פורום פלילי

הפורום הפלילי שלנו מרכז שאלות ותשובות מעולם המשפט הפלילי בישראל. כדי להקל עליכם למצוא בדיוק את המידע שאתם מחפשים, חילקנו את השאלות לפי נושאים מרכזיים.

בין הנושאים תוכלו למצוא שאלות על רישום פלילי ומשטרתי והשפעתו על חייכם, התמודדות עם תלונות שווא, זכויותיכם בזמן חקירה במשטרה, וסוגיות של פגיעה בפרטיות והאזנות סתר.

כל נושא מכיל מידע מקצועי ומעשי שנאסף מתוך שאלות אמיתיות של גולשים, כדי לתת לכם כלים להתמודדות נכונה עם סוגיות משפטיות שונות.

מנהלי פורום פלילי

עו"ד אמיר מורשתי

בעל משרד עצמאי העוסק במשפט הפלילי מזה 22 שנה.

עו"ד עדי בוקר

בעל ניסיון רב בתחום הפלילי סנגור משנת 2016.

עו"ד שחר לדובסקי

בעל ניסיון של למעלה מ-10 שנים בייצוג בכל סוגי העבירות הפליליות.

עו"ד תמיר אלטיט

מומחה למשפט פלילי , פרקליט בכיר בפרקליטות תל אביב ותובע משטרתי לשעבר. מרצה למשפט פלילי באקדמיה.

חייבים להגיש תלונה למשטרה?

מאי 28/10/10
נפלתי קורבן לגניבת זהות ע"י כרטיס אשראי, אני מעוניינת בהחזר/פימוי כספי מהאדם שהתחזה לי ויש לי מספיק הוכחות.
האם אני חייבת להגיש תלונה במשטרה על מנת לקבל פיצוי/החזר כספי? האם ישנה דרך אחרת במידה ואני ממש לא רוצה להתלונן במשטרה?

תודה, מאי

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 28/10/10
שלום
תלונה במשטרה עלולה להוביל לכל היותר לכתב אישום. אין לה קשר לפיצוי כספי שאמור להגיע, אם יגיע, בהליך אזרחי.
אין לך כל חובה להגיש תלונה למשטרה. יחד עם זאת, ככל שתגישי תלונה למשטרה והתלונה תבשיל לכתב אישום, שבסופו של ההליך החשוד יורשע. ניתן יהיה להשתמש בהרשעה לצורך ההליך האזרחי ואז יהיה קל יותר לזכות בתביעת הפיצוי. אך כאמור ניתן לפעול בערוץ אזרחי בלי שום קשר להליך פלילי.

השגת גבול שכנים

דנה 28/10/10
שכני הציב מעל השטח שלי שני ברזלים וחבלים לתליית כביסה זה מפריע לי שהכביסה מונחת מעל החצר שלי האם ניתן לפנות למשטרה ולהגיש תלונה בגין השגת גבול. הגשנו תביעה בבית משפט על עוד דברים דומים המשפט מתעקב הרבה זמן. האם המשטרה טטפל במקרה כזה.
תודה

סביר להניח שלא!

שאול אמרני, עו"ד 28/10/10
תשובה

המשטרה לא תעסוק בסכסוך שכנים מסוג זה. בעיקר כאשר הסוגיה נדונה בבית משפט ובהגשת התלונה יש משום ניסיון לעקוף את הליכי בית המשפט. אך לדעתי, גם אלמלא ההיבט הנובע מההליך המשפטי, המשטרה תקבל תלונה משום שהיא מחוייבת לקבלה, אך לא תעשה מאומה. התיק יסגר מחוסר עניין לציבור מיד בתום הגשתה. ספק אם למשטרה יש משאבים לעסוק בסוגיה כזו.

תביעה אזרחית לאחר הרשעה פלילית

צביה 28/10/10
בעלת כלב שתקף אותי הורשעה בבית משפט שלום ונגזר דינה הגשתי נגדה תביעה קטנה לפיצויים בגין הנזקים שנגרמו לי
אני זקוקה לעדות שלה שהיא נתנה במשטרה לצורך הוכחת הנזק האם יש לי זכות לקבל את עדותה בפני חוקר המשטרה כדי להגיש לבית משפט.לתביעות קטנות?
איך אני מקבלת את התיק הפלילי?

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 28/10/10
שלום

1. אין לך כל צורך בעדות שלה ולכן השאלה האם את זכאית לקבל את עדותה במשטרה או לא, אינה רלוונטית.

