ניצחתי בתביעה ובפסק הדין לא נקבע מועד לביצועו? מה הכללים?
שלום.
אני התובע.. קיבלתי מבית המשפט פסק דין.
נכתב שם סכום שעל הנתבעים לשלם לתובע.
לא מצויין בהחלטה הקצבת מועד תשלום.
לפיכך שאלתי כמה זמן, כאשר לא מצויין בפסק הדין מועד עד מתי וכו', תשלומים וכו', יש לנתבעים לשלם את הסכום ואיזה מספר תשלומים?
תודה.
שלום רב גיל,
ברכותיי על ההצלחה בהליך.
ביחס לשאלה, התשובה לה מצויה בסעיף 6(ב) לחוק ההוצאה לפועל:
(ב) לא תוגש בקשה לביצוע פסק דין כאמור בסעיף קטן (א) אלא לאחר שחלף המועד שנקבע בפסק הדין לביצועו, ואם לא נקבע מועד כאמור – לאחר שחלפו 30 ימים מיום מתן פסק הדין; ניתן פסק הדין שלא במעמד החייב ונדרש הזוכה או בא כוחו להמציא את פסק הדין לחייב, יחל מניין 30 הימים במועד המצאת פסק הדין.
מאחר שיש בידך כבר פסק דין, ככל שהוא לא ישולם במועד אתה רשאי לפתוח תיק הוצאה לפועל.
בהתאם לתקנה מקום בו לא נקבע בפסק הדין מועד לביצועו, עליך להמתין 30 ימים מיום שניתן פסק הדין, ככל שהוא ניתן במעמד הצדדים, וככל שלא ניתן במעמד הצדדים - מניין 30 הימים לביצוע פסק הדין מתחיל ביום בו תמציא את פסק הדין לידי הנתבע.
ככל שנדרש, מומלץ לבצע את ההמצאה של פסק הדין באמצעות שליח משפטי מנוסה שימסור לך לאחר ביצוע ההמצאה תצהיר מוסר העומד בנהלי ההוצאה לפועל לצורך פתיחת התיק.
שם לב, ככל שפסק הדין לא ישולם במועד ותפעל לפתיחת תיק הוצאה לפועל, תדרש לאחר שיפתח תיק ההוצאה לפועל בפועל, להפיק אזהרה עבור החייב ולמסור לו אותה (גם כאן מומלץ באמצעות שליח). ניתן לצרף את עלות השליחים לחוב בתיק ההוצאה לפועל באמצעות בקשה מתאימה.
ביחס לתשלומים - אין תשלומים - יש לבצע את פסק הדין במלואו בתוך 30 ימים.
יחד עם האמור, ככל שתאלץ לפתוח תיק הוצאה לפועל, לאחר שתמציא לחייב את האזהרה הנ"ל, לחייב תקופה בת 60 ימים בה הוא יכול לשלם את החוב, להגיש התנגדות (קשה נגד פסק דין) או טענת פרעתי (לפיה הוא שילם את סכום פסק הדין-עליו להוכיח) או להתייצב לחקירת יכולת ולטעון שאין ביכולתו לבצע את פסק הדין. בנסיבות שהחייב מבקש חקירת יכולת יקבע לו צו תשלומים בהתאם לשיקול דעת רשם ההוצאה לפועל (ולך יש לך זכות להיות צד לחקירת היכולת ולחקור את החייב בעצמך).
שם לב שבחלוף תקופה נוספת בה לא ישולם החוב או שהחייב לא יעמוד בצו התשלומים שהוטל עליו, תהיה זכאי לנקוט בהליכים כגון הטלת עיקולים על נכסי החייב.
ככל שמדובר בסכום מהותי מומלץ להתסייע בעו"ד לעניין ניהול הליכי הוצאה לפועל. ככל שהסכום יחסית זניח זה לא בהכרח יהיה כלכלי ויש גם אפשרות (ובמקרים מסויימים חובה) לנהל את תיק ההוצאה לפועל במסלול מקוצר.
בהצלחה.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!