0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

תיק הוצאה לפועל

26/03/08 | מאת: שירה אלה, צוות האתר | 5,584
תיק הוצאה לפועל

תיק הוצאה לפועל נפתח לשם אכיפה של פסקי דין כספיים ושאינם כספיים, כאשר יש סוגים שונים של תיקים שנפתחים עקב נסיבות שונות כמו תביעה של בנק נגד לקוח, שיק שחזר, פינוי מקרקעין וכיו"ב.

תפקידה של מערכת ההוצאה לפועל, היא לסייע לזוכה לקבל את כספו אך בד בבד, לשמור על זכויות החייב ולא לפגוע שלא לצורך.

לשם גביית החוב, מעמידה הוצאה לפועל לרשות הזוכים, אמצעים שונים כדי לפעול נגד החייב, כמו עיקולים ועיכוב יציאה מן הארץ.

משקיבל חייב הודעה על פתיחת תיק הוצאה לפועל, עומדות בפניו אפשרויות שונות, כאשר עליו לטפל בחוב, בצורה כלשהי, עד למועד הנקוב בהודעה. התעלמות מהודעה על פתיחת תיק, תאפשר לזוכה לנקוט בהליכים שונים נגד החייב ולכן, כדי למנוע המשך הליכים, חשוב מאוד להגיע לפתרון מול הזוכה ולא להזניח.

שני הצדדים, החייב והזוכה, טוב יעשו אם יהיו מיוצגים על ידי עורכי דין, אשר יעניקו להם ייעוץ משפטי ויסייעו להם להגיע לפתרון הכספי הטוב ביותר עבורם. במאמר זה: כיצד פותחים תיק הוצאה לפועל?

מה יעשה חייב כאשר נפתח נגדו תיק ומהי חקירת יכולת וכיצד היא מסייעת לשני הצדדים לפתרון הבעיה?

פתיחת תיק הוצאה לפועל – פשוט מאוד

מבחינה פרוצדוראלית, פתיחת תיק הוצאה לפועל, פשוטה מאוד.

הזוכה ניגש לאחת מלשכות ההוצאה לפועל הנוחה לו ומציג את המסמכים הרלוונטיים. למשל, אם מדובר על שיק או שטר חוב, יש למלא טופס בקשה לביצוע ולהציג בפני הפקיד, את השיק או שטר המקורי עם עותק צילום משני צדדיו.

על הזוכה לשלם אגרה, אשר תתווסף להוצאות התיק ותוחזר לזוכה על ידי החייב. פתיחת התיק יכולה להיעשות באופן עצמאי על ידי הזוכה או על ידי עו"ד המייצג אותו במקרה השני, יש לצרף גם יפוי כוח, המסמיך את עוה"ד, לפעול בשם הזוכה.

נדגיש כי על הזוכה לדעת את פרטי החייב, על מנת שהוצאה לפועל, תוכל לשלוח לחייב הודעה על פתיחת התיק.

נפתח נגדך תיק הוצאה לפועל – מה עושים?

עם פתיחת תיק הוצאה לפועל, תישלח לחייב הודעה המזהירה אותו כי נפתח נגדו תיק וכי עליו להסדיר את החוב.

סירוב של חייב לחתום על הודעת האזהרה ייחשב כמסירה מלאה, המאפשרת לזוכה לפעול נגד החייב ולכן, אין טעם בהתחמקות מחתימה על קבלת ההודעה. יודגש כי למעט מקרים חריגים, לא ניתן לפתוח בהליכים כנגד חייב, ללא שליחת אזהרה וללא שחלף פרק הזמן המוקצב לחייב, להסדיר את חובו.

עם זאת, משחלף, פרק הזמן הקבוע בהודעה והחייב לא פעל באחת מן הדרכים שיפורטו להלן, רשאי הזוכה לפעול נגד החייב באמצעים שונים, לשם גביית החוב. מהן האפשרויות העומדות בפני החייב:

תשלום החוב במלואו: היה ובאפשרות החייב לשלם את כל החוב לזוכה, יעביר את התשלום להוצאה לפועל, או לזוכה באופן ישיר, על פי סוג המקרה.

הסדר פשרה: במידה שהחייב אינו יכול לשלם את סכום החוב כולו, אך יכול לשלם את מרביתו, כדאי לנסות ולהגיע להסדר פשרה עם הזוכה.

לעיתים קרובות, יעדיף הזוכה לקבל את מרבית הסכום בתשלום אחד באופן מיידי ולסגור תיק הוצאה לפועל, מאשר להסתכן בצו תשלומים, במסגרתו, ישולם החוב לאורך זמן.

תשלומים: במקרים בהם החייב אינו יכול לשלם את החוב כולו, או חלק משמעותי ממנו, הוא מוכרח להגיע להסדר תשלומים מול הזוכה או עורך דינו אם הזוכה מיוצג. פירושו של דבר כי החייב ישלם בכל חודש סכום מסוים לפרעון החוב. לא הצליח החייב להגיע להסדר מול הזוכה, באפשרותו להגיע לחקירת יכולת בלשכת ההוצאה לפועל. על כך נסביר בהרחבה מיד.

חקירת יכולת – כלי חשוב בהוצאה בפועל

הוצאה לפועל מאפשרת לשני הצדדים ליזום חקירת יכולת. במסגרתה, צריך החייב להציג מסמכים באשר למצבו הכלכלי, על מנת שראש ההוצאה לפועל יוכל להורות על צו תשלומים לחייב.

הזוכה יוזם חקירת יכולת, כאשר הוא אינו מצליח לגבות מן החייב ו/או כאשר אינו מאמין להצהרות החייב לגבי מצבו הכלכלי. החייב מבקש חקירת יכולת, כאשר לא הצליח להגיע להסדר משביע רצון מבחינתנו, עם הזוכה. על החייב להגיע לחקירה עם מסמכים שונים, אשר יכולים לתת תמונת מצב על מצבו הכלכלי, למשל, תדפיסי חשבון בנק ותלושי שכר.

הזוכה רשאי לחקור את החייב בחקירת יכולת ולשאול אותו שאלות הנוגעות למצבו הכלכלי, במטרה להגיע לחקר האמת. בסיומה של החקירה, יקבע ראש ההוצאה לפועל, הסדר תשלומים לחייב, בו הוא יהיה מחויב לעמוד, כאשר כל הפרה של ההסדר, תאפשר לזוכה לנקוט באמצעים שונים נגד החייב.

תיק הוצאה לפועל נפתח על ידי זוכה, המבקש לממש את זכויותיו על פי פסק דין. לעיתים קרובות, מדובר בחוב כספי של חייב והזוכה יכול לפעול נגד החייב באמצעים שונים, לשם גביית החוב. עם קבלת האזהרה מלשכת ההוצאה לפועל, צריך החייב להגיע להסדר עם הזוכה, על מנת להימנע מנקיטת הליכים נגדו.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן