פורום זכויות יוצרים
פורום זכויות יוצרים מאפשר לכם לקבל מידע ולהתרשם מהיבטים שונים הקשורים לזכויות יוצרים, קניין רוחני, סודות מסחריים, גניבת עין, גזל מוניטין, שמות מתחם (Domain Names), דיני מחשבים ו- Cyberlaw ועוד.
נעשה את מירב המאמצים לספק לכם מענה ראשוני לשאלות שתועלנה בפורום ולהביא בפניכם קווי מתאר לתמונה המשפטית הכוללת.
המשך נושא שימוש בתקנון של אתר אחר
קניין רוחני
43. למפעיל האתר קיימת זכות יוצרים על כל מידע ו/או תצוגה ו/או תוכנה כהגדרתה בחוק המחשבים, תשנ"ה – 1995 לרבות עיצוב גרפי, סימן מסחרי, icons (אייקונים) וסודות מסחריים, שפותחו ו/או תוכננו ו/או חוברו ו/או נוצרו על ידי מפעיל האתר בעצמו או שהזכויות בהם הועברו למפעיל האתר מצד שלישי.
44. אין להעתיק ו/או לשכפל ו/או להפיץ ו/או לפרסם ו/או להשתמש בתכנים המוצגים האתר ו/או לעשות בהם כל פעולה, במישרין או בעקיפין, המהווה הפרה או פגיעה בקניין הרוחני של מפעיל האתר, אלא אם מפעיל האתר התיר זאת במפורש בכתב ומראש.
45. מפעיל האתר רואה בחומרה פגיעה בזכויותיו הקנייניות של אחר ויראה בחומרה כל ניסיון להשתמש באתר כאמצעי להפרה או פגיעה בזכויותיו הקנייניות של אחר.
46. פרסומת המוצגת באתר הינה קניינו של המפרסם ולפיכך אין לעשות בפרסומת שימוש המהווה הפרה של זכות המפרסם בפרסומת.
האם זה אומר שאסור לי לעשות שימוש בתקנון שלו ?
ראה תשובתי להודעתך שלמטה
שימוש בתקנון של אתר אחר
תודה
זכויות יוצרים בתקנון אתר
העתקת תקנון יכולה לעלות לכדי הפרת זכויות יוצרים. כמובן שהרעיונות שבבסיס התקנון אינם מוגנים, אך אופן הביטוי המסויים שלהם מוגן.
מומלץ להיעזר בעו"ד הבקיא בתחום כדי להכין תקנון שיתאים לצרכיך.
צילום לעיתון
בחוזה עליו חתמתי לפני שנתיים וחצי נרשם בין היתר: "העובדת תכהן בתפקיד כתבת או בכל תפקיד אחר שיוסכם בינה לבין הנהלת החברה..."
צילמתי במשך 4 שנים לעיתון כאשר במהלך השנתיים וחצי האחרונות הועסקה צלמת בשכר, אני לא הוגדרתי כצלמת, לא קיבלתי תמורה אם צילמתי ולא נגרע משכרי במידה ולא צילמתי (למרות שכמעט תמיד הייתה איזו תמונה שלי בכל גיליון).
במהלך השנתיים האחרונות לעיתים כאשר הצילומים של הצלמת היו לא טובים/ראויים לפרסום נבחרו הצילומים שאני צילמתי (צילמתי תמיד במקביל כי רציתי לצלם, לא נתבקשתי, הסיבה העיקרית הייתה שלא רציתי שכתבה שלי, שעבדתי עליה תרד רק בגלל שהצילומים של הצלמת היו גרועים). לא קיבלתי תמורה נפרדת עבור צילום, השכר היה גלובלי.
במהלך 2010 , כאשר לא היה צלם לעיתון מספר חודשים, הוחלט לשלם לי עבור צילום. וזה נעשה רק במשך חודש ועשרה ימים בלבד! אחר כך הועסקה צלמת, דבר שלא מנע ממני לצלם, וכמובן גם בשלב זה נעשה שימוש בצילום של ולא תמיד באלה של הצלמת. (זה לא נמשך הרבה כי כשבועיים/שלושה אחר כך התפטרתי.)
