מי נחשב עצמאי בביטוח לאומי?

עונה להגדרה – ביטוח לאומי

יוסף 10/02/25
אודה לכם אם תאשרו או תשללו את החשבון הבא:
עצמאי שעובד פחות מ-12 שעות שבועיות, ומקבל בממוצע 6000 ש"ח לחודש, וממילא הוא אינו עונה להגדרה ואינו משלם לביטוח לאומי אחוזים מהרווח.
כעת אם הוא יקבל שכר חד פעמי של 4000 ש"ח, הממוצע החודשי שלו יעלה ל- 6300 ש"ח, והוא יחשב עונה להגדרה, ויתחייב בתשלום לביטוח לאומי וביטוח בריאות 7.7% מהרווח השנתי, הוה אומר כ-5800 ש"ח.
ובעצם ההכנסה של ה 4000 גרמה לו להפסד של 5800.
האם זה נכון?

מי נחשב עצמאי בביטוח לאומי?

עו"ד חיה אביסרור - שמעוני מנהלת 06/03/25

שלום רב,

עובד עצמאי" מוגדר בחוק הביטוח הלאומי כמי שעונה על אחד מהמצבים הבאים:

הוא עוסק במשלח ידו 20 שעות בשבוע בממוצע לפחות.

2. הכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו שווה או עולה על 6,268 ₪ (50% מהשכר הממוצע לפי סעיף 2, נכון ל-2025).

3 הוא עוסק במשלח ידו לפחות 12 שעות בשבוע בממוצע, והכנסתו החודשית הממוצעת שווה או עולה על 1,880 ₪ (15% מהשכר הממוצע לפי סעיף 2, נכון ל-2025).עצמאי שלא עונה על אף אחד מהמצבים שצוינו הוא "עצמאי שאינו עונה להגדרה" ולעניין חובת התשלום ייחשב כבעל הכנסה שלא מעבודה.

אכן, ככל ששתי החלופות בהגדרת עצמאי לא מתקיימות במקרה שלך, עדיין החלופה השלישית תחול מאחר שבחינת גובה ההכנסה של עצמאי נעשית בחישוב שנתי ולכן תוספת הכנסה חד פעמית של 4000 שח תגרור באותה השנה לסיווג אותו אדם בשנה זו כעצמאי בשל הכנסה העולה על 6268 שח לחודש.

מאחר שהסכום החודשי נמוך מתקרה של 7522 שח לחודש- תחויב ההכנסה בדמי ביטוח לאומי ומס בריאות בשיעור מופחת של 7.7%


 

תודה על המשוב!
התשובה עזרה לך? (נשמח לפרגון!)

מנהלת פורום דיני מיסים

פרופ' אברהם פצ'ורניק 7, נס ציונה

03-5076666

Haya@hastax.co.il

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

קבלו עכשיו ייעוץ משפטי אישי





    דילוג לתוכן