עורך דין שמשקר בהליך משפטי
אם אני מצליח להוכיח את זה כמובן, האם זה דוחה את התביעה? או תובע בחזקת השקר?
ואיך ועדת האתיקה רואה דבר כזה אם אני מצליח להוכיח?
שלום עורך דין צעיר,
נראה שקיימת לאקונה ביחס להבנתך את התהליך המשפטי.
עורך הדין אינו עד בתיק ואין דבריו מהווים ראיה. עורך הדין יכול להביא את דברי הלקוח לידי ביטוי במסגרת כתבי הטענות שהוא מנסח עבורו. עורך הדין אינו מעיד בהליך ואין לדבריו משקל ראייתי במסגרת ההליך.
וראה כי כאשר תובע מגיש תביעה, בכתב התביעה הוא מפרט את טענותיו הרלוונטיות המרכיבות את עילות התביעה הרלוונטיות לכתב התביעה. בשלב ההוכחות העדים מטעם בעלי הדין הם שמעידים ביחס לעובדות הרלוונטיות ועל התובע ובא כוחו לנהל את ההליך בצורה כזו בה הם יוכיחו את טענות התובע כפי שפורטו בכתב התביעה ומרכיבות את עילת התביעה.
בהתאם השאלה צריכה להיות ככל הנראה למה קורה מקום בו עד משקר בעדותו. לעניין זה אציין שבד"כ לשקר יש רגליים, וניתן להפריכו באמצעות ראיות אחרות הסותרות את תוכנו. לעניין זה צריך להבין שכאשר בית המשפט שוקל את עובדות המקרה ואת הנסיבות המשפטיות שלו טרם מתן פסק הדין, השופט שיושב בדין קובע משקל לכל ראיה. כאשר שופט מתרשם שעד שהעיד בפניו אינו אמין, הוא רשאי להפחית ממשקל הראיה. באופן זה בשקלול כלל הראיות בתיק לכדי קביעת הממצאים העובדתייים או המשפטיים יש לשופט חופש פעולה על מנת לנטרל עדות שקרית.
בהתאם הדגש צריך להיות על הפרכת השקר במסגרת ההליך ולא על מה בית המשפט יעשה לעורך הדין.
ביחס לחובות של עורכי דין, שהרי חוק לשכת עורכי הדין וככלי האתיקה מטילים על עורכי דין מספר חובות שיכולות להיות רלוונטיות להקשר זה.
עורך דין שטוען שקר בכתבי טענות שהוא מגיש לבית המשפט או בעל פה עשוי אולי להמצא כמי שהפר את הוראות סעיפים מסויימים מחוק לשכת עורכי הדין כגון סעיף 53 המחייב עורך דין לשמור על כבוד המקצוע ולהמנע מעשיית דבר שעשוי לפגוע בכבוד המקצוע או סעיף 54 לחוק זה לעניין החובה לעזור לבית המשפט לעשות משפט. לעניין כללי האתיקה ראה כי הוראות ס' 34 אוסרת על עורך דין לטעון במהלך דיון (בעל פה) או בכתבי טענות טענה משפטית או עובדתית ביודעו שהיא אינה נכונה.
הפרת הוראות אלה לעיל עשויה להוביל לפתיחה בהליך משמעתי בועדות האתיקה השונות נגד עורך הדין. ועדת האתיקה היא חיצונית לבית המשפט ומי שרואה עצמו נפגע מהתנהלות של עורך דין רשאי להגיש תלונה. ואולם אין בהליכים אלה כדי להשפיע על התנהלות ההליך העיקרי.
בהתאם למפורט לעיל, עורך דין שמשקר ביודעין ביחס לטענה עובדתית או משפטית במהלך דיון או במסגרת כתבי הטענות עשוי לסרבל את ההליך המשפטי, ואולם בסופו של יום ההליך יתנהל, יתקיימו הוכחות ויוגשו סיכומים והתובע יהיה זכאי לסעד אם יצליח להוכיח את תביעתו.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!