עוד נרשם בחוזה שלי:
"מלוא זכויות היוצרים בכל מאמר/כתבה/רשימה/תמונה/צילום ו/או בכל יצירה אחרת שנוצרה על ידי העובדת עקב עבודתה בחברה ובמהלכה (להלן הפרסום) שייכות לחברה והיא רשאית להשתמש בפרסום לפי שיקול דעתה, להעמידו לפרסום בכל פלטפורמה, בין שלה ובין של אחרים, בכל מדיה, לרבות אינטרנט וסלולר, ובכל אמצעי קיים או עתידי, והכל- הגם שלא כחלק מעיתון או כתב עת ן/או שלא בקשר עם תכנים מודפסים או דיגיטליים של עיתון או כתב-עת בכל שפה, ללא כל הגבלה".
**** חתמתי על חוזה שלא היה בר שינוי (וכן, התייעצתי לפני כן עם עו"ד שאמרה לי שהרבה סעיפים בו אינם חוקיים) כי אחרי שנתיים רציתי להיות שכירה ולא פרילנסרית חסרת זכויות בסיסיות.
השאלה שלי היא:
האם מותר לי להשתמש בצילומים שלי בכלל, נגיד אפילו בפייסבוק? ואיפה הגבול האם אני יכולה לשלוח צילומים שלי לאיזו תחרות שם עלי להצהיר כי :
"אני צלם עיתונות מקצועי העובד בארץ והחומר המצורף צולם על ידי בארץ בין התאריכים 1/9/09-28/8/10 והוא פרי יצירתי האישית.
אני הבעלים והמחזיק בקניין הרוחני, בזכויות היוצרים, החוקית ו/או המוסרית של הצילומים המצ"ב ובעל הסמכות לאשר הצגת הצילומים בתערוכת "עדות מקומית" בישראל וברחבי העולם.
במקרה והצילומים המצ"ב יבחרו להצגה בתערוכת "עדות מקומית" 2010, אני מאשר ומתיר בזאת למארגני התערוכה, באופן בלתי חוזר וללא תמורה, להשתמש בצילומים להצגתם באמצעי התקשורת והמדיה האלקטרונית והכתובה, הצגתם בתערוכות בישראל ובחו"ל, הצגתם באתר האינטרנט של התערוכה בארץ ובחו"ל, שימוש בצילומים לקטלוג התערוכה, ופרסומם לצרכי פרסום, קידום ושיווק תערוכות "עדות מקומית", כל זאת ללא הגבלה כלשהי במספר או בזמן.
למיטב ידיעתי, אין גורם שלישי אשר יכול לתבוע זכויות על החומר המצ"ב ואני בעל זכויות היוצרים של הצילומים.
אני מצהיר כי הובהר לי כי הצהרתי והתחייבותי לעיל הנה בלתי חוזרת ומהווה תנאי יסודי ומקדמי להשתתפותי בתחרות ובתערוכה.
הובהר לי כי מארגני התערוכה לא ישאו בכל אחריות, במישרין או בעקיפין, בקשר לכל תביעה או דרישה בגין הפרת זכויות יוצרים בצילומים.
ידוע לי כי במידה ותמונתי תיבחר, עלי יהיה להמציא קובץ באיכות וברזולוציה המקסימאלית לצרכי הדפסה בגודל של עד 100X70.
המון תודה מראש.
תוספת לשאלה
זכויות יוצרים של צלם
ברגיל מעביד הוא הבעלים הראשון של זכות היוצרים ביצירה שנוצרה על ידי עובדו לצורך עבודתו ובמהלכה, אלא אם כן הוסכם אחרת. מהדברים כפי שהוצגו על ידך, נראה על פניו שהדברים אף עוגנו בחוזה העבודה. יחד עם זאת, יש מקום לבדוק האם לא הופרה זכותך המוסרית לקרידט.
מומלץ להתייעץ בעניין באופן פרטני עם עו"ד הבקיא בתחום, שכן לא ניתן במסגרת הפורום לתת ייעוץ משפטי אישי.
כמה ליטיגציה יש בתחום של קניין רוחני?
התמחות בקניין רוחני
בחלק מהמשרדים העוסקים בקניין רוחני (לרוב, הגדולים שבהם) קיימות מחלקות שעובדיהן אינם עוסקים בליטיגציה אלא בעסקאות למתן רישוי שימוש בנכסי קניין רוחני, ניסוח בקשות למתן פטנטים, ליווי הליכי רישום סימני מסחר וכו'.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
לוגו דומה, תוכן שונה. חוקי או לא?
לוגו דומה
בלתי אפשרי להתייחס לשאלה כעין זו מבלי לבחון בעין במה מדובר.
עקרונית, יתכן ששימוש בלוגו שיצרת מהווה הפרה של זכויות שונות (ובחלקן, גם אם לא הייתה העתקה מוכחת).
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
בקשר למשפטים
משפטים מוגנים
לא קיים מרשם של 'כל המשפטים' המוגנים. בעיקרון, כל משפט שמגלם בתוכו מידה מסוימת של יצירתיות והשקעה הוא פוטנציאל להיחשב ליצירה מוגנת שהעתקתה אסורה. ככל שמדובר בסלוגנים מסחריים יתכן ששימוש בהם מקים להוגיהם עילות תביעה נוספות.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
הצגת מאמר/ סרטון מהאינטרנט
בימים אלה אני שוקדת על מיזם חדש. אני מקימה אתר אינטרנט שיכיל בתוכו מידע רב והדרכה. באינטרנט קיימים מאמרים וסרטונים רבים. אני רוצה לצעוד לבטח ולא לפגוע בזכות יוצרים של אף אחד. השאלה איך עושים זאת? אם אני לוקחת מאמר/ סרטון שנמצא באינטרנט, מציגה אותו בשם אומרו, כותבת איפה ומתי התפרסם, האם אני צריכה גם לבקש את אישורו של הכותב?
תודה
שימוש בתכנים במסגרת אתר אינטרנט
ראי תשובתי לקודמתך. מומלץ מאוד להתיעץ עם עו"ד הבקיא בדיני הקניין הרוחני והאינטרנט בטרם המיזם קורם עור וגידים.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שימוש בתכנים מאתר / בלוג אחר בבלוג
ברצוני לדעת האם פרסום בבלוג תכנים שפורסמו ע"י מקור אחר (פוסט בבלוג, מאמר באתר אינטרנט וכו') מהווים הפרת זכויות יוצרים במידה ובבלוג שלי יש קרדיט הכולל את מקור התוכן וכן קישור למקור.
תודה,
פרסום תכנים ללא הרשאה
ככלל, אין לעשות שימוש בתכנים של אחרים ללא הרשאה גם אם השימוש נעשה תוך מתן קרדיט הולם.
ואולם, במקרים בהם מדובר בתוכן שנלקח מאתר שתקנונו מאפשר שימוש חופשי בתכנים, ניתן לעשות שימוש בתוכן כאמור (ככל שהוא אכן פורסם ע"י בעל הזכויות בו תוך הסכמתו לתקנון).
כמו כן, סוגים מסוימים של שימוש יכולים להיחשב לשימוש הוגן מותר, למשל, התייחסות למאמר במסגרת מאמר ביקורת (ובלבד שהדבר נעשה תוך הקפדה על מידת הסבירות ומתן קרדיט הולם).
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
רעיון לסרט
זכות יוצרים ברעיון
היה והסרטון מבוסס על ספר ילדים הרי שמדובר ב'יצירה נגזרת' שהזכות לעשותה שהיא של יוצר הספר (או הבאים מכוחו). במדה ובעלך מעוניין ליצור יצירה שכזו עליו להסדיר, תחילה, את השימוש עם בעלי הזכויות.
בנוסף, יש לנקוט באמצעי זהירות ובכלים משפטיים מתאימים בטרם באים במגע עם משקיעים ויזמים.
שיהיה בהצלחה.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
הפיכת ספר לסרט אנימציה
שימוש בסרטון אנימציה
יש לבחון באופן פרטני מהי ה'מטרה האומנותית' ומהו אופן השימוש שאת מתכוונת לעשות באותו סרטון. גם לאחר בחינת הנ"ל, ספק אם ניתן יהיה לספק תשובה ודאית. בכל מקרה, באם אין בעיה לקבל רשות לשימוש מבעלי הזכויות הרי שלטעמי זו הדרך העדיפה.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
זכות יוצרים לשם של טור אישי
השבת שזכות הראשונים שייכת לבעלים הראשון של השם.
אני מבין שהתכוונת שאם העיתון הנוכחי הוא הבעלים. הערתי היא ששם הטור הובא איתי ממקומון אחר שנסגר (ושבגלל זה עברתי לעיתון הנוכחי)
שאלתי, אם העיתון ההוא נסגר, האם בעלי העיתון הנוכחי יש זכויות יוצרים.
זכויות יוצרים בשם
אם הזכויות היו שלך במקור או קיבלת אותן כדין והבאת אותן איתך לעיתון הנוכחי, הרי שהן שלך גם כיום (אלא אם הוסכם אחרת).
גיבוי מוסיקה
האם גיבוי מוזיקה מפר זכויות יוצרים?
ככלל ניתן לבצע העתקה של יצירה לשם שימוש פרטי וביתי שלא למטרות מסחריות.
בשל העובדה שהחוק בעניין זה לא הכי עדכני, יש דיעות שונות שנשמעו לגבי השאלה האם ביצוע גיבוי למחשב הוא בגדר מותר אם לאו.
ככל שהוגשה נגדך תביעה על הפרת זכויות, אני מציע להתייעץ באופן פרטני עם עו"ד הבקיא בתחום.
העתקה של סרטון שהועלה על ידי ליוטיוב לכתבה באתר
לפני כשנה העלתי סרטון קטן לאתר יוטיוב.
היום עלתה כתבה באתר אקטואליה בה משתמשים בסרטון שלי להכפשת המופיעים בו. הסרטון הוסר מידיית על ידי מאתר יוטיוב אך הסרטון שמופיע בכתבה הוא לא "הטמעה" (EMBED) של הסרטון מיוטיוב, אלא העתקה. (ז"א, הכתב באתר האקטואליה הוריד את הסרטון אל מחשבו והעלה אותו מחדש לשרתי האתר שלו עם לוגו האתר בצד ימין של הסרטון).
האם ישנה עילה לתביעה על שימוש לרעה הפרת זכויות יוצרים?
יש לציין שהקלטת המקורית (חתימה דיגיטלית, תאריכי העתקה למחשב וכו') ברשותי.
תודה רבה
העתקת סרטון מיוטיוב
יש לבחון את נסיבות ההעתקה באופן פרטני. יתכן שלמעתיק עומדת הגנת שימוש הוגן לפרסום חדשותי. מכל מקום, מומלץ להתייעץ באופן פרטני עם עו"ד הבקיא בתחום.
זכויות יוצרים סרטי דיוידי
זכות יוצרים בסרטים
בכל סרט מגולמות זכויות יוצרים של גורמים שונים המעורבים בו. לרוב העניין מטופל מול חברת ההפצה/ההפקה או ארגוני יוצרים.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
זכויות יוצרים על עבודות במשרד פרסום
עד לפני שנה עבדתי במשך שלוש שנים במשרד פרסום כקופירייטרית. כיום, ברצוני לפתוח אתר משלי ולשים בו תיק עבודות, האם אני יכולה לפרסם את העבודות שעשיתי כקופי במסגרת עבודתי במשרד מבלי לחשוש לתביעה?
אם כן, האם יש סייגים?
זכויות יוצרים של עובדת
ככל שלא הוסדר אחרת בהסכם, מעבידך לשעבר הוא בעל זכות היוצרים ביצירות שיצרת במסגרת העבודה, ועל כן עליך לבקש את רשותו לעשות בהן שימוש.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
קינין רוחני בנוגע לתכניות אדריכל
אני מודה לכם מראש על תגובתכם
זכויות יוצרים של אדריכל
בעיקרון, ככל שלא הוסכם אחרת בינך לבין האדריכל הראשון זכות היוצרים בתוכניות ובסקיצות היא של האדריכל הראשון, היוצר. לכן, שימוש בסקיצות עלול להוות הפרת זכות יוצרים, למצער ביחס למרכיבים האמנותיים-חזותיים והלא פונקציונאליים בה. בנוסף, יתכן והשימוש בסקיצות מהווה עשיית עושר ולא במשפט.
את השאלה האם השימוש שאתם עושים בסקיצות מהווה הפרת זכות יוצרים יש לבחון לגופו, ואף זאת תוך מודעות לכך שאין דרך מוחלטת לחזות כיצד יתייחס לעניין ביהמ"ש הספציפי שידון בו, באם ידרש לכך.
בכל מקרה, לטעמי ולאור העמימות המשפטית בעניין כדאי לנסות להגיע להסדר מוסכם עם האדריכל הראשון, ומומלץ להסתייע בכך בעו"ד.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
אתר עם תוכן למבוגרים
אתר הכולל תכנים 'למבוגרים'
הנושא רחוק מלהיות מוסדר בחקיקה ובמדיניות משפטית מסודרת. פרסום חומר תועבה מהווה עבירה פלילית, אך בפועל כמעט ולא אוכפים אותה, וככל שמדובר ברשת האינטרנט ספק אם ניתן לאכוף אותה.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
פרסום כתב אישום בגוגל בניגוד לצו איסור פרסום
הפרת צו איסור פרסום
העתקה של אתר מכירות
העתקה של אתר מכירות
יש כמה וכמה דרכים משפטיות להתמודד עם העניין. מומלץ להיעזר בעו"ד הבקיא בתחום כדי שיבחן פרטנית את האתר שלך אל מול האתר המתחרה. לא ניתן במסגרת הפורום לתת ייעוץ פרטני בנסיבות העניין.
