0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

תשלום תכוף לנפגע בתאונת דרכים

05/12/13 | מאת: עו"ד נתנאל בירן | 2,495
תשלום תכוף לנפגע בתאונת דרכים

לעיתים, תאונת דרכים מהווה סיבה בגינה אדם נאלץ לסטות משגרת חייו, שכן פגיעתו הפיזית ו/או הנפשית של הנפגע ולו הקלה ביותר, גוררת אחריה סדרת ביקורים וטיפולים אצל הרופאים השונים, ובכך משבשת את חיי הנפגע. כל שכן אם מדובר בנפגע אשר נזקיו קשים מאוד.

תולדה ישירה של פגיעתו הפיזית ו/או הנפשית של הנפגע הינה פגיעה ביכולת השתכרותו, כשלצידה מתווספות הוצאות רפואיות רבות, לצד הוצאות קיימות שהיו לנפגע עובר לתאונה כגון: הוצאות משק בית, תשלומים שוטפים לבנקים, לעירייה, לחברות סלולר וכדומה.

המחוקק, אשר היה מודע למצב החדש אליו נפגע תאונת הדרכים עשוי להיקלע, שילב בסעיף 5 לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה-1975 שהינו ברוחו ובהגדרתו חוק סוציאלי, שבא להטיב ככל הניתן עם נפגע תאונת דרכים, את האפשרות לתת לנפגעי תאונות דרכים פתרון זמני, בדמות הקדמת תשלום מיידי עוד בטרם התבררו נזקיו הרפואיים והכספיים של אותו הנפגע וזאת על חשבון הפיצוי הסופי.

התשלום התכוף נועד לא רק לסייע למנוע פגיעה משמעותית ומידית ברמת חייו של נפגע תאונת דרכים, אלא אף עוזר לו להתרכז בשיקומו ובהחלמתו, ואף לעיתים מונע מחברות הביטוח לנצל ולמנף את המצוקה הכספית וחוסר הוודאות אליה נקלע נפגע לגבי עתידו הרפואי והכלכלי.

בכדי לשכנעו לקבל הצעת פשרה כספית שאומנם תשולם לו במהירות ותיתן לו פתרון לזמן קצר למצוקתו אך בהיותה נמוכה מהפיצוי האמתי המגיע לו לאור פגיעתו בתאונת הדרכים, לא יהיה בה בכדי לפצותו על מלוא נזקיו, כך שבתוך זמן קצר, לאחר שכספי הפיצויים המופחתים שהסכים לקבל רק בשל מצוקתו הזמנית יגמרו, יקלע שוב אותו נפגע תאונת דרכים למצוקה כספית בעקבות אותה תאונת דרכים, רק שהפעם ללא אפשרות לקבל עוד פיצוי מחברת הביטוח.

בעניין זה יוער בהערת אגב, כי לאחר שנפגע תאונת דרכים חותם על הסכם פשרה עם חברת הביטוח, הוא למעשה מנוע מלדרוש מחברת הביטוח כספים נוספים בגין אותה תאונת דרכים, גם אם חלה החמרה של ממש במצבו הרפואי בעקבות אותה תאונה, כפי שחברת הביטוח מנועה מלפתוח הסכם פשרה גם אם חלה הטבה של ממש אצל נפגע תאונת דרכים, לאחר שחתם עמה על הסכם פשרה.

לכן, על נפגע תאונת דרכים לוודא היטב, בטרם יחתום על הסכם פשרה, כי מיצה את כל הבירור הרפואי בגין אותה תאונה ולא צפויה לדעת רופאיו המטפלים, הרעה עתידית במצבו בעקבות תאונת הדרכים.

תשלום תכוף – מהו?

כאמור, מטרת התשלום התכוף הינה לפצות את הנפגע על ההוצאות הרפואיות שנוספו לו כתוצאה מתאונת הדרכים ולסייע לו בתשלום הוצאות קיימות.

הוצאות אשר ניתן לדרוש כחלק מהבקשה לתשלום תכוף כוללות:

  1. צרכי ריפוי, והכוונה היא הן להוצאות רפואיות הקשורות לתאונה שנגרמו לנפגע עוד בטרם הוגשה הדרישה לתשלום תכוף, ובכלל זה הוצאות אשפוז בבית חולים, והן הוצאות רפואיות עתידיות שיהיו לנפגע תאונת דרכים, כחלק מהליך השיקום, שאותן יש באפשרותו להוכיח עת דנים בבקשתו לתשלום התכוף.
  2. צרכי סיעודו של נפגע תאונת דרכים בעקבות התאונה. נועד לסייע לנפגע תאונות דרכים בפעולות יום-יום כגון: לבישת בגדים, מקלחת, שירותים, הכנת אוכל, האכלת הנפגע וכו ו/או בהשגחה וניהול משק ביתו.
  3. צרכי מחייתם של הנפגע ובני משפחתו שפרנסתם עליו ו/או צרכי מחייתם של התלויים בו. התשלום יכסה צרכים בסיסיים כגון: הוצאות עבור מזון, לבוש, מגורים ולימודים (ברכיב זה בית המשפט יקח בחשבון את יכולת השתכרותו של אותו נפגע ממשלח יד בחודשים שקדמו לתאונת הדרכים ומוגבלת עד לשילוש השכר הממוצע במשק לאחר הפחתת מס הכנסה).

תשלום תכוף – מהו ההליך המשפטי?

על מנת לקבל תשלום תכוף, על הנפגע לפנות בדרישה לחברת הביטוח וככל שלא יקבל מענה תוך 60 יום ולחלופין ככל שחברת הביטוח תסרב לבצע את התשלום, הנפגע רשאי להגיש בקשה לתשלום תכוף לבית המשפט.

בקשה זו חברת הביטוח מחויבת להשיב תוך 30 יום, וככל שלא תעשה זאת, הנפגע רשאי לבקש פסק דין בהיעדר תגובה. במידה ובית המשפט אף הוא לא מכיר בזכות הנפגע לקבל תשלום תכוף, רשאי הנפגע לערער על החלטה זו לערכאה גבוהה יותר.

בנוסף, בית המשפט אשר נתן החלטה בבקשה לתשלום תכוף, לא ייזקק לבקשה נוספת לתשלום תכוף או לבקשה בדבר שינויה של ההחלטה הקודמת, אלא אם כן עברו ששה חדשים מיום שניתנה ההחלטה הקודמת והנסיבות השתנו במידה המצדיקה מתן החלטה חדשה.

יש לציין, כי התשלום שיקבל הנפגע ו/או בני משפחתו יקוזז מהפיצוי שייפסק עבורו נגד חברת הביטוח במסגרת הפיצוי הסופי.

בין החקיקה לפרקטיקה

נראה שעל אף שכוונת המחוקק הייתה להקל על הנפגע בתקופה שבין קרות התאונה למתן פסק הדין או הפשרה, ולסייע לנפגע בכלכלתו, עת הוא מחלים ומשתקם מנזקיו, בפועל אופי הפרשנות הפסיקתית שניתנה לתשלום התכוף הינה מצומצמת ביותר ואינה עולה בקנה אחד עם כוונתו הראשונית של המחוקק, וזאת בין היתר בשל העובדה שהתשלום המועבר לנפגע אינו מכסה את אובדן כושר השתכרותו המלא וכולל בעיקר תשלום עבור הוצאות רפואיות והוצאות מחייה בסיסיות של הנפגע ושל בני משפחתו, ואינו נותן פתרון ריאלי למצוקה הכלכלית האמתית בה הוא שרוי.

לא זו בלבד, כאמור, שהתשלום התכוף, אינו משולם באופן מיידי, מה שהופך את המטרה למתן סיוע כספי מיידי לממושכת, מגבלה מהותית נוספת הקיימת בתשלום התכוף, הינה הגבלת התשלום עבור תקופה של עד שנתיים בלבד מיום התאונה, על אף שיש מקרים חריגים בהם יאושר תשלום לתקופה ארוכה יותר, הכלל לפיו התשלום יאושר לתקופה מקסימלית של שנתיים, אינו עולה בקנה אחד עם המציאות, שכן יש נפגעים אשר יזדקקו לטיפול רפואי הנמשך למעלה משנתיים, ובכך המחוקק מגביל את הסיוע הכלכלי לאותם נפגעים.

זאת ועוד. הגשת בקשה לתשלום תכוף, בין אם לחברת הביטוח ובין אם לבית המשפט, מעוררת סוגיות רבות נוספות, אשר אינן נוגעות באופן בלעדי לזכאות הנפגע לתשלום.

כגון בחינת סוגיית היות התאונה תאונת דרכים כהגדרתה בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים התשל"ה-1975 יכולת השתכרות מלפני התאונה ורמת חומרת הפציעה מתאונת הדרכים והמגבלה הפיזית ו/או נפשית כתוצאה ממנה ואשר גורמות לחברת הביטוח, לפעול בכל האמצעים האפשריים, כאשר החמור שבהם הוא שליחת חוקרים לתחקורו של הנפגע, בכדי לבחון סוגיות משפטיות שונות אשר אינן רלבנטיות כהוא זה לבקשה לתשלום תכוף עצמו ואשר להן השפעה גדולה מאוד על התביעה העיקרית, שעתידה להתדיין בין כותלי בית המשפט רק בשלב מאוחר יותר.

לכן, לפני הגשת בקשה מהסוג הזה, יש להתייעץ עם עורך דין מנוסה העוסק בתאונות דרכים בכדאיות של הגשת דרישה לתשלום תכוף. שהרי מניסיונו, יכול הוא לראות את התמונה בכללותה, בעוד הנפגע הוא כסומא באפילה ואינו מודע להשלכות הפעולה שלו, עקב הלחצים בהם הוא נתון, כתוצאה ישירה מתאונת הדרכים, שהינם שילוב של מצבו הפיזי, הנפשי והכלכלי.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן