פורום דיני עבודה

פורום דיני עבודה הוקם כדי לתת מענה לכל פונה בתחום כה חשוב של זכויות עובד ועובדת. אל תהססו לשאול בנוגע לפיצויי פיטורין, הרעת תנאים, דמי חופשה והבראה ועוד. אנחנו כאן, לרשותכם.

מנהלי פורום דיני עבודה

עו"ד נטלי אבני

מלווה מזה למעלה מ 15 שנים מעסיקים ועובדים רבים בכל הנוגע לתחום של דיני עבודה.

עו"ד דן קלדרון

בעל ניסיון של למעלה מ-15 שנים בתחום דיני העבודה. עוסק בייצוג עובדים ומעסיקים בבתי הדין לעבודה.

עו"ד משה בן בסט

מתן ייעוץ משפטי וליווי שוטף לעובדים ומעסיקים וייצוג בבתי הדין לעבודה.

ותק מחושב

רוית 25/06/08
שלום רב, ביקשתי ממעסיקי אישור ותק.הנני עובדת באותו מקום עבודה ובאותו תפקיד10שנים, שנה וחצי דרך חברת כח אדם ומיד ניקלטתי בחוזה עבודה (ובהסכם כתוב שמהיום הנ"ל אנו ביחסי עובד מעביד.
בתום תקופת עבודתי בכ"א קיבלתי מחב' כ"א פיצויים עבור השנה וחצי הנ"ל-לצורך חובת גילוי נאות). המעביד לא ציין במכתב את תקופת עבודתי דרך חב' כ"א, האם זה בסדר? אני צריכה שמקום העבודה החדש יראה שאכן עבדתי באותו המקום 10 שנים והוא לא מוכן לזה אלא רק לפצל את תק' הותק שזה לא טוב עבורי כי במקום החדש לא יכירו לי בתק' שעבדתי דרך כ"א.ראיתי באינטרנט שישנו תיקון לחוק שעובד שעבד אצל אותו מעביד דרך כ"א יוכר לו תק' זו לצורך ותק.בתלוש השכר שלי מופיע ותק של 12 שנה (צבא+כ"א+תק' העסקתי בהסכם)בקיצור האם באישור ותק הוא צריך לרשום לי שאני עובדת מיום שהתחלתי בכ"א? והאם לצורך פיצויי פיטורין תקופה זו חלה עליו לשלם לי גם פיצויים למרות שקיבלתי מחברת כ"א?
לתשובתך אודה
רוית
הערת מערכת: לקריאה נוספת: חוק פיצויי פיטורין

תשובות

שיר ורד 25/06/08
אינך זכאית לכפל פצויי פיטורים על אותה תקופת עבודה.
במכתב סיום עבודה על המעסיק חלה חובה לציין את תקופת עבודתך אצלו רק לגבי התקופה שחלו יחסי עובד מעביד ביניכם, אחרת הוא פשוט משקר. מותר לו להוסיף שבתקופה קודמת עבדת אצלו ללא קיום יחסי עובד מעביד ביניכם.
לגבי תקופת עבודתך הקודמת עלייך להביא אישור מחברת כח האדם.

תשלום עבור עבודה בחג

חדוה 25/06/08
אני עובדת שעתית במקום הפתוח בשבתות ובחגים, אולם בימים אלה יש תורנות ביני לבין עובדים נוספים (יש צורך באדם אחד בלבד בתפקיד המסוים). עד כה קיבלתי תשלום עבור ימי חג בהם לא עבדתי, אולם באחרונה המעסיק הפסיק לשלם לי, ללא הודעה מראש. כשדרשתי את התשלום נאמר שמאחר והמקום פתוח בחג - יכולתי לעבוד, ולכן לא מגיע לי תשלום עבור החג.מה אומר החוק בנושא?

המעסיק טועה

שיר ורד 25/06/08
זכותו של עובד לקבל יום חופשי בחג, ואם עמד בתנאי צו ההרחבה (ותק של 90 יום, עבודה לפני ואחרי החג) לקבל שכר רגיל.
אומנם אם קיבל המעסיק היתר להעסיק עובד בחג והעסיקו, הוא מחויב רק בתשלום של 150% מהשכר הרגיל ולא בכפל שכר , אך אין בכך כדי להרע את מצבו של עובד אשר לא עבד בפועל באותו יום.