פטנט על הליך רפואי לטיפול בגוף האדם
תודה מראש
איני מכיר חומר שיכול לעוזר לך
הפרה מינורית של זכות יוצרים בעמוד אינטרנט
איום בהגשת תביעה בגין הפרת זכות יוצרים
ע"פ החוק ניתן לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק בגין הפרת זכות יוצרים בסך של עד 100,000 ש"ח, אך מדובר בתקרה. בפועל, אף היה וביהמ"ש מחליט להשית על הנתבע פיצוי, הוא קובע את גובהו בהתחשב בגורמים שונים (חלקם ציינת בהודעתך). בכל מקרה, יש לבחון את מכלול הפרטים באופן פרטני על מנת לדעת איך כדאי להתנהל בנסיבות אלו, ויפה שעה אחת קודם.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
זכויות יוצרים על סיפור חיים של דמות ציבורית
זכות יוצרים בעובדות
סיפור חייו של אדם מורכב מעובדות אשר כל אחד רשאי להשתמש בהן, ככל שאינו מעתיק מרכיבים שאינם עובדתיים (ניסוחים, תוספות דמיוניות, השערות וכו'), ובתנאי שהספר נכתב בצורה הולמת ללא פגיעה בפרטיות. ודאי שאין עושה שימוש בתכנים מוגנים ללא הרשאה (למשל, הכללת סיפורים של עגנון במסגרת ביוגרפיה, ללא הרשאת בעלי הזכויות בהם).
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
שאלה בדבר אפשרות להגשת תביעה
לא קיבלתי כל תשלום עבור הצילום
עם הזמן הקשר בנינו נקרע
וכיום אני רוצה שהיא תסיר את הצילומים שלי
שאלתי היא :
1. אם היא אייננה מסירה את הצילומים (לאחר שביקשתי ממנה בכתב) וממשיכה לפרסם אותם באינטרנט האם אני יכול להגיש נגדה תביעה על הפרת זכויות יוצרים ?
2. האם זכויות היוצרים עדיין נשארו ברשותי ?
3. האם זכויות היוצרים מתייחסים רק לפרסום באינטרנט ? או לכל שימוש בתמונות ?
הפרת זכות יוצרים
כל שימוש אסור בתמונות מהווה הפרה של זכות היוצרים בתמונות, גם אם השימוש לא נעשה שלא ברשת האינטרנט. על פניו, נראה שיש בסיס לבחון קיומן של עילות תביעה במקרה זה, ומומלץ לבדוק את העניין באופן פרטני עם עו"ד הבקיא בתחום.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!
קניין רוחני – קונספט אתר אינטרנט
אני מעוניין להפעיל אתר כזה בעל קונספט דומה בארץ - אותו רעיון של חובת הצגת תמונה עם אותו מאפיין בדיוק.
האם אני אהיה צפוי לקבל תביעה מהאתר הזה?
זכויות יוצרים בקונספט
רעיון אינו מגון בזכויות יוצרים אלא רק אופן הביטוי שלו.
יש לבחון האם הקונספט המדובר עולה לכדי אופן ביטוי ספציפי או שמא הוא רק בגדר רעיון.
ככל שלקונספט יש יותר מאפיינים ואלמנטים יחודיים הרי שסביר להניח שהוא מהווה אופן ביטוי ולא רק בגדר רעיון.
זכויות יוצרים
*לקריאה נוספת: פקודת זכויות יוצרים
רישיון שימוש
יש לאתר את האמן (או באי כוחו) ולהסדיר קבלת רישיון שימוש בשם/מותג. מומלץ להסתייע בעניין בעו"ד על-מנת לוודא שהרישיון מקיף את סוגי השימוש שבכוונתך לעשות בתוכן המורשה. באם אינך מסדירה את העניין את חושפת עצמך לסיכון של תביעות כספיות בהיקף רב.
באשר לחנויות המוכרות מוצרים הנחזים כמקושרים עם גורמים אחריםף חלקן עושות זאת לאחר קבלת רישיון כדין, וחלקן האחר עושות זאת ללא רישיון תוך לקיחת סיכון משמעותי. מכל מקום, תביעות כספיות מצד בעלי זכויות כנגד מי שעושים בהם שימוש לא מורשה הן חיזיון נפוף בבתי המשפט בישראל.
האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