2. עדותה במשטרה אינה עוסקת בנזק שנגרם אלא בעצם גרימת הנזק. שאלת הנזק היא שאלה מקצועית שיש לבסס על סמך מסמכים רפואיים, הוצאות שהיו כרוכות בטיפול, נזק נפשי וכיו"ב. אין אלה נושאים הנשאלים בחקירה משטרתית של חשוד.

3. מכל מקום, ככל שהיא נשפטה והורשעה הרי שעדותה הוצגה במשפט והיא נחקרה על כך.

4. את רשאית להשתמש בפסק הדין המרשיע על מנת להוכיח את תביעתך באשר לאשמתה. לגבי הנזק שיעורו ומהותו ממילא ההליך הפלילי אינו עוסק בכך. ואם במסגרת ההליך הפלילי ישנה התייחסות לפרטים אלה, אז ממילא תוכלי להשתמש גם בממצאים שנקבעו בהליך הפלילי בו הורשעה הנאשמת.

מאיזה סעיף קמה זכות המעצרעיכוב האזרחי

גידי 28/10/10
זוכר אני כי לאזרח קמה הזכות לעכבלעצור בצורה אזרחית אדם המבצע לפניו עבירה פלילית ,מהיכן.יתרה על זאת האם אני כאזרח יכול לדרוש מאדם להזדהות בפני בשעה שעבר עבירת תנועה לפני ?

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 28/10/10
שלום

1. על סמכות מעצר ראה: "חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים), התשנ"ו-1996.

2. לשאלתך על סמכות מעצר אזרחי - ראה שם פרק ג' סעיף 75 לחוק.

יודגש כי מעצר אזרחי מכונה "עיכוב". משום שכל מהותו הוא לעכב חשוד עד למסירתו לידי שוטר (וזאת עד שלוש שעות). אזרח מנוע מלעשות יותר מאשר פעולת עיכוב לצורך מסירת החשוד לשוטר או לבעל תפקיד וסמכות על פי חוק.

פוליגרף

יואל 27/10/10
שלום לאחרונה עברתי בדיקה פוליגרף למקום עבודה. ברצוני לשאול מס' שאלות?

1. באחת השאלות שאלו אותי "האם יש לך חובות כספיים גבוהיים"? עניתי לא אבל לכולנו יש חובות קטנים בבנק אך לא גבוהיים. האם זה נקרא שקר? כי לא היה ניתן להסביר רק לענות כן או לא
2. כמה זמן החברה ששכרה את הבדיקה מקבלת תשובות? האם זה יכול להימשך מעל שבוע?
תודה מראש
יואל

בדיקת פוליגרף בעבודה

עו"ד גיל משה מנהל 27/10/10
יואל שלום.
שאלתך איננה שייכת לפורום זה.
עם זאת אנסה להשיבך.
בודק פוליגרף מנוסה יודע להימנע משאלות שיש בהן לגרום לנבדק להתבלבל בתשובותיו.
כפי שידוע לי אמור הבודק לשאול שאלות עליהן ישנה רק תשובה אחת נכונה.
בד"כ תוצאה ראשונית בבדיקה מתקבלת מייד.
אני מניח שהיא הועברה למעביד אשר הזמין את הבדיקה.

בהצלחה
עו"ד גיל משה

העצמאות 50, קריית אתא

052-388-8580

moshegil@gmail.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 27/10/10
שלום

1. ככל שאין לך חובות גבוהים הרי שלא שיקרת. מטרת השאלה היא לבחון אנשים שנמצאים בחוב כספי בעייתי אותו הם יתקשו להחזיר. במקרה זה יש חשש לפיתוי לבצע פעולה בלתי חוקית כגון מעילה בכספים או חשיפת יתר ללחצים וסחיטה. ככל שחובותיך אינם עולים על סכום סביר בו תוכלי לעמוד בכוחותיך, הרי שיש להניח שתשובתך אמינה ונכונה.

2. אין לי כל ידיעה באשר לשאלה השניה. הדבר תלוי במספר העובדים שנבדקו, ביכולת החברה לפענך את הממצאים וכיו"ב. שבוע (פלוס/מינוס) בהחלט יכול להיות תקופת זמן סבירה עד קבלת התוצאה. אם כי לרוב פענוך ממצאי פוליגרף הם מהירים.

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 27/10/10
שלום

1. ככל שאין לך חובות גבוהים הרי שלא שיקרת. מטרת השאלה היא לבחון אנשים שנמצאים בחוב כספי בעייתי אותו הם יתקשו להחזיר. במקרה זה יש חשש לפיתוי לבצע פעולה בלתי חוקית כגון מעילה בכספים או חשיפת יתר ללחצים וסחיטה. ככל שחובותיך אינם עולים על סכום סביר בו תוכלי לעמוד בכוחותיך, הרי שיש להניח שתשובתך אמינה ונכונה.

2. אין לי כל ידיעה באשר לשאלה השניה. הדבר תלוי במספר העובדים שנבדקו, ביכולת החברה לפענך את הממצאים וכיו"ב. שבוע (פלוס/מינוס) בהחלט יכול להיות תקופת זמן סבירה עד קבלת התוצאה. אם כי לרוב פענוך ממצאי פוליגרף אמור להיות מהיר ואין לשלול אפשרות לקבלת תשובה תוך יום יומיים.

לקראת משפט

גד 26/10/10
ברצוני לברר מה צפוי כעת בתיקים לפני משפט בעקבות פסק הדין של המחוזי בעניין נהיגה בשיכרות ברף פחות מ- 290 האם הם יתבטלו באופן גורף או שצריך להגיש בקשה כלשהי או שבכול זאת יעמדו למשפט.

בדיקת שכרות

עו"ד גיל משה מנהל 27/10/10
גד שלום.
בתחילת השנה ניתן פסק דין "עוזרי" על ידי הרכב של שלושה שופטים בבית המשפט לתעבורה בירושליים אשר קבע כי שי להעלות את רף האכיפה במדידות הינשוף ל 400 מקרוגרם לליטר אויר נשוף.
על פסק דין זה ערערה הפרקליטות.
עוד בפתח הערעור נטען על ידי נציגי הפרקליטות כי הם מסכימים שיש להעלות את רף האכיפה ל 290 מקרוגרם לליטר אויר נשוף.
בכל התקופה אשר חלפה מיום הגשת הערעור ועד לפסק הדין שניתן לאחרונה, החלה משטרת ישראל לאכוף שכרות החל מהכמות האמורה.
מכשיר הינשוף מציג תוצאות בכפולות של 5. כלומר: נהג שניתפס עם כמות של 285 ומטה נחשב כמי שלא נהג בשכרות ולא הוגש נגדו כתב אישום.
בערעור הוחלט לאמץ את הרף אשר הוצע על ידי הפרקליטות וביהמ"ש קבע כי יש להמשיך ולאכוף מ 290 לכן למעשה לא נשתנה דבר מאז הוגש הערעור ועד היום.

בברכה
עו"ד גיל משה

העצמאות 50, קריית אתא

052-388-8580

moshegil@gmail.com

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

ביטול צו הרחקה

רוני 25/10/10
נחקרתי במשטרה עקב תלונה של בת זוגתי לשעבר וקיבלתי צו הרחקה מדירתנו המשותפת עד ל- 14 לנובמבר
בראשון לנובמבר היא אמורה לפנות את הדירה ואני צריך למצוא דיירים שישכירו את הדירה, אך בגלל צו ההרחקה אין לי אפשרות לעשות זאת.
השוטרת הסבירה לי שאני יכול לפנות לבית המשפט ושידונו בבקשתי במקום
האם הדבר אפשרי ואם כן כיצד עושים זאת?

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 26/10/10
שלום

צו הרחקה אינו פסק דין אלא החלטת ביניים שנועדה לאפשר הרגעת מצב בין הצדדים. לצו הרחקה יש היגיון פנימי והוא אינו תלוש מנסיבות העניין. המטרה היא למנוע החרפה של הנסיבות ואין תכליתן להקשות שלא לצורך על מי מהצדדים. ולכן, בנסיבות העניין השוטרת צודקת. עליך להגיש בקשה בה תכלול את הנסיבות המיוחדות תוך שאתה מציין בדיוק מה המטרה שלך ומה הצרכים שלך. בית המשפט יבדוק את הבקשה וישקלל את מכלול הנסיבות. יכול להיות שהוא יסרב מחשש לאיון מטרת הצו. יכול להיות שהוא יקצר את תקופת הצו וסביר יותר שהוא יאפשר לך להגיע לבית לצורך השכרתו/מכירתו בשעות מסוימות או בתנאים מסוימים שימנעו ממך גישה או נגישות לבת זוגך לשעבר.

השלחות של הגשת תלונה בגין תקיפה, שלא היתה

אלכס 25/10/10
אני גרתי עם בחורה תקופה מסויימת ונולדה לנו תינוקת. לאחר כמה חודשים נפרדנו ואותה בחורה התחילה להתנקם בי בכל מיני דרכים, ובין היתר הגישה נגדי תלונה במשטרה בגין תקיפה.

באותו יום קיבלתי זימון טלפוני לחקירה. בחקירה חוקר שעל אותי שאלות לפי האשמות שהיו בתלונה. הרשימה היתה ארוכה. האשימו אותי באיומים מילוליים לקחת ילדה מאימא, בסתירת לחי לפני שנה, בזה שתפסתי אותה ביד ונשארו לה סימנים כחולים... כמובן שלא היו דברים מעולם ואין לה הוכחות.
כמו כן, החתימו אותי על טופס איסור להיתקרב עלה ל-15 יום.

לאחר חקירה שיחררו אותי הביתה וכעבור חודש, לפי משהיבנתי, העבירו את התיק למחלקת תביעות.

אין לי עבר פלילי ואני בן אדם נורמטיבי לחלותין.

שעלתי: איזה השלחות יכולות להיות על חיי? האים הכי נורא מאחורי?

אודה על תשובה עניינית.

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 26/10/10
שלום

החמור מבחינתך שהוא שיוגש נגדך כתב אישום ויותר מכך הוא שגם תורשע במשפט. המצב הנוכחי שלך הוא בסך הכל שלב ביניים בו בוחנים את התלונה, את הראיות ומגבשים החלטה מה לעשות: האם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק מאחת הסיבות הקבועות בחוק. סגירה מחוסר אשמה היא הטובה ביותר בשבילך. כתב אישום הוא חמור והרשעה בעקבות משפט הוא החמור ביותר. לגבי העונש אינני יכול לומר כרגע מה יהיה אם חלילה תורשע.

שאלה

ירון 25/10/10
במצב שהתיק כבר נסגר מחוסר עניין או ראיות ואני מבקש לאחר מכן להמיר את עילת הסגירה.מה משפיע על הענות לבקשה כזאת?
למשל האם נסיבות האישיות משפיעות על היענות לשנות עילת סגירה?

תודה רבה,
ירון

אין צורך להפנות את אותה השאלה פעמיים

שאול אמרני, עו"ד 26/10/10
ראה תשובתי למטה.

שאלה

ירון 24/10/10
שלום רב,
יש לי שאלה: במידה והתיק נסגר מחוסר עניין לציבור או חוסר ראיות,
מה הסיכוי שעילת הסגירה תומר לחוסר אשמה ובמה זה תלוי.
כלומר מה הם הגורמים המשפיעים כדי שהבקשה תענה בחיוב?

תודה רבה מראש,
ירון

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 24/10/10
שלום

הסיכוי קיים והדבר אפשרי, אך לא גבוה במיוחד. הוא תלוי בראיות ובטיעונים שתציג בבקשה שלך. על מנת לסגור תיק מחוסר אשמה יש צורך להוכיח שלא בוצעה כלל עבירה או שאין לך כל קשר לביצועה אם זו אכן התבצעה.

הוצאת חיסיון מבית המשפט

"השואל" 24/10/10
האם מתלונן (או ב"כ) יכול לגשת לשופט תורן בבית משפט שלום ולהוציא חיסיון על ראיה מטעמו מכוח סעיף 45 לפקודת הראיות כשעומד על הפרק בטחון הציבור, כשלמעשה בד"כ הגוף החוקר הוא זה שפונה להוצאת החיסיון מהשר לבטחון פנים? אם כן, מה מקור הסמכות ומהי הפרוצדורה להוצאת החיסיון מבית המשפט (האם צריך להציג את הראיה בבית המשפט, בדלתיים סגורות וכו')? אודה על התייחסות עניינית לשאלתי.

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 24/10/10
שלום

התשובה לשאלתך היא לא!

וזאת משום שעל פי סעיף 45 לפקודת הראיות (וטוב תעשה אם תשוב לעיין בו) מקנה את הסמכות להוציא חיסיון על ראיה לשר ולא לכל גורם אחר, ובכלל זה לא בית המשפט.

יתר על כן. מעיון בסעיף האמור עולה כי בית המשפט בנסיבות מסוימות רשאי לכל היותר להסיר חיסיון מראיה (לשם עשיית צדק) אך לא להטיל חיסיון על ראיה.

ובכלל איזה אינטרס יש למתלונן ו/או בא כוחו להטיל חיסיון על ראיות? וממתי מתלונן אמון על טובת הציבור? ואם המתלונן מבקש לא לגלות ראיה הרי שהוא מעיד בכך שהוא מבקש למנוע מהחשוד להגן על עצמו בצורה ראויה והוגנת. ורק משום כך ראויה היה, גם אילו יכול היה על פי חוק להטיל חיסיון, למנוע זאת ממנו.

לסיכום: חיסיון רשאי להטיל רק שר בתעודה חתומה על ידו ובית המשפט בנסיבות מסוימות רשאי להסיר חיסיון אך לא להטילו.

שאלה

ר 24/10/10
האם לפרט רישום משטרתי שבוטל מהמרשם מחמת חלוף הזמן לפי בקשה שהוגשה כדין (ולפני זה הופיע כא.ע.צ.) זמין לאחר שנמחק לגופים שמנויים בתוספת השלישית לחוק- כלומר למשטרה למצ"ח לצבא לשב"כ וליועה"מ וכו'.?
שאלה שניה: האם לפני שהורד מהמרשם (לפני חלוף הזמן) הפרקליטות יכולה לעיין בו "סתם כך" -כלומר ללא סיבה מיוחדת ?או שמדובר רק במקרה שיש לה עניין מיוחד בזה- לדוגמא אם נפתח תיק נוסף למשל
בברכה

מדוע אין תשובה לשאלותי?

הנ"ל 24/10/10

אזהרה בטלפון

גידי 23/10/10
שבוע טוב

ניתנה לי אזהרה בטלפון מטעםתחנת המשטרה בשל הטרדות .החברה לשעבר התלוננה כי הטרדתי אותה ( חסומים, הודעות וכו'..) , לא זומנתי לחקירה בתחנה אלא ניתנה אזהרה לא ליצור עימה קשר . לא נשלח לי מכתב לבית על שום תיק חקירה שנפתח ולא על סגירה . האם ייתכן וקיים רישום משטרתי ???
(כששאלתי את החוקר אמר לי אל תדאג לא קויימה חקירה).

אודה על המלצתכם מה עליי לעשות שכן בשיחה עצמה הובהר לי עי החוקר כי חבל זה תיק פלילי וייתכן שאותה בחורה הבינה לא נכון את המצב.

החוקר לא זימן אותי לעדות רק אמרה יש מתלוננת אתה מכיר אותה . ובסוף השיחה אמר לי יש לך עוד משהו להוסיף , נתן לי את הטלפון במשרדו למידת הצורך ואמר כי אפשר לבצע עימות בין שנינו אך זה יהיה מגעיל ועדיף להימנע מכך ...

שאלתי האם השיחה הזו "כאזהרה " יכולה למעשה להוות עדות , הרי החוקר אמר שהוא רוצה לחסוך ממני את הטירחה להגיע לאותה תחנה .

אודה על עצתך .יוסי

אזהרה בטלפון

עו"ד איתמר סיון מנהל 23/10/10
אם לא זומנת, קשה להאמין שנפתחה נגדך חקירה פלילית במובן זה שיישאר רישום משטרתי פנימי.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

עישון סם

דני 20/10/10
דוד שלי בן 16, לפני כחודשיים הוא נחקר במשטרה בגין חשד לעישון סמים קלים(שימוש עצמי), הוא קשר את עצמו לשני אירועים שבהם הוא ניסה לראשונה בחייו את הסם.
לפני כמה ימים אמו של דודי קיבלה הזמנה לקצינת מבחן ביחד עם בן
בשיחה הטלפונית נמסר לאמו של דודי כי יש לבנה תיק אחד סגור מלפני יותר משנה ועוד אזהרה על אירוע מספר 2 של עישון שנעשה בחודש ינואר(פחות משנה).
האם אפשר לגרום למחיקת התיק ?? ומהו ההליך???
בהנחה והקצינה אכן תתרשם כי מדובר בילד טוב שסטה באופן חד פעמי האם זה יכול להביא לכך שהתיק ימחק ואו יומר לאזהרה.
תודה רבה לעוזרים.

נוער וסמים

עו"ד איתמר סיון מנהל 22/10/10
שיתוף פעולה של קטינים בחקירתם במשטרה ועם קצינת מבחן עשויים להוביל לכך שלא ייפתח תיק פלילי - הגם שנחקרו במשטרה.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

חוקרת מוזרה

אמיר כהן 20/10/10
שלום רב.

אחי התלונן באחת מתחנות המשטרה,אך החוקרת לא כתבה מילה במילה את שאחי טען בפניה,היא שמעה אותו ועשתה סיכום של דבריו ואז כתבה,החוקרת החסירה המון ממה שאחי ביקש ממנה לכתוב ובעקבות רשלנותה היא הפכה אותו מנתקף לתוקף.

בנוסף היא לא החתימה אותו על שום עדות ולא נתנה לו לקרוא את מה שהיא כתבה.

ברצוני לדעת האם החוקרת פעלה כשורה?האם יש משמעות לכך שהיא לא החתימה את אחי על עדותו?העדות קבילה בביהמ"ש?
ולמיטב ידיעתי החוקר צריך לכתוב מילה במילה את עדותו של העד ולא לעשות סיכומים,האם אני צודק?


בתודה מראש
אמיר כהן

תשובה

עו"ד שרי טל 21/10/10
אמיר שלום,
נהוג כי השוטר החוקר יתחיל בגביית פרטי האירוע הנחקר, ואכן יבצע סיכום של הדברים. זהו הליך הגשת התלונה. על הגשת התלונה למיטב ידיעתי אין צורך בחתימת המתלונן.
לאחר שיימצא חשוד (או אם יש מישהו ספציפי אז החשוד), ובמקביל לגביית עדותו, יוזמן אחיך להגיע לתחנת המשטרה ותיגבה עדותו של אחיך. או לפחות כך ראוי לעשות. כל זאת, אם לא החליט קצין משטרה לסגור את תיק החקירה.
לגבי שאלותיך הנוגעות לבית המשפט- עדותו בעל פה של אחיך, כמתלונן בתיק, עדיפה על עדותו בתחנת המשטרה. עדות בתחנת המשטרה תוגש במידה ואחיך לא יוכל להעיד, בשל סיבות המפורטות בחוק, או במידה ויסתור את העדות שמסר בתחנת המשטרה באופן מהותי. עדותו של אחיך אמורה לסייע להחלטה בנקיטת פעולות חקירה כאלה ואחרות או לפרקליטות בעת החלטה על הגשת כתב אישום וניסוחו, ופחות רלבנטית לשלב המשפט עצמו.

שאלה נוספת שחשובה לי

שאלה נוספת 20/10/10
אחד החריגים לתקופת ההתיישנות בפלילים היא הגשת כתב אישום - במקרה שבו יש כמה שותפים האם כתב אישום שהוגש נגד אחד מהם
עוצר את ההתיישנות גם נגד האחרים???

שאלה נוספת: מהו הליך מטעם בית המשפט שאליו מתייחס הסעיף??? האם הגשת כתב אישום נגד מישהו אחר יכול להחשב להליך מטעם בית המשפט.

אני אשמח לקבל הפנייה לפסיקה בנושא.

לפני סיום, אני רוצה לציין ולהדגיש שאני לא עושה שום עבודת מחקר או "תרגיל" בקורס

תשובה

עו"ד שרי טל 21/10/10
לגבי השאלה- נראה כי התשובה ברורה. מדוע שכתב אישום כנגד נאשם אחד, יעצור תקופת התיישנות לגבי חשודים אחרים, למעט במקרה בו החשודים האחרים נאשמים יחד עימו בכתב האישום. בוא נחשוב על הדברים כך: א ו-ב ביצעו שוד. כנגד א הוגש כתב אישום, בעוד שכנגד ב- בשלב הנוכחי הסתיימה החקירה אך טרם הוגש כתב אישום כלשהו. האם זה הגיוני שכתב האישום כנגד א יהווה סיבה לעצירת מניין ההתיישנות כנגד ב? מן הסתם שלא. תקופת ההתיישנות לגבי ב תמשיך הלאה. עד אשר יקרה האירוע שיעצור את תקופת ההתיישנות.
וכך אכן עשוי להיווצר מצב שבו א יישפט, ו-ב לא יועמד לדין עקב התיישנות. עם זאת, אני בטוחה שיוגשו ערעורים והדבר יועמד לביקורת בית המשפט העליון. אם אירוע כזה אכן יקרה. לרוב, מנסה הפרקליטות להימנע מכך, ולהגיש כתבי אישום משותפים או נפרדים אך במקביל.
לגבי הליך מטעם ביהמ"ש- לא נתקלתי בהליך כזה, אך בדיוק היום שמעתי כי הפנו 15 נאשמים בעבירת אינוס להליך גישור. יכול להיות שלדוגמא מעין זו כיוון המחוקק.

התיישנות על סיוע

לא עושה עבודת מחקר 20/10/10
מהי ההתיישנות על עבירת סיוע לפי סעיף 31 לחסד"פ????

הרי עונש הסיוע הוא נגזרת של עונש העבירה העיקרית.....

התיישנות על סיוע

עו"ד שרי טל 21/10/10
דבר ראשון אציין, כי מדובר בסעיף 31 לחוק העונשין, שכן סעיף 31 לחסד"פ אינו קיים עוד.

באשר לשאלה גופה, סעיף 34ג לחוק העונשין קובע כי סיוע לעבירת חטא אינו בר ענישה. כלומר, לא תהיה העמדה לדין.
סעיף 34ד קובע כי כל דין החל על הביצוע העיקרי של העבירה המושלמת, חל גם על סיוע, שידול, ניסיון וכו' לאותה עבירה (בהיעדר הוראה אחרת). לכן, התשובה הינה כי בכל עבירה שאינה חטא, ההתיישנות על סיוע לעבירה זהה לתקופת ההתיישנות בגין העבירה העיקרית.

מקווה שעניתי לשאלתך

איך להתחיל הליך פלילי??

שם 19/10/10
שלום רב,

אני אזרח מן השורה שמעוניין לפתוח הליך פלילי נגד אנשים העובדים במגזר הציבורי וברשויות השונות.

למי עליי לפנות??
האם עליי לשכנעו לפתוח הליך פלילי או שזה נתון לשיקול דעתו בלי לתת לי להגיד את דבריי??

לאור העובדה שהנושא הינו נושא רגיש אני אשמח לקבל הפנייה לפ"ד או מאמרים שיוכלו לכוון אותי.

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 19/10/10
שלום

הליך פלילי נפתח בהגשת תלונה למשטרה או לרשויות חקירה מוסמכות אחרות (מס הכנסה, מע"מ וכיו"ב). רשויות אלו מוסמכות להחליט האם לתרגם את התלונה לכתב אישום, לאחר בחינת חומר החקירה על ידי התביעה המשטרתית או הפרקליטות.

הליך פלילי ניתן לפתוח גם על ידי אזרח באמצעות קובלנה פלילית. אך זאת במקרים מסוימים של עבירות.

מומלץ שתעיין בחוק סדר הדין הפלילי.

נ.ב. - אני משער שהשאלה באה במסגרת תרגיל בלימודי משפטים בקורס סדר דין פלילי.

רישום פלילי בעבירת קנס

אני 19/10/10
במידה והתקבל גזר דין (בהיעדר התייצבות) הגוזר קנס כספי זניח בגובה כמה מאות שקלים בבית משפט לעניינים מקומיים בשל עבירת השלכת פסולת שלא ביום הפינוי ולפי חוק עזר עירוני, האם בגין כך יכול להירשם רישום פלילי??

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 19/10/10
שלום

רישום פלילי בא בעקבות הרשעה בהליך פלילי. ההליך אודותיו אתה מדבר עוסק בפלילים הנדון בבית משפט לעניינים מקומיים. היות והורשעת בהליך פלילי הרי שיש לך או יהיה לך רישום פלילי. לחומרת העונש אין משמעות לעניין עצם הרישום הפלילי. שהרי גם אדם שלא הורשע וקיבל של"צ יש לו רישום פלילי אם כי לתקופה של 5 שנים בלבד. מכאן שהרשעה בלא תלות בעונש, מובילה לרישום פלילי.

שינוי כתובת בתקופת השליש

גילי 19/10/10
האם בתקופת השליש, אני יכול לשנותלהוסיף כתובת מגורים?
ואיך אני עושה זאת ?
תודה

שאלתך אינה ברורה

שאול אמרני, עו"ד 19/10/10
שלום

האם אתה אסיר ברישיון? האם הרישיון שלך הגדיר אזור מגורים ו/או כתובת מגורים? האם שהייתך הוגבלה לאזור מסוים או שנמנע ממך לשהות באזור מסוים?

מכל מקום, כתובת מגורים משנים במשרד הפנים. במקרה שלך יש להניח שתדרש לעדכן את שירות בתי הסוהר ואם יש לך פיקוח בתקופת השחרור על תנאי, אז גם את המפקח על הכתובת החדשה.

הכל תלוי בתנאי השחרור שלך על תנאי. במקרה של הגבלת מגורים ברור שתדרש לקבל אישור מוקדם לשינוי כתובת, שכן יתכן ויהיה בכך כדי להשפיע על תנאי השחרור שלך.

עבירות שיש קלון

יוסי 19/10/10
שלום רב אני סטודנט למשפטים שנה א .רצתי לדעת עם אלימות או גנבה או תקיפה זה עבירות עם קלון .ועם יש בעיה לקבל תעודה של עורך דין תודה מראש...

תשובה

שאול אמרני, עו"ד 19/10/10
שלום

1. בשונה מהעונש המוצמד לעבירה, הרי שקלון אינו נלווה אוטומטית לעבירה אלא מוכרע על ידי בית המשפט בהתאם לנסיבות העבירה. כלומר, על מנת שעבירה תוגדר בקלון על בית המשפט לקבוע זאת (ראה פרשת חיים רמון ופרשת צחי הנגבי).
2. לרוב הסוגיה בפן המעשי שלה נוגעת לעבירות שבוצעו על ידי אנשי ציבור ולא על ידי אזרחים סתם. משום שקלון הוא מונח מוסרי ולא משפטי.
3. אני די מסופק אם העבירות שאתה מונה אותן יוגדרו כקלון בהליך משפטי.
4. מוצע לך על מנת להרחיב את ידיעותיך בנושא להקיש ערך "קלון" בגוגל והסוגיה על מורכבותה תוצג בפניך.

האם מותר לתרגם מאמרים לסטודנטים תמורת תשלום?

אנונימי 18/10/10
שלום רב,
אני שוקל לתרגם מאמרים לסטודנטים באונ' תמורת תשלום. הכוונה למאמרים באנגלית שהסטודנטים מתבקשים לקרוא במהלך לימודי התואר. רציתי לדעת האם זה חוקי?
חשוב לי לא לעשות שום דבר שאינו חוקי, וכמובן שבכוונתי להצהיר למס ההכנסה על ההכנסות מהתרגום. שאלתי היא האם עצם התרגום של מאמר לסטודנט שאמור היה לקרוא את המאמר באנגלית הוא חוקי. ואותה שאלה לגבי תמצות/סיכום של המאמר?
אם אינכם הכתובת - האם תוכלו להפנות אותי איפה אפשר לברר את העניין?
תודה רבה מראש!

תרגום משפה לשפה אינו כרוך בעבירה כל שהיא

שאול אמרני, עו"ד 19/10/10

האם ניתן לצאת לחופש בחו"ל / למגורים בחו"ל כשיש תיק

דורין 18/10/10
כשיש תיק פלילי? תודה!

יציאה לחו"ל במהלך משפט

עו"ד שי וולשטיין 18/10/10
קצת מפתיע שאתה שואל שאלה כזאת. אני מניח שאתה אינך מנהל תיק פלילי בעצמך ובוודאי מיוצג על ידי עו"ד, לפיכך יכולת לשאול אותו. התשובה שהיית מקבל היא , תלוי בתנאים שבגינם הנך נמצא בהתאם להחלטה. בהנחה שאתה מנהל תיק כאשר אינך נתון לכל מגבלה כגון מעצר בית, הרי באפשרותך לצאת ככל אוות נפשך ובתנאי שתחזור חזרה לדיון הקבוע לך, או לחילופין, במידה ואתה מעוניין להאריך שהותך בחול אתה יכול לדאוג לבקש מבעוד מועד אישור לשהות זמן נוסף בחול ולדחות המשפט. אבל הכל כאמור בהתאם לתנאים בהם הנך משוחרר.

מסירת כתב אישום לצד שלישי

ברברה 18/10/10
האם עובד ציבור רשאי למסור כתב אישום שהוגש נגדי לצד שלישי

תשובה

עו"ד שרי טל 21/10/10
השאלה תלויה בשאלה הבאה: האם המשפט מתנהל בדלתיים סגורות?

אם התשובה לשאלה היא חיובית- הרי שהדלתיים הסגורות הן גם לגבי כל המסמכים המוגשים לבית המשפט.
אם התשובה לשאלה היא שלילית- כי אז כתב האישום הינו למעשה מסמך בית דין, וככזה הוא פתוח לעיון הציבור כולו. על כן, במקרה כזה, אומנם ראוי היה אילו עובד הציבור הפנה את הצד השלישי לבית המשפט, אך כעיקרון אין מניעה על מסירת כתב האישום לצד ג'.

אגב- אם אותו עובד ציבור במקרה עובד במזכירות ביהמ"ש, והדיונים יהיו בדלתיים פתוחות, הרי שהדברים תקינים לחלוטין.

רישום משטרתי

אני 18/10/10
שלום
לפני שנה בהליך גירושים בעלי מגיש נגדי תלונת שווא על איומים, שהתיק נסגר אחרי 4 ימים בלבד משום ש"סיבות העניין אינן מצדיקות את המשך חקירתך/העמדך לדין". האם סביר כי יש נגדי עכשיו רישום משטרתי לעוד 6 שנים?

עריכת בירור במשטרה

עו"ד שרי טל 21/10/10
אמליץ לך לברר בתחנת המשטרה מאיזו סיבה בדיוק נסגר התיק כנגד- חוסר אשמה, חוסר ראיות או היעדר עניין לציבור. מלבד במקרה של חוסר אשמה נותר רישום משטרתי כנגדך. כדי למנוע זאת, ניתן לערור על ההחלטה ולבקש את שינוי סיבת סגירת התיק.

יום טוב
דילוג לתוכן