עובד כח אדם במלחמת לבנון

מ.א 25/06/08
עובד מטעם חברת כוח אדם אשר החל עבודתו אצלי שבוע לפני מלחמת לבנון השניה.מיד עם תחילת המלחמה נעלם ולא יצר קשר עד לסיומה. שבוע לאחר סיום המלחמה שב לעבודה ואחרי 4 ימים פוטרכי לא התאים לעבודה. כיום הגישה נגדי חברת כוח אדם תביעה לתשלום בגין ימי העבודה של אותו עובד בתקופת המלחמה. אני דיווחתי על כל העובדים שלי וקיבלתי בגינם פיצוי אך את אותו עובד לא החשבתי משום שסברתי כי בתור עובד כוח אדם החברה היא זו שמדווחת עליו לרשויות ומקבלת עבורו את ימי העבודה. האם היא זכאית לתשלום אותו היא תובעת?

פנה לפורום דיני חוזים

שיר ורד 25/06/08
מדובר בסכסוך בין עסקים ולא בין עובד למעביד.

השלמה

שיר ורד 26/06/08
ראשית, לעצם שאלתך, מבדיקה שערכתי נראה לי שלפי חוק הפיצוי בגין מלחמת לבנון השניה , במקרה של עובדי חברת כח אדם, גם על המעסיק בפועל וגם על חברת כח האדם להגיש תביעה בנפרד והפיצוי מתחלק בין 2 הצדדים, אם כי יש מקרים שכל הפיצוי ניתן למעסיק בפועל. אני מציע שתברר את הפרטים המדויקים אצל רואה החשבון שלך או בפורום מיסוי.
רק לאחר שיתברר מי היה אמור להגיש את התביעה , יש לבדוק האם עדיין ניתן להגיש תיקון (נדמה לי שלא) ואז תעלה שאלת הרשלנות, כלומר מה חלקו של כל אחד מהצדדים לרשלנות שבאי תביעה בזמן (וכאמור זו שאלה שאיננה שייכת לפורום זה, אולי לפורום דיני נזיקין).
שנית, ואולי יותר חשוב. העובד שפוטר, רשאי לתבוע אתכם ואת חברת כח האדם על פיטורים בניגוד לחוק, בעקבות העדרותו במלמת לבנון השניה. ישנם כבר שני פסקי דין , שמעסיק בפועל חויב לשלם פיצוי לעובד כזה (האחד בסכום של 80,000 שח והשני בסכום של 100,000 שח).
ראה בקישור

האם הסדר ואני מדגיש הסדר קיבוצי ולא הסכם האם הוא..

zivplm 25/06/08
יצר פסיקה כלומר לא נובע מכח חוק הסכמים קיבוציים

הסדר קיבוצי

עו"ד רענן קריב מנהל 25/06/08
הסדר קיבוצי הוא הסכם קיבוצי נכה. הסכם קיבוצי שאחד המרכיבים שלו חסר: לא הוגש לרישום, לא נחתם ע"י האירגון היציג או אלמנט אחר. הסדר קיבוצי הוא יציר הפסיקה ואין הוא מוסדר כלל בחוק. עד לפני מספר שנים הוא נחשב הסכם ג'נטלמני שאינו אכיף במשפט בין הצדדים. בשנים האחרונות נתן בית הדין הארצי תוקף להסדרים קיבוציים וראה בהם חוזים מחייבים, אם כי לא בדרגה של הסכם קיבוצי.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

קנס על רכב

מיקי 25/06/08
שלום רב,
חזרתי לעבודה במהלך חודש מרץ 2008 לאחר חופשת הלידה וכעת הודעתי למעסיקי על רצוני להתפטר לצורך גידול ילדתי. המעסיק קיבל את הודעתי ואף הכיר בעובדה כי התפטרות זו דינה כדין פיטורין (הודיע לי כי אקבל את הפיצויים). אך כששאלתי לגבי רכב הליסינג שברשותי, נאמר לי כי יהיה עלי לשאת בתשלום הקנס למרות מצבי....האם אכן חוקי הדבר? האם אין אני פטורה מתשלום הקנס לאור העובדה שדיני כדין מפוטרת? אני יודעת בוודאות כי עובדים המפוטרים מהחברה, אינם מחוייבים בתשלום הקנס!. אשמח לקבל את חוות דעתכם המקצועית.
הערת מערכת: לקריאה נוספת: חוק פיצויי פיטורין

רכב ליסינג

עו"ד אריק שלו מנהל 25/06/08
יש לבדוק מה החוזה מול המעסיק בעניין הליסינג בטרם החלטה. התפטרות לצורך טיפול בילד איננה התפטרות בדין פיטורין אלא התפטרות המזכה בפיצויי פיטורין. רצוי לבדוק את המוסכם בין הצדדים.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

פיצויי פיטורין

יגיל 25/06/08
המקרה: עובדת בנק מזה שנתיים התפטרה מיוזמתה. במהלך עבודתה היה המעסיק (הבנק) מפקיד כספי הפיצויים העתידיים (אם היתה מפוטרת על ידו) בקרן גמל על שמה, ובכך זכה גם לפטור ממס.

השאלה: האם זכאית לפיצויי פיטורין מהבנק הואיל וקרן הגמל רשומה על שמה ואף זכה בשל כך לפטור ממס?

תשובה

שיר ורד 25/06/08
זכויות או חבויות מס המוטלות על אחד מהצדדים אינן גורמות ליצירת זכויות בין הצדדים להסכם העבודה.
לעצם העניים, מי שזוכה בפטור ממס במקרה זה זה העובד, שהמעסיק מפקיד בגינו כספים ואיננו מחייב אותו במס על כספים אלו כהכנסה לעובד, העובד יצטרך לשלם את המס אם וכאשר ימשוך את הכספים בניגוד לתקנות (במקרה של כספי פצויים, במקרה של משיכת כספים מעבר לתקרה הפטורה ממס).
בנוסף, למעסיק מוכרת ההפרשה לפצויים כהוצאה (בדיוק כמו כל תשלום שכר) ולכן כאשר המעביד מושך חזרה את כספי הפצויים הוא מחויב במס עליהם.

דמי אבטלה ליולדת

אביגיל 25/06/08
אני שוקלת להתפטר לאחר הלידה (עובדת כעשר שנים רצוף ),
לצורך טיפול בתינוק , וכן מאחר ובעבודתי זו אני נדרשת לעבוד 9 שעות ביום, וזה יהיה לי קשה מאוד.
האם לצורך קבלת דמי אבטלה, עדיף לי להודיע על התפטרותי מייד לאחר הלידה , (כדי שיעברו 09 ימים ואז לאחר קבלת כל החופשת לידה אקבל דמי אבטלה ), או שמספיק להתפטר אחרי 3 חודשים ומייד לקבל דמי לידה. התשובה באתר של ביטוח לאומי (בקישור המצורף) אינה מובנית לי דיה,
האם זה נחשב סיבה מוצדקת או לא? כולל ה-9 שעות עבודה ???

התפטרות לאחר לידה

עו"ד רענן קריב מנהל 25/06/08
לעניין הצידוק - אם אינך מתכוונת לעבוד בעבודה אחרת באותו עומס - את זכאית.
בעניין דמי אבטלה - פני לפורום ביטוח לאומי.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

פיצויים לעובד שיש לו חברה בע"מ של בן אדם אחד

שלומי 25/06/08
האם עובד שיש לו חברה בע"מ שנפתחה לצורכי מיסוי
ועובד בחברה אחרת 10 שנים כחלק חשוב מאד מהמערכת
ועובד ועבד רק עם החברה הזאת. וחלים עליו כל הבחינות של עובד מעביד, כגון מתי לבוא לעבודה ומתי ללכת, מתי לצאת לחופשה וכו...
והעובד תלוי בשכר שהוא מקבל מהחברה... למרות שמשכורת יוצאת מהחברה בע"מ שלו! האם מגיע לאותו עובד פיצויים מהחברה האחרת?

יחסי עובד מעביד

עו"ד אריק שלו מנהל 25/06/08
יחסי עובד מעביד זה סטטוס ולא תלוי בעובדה שעבד דרך חברה כזו או אחרת. באפשרותך לפנות בפניה דחופה לצורך קבלת הנחיה בעניין.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

מסמכי חברה

רוית 25/06/08
שלום
אני יצאתי לחופשת לידה מוקדמת ונתבקשתי להחתים את המעביד על מסמך מסויים, שלחתי למעביד מהבית מסמך עם לוגו החברה וביקשתי ממנו לחתום, את המסמך שלחתי אך ורק לחברה ומצויין באי מייל גם הבקשה לחתום על כך, כלומר לא נעשה כל שימוש במסמך בשום דרך והוא לא נשלח לשום גורם חיצוני מלבד החברה.
המעביד טרם חתם לי על המסמך, במקום זאת הוא איים לתבוע אותי על שימוש בלוגו החברה, האם הוא יכול לתבוע על דבר כזה למרות שלא נעשה באמת שיומש.
יש לציין גם שלוגו החברה הגיע אלי למחשב הפרטי בגלל שבעבר הם שלחו לי אותו לצורכי עבודה לבית כשלא הגעתי לעבודה ולא נלקח על ידי מהעבודה.

לוגו חברה

עו"ד רענן קריב מנהל 25/06/08
בשם ציבור עורכי הדין אהיה מאד שבע רצון אם המעסיק יתבע. פרנסה לעורכי דין על תביעות סרק היא דבר רצוי ומבורך...
ועכשיו ברצינות: נשמע עניין פעוט ערך. המעסיק יצטרך להוכיח איזה נזק נגרם לו כתוצאה מהשימוש המסויים הזה בלוגו החברה. לא הייתי חושש יותר מדי.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

הודעה מוקדמת התפטרות וחוזה

אלעד 25/06/08
אשתי עובדת 9 חודשים במקום עבודה ומעוניינת להתפטר.
לפי חוק הודעה מוקדמת עליה לתת התראה למעביד של 14 ימים (6 ימים ועוד 3 חודשים כפול 2.5).

אבל, לפי חוזה העבודה עליה לתת התראה של חודשיים.
לפי אותו חוזה על המעביד חלה התחייבות לתת לה רק חודש אחד לפני פיטוריה.

האם עקב אי הסימטריה עליה לתת התראה של 14 יום כי הסעיף הזה אינו סימטרי? או אולי חודש כפי שהמעביד לקח על עצמו? או חודשיים כפי שכתוב בחוזה ללא קשר לתקופה שהמעביד מחויב לה?

יש פסיקות סותרות בסוגיה זו

שיר ורד 25/06/08
שאלות הבהרה כדי לעזור לכם להחליט:
האם בחוזה הוזכרו סיבות בגינן מתבקש זמן הודעה מראש ארוך במיוחד?
האם נקבע בחוזה קנס על אי עמידה בסעיף זה?
האם תפקידה הוא כזה שעזיבה עם הודעה מוקדמת לפי החוק יגרום נזקים כלכליים למעסיק?
עד כמה היא לחוצה לעזוב מהר?
האם היא מוכנה למאבקים משפטיים במידה והמעסיק לא ישלם את כל שכרה האחרון בגלל קיצור תקופת ההודעה המוקדמת?

אי קבלת תשלום לאחר פסק דין של פשרה

מור 24/06/08
תבעתי את מקום עבודתי הקודם ולאחר דיון מקדים בבית משפט הסכמתי (לצערי הרב) על פשרה בסך 800 שח(בזיון של ממש) בכדי לסגור את הסיפור. הבוררת שאלה את הנתבע מתי נח לו לשלם ונתנה לו כחודש לשלם. החודש עבר ועוד כשבועיים והתשלום לא מגיע. מה עליי לעשות? האם יש באפשרותי לחזור לתביעה המקורית מפני שאינו קיים את הצד שלו בפשרה? ואם לא אז מה עליי לעשות? מדוע חובת הגבייה היא עליי כאשר אני הוא הנפגע... אשמח לכל תגובה

גבייה

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
ניתן לפנות להוצאה לפועל ולנסות לממש את פסק הדין. סביר שלא ניתן לבטל את פסק הדין אלא אם רשום בו שניתן יהיה לבטלו ככול שלא ישולם.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

נוסח מכתב פיטורין לא ברור

ד 24/06/08
קיבלתי מכתב פיטורים בעקבות הרעת תנאים אך אני חוששת שהנוסח לא יאפשר לי להיות זכאית לדמי אבטלה. להלן מה שנכתב:"בהמשך לשיחתינו הריני מאשר את סיום עבודתך. דמי הפיצוייםישולמו כחוק."אשמח לקבל את חוות דעתכם. תודה.
הערת מערכת: לקריאה נוספת: חוק פיצויי פיטורין

פיטורין

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
המכתב מדבר על קבלת פיצויים בהתאם לחוק. אשר על כן, ברור מהמכתב שפוטרת. באם פוטרת את זכאית לאבטלה בתנאי שקיימת את תנאי תקופת האכשרה.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

מכתב פיטורים - קריאה נוספת

אתר הפורומים 15/07/08
לקריאה נוספת, מקצועית, אודות מכתב פיטורים ראי:

מכתב פיטורים

פיטורין וקרן פנסיה

אליהו 24/06/08
שלום רב!!!!!!!!!!!1
פוטרתי בהסכמה אחרי 20 שנות עבודה בן 55.קבלתי 5חודשי הסתגלות עם משכורת מלאה.מבוטח במבטחים הישנה ולזכותי כ-40% פנסיה.
סובל מכמה בעיות אשר בין השאר הביאו לפיטורין. האם ניתן לתבוע או לבקש הכרה נכות אובדן כשר עבודה בזמן חודשי ההסתגלו? האם להסתייע בעוד או באחת החברות למימוש זכויות רפואיות?
תןדה על תשובה מסבירה ומפורטת כמה שניתן
תודה אליהו.

פנה לפורום ביטו /ביטוח לאומי

שיר 24/06/08

ניכויים משכר עבודה

אנדריי 24/06/08
שלום רב,

האם במקרה שבו קופאית או מוכר בחנות אחראים בלעדית על קופת החנות ועל המוצרים ובסוף היום/משמרת מתגלה שחסר משהו - כסף, מוצר - האם במקרה זה מותר לקנוס את העובד ולנכות משכר העבודה את החוסר?
האם יש לרשלנות העובד משמעות בעניין ? כגון אם העובד השאיר את הקופה פתוחה ושהה בחדר סמוך? האם אז ניתן לנכות את החוסר מהמשכורת?

יש דרך אחרת לתת סמכויות לעובד מבלי שבפועל הוא יהיה אחראי כלפי המעביד ?

תודה מראש!!!

אחריות עובד

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
חוק הגנת השכר מגביל מאוד ניכוי כספים מתוך שכר העבודה של עובד. באם עובד אחראי ולא עמד באחריות ניתן לפטר אותו. ניתן אף להגיש תביעה כנגדו באם התרשל באופן קיצוני כנגד המעסיק. אולם ניכוי בהשכר כפוף תמיד לחוק הגנת השכר.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

התמחות ביעוץ השקעות-קנס כספי

א.ל 24/06/08
שלום, אני אמורה להתחיל סטאז בתחום ההשקעות שאורך 9 חודשים. החוזה החדש שניתן לי ע"י החברה אני צריכה להשאר בחברה שנתיים אחרי סיום הסטאז ובמידה ואני עוזבת לפני כן אדרש לשלם קנס כספי בגובה של 20,000-30,000 ש"ח, האם זה חוקי? מה יקרה אם אחרי שנה המשרה לא תתאים לי יותר? מה קורה אם במהלך השנתיים הללו ארצה להכנס להריון?

הדרישה וההתחיבות חוקיים

שיר ורד 24/06/08
אם את מחליטה לחתום עלייך לקחת בחשבון שתצטרכי לשלם את הקנס אם תפרי את התחיבותך.
במידה ותיכנסי להריון תצטרכי להשלים את תקופת ההתחיבות לאחר חופשת הלידה.
כדי למנוע אי הבנות , אני מציע שתסכמי מראש מה יהיה השכר בתקופת הסטאז ובתקופת ההתחיבות, במיוחד אם שכרך הנוכחי נמוך מאוד.
הקנס צריך לקטון ככל שיתרת תקופת ההתחיבות תהיה קטנה יותר, גם אם זה לא כתוב בחוזה, במידה ויתרחש הארוע ואחד הצדדים יתבע על פי ההתחיבות זה מה שצפוי בית הדין לפסוק. ההקטנה לא חייבת להיות ליניארית, אך לא סביר שאם תעזבי חודש לפני תום תקופת ההתחיבות תחויבי ביותר מאשר 3000 שח.

פיצוי פיטורין

עידן 24/06/08
אני עובד דרך חברת כוח אדם5.5 שנים. החברה בה אני עובד קולטת אותי להיות עובד חברה. במשך ה5.5 שנים עבדתי במשמרות כולל שישי שבת למעט בשנה האחרונה שעבדתי בקרים בלבד ללא סופי שבוע.
השאלה שלי היא איך יחשבו את הפיצוי פיטורין? האם לפי משכורת ברוטו? האם העובדה שאני נחשב עובד משמרות פוגעת בי מבחינת הפיצויים? האם מחשבים גם את תגמולי המילואים שקיבלתי בחישוב הפיצויים? מתנצל על כל השאלות, זה ממש דחוף לי. תודה רבה

פיצויי פיטורין

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
פיצויי פיטורין מחושבים בהתאם למשכורת ברוטו שלך לא כולל שעות נוספות. תקופת המלואים נחשבת לוותק. בעיקרון הפיצויים צריכים להיות מחושבים לפי השכר האחרון. באם היה שינוי לאורך השנה יעשו ממוצע שנתי של הכנסות.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

משמרות ליילה

מיכל.ז 24/06/08
שלום
אני עובדת במפעל כימי מ -1/07 וחזרתי ויש לי ילד בן 7 חוד'.
לאחרונה הודיעו לנו במפעל שמתחילים לעבוד משמרות ליילה וצהרים.
עד ללידה ואף היום אני עובדת משמרות בוקר ופעם בשבוע צהריים עד 21:30. אך כיום הם משנים גם את שעות משמרת הצהריים עד ל 23:30
בחוזה שלי כתוב במפורש שאם אדרש לעבוד משמרות עלי לעשות זאת. האם יש דרך כלשהי שלא אעבוד את המשמרות הללו?

תשובה

שיר ורד 24/06/08
בעקרון למעסיק זכות לקבוע את מועדי המשמרות וחלוקת העובדים למשמרות, כל עוד אין הוא מפלה בין העובדים הפליה אסורה.
במקרה שלך מדובר בהרעת תנאי עבודה המאפשרים התפטרות וקבלת פצויים. במקרה כזה, עלייך להודיע למעסיק (רצוי בכתב), שאם יופעל השיוני לגבייך תמצי את זכותך ותתפטרי בגין הרעת תנאים.
כמובן שעומדת לך הזכות להתפטר (עד 9 חודשים מהלידה) גם לצורך טיפול בילד.
אם וכאשר תתפטרי (כאמור תוך חודשיים מהיום) עלייך לתת את שתי הסיבות להתפטרות כלומר את מתפטרת בגין הרעת תנאים מהותית שגם מונעת ממך טיפול סביר ומקובל בתינוק בן 7 חודשים.

הפרשות לביטוח מנהלים בזמן שמירת הריון ואחריה

אביב 24/06/08
יש לי עובדת שחודש לפני הלידה יצאה לשמירת הריון .
אני הפרשתי לה כסף לביטוח מנהלים שלה לתקופת שמירת ההריון האם אני אמור להפריש לה בנוסף לביטוח את כל 3 חודשי הלידה עצמם הוא האם בגלל שהייתה בשמירת הריון חודש שלם אני אמור להפריש לה חודש שמירת הריון ורק חודשיים נוספים מחודשי הלידה ?

הפרשות סוציאליות בחופשת לידה

שיר ורד 24/06/08
החוק מחייב את המעסיק להמשיך הפרשות סוציאליות הן בתקופת שמירת ההריון והן בתקופת חופשת הלידה בתנאי שהעובדת מעבירה את חלקה.
קיימת מחלוקת משפטית לגבי תכולת הסעיף בחוק בתקופת שמירת ההריון, כי בחוק נקבע שהשר יקבע תקנות לאופן ההפרשה ומועדיה ומאחר וטרם נקבעו תקנות כאלו, יש הטוענים שלא חלה עדיין חובת הפרשה כזו (זה לא נכון לגבי חופשת הלידה ששם נקבעו תקנות כבר במסגרת הגרסה הישנה של החוק). לדעתי, טענה זו איננה קבילה וההשלכה היחידה שלה היא שכל עוד לא תקונו התקנות המעביד יכול לעכב את הפרשותיו עד שיתמלאו התנאים הבאים:
העובדת תוכיח כי היא זכאית לתגמולי שמירת הריון בגין תקופה זו, עצם קבלת התגמולים מביטוח לאומי מהווה הוכחה מספקת.
הסתיימה תקופת שמירת ההריון (לדוגמא העובדת כבר ילדה).
העובדת העבירה את חלקה למעסיק או למבטח לפי המוסכם בין הצדדים.

מאחר וכבר שילמת בגין תקופה זו , נראה שהמחלוקת המשפטית לא רלבנטית לגביך, ולגבי חופשת הלידה עליך לשלם בכל מקרה.

הורדת שעות עבודה

רנ 24/06/08
שלום רב, אני בעלת גן פרטי ומעסיקה עובדת במשרה מלאה כשנה וחצי. לאורך כל התקופה העבובדת מחסירה ימים רבים בחודש עקב מצב בריאותי לקוי. הצעתי לה לרדת למשרה חלקית היות והחיסורים מקשים מאוד על מהלך עבודה תקין בגן. העובדת סרבה להוריד את כמות השעות ודרשה להישאר במשרה מלאה. האם ניתן להוריד את המשרה של העובדת ללא הסכמתה לאור החיסורים הרבים ומצב בריאותי לקוי?

הערה

שיר ורד 24/06/08
מאחר והעובדת לא מקבלת ממך שכר בתקופות הללו, יתכן שההפרשות בגין תקופות אלו חורגות מתקרת ההפרשות המותרת (תלוי באחוזי ההפרשה מהשכר , חלק השכר המזכה בתנאים וחודשי העבודה המצטברים במהלך שנה זו). אם זה המצב אתה מחויב לגבות ממנה מס בגין שווי מס על הפקדות אלו , יש לידע את העובדת על כך ולדרוש ממנה להשלים גם את הפרשי המיסוי (לאחר שתנפיק תלוש משכורת עם שכר נטו שלילי).

לא

שיר ורד 24/06/08
אך, אם איננה מסכימה לכך, את רשאית לפטר אותה עם הודעה מוקדמת כחוק ותשלום פצויי פיטורים.

מצב בריאות לקוי

עו"ד אריק שלו 24/06/08
לא ניתן להוריד את היקף המשרה של העובדת. עם זאת, פתוחה בפניך הדרך לפטר את העובדת בשל אי התאמתה. במצב דברים כזה את צריכה לשלם פיצויי פיטורין והודעה מוקדמת.

תשלום עבור התלמדות

טלי 24/06/08
שלום רב,

אודה על חוות דעתכם בעניין הבא:
אחותי הצעירה (18) הועסקה לאחרונה כברמנית בחתונה
בתום העבודה נתן לה המעסיק שטר של 100 ש"ח וכששאלה מה עם שאר מה שמגיע לה הוא אמר כי זו הייתה התלמדות, ומאה השקלים הם החלק שלה בטיפים.
אחותי טענה כי מגיע לה שכר עבור ההתלמדות, וכן שחלקה היחסי בטיפים צריך להיות גבוה יותר.
בתגובה המעסיק טען בתוקף כי בעבודה בבר החוקים הם אחרים וכי הפעמיים הראשונות שהיא עובדת הן בגדר התלמדות ללא שכר. לדבריו היא צריכה להודות לו על כך שקיבל אותה ללא כל ניסיון.
חשוב לציין כי כל הטענות הללו ניתנו לה רק לאחר ערב של עבודה ולא נזכרו קודם לכן.

לתשובתכם אודה

מגיע לה שכר מינימום

שיר ורד 24/06/08
יש לכפול את שכר המינימום לשעה במספר שעות עבודתה וזה השכר המגיע לה, כולל טיפים.

פיצויי פיטורין משני מעבידים

עדי 24/06/08
האם כאשר עובדת מתפטרת לאחר לידת ילד והיא הועסקה 8 חודשים ע"י חברה קבלנית ולאחר מכן הפכה להיות עובדת חברה באותו מקום עבודה זכאית לפיצויי פיטורין גם עבוד 8 החודשים המקדימים ?
האם יש צורך בקבלת התחייבות בכתב מהמעביד החדש לכך בעת קבלתה לעבודה ?

התפטרות לאור לידה

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
הוותק של העובדת אשר עוברת מחברת כח אדם לחברה המשתמשת נשמר לה. אשר על כן, היא זכאית לתשלום פיצויי הפיטורין מהחברה.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

קנס בגין התפטרות.

דיקלה 24/06/08
עו"ד רענן קריב ועו"ד אריק שלו, שלום רב.
ב- 30.03.2008 התחלתי לעבוד בחברת אינטרנט, כנציגת שירות לקוחות. עבדתי כחודשיים וחצי, כשמתוך תקופה זו השבועיים הראשונים היו קורס הכשרה של החברה בעלות של 2000 ₪.
אחד הסעיפים בחוזה שלי עם החברה אומר כי אם אני מתפטרת או מפוטרת בגין אי יכולת לספק מינימום של 4 משמרות שבועיות, לפני שהשלמתי שנת עבודה שלמה. אחויב בקנס של 2000 ש"ח - עלות הקורס הנ"ל.
בתאריך 27.05.2008 בעלי קיבל הודעת פיטורין ממקום עבודתו, והודעה נוספת בכתב שבועיים אחר כך.
מאחר ובעלי הוא המפרנס העיקרי בביתנו, ומאחר ומצבנו הכלכלי הדרדר במהירות אנו נאלצים לעזוב את דירתנו השכורה ביקנעם ולעבור בחזרה למקום מגורינו הקודם - קרית שמונה.
לכן ב- 01.06.2008 הודעתי על התפטרותי לראש הצוות שלי בחברה, תוך שהסברתי לה את הסיבות שמחייבות אותי לכך, לרבות העובדות שאני עושה זאת למורת רוחי ומכורח הנסיבות הקשות אליהן נקלעתי, ולא מתוך גחמה או חוסר רצון גרידא לעבוד בחברה. וכן שמעבר הדירה המדובר הוא לקרית שמונה, מרחק של כ 70 ק"מ.
ראש הצוות מצידה מסרה לי כי היא מקבלת את ההודעה וביקשה שאמשיך לעבוד עד 12.06.2008, ואכן כך עשיתי.
במשך 12 הימים שבין הודעתי לבין יום העבודה האחרון שאלתי את ראש הצוות שלי מספר פעמים, מה אני צריכה לעשות בנוגע לקנס. האם אני צריכה להציג את חוזה השכירות החדש שלי? האם אני צריכה להציג את מכתב הפיטורין של בעלי? וכו'. התשובה הקבועה של ראש הצוות הייתה כי "היא תבדוק את העניין ואני לא צריכה לדאוג".
שלושה ימים לאחר יום העבודה האחרון שלי קיבלתי טלפון מראש הצוות בו היא מוסרת לי שני דברים: 1. מעבר לקרית שמונה לא מבטל את הקנס.
2. אני צריכה לשלוח לה מכתב התפטרות בדואר אלקטרוני או פקס כמה שיותר מהר.
3. אני צריכה לשלם לחברה את הקנס של 2000 ש"ח מידית.

