מהן הזכויות שלי בהעסקה בחברת קבלן מבחינת שכר, פנסיה וחופשה?
מס' שאלות לגבי העסקה בחברת קבלן
אני מועסק מזה כ 3 וחצי שנים בתפקיד אבטחה בחברת קבלן תחת הסכם קיבוצי, עבודה במשמרות ועפ"י שכר שעתי, ועקב הצטברות של מס' נושאים שנויים במחלוקת הייתי שמח לקבל קצת תשובות.
1. כשחתמתי על החוזה בתחילת ההעסקה היה מצוין השכר השעתי, ובנוסף היה סעיף שבמידת הצורך אני אדרש לתגבר ולעבוד במתקן שונה, והשכר על עבודה זו יהיה בהתאם לשכר באותו המתקן (נמוך מהשכר הקבוע בחוזה).
לאחר שסיימתי את ההכשרה, פתיחת המתקן שבו הייתי אמור לעבוד נדחתה בכ3-4 חודשים ובזמן זה עבדתי במתקן אחר שבו השכר נמוך משמעותית מהשכר שאותו הייתי אמור לקבל כמצוין בחוזה.
בהמשך ולאחר שעברנו למתקן הקבע, נדרשנו לתגבר במתקן אחר (בשכר נמוך יותר) באופן קבוע עפ"י סבב.
האם סעיף כזה הוא חוקי? ואם כן- ברגע שה"תגבור" הפך לסבב קבוע ולא רק "במידת הצורך" (כמו שצוין בחוזה)- האם יש מקום לתביעה?
כמו כן, לגבי ה3-4 חודשים הראשונים שעבדתי תמורת שכר נמוך מהשכר שעליו חתמתי בחוזה, האם יש עילה לתביעה?
2. לגבי הפרשה לקרן פנסיה וקרן השתלמות:
א) עפ"י מה נקבע הבסיס להפרשה? כי כשאני בודק את ההפקדות לקרן הפנסיה, השכר שממנו מפרישים את הפנסיה נמוך משמעותית מהשכר נטו שלי. האם יכול להיות שהבסיס להפרשה מחושב רק מהשעות בסיס ולא כולל שעות נוספות?
ב) לאחרונה התחילו כביכול להפריש לנו קרן השתלמות. למה אני אומר "כביכול"? מכיוון שעברו כבר 3 חודשים מאז התחלת ההפרשה והכסף רק יורד לי כל חודש אך לא מופקד לקרן ההשתלמות. ז"א שנפתחה לי קרן אבל היא עדיין ריקה מכסף, גם אחרי 3 חודשים שמורידים לי כסף בעבורה.
עניין דומה קורה גם עם קרן הפנסיה- מדי פעם יש חודשים שלא מופקד כסף בקרן והוא מופקד באיחור של חודשיים-שלושה.
האם זוהי לא הלנת שכר?
3. לגבי ימי חופשה:
יש לי כמות די גדולה של ימי חופשה, ובעוד מס' חודשים אני אעזוב את מקום העבודה (עקב תחילת לימודים).
במידה ואני לא אפדה את ימי החופשה עד תום ההעסקה- עפ"י איזה ערך אני אקבל את התשלום בעדם? (התשלום על ימי חופש מחושב עפ"י אחוז משרה בחודשים הקודמים או משהו כזה, לא?)
עד כאן לבינתיים.
אני יודע שזה ארוך אך אשמח לתשובות.
תודה רבה ויום טוב!
שאלות לגבי העסקה אצל חברת קבלן
1. ניתן בהחלט לקבוע תעריפים שונים לעבודה במקומות עבודה שונים במסגרת אותו מקום עבודה (אותו מעסיק). על מנת לענות על שאלתך ביחס להעסקתך הספציפית יש לבדוק את ההסכם. פנה לקבלת ייעוץ אישי.
2. הבסיס להפרשה לקרן הפנסיה הוא שכר הבסיס ברוטו (ולא נטו) ואינו כולל את חלק השעות הנוספות. לגבי ההפקדה באיחור- זוהי בהחלט הלנת שכר. המעסיק צריך להעביר את הכספים המנוכים משכרו של העובד ליעדם לא יאוחר מ- 30 יום מיום שהופרשו. הפרקטיקה (הנהוגה בארץ, לצערנו) בה המעסיק משלם את התשלומים והניכויים במרוכז פעם בכמה חודשים פסולה ואינה חוקית.
3. יום חופשה אמור להיות בערך של אותו היום לו היית עובד בו. אם התערי]ים משתנים, כמו במקרה שלך, מבצעים ממוצע של 3 החודשים הרצופים בשנה האחרונה בהם היה שכרך המצטבר הגבוה ביותר. את התוצאה מחלקים ל- 90 וזאת עלות יום חופשה.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
