורם אחר וככל שיעשו כך הרי שהגורם החדש הופך לבעל הזכות.
קיים אמנם בחוק מנגנון של "רישיון כפיה" שמאפשר לעשות שימוש ביצירות מוסיקליות בכפוף לתשלום תמלוגים וללא הסכמה של בעל הזכויות, ואולם זכות כזו לא קיימת ביחס ליצירות אחרות - כמו שיר כתוב (שהוא סוג של יצירה ספרותית).
יחד עם זאת, אני לא מוציא מכלל אפשרות שבנסיבות קיצוניות סירוב של בעל זכות לאפשר שימוש מסוים יהווה ניצול זכות שלא בתום לב, באופן שיגרום לבית המשפט להתערב, אך מדובר, לטעמי, בתרחיש מרחיק לכת.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום רב,
אני סופר ילדים ואני מעוניין להוציא לאור ספר ילדים אשר מאוייר לחלוטין באמצעות AI (באמצעות תוכנות ייעודיות כמו, chat gpt, Picsar ודומיהם). שאלתי היא – האם ניתן לעשות שימוש מסחרי באיורים ובתמונות אשר נוצרו ב-AI באמצעות תוכנות אלו (כלומר להשתמש בהם בספר ולמכור אותו בצורה מקוונת או מודפס)? האם מדובר על איורים שכבר נוצרו על ידי מישהו אחר והתוכנה פשוט מחברת אותם יחדיו על פי בקשתי?
,בתודה מראש
שלום רב עידו ותודה על הפנייה לאתר הפורומים המשפטיים,
סוגית היחס המשפטי לתוצרים של תוכנות בינה מלאכותית טרם התגבשה באופן שאפשר לתת מענה מדויק. ככלל, עשויה להיות בעיה של שימוש ביצירות קיימות ע"י התוכנה - באופן שהגורם הניזוק ינסה ליחס למשתמש עצמו אחריות. באשר לזכות לעשות שימוש בתוצר ביחס לתוכנה (או ליתר דיוק ל"בעליה" או "מנהליה"), הרי שיש לבחון בראש ובראשונה אם קיימת הסדרה של העניין ברישיון המשתמש בתוכנה.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום.
הכנתי לכיתה שלי משחק בהשראת תוכנית הטלויזיה "הכל הולך", מותאם לכיתה שלי. תמונות שקשורות, מנגינות שקשורות וכו. הרבה ראו את המשחק שהכנתי ורצו שאכין להם גם. האם אני יכולה למכור משחק כזה? זו בעצם מצגת שרצה ברקע של המשחקים, אבל אני תוהה האם יש זכויות יוצרים שאני עלולה לפגוע בהם. אשמח לתשובה בהקדם. האם אני יכולה לקרוא לזה "הכל הולך"? להשתמש במנגינות רקע שלהם? וכו.. תודה רבה.
שלום רב,
במשחק או תכנית עשויים להיות כלולים תכנים הנחשבים ליצירות מוגנות בזכות יוצרים. ככל שאכן כך הוא, הרי שהעתקתם ללא רשות אסורה וכך גם יצירת "יצירה נגזרת" מהם.
ככל שמדובר בשימוש שנעשה לצורך "הוראה או בחינה על ידי מוסד חינוך", יתכן והדבר יהווה "שימוש הוגן" מותר, ואולם יש לבחון את העניין לאור שיקולים שונים שהותוו בחוק ובכלל אלו:
(1) מטרת השימוש ואופיו;
(2) אופי היצירה שבה נעשה השימוש;
(3) היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה;
(4) השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום, במידה ואני מוכרת ציור מקורי שלי, האם מותר לי למכור אחר כך הדפסים של אותו ציור? האם זכויות היוצרים שלי נלקחים ברגע שמכרתי את הציור המקורי?
לתשובתכם אודה,
רונית
רונית שלום,
קיימת הפרדה בין זכות היוצרים בציור לבין הזכות הקניינית בחפץ. זכות היוצרים כוללת, בין היתר, את הזכות להעתיק את היצירה והיא אינה עוברת באופן אוטומטי עם העברת הקניין בחפץ עצמו (שמתבטאת למשל בזכות הקונה למכור את החפץ לקונה אחר). זאת, כל עוד לא קיימת הסכמה בין הצדדים על העברת זכות היוצרים לקונה. הסכמה כזו יש לערוך בכתב ואולם ככל בדיעבד ובנסיבות מסוימות ניתן להסיק קיומה של כוונת העברה גם ללא כתב. במקרה והייתה העברה אף של זכות היוצרים הרי שהזכות להעתיק את היצירה עברה לידי הקונה. כדי למנוע ספקות מסוג זה הדרך הטובה ביותר היא להסדיר את העניין מראש וטרם מכירת הציור בהסכם כתוב וברור.
עוד אציין שאם מדובר ביצירה מוזמנת, כלומר יצירה שהוזמנה על ידי הקונה מידי המזמין, אזי ניתן להוכיח את העברת הזכות במאמץ קטן יותר מאחר ודי בקיומה של "הסכמה במשתמע", על מנת להצביע על העברת זכות.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
בתי מכירות שונים כמו 'קדם' או 'וינרס' מציגים כתבי יד שונים שהם מציעים למכירה/מכרו בעבר. אני רוצה לפרסם הקלדה של כתב יד כזה, האם ובאילו תנאים הדבר מותר? האם יש משמעות לתאריך הכתיבה המקורי של כתב היד?
שלום רב,
הטקסט המופיע בכתב יד, ככל טקסט אחר, עשוי להוות יצירה ספרותית המוגנת בזכות יוצרים. זכות היוצרים שייכת ליוצר (הכותב, במקרה זו) או לגורם אחר אליו הועברה הזכות. באם מדובר בכותב שאינו בן החיים הרי שעל פי הדין הישראלי זכות היוצרים פוקעת בחלוף 70 שנה ממות היוצר (או ליתר דיוק בסוף השנה האזרחית במהלכה פוקעת שנת השבעים לפטירתו). מאחר וקיימות נסיבות בהן נקבע מועד פקיעת הזכות בדרך אחרת, יש לבחון כל מקרה לנסיבותיו. ככל שמסתבר שהזכות פקעה אזי היצירה הופכת לנחלת הכלל.
שאלה אחרת היא האם גורם המחזיק ביצירה מוגנת יכול למנוע מאחרים להעתיק אותה (למשל מוזיאון שמחזיק כתבי יד עתיקים). יש מוסדות שמגבילים את המבקרים בהגבלות מסוג זה ואולם לדעתי ספק אם ההגבלה תקפה מבחינה משפטית, ואולם יש הסבורים אחרת.
כמובן שגם אלמנטים נוספים, מעבר לטקסט עצמו, עשויים להוות יצירה מוגנת (היבטים גרפיים וכיו"ב).
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
האם מותר להמליץ על מסעדות ואטרקציות ולתת כתובת שלהן באתר אינטרנט מבלי לקבל מאיתן אישור על כך?
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
האם כשאני מצייר בשינויים קלים תמונה שאדם צילם חלים עלי חובות זכויות יוצרים?
ומה לגבי ציור צילום של אמנות? אם אני מצייר פסל שאדם צילם, חלה עלי חובה ל2 האמנים?
שלום רב,
תמונה מצולמת עשויה להיות יצירה המוגנת בזכות יוצרים, וזאת, ככל שמדובר בתמונה מקורית שהיא פועל יוצא של מידה מינימלית של השקעה ומגלמת בתוכה מידה מינימלית של יצירתיות.
הפרת זכות יוצרים היא שימוש לא מורשה ביצירה או בחלק מהותי ממנה (כלומר, שינוי באלמנטים כאלו או אחרים עדיין יהווה שימוש לא מורשה ככל שנעשה שימוש בחלק מהותי מיצירת המקור).
יצירת ציור על בסיס תמונה עשויה להיחשב להעתקה של התמונה או, לחילופין, כיצירת יצירה נגזרת מהתמונה - ובכל אחת מהחלופות מדובר בהפרת זכות יוצרים.
לגבי צילום של פסל, המצב מורכב יותר באם מדובר בפסל שממוקם בקביעות במקום ציבורי, שאז מותר להעתיקו בדרך של ציור וצילום. אמנם גם במצב זה עדיין קיימת זכות יוצרים לצלם (שהוא עצמו לא מפר זכות יוצרים), אך הצייר של התמונה יחשב כמפר הזכויות ביצירת הצילום.
כמו כן אם מדובר בפסל שאינו ממוקם בקביעות במקום ציבורי - אז גם צילום שלו עשוי להיחשב להפרה (כהעתקה או כיצירת יצירה נגזרת).
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
האם עשיית הצהרה אצל נוטריון וצירוף טיוטת הדפים של היצירה הספרותית להצהרה על ידי חוט אדום, מבטיחים הוכחה של בעלות ותאריך קיומה של היצירה?
האם נוטריון צריך לחתום על כל דף המצורף להצהרה בניפרד או שמספיק החתימה שלו על ההצהרה, אם צריך לחתום על כל דף המצורף מה טווח המחיר,לא מצאתי מחירון לעניין זה.
האם דרך זאת שוללת אפשרות לטעון שדפי יצירה הוספו או הוחלפו לאחר הפעולה לעיל אצל נוטריון?
שלום רב,
תיעוד של יצירה, בין אם נעשה על ידי נוטריון ובין אם בדרך אחרת, יכול להוות ראיה לכך שבמועד עריכת התיעוד הייתה בידיך היצירה. אם גורם אחר יציג ראיות לקיומה של היצירה או חלקים מהותיים ממנה, בתאריך מוקדם יותר, הרי שתיעוד כזה לא יהווה הוכחה ותיאלץ להתמודד עם הטענה. כלומר, מדובר בכלי עזר אך לא בגושפנקה מוחלטת שמייצרת חסינות מתביעות של אחרים.
לגבי יתרת השאלה, הפורום מיועד למתן מענה לשאלות יסודיות ולא ניתן לספק באמצעותו הדרכה לפעילות של נוטריון/עו"ד.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום לכולם,
אני רוצה לתרגם ספר שנכתב ב121 לספירה.
מובן לי שזכויות היוצרים פקעו, אך השאלה היא:
במידה ואני מתרגם לעברית ספר שרכשתי באמזון, האם חלים עליו זכויות יוצרים?
האם יש דברים משפטיים שעלי לברר טרם אני מתרגם משווק מוכר וכו?
תודה מראש!
אם זה תרגום של הטקסט המקורי אז יכול להיות שיש זכויות יוצרים על התרגום ואתה צריך לברר מתי נערך התרגם ועל ידי מי ובאיזו מדינה ומה חוקי זכויות היוצרים בה אומרים.
שלום רב,
כאמור בהודעת הגולש, הטקסט המקורי אינו מוגן עוד בזכות יוצרים. יחד עם זאת, ככל שמדובר במהדורה שכוללת אלמנטים מוגנים שלא היו ביצירה המקורית (תרגום, עיבוד וכיו"ב) אז יש לבחון אם הזכויות טרם פקעו ובמידה והן טרם פקעו יש לקבל את הסכמת בעלי הזכויות.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
היי לאחרונה אני מקים מיזם גדול שלי באינסטגרם
כדי להביא חשיפה לעמוד אני רוצה להשתמש בכל מיני דברים אקטואלים שעולים גם בעמודי החדשות
כמו, כמעט תאונות, דברים מצחיקים שקרו בארץ וכיו״ב
האם יש משהון בחוק שמתיר לי להשתמש במה שעלה בערוץ חדשות מסוים ?
שלום עמית
שימוש בתכנים מוגנים של אחרים עשוי להיות מותר, אם הוא נעשה בתום לב, במידה סבירה וניתן קרדיט ליוצר/מקור.
יחד עם זאת, שימוש בתוכן של מישהו אחר לצרכים מסחריים שלך, בד"כ לא נחשב לשימוש הוגן מותר.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום רב יש לי בית ספר להכשרה טכנאים. מעל 15 שנה.
הכותרת של העסק שלי מאז ומתמיד 90% מהקורס תרגול מעשי.
לאחרןנה ראיתי כי המתחרים העתיקו את ה90% אחוז מעשי.
מה שכמובן לי זה מראה עתקה. תוכן שיווקי .
האם יש מה לעשות עם זה ?
שלום רב,
יש לבחון את הדברים לגופם - על פניו וככל שאכן ניכר קיומה של העתקה, יש כלים משפטיים לפעול מול המעתיקים. מומלץ לבחון את הדברים באופן יסודי ופרטני עם עו"ד המתמחה בתחום.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
האם מותר לי לקחת סרטון של מוסיקה שקשור ביוטיוב ולשתף אותו בפייס כשכתוב לידו שיתוף? אם זה מותר מדוע אחרי השיתוף אני מקבל הודעה שהעלאת הסרטון מקווה הפרה של זכויות יוצרים ואומרים לי לבצע מספר פעולות או למחוק את הסרטון?
שלום רב,
שימוש בתכנים המופיעים באתר יוטיוב כפוף לתקנון האתר אותו עליך לבדוק. ככל שאתה סבור כי מונעים ממך לעשות שימוש שעומד בתנאי התקנון באפשרותך לפנות אל האתר וללבן את העניין.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום לעורך הדין
קטלוג כמקדם מכירות. כמה קרוב חייב להיות למציאות ?
קטלוג יכול לספר סיפור, להעביר חוויה. להיות ציורי, דמיוני, מושך ומרתק – אך לא מחייב ומתחייב?
האם אני כמקדם מכירות אחראי על הפרשנות שהצד השני עושה ומה מסיק לקוח מתוך דימיונו האישי ?
תודה רבה
שלום רב,
הפורום מיועד לעיסוק בשאלות בתחום זכויות היוצרים - השאלה שאתה מעלה, להבנתי, היא שאלה מתחום הצרכנות/הטעיה צרכנית. מעבר לכך, השאלה "פילוסופית" מדי - בסופו של דבר, אם רוצים לבחון כשירות של תכנים באתר, רצוי מאוד להיוועץ באופן פרטני עם עו"ד, טרם העלאת האתר לאוויר ולאחר מכן.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
אני רוצה לפתוח אתר שמיועד לפרסומאים והתוכן שלו זה השראה של פרסום
האם מותר לעלות מודעות פרסום עם קרדיט?
האם הקרדיט מספק?
שלום רב,
אני מבין משאלתך שלא מדובר בלוח פרסומות ש"מושך" פרסומות מלוחות אחרים, שזה עניין שנדון בעבר בפסיקה (אם כי לא באופן שיצר הלכה מחייבת), אלא בפורום שמיועד לפרסומאים - ופה הדבר בעייתי יותר לטעמי ודורש בחינה פרטנית שלא ניתן לעשותה במסגרת הפורום.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
לכבוד: עו"ד מנהל הפורום
תודה על הפורום והאפשרות לפניה
אחרי סיום עבודת איטום וזיפות – שילמתי וקבלתי חשבונית מהקבלן המבצע . על החשבונית יש סימן -הלוגו של חברה ידועה ליריעות איטום וזיפות בארץ מה שהעלה בי החשד לשימוש אסור בלוגו זה שכתוב באנגלית והחברה לאיטום מפרסמת בעברית.
התחושה שבמידה והקבלן מבצע דבר אסור. מאוד יכול להיות שגם בעבודתו, בהתנהלותו אינו ישר והגון. חייב לומר שהעובדה שהקבלן ציין שלמד באתה חברה את עבודתו ותורת החומרים השפיע על החלטתי .
*מבקש לשאול איך אני מברר עם קיבל אישור להשתמש בלוגו מאותה חברה לנחלת הכלל ?
*במידה ולא קיבל אישור מפורש וביצע עוולה של גניבת עין. האם אני יכול לתבוע ולבקש את כספי או חלק מכספי חזרה ?
*האם לפי הפרטים הנ"ל ושיכול להיות שאני מחזיק חשבונית עם לוגו מטעה, מזוייף שקרי אסור בשלב זה להציג ולהראות לשכנים וחברים כדי לא להיות מעורב בקידום ושיווק אסור ולקבל חלילה תביעה?
תודה רבה על התייחסותכם
בכבוד רב
שלום רב,
אם מישהו עושה שימוש בסימנים של חברה אחרת אז הוא מבצע כלפיה עוולה והיא בעלת זכות התביעה ולא אתה - כמי שקיבל חשבונית מאותו גורם.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום, אני מעוניין לעשות שימוש מסחרי (ביצוע פומבי כאמור בסעיף 13 של חוק זכות יוצרים, תשס"ח 2007) בתקליט – של שנסונים צרפתיים – שפורסם לראשונה בחו"ל לפני מעל לשבעים שנה. אני מבין שליצירה המוסיקלית – המילים והלחן של השיר – יש תקופת זכויות יוצרים שונה משל לתקליט שבהן השיר לעיל הוטבע (שבעים שנה ממות היוצר/ים – הכותב והמלחין). לפי מיטב הבנתי, אם היוצר נפטר לאחר שהתקליט פורסם אני עדיין אוּכַל להשתמש בתקליט באופן חופשי (התקליט יהיה ברשות הציבור – public domain) גם אם לא עברו שבעים שנה ממותו. לדוגמא: אם התקליט הוטבע ב 1950 והיוצר של המילים והלחן נפטר ב 1960 אני יכלתי לעשות שימוש מסחרי באופן חופשי בתקליט כבר ב 2021 ולא לחכות ל 2031. האם אני צודק?
ב. האם זכויות היוצרים של שיר ששוחזר – restored – דיגיטלית (כדי לשפר את איכות ההקלטה המקורית ולהיפטר מרעשיי האִוְשָׁה והפצפוץ – hiss and crackling sounds – של תקליטי הויניל הישנים) פוקעים כשזכויות היוצרים של התקליט המקורי פוקעים (כמו ביצוע לפי סעיף 10 של חוק זכויות מבצעים ומשדרים, תשמ"ד-1984) או שבעים שנה לאחר שהתקליט המשוחזר מפורסם?