עד היום לא עשיתי את שני הדברים, לפי המלצתו הטלפונית של עורך הדין של ההסתדרות, ולפי המלצתם של חברי שהיו במצבים דומים.
ויש לציין שגם לא קיבלתי מכתב פיטורין מהחברה,כך שמצבי לא ברור.
רבותי,
אני לא במצב בו אני יכולה לאפשר לעצמי תשלום של כזה קנס גבוה.
ומצד שני אני גם לא יכולה לאפשר לעצמי להגיע לבית משפט ולשכור עורך דין.
לכן אני שאלת אתכם: כמה הקנס הזה חוקי?
האם כדאי לי לשלוח מכתב התפטרות?
אני צריכה את עצתכם בדחיפות בבקשה.
תודה מראש
דיקלה.

התפטרות

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
את התפטרת ולכן אין המעסיק צריך לתת לך מכתב פיטורין. באם את עוזבת ליישוב קרית שמונה הנמצא בתקנות פיצויי פיטורין יתכן ותהיה זכאית לדמי אבטלה שלא לאחר שלושה חודשים, אומנם אני ממליץ לך לבדוק זאת בפורום ביטוח לאומי. באשר לקנס אנני מוצא סיבה לקבוע שהוא לא חוקי. יש לבדוק האם הקנס מידתי. אני סבור שניתן לקנוס אומנם אך בחלק היחסי לתקופה שלא עבדת מתוך סך כל התקופה.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דמימ חגים לעוזרת בית

זהבה 24/06/08
שלום
אבקש לדעת,האם לעוזרת שעובדת פעם בשבוע ביום קבוע מגיע תשלום
במידה והחג יוצא ביום העבודה שלה .אבקש לציין שהיא בעלת ותק של שנה
בברכה
זהבה

תשלום חג

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
בעניין חגים יש מספר תנאים שיש לקיים על מנת להיות זכאי לתשלום ימי חג ואחד מהם זה כביכול לעבוד יום לפני ויום אחרי החג. אני סבור, שגם עובד חלקי שלא עבד יום לפני ויום אחרי החג זכאי לתשלום בגין ימי החג, אולם בהתאם לחלקיות משרתו וזאת בשל העובדה שלא עבד לפני ואחרי החג בהסכמת מעסיקו. בכל מקרה, ישנה גם פרשנות לפיה אין חובת תשלום חגים במצב כזה.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

התפטרות בזמן חופשת הלידה

טלי 24/06/08
שלום רב,
ברצוני להתפטר מעבודתי לאחר הלידה יש לי ותק של 10 שנים בעבודה עובדת משרה מלאה .מעוניינת לסיים בצורה יפה אך לקבל כל מה שמגיע לפי החוק מה צריך לעשות ומה בנוגע להודעה מוקדמת מראש?האם זה יחשב אם אני אתן מכתב בחופשת הלידה?

התפטרות לאחר לידה

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
שלחי מכתב למעסיק בו את מדווחת לו על הפסקת עבודתך לצורך טיפול בילדך. עשי זאת חודש בטרם מועד כניסת הפסקת עבודתך לתוקף גם במהלך חופשת הלידה.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

עובד שהסתלק מהעבודה לאחר ריב עם הבוס

לי 24/06/08
בהנהלתי חברה,בעקבות התנהגות לקויה של עובד רבנו, הוא עזב את המקום ולא ענה לטל' או SMS מס' שבועות, אבל שלח לי SMS בו הוא כותב כי הוא מתפטר.לאחר מכן נפגשנו והוא ביקש פדיון ימי חופשה בלבד וכן הביא מכתב מרופא שהיה "חולה" שבועיים לכאורה כשנעדר(כאשר ידוע שעבד כמה ימים במקום אחר).העברתי לו כסף על אף שלא היה זכאי לו. כעת הוא תובע אותי בגין פיטורין.האם יש מה בכך? האם התנהגותו והעלמותו מהווה התפטרות? כמו כן הוא התחייב לא לעזוב 3 שנים כי מימנתי לו לימודים(ובכ"ז עזב לפני כן)האם יש עילה לתבוע ?

התפטרות

עו"ד אריק שלו מנהל 24/06/08
בהתאם לנתונים המפורטים בפנייתך העובד מתנהל באופן לא תקין. על פניו, תביעתו לפיצויים דינה להידחות. בהתאם לאמור גם יש לך עילת תביעה כנגדו ואני סבור שאין לך סיבה לוותר. באפשרותך לפנות אלי בפניה דחופה לצורך קבלת סיוע בעניין זה.

האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן