"נוהל הורה קשיש" או מעמד בישראל עבור הורה זר
אני אזרחית ישראל כבר 15 שנה. אמא שלי (73) נשארה באוקראינה והמצב שלה הידרדר בחודשים האחרונים. היא גרה לבד ואני רוצה להביא אותה לישראל כדי שאוכל לטפל בה. יש לה פנסיה קטנה שם אבל אני אדאג לכל הצרכים שלה פה. האם יש אפשרות לקבל עבורה אשרת שהייה?
אירנה שלום,
יתכן שאת זכאית על פי דין להקנות לאמא שלך מעמד בישראל.
אני משער, לפי תוכן שאלתך, שאמא שלך לא נשואה נכון להיום.
ישנו נוהל מיוחד של משרד הפנים שמאפשר לאזרחי ישראל להביא לארץ את הוריהם, אך מדובר בנוהל שמונה שורה של תנאים מצטברים:
על המזמין הישראלי (בן או בת) להתגורר בארץ דרך קבע
על המוזמן להיות הורה "בודד" בהקשר של מצבו האישי - גרוש/גרושה, אלמן/אלמנה, רווק/רווקה
גיל מינימלי למוזמנת - 62 (אמא), גיל מינימלי למוזמן (אבא) - 64
אך הנוהל מונה עוד תנאי, והוא לא פשוט: אם לאותו הורה מוזמן יש ילדים נוספים שלא גרים בישראל - לא ניתן להחיל את הנוהל, או במילים פשוטות, לא ניתן לקבל מעמד בישראל.
אם המבקשים לא עומדים בתנאים המפורטים, יתכן שישנן נסיבות הומניטריות ייחודיות שבגינן אפשר יהיה לשכנע את משרד הפנים בכל מקרה להחיל את הנהול. אבל מדובר בהליך מאתגר ביותר שאיני ממליץ אפילו לשקול ללא ייצוג מקצועי.
במקרה שתיארת, אם לאמא שלך אין עוד ילדים שחיים מחוץ לישראל, את יכולה להביא אותה לכאן. מדובר בפורצדורה בירוקרטית די מסובכת, אך אם מדייקים ועומדים בכל הדרישות, הכל מסתדר.
חשוב מאוד לדעת שלאור גילה של אמך (73) בשלב הראשון, במשך שנה, יינתן לה רישיון מסוג ב/1 שאמנם מאפשר לה לעבוד (הגם ספק אם בגיל הזה ובמצבה זה נחוץ), אך אינו מזכה אותה בקופת חולים. רישיון זה יינתן לא מייד אלא רק לאחר בחינת הבקשה, שעלולה לארוך גם חצי שנה. רק בחלוף שנה עם רישיון ב/1 ניתן יהיה לשדרג את מעמדה של אמך ל-א/5, שמזכה אותה בשירותי קופ"ח. כלומר,יתכן שאמך לא תהיה זכאית לשירותי קופת חולים במשך 1.5 שנים.
יתכן שבפרק זמן זה תוכלי לרכוש עבורה ביטוח בריאות פרטי, אך אני ממליץ לך לבדוק את כל האפשרויות בהקשר זה בקפידה יתרה.
בהצלחה,
ארתור
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!