פורום דיני חוזים

פורום דיני חוזים הוקם כדי לתת מענה לשאלות משפטיות בנוגע להתחייבויות והסכמים. ניסוח חוזים, הפרת חוזה, ביטול הסכמים, פיצויים ועוד – אתם מוזמנים לשאול ולהתייעץ. אנחנו כאן, לרשותכם.

מנהלי פורום דיני חוזים

עו"ד ליאור חאיק

בעל משרד עצמאי העוסק בתחום המשפט המסחרי אזרחי ודיני עבודה.

עו"ד יעל גוליס

למעלה מ-15 שנות ניסיון בליטיגציה, חוזים, נדל"ן ומשפט מסחרי.

עו"ד עמית שלו

עו"ד עמית שלו מתמחה במשפט אזרחי ומסחרי עם ניסיון של כמעט 20 שנה.

עו"ד שחר אילוז

בעל ניסיון עשיר בתחום הליטיגציה האזרחית-מסחרית ודיני החוזים.

סיום חוזה לפני הזמן

אנה 29/06/08
אם בחוזה שכירות מצויין כי אם אני יוצאת מהדירה אני חייבת למצוא דייר מחליף האם בעל הדירה יכול לשנות את עלות השכירות עבור הדייר החדש לאותה תקופה ?
תודה

*הערת מערכת: קריאה נוספת אודות חוזה שכירות דירה

יציאה מחוזים

| עו"ד דוד צורי 29/06/08
ככל שמוטל עליך למצוא שוכר חלופי התנאים צריכים להיות אותם התנאים שהיו לך. אם המשכיר מעדיף לשחרר אותך מחובתך זו הוא יוכל להשכיר באיזה מחיר שהוא רוצה. אופציה יחידה לשינוי היא שינוי לטובה, אבל זה הרי לא מה שהוא רוצה. כמו -כן הוא מוגבל שלא להסכים לדייר החלופי רק אם הסירוב שלו הוא סביר, זאת אומרת שהוא צריך סיבה ולא יכול לפסול שוכר חלופי סתם.

סיכום בע"פ

משכירה 29/06/08
האם הסכם בע"פ לגבי גובה שכר דירה ניתן לשינוי אם לא נחתם עדיין חוזה?
סוכם בע"פ מחיר, לא נחתם חוזה ולא זכרון דברים.
נקבע כי חוזה יחתם בעוד מספר ימים, האם ההסכם כובל מי מהצדדים?

תודה

חוזים בעל פה

| עו"ד דוד צורי 29/06/08
חוזים בע"פ הינם חוזים לכל דבר וענין והם מחייבים. לפי פירוט נסיבות הענין בשאלה אני לא בטוח שהיה חוזה בעל פה, היות והיתה הסכמה על כך שחוזה יחתם במועד מאוחר יותר, לכן נראה לי שלא היתה גמירות דעת ליצירת יחסים משפטיים בשלב זה ולכן ההסכמה בע"פ אינה מחייבת, אולם גם בשלב המשא ומתן יש לנהוג בתום לב, ולכן מי שהיה נוכח ויודע על מה סוכם ומה היתה הכוונה צריך לנהוג בתום לב וככל שהיתה כוונה להתחייב למחיר יש לעמוד בכך, אבל מבחינה משפטית הדבר קשה להוכחה ולכן ניתן לסטות מכך לפחות מעט.

טעות בפרסום לאחר הצעה באתר אינטרנט של חברת נסיעות

אבי 29/06/08
באתר אינטרנט פורסם מבצע טיול לחו"ל במחיר X, לאחר ששלחתי את פרטי לרכישת כרטיס לחו"ל, המתנתי לאישור העיסקה. מנהל האתר שלח לי הודעה כי נפלה טעות בפרסום וכי המחיר שהופיע באתר הוא שגוי. האם יש לי עילת תביעה כנגד האתר המפרסם.

חוזים באינטרנט

| עו"ד דוד צורי 29/06/08
בעקרון יש לך עילת תביעה, היות והפרסום באינטרנט מהווה הצעה ומילוי הפרטים לרכישה מהווה קיבול ההצעה.
הדבר כפוף לחובת תום הלב - ז"א אם הטעות היתה טעות גסה ומאד ברורה, אז לתפוס אותם בטעות זה חוסר תום לב ואז אין עילת תביעה.

חברה גדולה או מועצה מקומית זייפה צ'ק שלי

שי 29/06/08
ככתוב לעיל - צ'ק שזמן פרעונו עבר נשלח לפדיון לאחר חצי שנה וזאת לאחר ששונה התאריך וזויפה חתימתי
מה ניתן ורצוי לעשות?
יש לציין שלא נגרם נזק אך החוצפה לזייף חתימה שלי - עוברת כל גבול.

זהו פורום דיני חוזים

| עו"ד דוד צורי 29/06/08
זיוף שיק אינו שייך לדיני חוזים. עד כמה שידוע לי זיוף שיק והצגתו לפרעון זו עבירה פלילית וניתן להגיש תלונה במשטרה בשל כך.

משכירים זה עם ***

רן 27/06/08
שמתם לב כמה הודעות בזמן האחרון יש בנושא של אי מימוש אופציה ? הדולאר ירד, בגלל טיפשותם הם חתמו חוזים דולאריים, ועכשיו בגלל שהם נדפקו הם כולם לא מקיימים חוזים.

חוזים הם דרך לחלוקת סיכונים

| עו"ד דוד צורי 27/06/08
היות ומשכירים רבים לא ידעו איך להגן על עצמם מפני ירידה דרסטית של שער הדולר, הם ניצבים כעת בפני מצב מאד בעייתי של השכרת דירותיהם במחירים נמוכים מאד ביחס למחירים הקיימים בשוק ההשכרה. הרצון של המשכירים להפר את החוזה הוא מובן וטבעי, היות והם מפסידים די הרבה כסף. מה שאינו מובן וטבעי, זה מימוש הרצון, היות וחוזים יש לקיים.

חוזה שכירות

ליאור 27/06/08
שלום.

אני משכיר דירה מזה כמה שנים.
לאחר גמר השכירות של הדיירים האחרונים שאיתם היו לי סכסוכים בגלל אי-בהירויות בחוזה, ניסיתי קצת לשדרג אותו, להוסיף סעיפים חשובים, הבהרות וכיו"ב.
עשיתי את זה באמצעות קריאה של כתבות בנושא, המלצות, חוזים שונים, והשתדלתי לקחת מכל אחד את מה שחשוב. הוספתי בינתיים לחוזה כמה סעיפים בנוגע לפינוי הדירה במידה ונתקלים בבעיות, שרציתי לדעת אם הם תקפים בכלל כי בכל פעם אומרים שזה בכל מקרה אסור.

1.1. נוסף על כל האמור לעיל, מוסכם בין הצדדים כי היה והשוכר לא יפנה את המושכר במועד פינוי המושכר, ייחשב המועד כאמור כיום התפיסה, כמשמעותו בסעיף 18 (ב) לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, או כל הוראה אחרת שתבוא במקומו.
1.2. במידה ולא יפנה השוכר את המושכר במועד כאמור, נותן השוכר מראש את הסכמתו למשכיר, הסכמה בלתי מותנית, לפרוץ למושכר, לתפוס את החזקה במושכר, להחליף את מנעול המושכר ולהתקין בו מנעול חדש בתום תקופת השכירות ו/או בסיומה עפ"י כל הוראה מכוח חוזה זה, וממועד החלפת המנעול כאמור לא יהיה עוד השוכר רשאי להיכנס למושכר. כמו כן אם השוכר לא יפנה את חפציו מהמושכר יהיה המשכיר רשאי לסלק מהמושכר כל רכוש, ציוד וחפצים השייכים לשוכר, וכל עלויות הטיפול בציוד וחפצים אלו יחולו על השוכר.

1.1. ביטל המשכיר את ההסכם בהתאם לסעיף זה, יהא רשאי, מבלי לפגוע באף זכות אחרת העומדת לו, לנקוט בכל הליך חוקי כדי לפנות את השוכר, אם זה לא התפנה באופן מיידי מהמושכר, ובכלל זה לעשות שימוש בכוח סביר (ככל שהדבר מותר על פי חוק), למנות כונס נכסים לנכסי השוכר, להחליף את המנעולים במושכר, להורות לחברת החשמל ולעירייה לנתק את המושכר משירותים חיוניים וכל פעולה חוקית נוספת.

האם הסעיפים האלה בכלל אפקטיביים ? האם הם יעמדו בפועל לצידי כאשר אגיע למצב בו שוכר לא מתפנה ? או שאלו סתם הצהרות שבכל מקרה החוק לא יאפשר לאכוף אותן ?
אני בכל מקרה הולך להשאיר אותך בחוזה כי מבחינתי זו איזו הצהרת כוונות של השוכר, ואם תהיה לו בעיה עם סעיפים כגון אלה סימן שהוא בעייתי מלכתחילה, אבל רציתי לדעת כמה זה שווה משהו כזמן אמת.

תודה.

היחס בין דיני חוזים ודינים אחרים

| עו"ד דוד צורי 27/06/08
האפשרויות הקיימות בדיני המקרקעין ביחס לפולשים לא קיימות בדיני החוזים (תרופות).
הסעיפים שכתבת מנוגדים לחוק ולכן לא זו בלבד שהחוק לא יאפשר אכיפתם אלא הוא ימנע את אכיפתם.
נסיון לפעול לפי סעיפים אלו עלול להסתיים בכך שביהמ"ש יחזיר את השוכר לדירתך לזמן בלתי מוגבל מבלי שהוא יהיה מחוייב בתשלום דמי שכירות, עד מתי ? עד שתסיים כנגדו את הליכי הפינוי לפי החוק. הליכים אלו יתמשכו מעבר לרגיל, כי השוכר יספר בכל פעם איך התעללת בו, השופט ירחם עליו וימשוך זמן.
לצורך הרתעה הייתי ממליץ לך להכניס סעיפים שיש בהם סנקציות כלכליות שמגובות בשטר בטחון וערבויות של צדדים שלישיים. זה גם אכיף וגם מרתיעה.
לתשומת ליבך ששוכר (נכלולי) שיראה את הסעיפים האלה בחוזה עלול לנצל זאת דווקא בידיעה שלא תוכל ליישם זאת.

חוזה שכירות - קריאה נוספת

אתר הפורומים 16/07/08
לקריאה נוספת, מקצועית, אודות חוזה שכירות ראה:

חוזה שכירות

גן ציבורי מול הבית!

שמרית 27/06/08
לפני זמן קצר סיימו לבנות מול הבית שלנו גן ציבורי, וכמו כל גן ציבורי מתקבצים שם הרבה נערים ונערות שעושים המון רעש ומפריעים לסדר הציבורי. רציתי לדעת האם העיריה יכולה לעשות זאת? מפני שזאת שכונה מאוד שקטה באיזור שקט, אנו ממשיכים לשלם מיסים אך על מה ולמה? על כך שהרסו לנו את השלווה שלנו?
תודה

ההבדל בין דיני חוזים לדיני נזיקין

| עו"ד דוד צורי 27/06/08
היות ואין לך חוזה עם העיריה או עם באי הגן, הבעיה שלך לא נמצאת בדיני חוזים. היא מתאימה לפורום דיני נזיקין היות והגן מהווה מבחינתך מטרד.

מי צריך לשלם?

נאוה 26/06/08
אנו משרד הנמצא בשכירות והחוזה סטנדרטי. קיבלנו חשבון מים ע"ס 1200 ש"ח. התברר שדוד השמש שעל הגג נזל.
מספר ימים לפני שקיבלנו החשבון ועד הבית הודיע (בעקבות תלונת שכן) שיש נזילה בדוד והוא סגר את הברז וגם יודיע על כך לבעל הבית כדי שיתקן את הדוד.
מי צריך לשאת בהוצאות חשבון המים? (חשבון רגיל הוא ע"ס 90 ש"ח).

פרשנות חוזים

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
אמנם נרשם שמדובר בחוזה סטנדרטי (אבל כאלה יש רבים למדי). כדי לדעת על מי חלה חובת התשלום יש להידרש לחוזה ואם אין בו תשובה ברורה יש להדרש לפרשנות החוזה - כוונת הצדדים - מה היתה כוונת הצדדים ביחס למקרה כזה בזמן עריכת החוזה. לדעתי ההיגיון דורש שהאחריות במקרה זה תהיה דווקא של השוכר (המשרד), היות והוא זה שנמצא בנכס ובעל יכולת ונגישות לאתר תקלות. החשבון הרי נוצר עוד בטרם התגלתה הבעיה ובעל הבית קיבל את ההודעה, אז אין כאן רשלנות שלו. הוא אמנם חייב בתשלום התיקון אבל לא חושב שהוא חייב בתשלום הנזק (חשבון המים). בכל מקרה הייתי פונה בבקשה מיוחדת לעיריה לקבלת הנחה עקב האירוע החריג.