ג. ולבסוף, לפי הבנתי מאחר שלפי אמנת ברן להגנת יצירות ספרותיות ואמנותיות לא יזכה מחבר, ממדינה החתומה על האמנה, להגנה ארוכה יותר בחו"ל מאשר בארצו, אלא לקצרה מבין השתיים ("כלל התקופה הקצרה", באנגלית: rule of the shorter term), גם אם במדינה שבה התקליט לעיל הוטבע היצירה המוזיקלית או התקליט זוכים להגנת זכויות יוצרים ארוכה יותר מאשר בישראל אני עדיין אוכל לעשות שימוש מסחרי חופשי בתקליט לאחר שבעים שנה (אם אכן אפשר להשתמש בתקליט לאחר שבעים שנה גם אם זכויות היצירה המוזיקלית – המילים והלחן – פוקעות מאוחר יותר)?
שלום רב,
לצערנו לא נוכל להתייחס לשאלה כה מפורטת, ולא כל שכן לתת "תעודת הכשר" ויעוץ משפטי פרטני, במסגרת המצומצמת של הפורום. אני מציע כי תפנה בעניין ליעוץ פרטני מעו"ד העוסק בתחום.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
אני רוצה לערוך וידיאו לשחקני כדורגל ישראלים.
הוידיאו לקוח מתוכנות מוסדרות עם מנהלת הליגה ומערוצי היוטיוב של מנהל הליגה בכדורגל.
האם זאת תהיה הפרת זכויות יוצרים?
שלום רב,
יש לבחון את תקנון האתר בו הועלה הסרטון ובפרט טיב השימוש שניתן/לא ניתן לעשות בסרטון. עצם העובדה שהסרטון נמצא ברשת לא הופכת אותו לנחלת הכלל.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום רב,
קניתי ספר עם דוגמאות לחוזים משפטיים. האם מותר לי להעתיקם ולהשתמש בהם למרות שצוין "כל הזכויות שמורות"?
שלום רב,
ככלל, חוזה עשוי להיחשב ליצירה ספרותית המוגנת בזכות יוצרים. במקרה שתיארת, יש לבחון בקפידה את תנאי השימוש בהסכמים (אם מדובר בספר שנמכר לציבור אז לכאורה הוא נמכר לצורך שימוש, אבל כאמור צריך לבדוק את הדברים לגופם ובהתאם למה שנכתב).
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
היי
אני מנסה להבין אם מותר להשתמש בסמלים של קבוצות כדורגל עבור מוצרים למטרות רווח,
ואם לא, אז האם מותר ליצור עיצוב מקורי בעצמי, כך שזה לא יהיה העתק של הסמל, ואז האם זה מפר זכויות יוצרים או לא?
כנל על השימוש בשם הקבוצה לתיאור המוצר, או בסמלים שמזוהים עם המועדון (לא בהכרח בצורה רשמית)
תודה
שלום רב,
שימוש בסימן מסחר רשום ללא רשות עשוי להוות הפרה של סימן המסחר (גם אם לא מדובר בהעתקה מלאה אלא בסימן הדומה לסימן המקורי עד כדי להטעות). מועדוני ספורט רבים דואגים לרשום סימני מסחר על סמליהם.
במקרים מסוימים אף שימוש בסימן שלא נרשם יהווה עוולה של גניבת עין
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום רב!
בשבוע של חנוכה ערוץ 12 עשה פרסומת לעצמו תוך שימוש בלחן של עמנואל עמירן ללא קבלת רשות.
הערוץ יטען וודאי שזה לפי רשיון פרומו לדעתי זו פרסומת לשמה. זוהי רק הפרה אחת מיני רבות של גורמים שונים.
שלום רב,
לא הבנתי "מה תפקידך בכוח" - האם אתה בעל הזכויות בהן לטענתך נעשה שימוש ללא רשות?
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שלום רב,
אני מורה ורוצה להוציא חוברת עבודה למכירה. בחוברת אני רוצה להשתמש במקורות מידע/תמונות/טקסטים שיילקחו מוויקיפדיה,עיתונים, אתרים שונים ברשת. מהו הדין במקרה הזה? חשוב לי מאוד לשמור על זכויות יוצרים אך ממש לא יודעת מה מותר ומה אסור…
שלום רב,
הכלל הוא פשוט: אין לעשות שימוש בכל תוכן מהסוג שצוין בהודעה (תמונה, ציור וכו'), על דרך של הכללתו בחוברת עבודה, ללא מתן רשות מפורשת לעשות שימוש בכל תוכן בפני עצמו. העובדה שתוכן "מופיע באינטרנט" אינה הופכת אותו לנחלת הכלל.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!