הודעה על מימוש אופציה בהסכם שכירות – 3 ימי איחור

עידית 26/06/08
מזה כ-4 שנים שאנו שוכרים דירה, כאשר בהסכם השכירות נכלל סעיף אופציה אשר זכותנו לממש בהודעה בכתב עד 90 יום ממועד תום תקופת השכירות. חרף זאת, הנוהג בכל השנים האחרונות היה הודעה טלפונית (ולא בכתב) בשבוע הראשון בו חלים 90 הימים, ללא הקפדה על התקופה המדויקת. עפ"י נוהג זה, פנינו לבעלי הדירה טלפונית והודענו על מימוש האופציה. תגובתם הייתה שתנאי השוק השתנו עקב עליית מחירי הדיור וירידת ערך הדולר והם מבקשים לקיים עמנו מו"מ ולא לכבד את הסכום שנקבע לתקופת האופציה. בתגובה, שלחנו אליהם מכתב רשום בו אנו מודיעים על כוונתנו לממש את האופציה על פי ההסכם. הם החזירו לנו מכתב בו הם טוענים שההודעה לא נתקבלה במועד (איחור של 3 ימים כאמור) ועל כן הם מבקשים לנהל מו"מ על הסכום הנקוב או לפנותנו מן הדירה. ברור כי הם נוהגים בחוסר תום לב. מהם זכויותינו? האם ביכולתם לפנותנו מן הדירה כל עוד אנו משלמים את דמי השכירות הנקובים בהסכם? האם זכותם להתנער מן החוזה שאינו נוח להם? מהן האפשרויות העומדות בפנינו? בתודה מראש.

מימוש אופציה לפי החוזה - קיום חוזים בתום לב

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
זכותכם לפי האופציה היא זכות חוזית וקיום החוזה צריך להעשות בתום לב, על פניו לפי הנסיבות שפורטו המשכיר אינו נוהג בתום לב, היות שידע על רצונכם לממש את האופציה עוד לפני חלוף המועד להודעה והוא מנסה להתפס בענין ההודעה בכתב כדי לכפות עליכם מחיר חדש. להערכתי בימ"ש לא יראה זאת בעין יפה והוא צפוי להפסיד (אבל זה גם תלוי בשופט, אז יש בזה סיכון). לפנותכם מהדירה זה תהליך משפטי שלוקח בד"כ לפחות 3 חודשים ובמסגרתו יש לכם הזדמנות לטעון את טענותיכם לגופו של ענין. זכותכם לתבוע בגין הפרה צפויה מרגע שאכן נראה לכם שהוא רציני לגבי לא לאפשר לכם לממש את האופציה. כדאי כמובן להצטייד בראיות (כגון הקלטות שיחה וכו') עוד בטרם הגשת התביעה.
האמור כאן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי קונקרטי שיבחן את הנסיבות הקונקרטיות.
בהצלחה, עו"ד דוד צורי

הפרת חוזה

יוסי 26/06/08
שלום.לפני 12 שני קנתי דירה גדולה אם בעלה של ביתי חתמנו על חוזה 50% לי 50% לו אחרי שנתיים הוא החליט שהוא לא מועניין לגור בעיר שאנחנו מתגוררים אלה בעיר אחרת ועזב עכשיו הוא רוצה לקנות בית ולא נותנים לו אנחנו משלמים את המשכנתא שלו כבר 10 שנים והוא לא משלם אגורה אפשר לעשות משהו הוא מפר חוזה ואומר שבגללנו הוא לא יכול לקנות בית מה עושים?

הערת מערכת: לקריאה אודות הפרת חוזה >>

הפרת חוזה

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
הפתרון הפשוט ביותר הוא לקנות ממנו את החצי שלו בדירה. המחיר הוא כמובן הבעיה העיקרית בפתרון הזה, אבל זה פתוח למו"מ.

חוק הניכווים בתשלום מדמי שכירות

לילך 26/06/08
שלום שוב,
בחוזה השכירות שאני עומדת לחתום עליו קיים סעיף האומר שהצדדים מתחייבים למלא את הוראות החוק ניכויים בתשלום מדמי שכירות התשנ"ח 1998. מה זה אומר והאם החוק לא מדבר על המשכיר ולא על השוכר ולכן אין לא מקום בחוזה?

ניכויים מדמי שכירות

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
הנושא בד"כ הוא ענין של המשכיר ולא של השוכר הפרטי (במידה ולא מדובר בשוכר פרטי זה שונה). אבל הסעיף הוא למעשה חסר משמעות, הצדדים מחוייבים לנהוג ע"פ החוק ממילא, עם הסעיף או בלעדיו.

חוזה דירה עם אופציה

לילך 26/06/08
שלום, אני עומדת לחתום על חוזה עם אופציה לעוד שנה, שכר הדירה לחוזה הוא 2500 ש"ח. סעיף האופציה אומר: "... דמי השכירות לתקופת האופציה יקבעו בין הצדדים בתחילת תקופת האופציה ויהיו לא פחות מסך של 2500 ש"ח" . האם בכלל יש צורך באופציה אם גם ככה הוא יוכל להעלות את שכר הדירה כפי רצונו? מה אני יכולה להוסיף לחוזה על מנת להגן על עצמי מעליית מחיר?

חוזים עם אופציה

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
את צודקת. מומלץ להוסיף מגבלה גם על היכולת של המשכיר להעלות את דמי השכירות (עד 10% נניח), אחרת באמת אין ממש באופציה.

הסכם שכ"ט בנושא כינוס נכסים במקרקעין

שלמה 26/06/08
חתמתי על הסכם שכ"ט עם עו"ד בנושא משפחה. בהסכם סוכם כי המידה ועו"ד ימונה לכונס מטעמי בפירוק שיתוף במקרקעין ישולם לו סכום נקוב ולא 2% מהתמורה. לפני מס' ימים התגלה לי כי עו"ד העביר מחשבון הנאמנות לחשבונו האישי שכ"ט בגובה 2% מהתמורה בניגוד להסכם שכ"ט ולמרות שהבעתי התנגדות החרצת לכך (הסכום שהעביר גדול בהרבה מהמוסכם). האם עו"ד רשאי לעשות זאת?

עו"ד מחוייב להסכם שכר הטרחה

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
בפירוש אסור היה לו לעשות זאת בנסיבות כפי שתארת אותן.

ערבות

מוטי 25/06/08
שלום.
לפני כעשרים שנה, חתמתי על ערבות בעניין אשפוז סיעודי של חולה מול משרד הבריאות.
החייב הוא הבן של המאושפזת. ידש לו ויכוח עם משרד הבריאות לגבי הגביה- כנראה לא הגיש דוחות כל שנתיים ביחס למצבו הכלכלי אישי, חייבו אותו והוא שילם פחות ממה שחוייב. כבר 10 שנים הם מתכתבים עימו והוא מתעלם.
במרץ שלחו לי מכתב בתור הערב שיש עניינים עם התשלום.
אני רוצה לדעת האם ניתן להשתחרר מהערבות?
האם משרד הבריאות היה צריך לידע אותי מתחילת הסיפור ולא אחרי 10 שנים של התכתבות עם החייב?
כמו כן, בהסכם ההתקשרות נקבע כי כל תחשיב של משרד הבריאות יחשב ראיה לנכונותו- האם מדובר בתניה מקפחת בחוזה אחיד?
תודה

ערבות וחוזים אחידים

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
להשתחרר מערבות אפשר לפעמים (תלוי בנסיבות) אבל רק כלפי העתיד ולא כלפי חובות שכבר נוצרו בעבר (וקיומן של חובות בד"כ מונע השתחררות מהערבות).
החובות החלים על משרד הבריאות נובעים בעיקר מהחוזה ומהנסיבות (זהות הצדדים, החוזה, הערבות ועוד) בכל מקרה העובדה שההודעה נשלחה אליך אחרי כל כך הרבה זמן אינה עובדת לטובת משרד הבריאות.
לגבי הסעיף, יתכן שמדובר בתניה מקפחת, אבל לא ידוע לי שיש החלטה כזו לגבי החוזה הספציפי (דבר שצריך לבדוק) את הטענה אפשר להעלות בכל מקרה במידה והענין יגיע לביהמ"ש.

מהו המקור בדיני חוזים לשיק שחזר? נתנו לי שיק ע"ס

כז 25/06/08
200 ש"ח והשיק חזר. מלבד דיני השטרות מהו המקור החוזי שאני יכולה להתבסס עליו כנגד מוסר השיק. האם מדובר בחוסר תום לב בעת שנמסר השיק כאשר ידע בעליו מראש שהשיק לא יכובד? בבקשה אם אפשר להפנות אותי לפסיקה.

אין מקור בדיני החוזים לשטרות

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
תביעה ע"פ השטר היא תביעה שיטרית. ניתן לתבוע לפי חוק החוזים תביעה שעילתה היא עסקת היסוד שבגינה ניתן השטר, בתביעה כזו השטר יכול לשמש כראיה בכתב.

ביטול חוזה שכירות שנחתם לפני 4 ימים

מוטי 25/06/08
שלום,
חתמנו חוזה על יחידת דיור וסיכמנו כי הבעלים יחליפו מזגן קיים במזגן גדול יותר. היום נודע לנו שהדבר לר יתבצע כי "הטכנאי אמר שלא כדאי" (לפי דעתי הוצאה גדולה מדי).
תאריך הכניסה הוא עוד שבועיים.06.07.08
תאריך החתימה 22.06.08
הדבר מתחיל לא טוב מבחינתנו, האם ניתן לבטל את ההסכם?
האם 14 ימים תקפים במקרה הזה?

הפרת חוזה

| עו"ד דוד צורי 26/06/08
אם היה סיכום שיוחלף המזגן והמזגן לא הוחלף זו הפרה של ההסכם וזכותכם להודיע לצד השני על ביטול ההסכם אם לא יוחלף המזגן. (לפעמים טלטלה כזו בהתחלה דווקא סוללת את הדרך ליחסים מעולים בהמשך)

תביעה קטנה של סוכן ביטוח

יוסי 25/06/08
ב- 10/5 עשיתי בטוח צד ג' לרכב. לאחר 3 חדשים בטלתי אותו. סוכן הבטוח אמר לי שאני חייב 600 ש"ח, שילמתי את החוב לסוכן ביטוח. לאחר חדשים רבים תבעה אותי חב' הבטוח על 1324 ש"ח. אך למעשה פסק הדין ניתן על 125 ש"ח קרן והוצאות עו"ד ואגרת בית משפט, מכיוון שהחוב האמיתי עמד על 725 ש"ח. התביעה הוגשה לאחר ששילמתי 600 ש"ח, וסוכן הביטוח בימים אלו אמר לי שלא ידע שנותרה יתרת חוב של 125 ש"ח. אני התקשרתי לעו"ד התובע והפנתי אותו לכל המסמכים והעובדות, הוא הבין אותי ובסופו של דבר הגענו לפשרה שאני משלם לו 650 ש"ח שהם: 125 החוב והיתרה הוצאות. האם אני יכול לתבוע את סוכן הבטוח בבית משפט לתביעות קטנות שיחזיר לי את ההוצאות, כיוון שהוא התרשל. כי אם הוא היה אומר לי שאני חייב עוד 125 ש"ח אני הייתי משלם במקום, אבל הוא כתב לי שהוא לא ידע ובגלל רשלנותו אני נתבעתי ושילמתי כספים שלא הייתי צריך לשל.

בעיקרון כן

| עו"ד דוד צורי 25/06/08

בצוע צעדים להרחקת שוכר

אשר 25/06/08
שלום דייר שמסרב לפנות דירה מושכרת האם
ניתן לתק חשמל מים
לסגור הדירה החלפת צילינדר

צעדים להרחקת שוכר

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
אסור לחלוטין. אם תעשה זאת, לא זו בלבד שהוא יוכל להשיג די מהר (כמעט מיידית) צו שיחזיר אותו לדירה ויחייב אותך להחזיר לו את החשמל וכל שאר הדברים שתנתק, אלא שאתה עוד עלול לחוב לו פיצוי ובוודאי הוצאות.
על מנת לפנות שוכר יש לפנות לביהמ"ש בבקשה לצו פינוי.
אין עשיית דין עצמי במקרה זה.

תקופת אופציה בחוזה השכרת דירה

דפנה 25/06/08
בחוזה שחתמתי עם בעלת הבית ישנו סעיף האומר : "
לשוכר נתונה האופציה להאריך תקופת השכירות ב- 12 חודשים נוספים על ידי הודעה בכתב חודשיים לפני תום תקופת השכירות (להלן "תקופת האופציה") . בתקופת האופציה יחולו על הצדדים שאר הוראות הסכם זה . "
לעומת זאת אין בחוזה סעיף המסדיר את נושא סיום השכרת הדירה ע"י המשכיר במידה והוא מעוניין בכך .
ברצוני לשאול :
א . בעלת הבית הודיעה לי , חודשיים לפני סיום החוזה על סרובה לקיים את תקופת האופציה ודרשה ממני לפנות את הדירה עם סיום תקופת החוזה . האם מותר לה , על פי החוק , לעשות זאת ?
ב . האם מותר לה לדרוש העלאה בשכר הדירה ?

*הערת מערכת: קריאה נוספת אודות חוזה שכירות דירה

תוקף האופציה בחוזה שכירות

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
לפי האמור בהודעתך יש לך את הזכות החוזית לאופציה ופנייתה הינה הפרה או הפרה צפויה של החוזה. אתה יכול לפנות לביהמ"ש בתביעה לאכוף עליה את ביצוע החוזה.

ביצוע עבודות בדירה לפני סיום תקופת השכירות

רן 25/06/08
במשך ה-3 שנים האחרונות שכרנו דירה בכפר והכל התנהל על מי מנוחות ללא תלונה של אף אחד מהצדדים, החוזה מסתיים בסוף יולי וכשהודעתי כי אנו רוצים להאריך לתקופה של שנה נוספת (3 חודשים לפני כפי שכתוב בחוזה) קיבלתי תשובה כי רק בחודש יוני בעל הבית יודיע לנו האם ניתן להאירך או לא.
מאחר ואישתי בהריון (מועד לידה ביולי) התחלנו בחיפוש דירה ואכן מצאו כזו, במייל ששלחתי לבעל הבית הסברתי לו את המצב וביקשתי לצאת חודשיים לפני תום החוזה - מאחר ובעל הבית סירב אנו נמצאים במצב שאנו משלמים על 2 דירות במקביל.
שבוע שעבר בעל הבית ביקר בבית(שיושב במצב נעול מאחר ואנו לא גרים שם) ומסר לי דברים אותם הוא רוצה שאני אתקן וציין כי בכוונתו לשפץ את הבית מאחר וביתו עוברת לגור בבית בספטמבר (המשפחה בשליחות בחו"ל והבת מגיעה להתגייס).
אתמול ביקרנו בבית והתגלה לנו כי למעשה כבר החלו שיפוצים ע"י בעלי מקצוע בבית, דבר שלא תואם איתנו - העבודות מפעילות צרכני חשמל שעליו אנו כמאור משלמים מאחר והחוזה עוד לא הסתיים.

מה הן האפשרויות העומדות בפנינו ?
האם הדבר חוקי ?

הפרת חוזה שכירות ע"י המשכיר

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
ע"פ הנסיבות המתוארות נראה לי שהמשכיר הפר הפרה בוטה של חוזה השכירות. בכפוף כמובן לאמור בחוזה השכירות. (בד"כ החוזה לא נותן למשכיר את הזכות לעשות המושכר ככל שעולה על רוחו במהלך תקופת השכירות) כך שנראה לי שזכותכם להודיע לו על סיום החוזה לאלתר בשל מעשיו.

המשכיר לא מוכן לאפשר לי לממש את האופציה

colombo 24/06/08
שלום רב,
בעוד כחודשיים תם חוזה השכירות שלי (שנה ראשונה) , לפני מספר ימים פנה אלי בעל הדירה והודיע לי כי הוא מתכוון להעלות את שכר הדירה ב-65%
הסבר:פער המחירים נבע מירידת הדולר+ עליית מחירי הדירות להשכרה בעיר מודיעין.

לאחר עיון בחוזה (מדובר בחוזה סטנדרטי כזה שקונים בסטימצקי ללא כל שינויים ותוספות מיוחדות), התברר לי כי חתמנו על אופציה לשנה נוספת באותם התנאים ל-12 חודשים נוספים.

מיד התקשרתי לבעל הדירה והודעתי לו כי ברצוני לממש את האופציה, מיד בעל הדירה תקף אותי והודיע לי הוא רוצה שאני יעזוב את הדירה בתום התקופה הראשונה.

באותו היום שלחתי מכתב רשום לבעל הדירה כי ברצוני לממש את האופציה (על פי החוזה אני יכול לממש את האופציה עד כחודשיים לפני תום התקופה , שלחתי את הבקשה לממוש האופציה כחודשיים וחצי לפני תום התקופה).

לאחר יומיים קיבלתי מכתב חזרה מבעל הדירה כי ברצונו למכור את הדירה ולכן הוא מבקש שאני אפנה את הדירה בתום התקופה.
בעל הדירה הפנה לסעיף בחוזה אשר אומר:
סעיף 7 תת סעיף ה:
"המשכיר יהא רשאי למכור את הנכס בשלמותו ו/או בחלקו לכל צד ג' הכל לפי שיקול דעתו של המשכיר ומבלי שיהא צורך בהסכמה כלשהי מצד השוכר.
השוכר יאפשר למשכיר או למי מטעמו להציע ולהראות את הנכס לקונים פוטנציאלים וזאת בתאום טלפוני מראש, ולא יותר מפעם אחת בשבוע.

מוסכם כי בכל מקרה שהנכס ימכר, זכויותיו של השוכר על פי חוזה זה לא יפגעו כלל."

שאלתי אליכם היא מה עלי לעשות כעת? האם בעל הדירה יכול להשתמש בתירוץ של מכירת הדירה? האם השורה האחרונה שבסעיף שאומרת כי זכויותי בתור השוכר צריכות להישמר עומדות בסתירה עם סעיף האופציה שאומר כי זכותי לממש אופציה לתקופה נוספת?

אשמח לקבל כל עזרה.

תודה מראש, אורן.

מכירת דירה מושכרת

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
אין כל סתירה. המשכיר יכול למכור את הדירה, אך הדבר אינו פוגע בזכויותך להמשיך ולשכור אותה לפי האופציה שבחוזה השכירות. המשכיר ימכור את הדירה איתך ביחד, זאת אומרת שבעל הבית שלך יתחלף ובעל הבית החדש יחוב כלפיך בחובות של המשכיר לפי החוזה מיום שהבעלות תועבר אליו.

חוזה שכירות דחוף!!

סטודנט מסכן 24/06/08
אני שוכר דירה בתל אביב שעתיד להסתיים ביום 1.10.2008 בחוזה ישנו סעיף שקובע כדלהלן: " במקרה והשוכר או המשכיר ירצה להפסיק את קשר השכירות , ולעזוב את המושכר לפני תקופת תום השכירות, יהיה חייב בהודעה מראש של חודשיים." מאידך התנאי שלי לכניסה לדירה וחתימה על החוזה היה להוסיף סעיף אופציה אשר נקבע ביום חתימת החוזה והוסף בכתב יד ונחתם על ידי שני הצדדים וקבע כדלהלן: " ניתנת שנה נוספת אופציה בתנאי חוזה זה ובמידה וקוים כהלכה לשביעות רצון בעל הדירה ובתוספת של עד 10% למחיר הדירה" . שאלתי האם בעלת הדירה חייבת לקיים את סעיף האופציה שכן פניתי אליה והיא מוכנה להאריך את החוזה לתקופה של שנה אך במחיר גבוה מהמחיר שנקבע בסעיף האופציה שכן הוא לא ראלי למחירים בתל אביב כיום. הפחד שלי שאם אני לא יסכים לתשלום אשר היא דורשת היא תפעיל את זכותה לסיים את ההתקשרות בהתראה של חודשיים ותייתר את סעיף האופציה! מה כדאי לעשות והאם יש דרך למנוע את אי קיום החוזה מבחינת בעלת הדירה כגון בקשה לסעד זמני צו מניעה וכו', או אולי לפי המשתמע מתנאי החוזה אין היא מחויבת לסעיף האופציה שכן ישנו סעיף סותר בחוזה השומר על זכויות הצדדים לסיים את ההתקשרות, האם כדאי להגיש תביעה ? או האם כדאי להגיד לה כי אני מתכוון להישאר בדירה ולנצל את זכותי לממש את סעיף האופציה שהיה תנאי לחתימתי על החוזה ושהיא תפנה לבית משפט וכו'?

ניצול האופציה בחוזה שכירות

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
ההמלצה שלי היא לממש את סעיף האופציה תוך תשלום דמי שכירות גבוהים ב 10% (אני מבין שהדבר משתלם) ובמידה והמשכיר יבקש לסיים את השכירות תוכל לטעון שלמרות שיש לו זכות לעשות זאת לפי החוזה, מדובר בנסיבות בהן ניצול הסעיף בחוזה נעשה בחוסר תום לב. בכל מקרה כל עוד את מקיים את כל חייובך בחוזה יקח הרבה זמן לפנות אותך מהדירה (אם בכלל). לדעתי המשכיר יתקפל או ינסה להציע לך פשרה הוגנת.

אפוטרופוס

ירון חדד 24/06/08
שלום,
איך אני יכול לדעת אם לאדם יש אפוטרופוס שמוסמך לחתום בשמו על חוזה

אפוטרופוס

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
לא ברורה לי לחלוטין הסיטואציה, אבל אם אדם טוען שהוא אפוטרופוס של מישהו, עליו להציג צו בימ"ש שקובע את המינוי שלו להיות האפוטרופוס של אותו חסוי.

שטר חוב לשכירות

מירי 24/06/08
שלום,
האם ערב מוגן חל גם על נושא של שטר חוב לשכירות או שמדובר רק במקרים של משכנתא?
תודה

ערב מוגן

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
יכול לחול.

שכ"ד לפי שער דולר שרירותי

רותם 24/06/08
אני שוכרת דירה בקיבוץ. השבוע קיבלנו חוזה חדש לחתום עליו בו נאמר שמעתה שכ"ד ישולם לפי שער דולר 4.3 ובשקלים.
האם מותר להמציא שער דולר? זה חוקי?
עוד נכתב בחוזה ששכ"ד יהיה צמוד למדד רק במידה והמדד עולה, באם ישאר אותו דבר או ירד לא תהיה התייחסות אליו.זה חוקי?תודה

חוקי

סטודנטית 24/06/08
חוקי, אבל אני הייתי מתעקשת ששער הדולר יקבע לפי שער דולר נמוך יותר. הסיכוי ששער ה- $ יגיע ל- 4.3 בזמן הקרוב הוא נמוך.
נהוג בשוק כיום לקבוע ע"פ שער ה- $ הנוכחי או שרבים מתעקשים על שער של 4.
בהצלחה

חופש החוזים

| עו"ד דוד צורי 25/06/08
חוזה הינו ביטוי להסכמות הצדדים ולכן כל עוד את נותנת את הסכמתך לאמור בחוזה, אין בכך בעיה. כמובן שאת לא חייבת להסכים לכך.
דילוג לתוכן