0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

שתלי הסיליקון – מתוצרת החברה הצרפתית PIP – כל המידע הרלוונטי

29/05/12 | מאת: עו"ד אסי לביא צוקרמן | 3,095
שתלי הסיליקון – מתוצרת החברה הצרפתית PIP – כל המידע הרלוונטי

פרסומים רבים מצטברים בתקופה האחרונה בנוגע לסכנות בשתלי סיליקון של החברה הצרפתית PIP, בהם נעשה שימוש בניתוחי שדיים אצל נשים רבות בישראל ובעולם. המידע המפורסם רב ומבלבל, לצד אזהרות מאיימות נשמעות גם הודעות הרגעה ולא ברור מה נכון ומה יש לעשות.

חברת PIP היא חברה צרפתית, אשר נסגרה לפני כשנה, לאחר שבמוצריה התגלו ליקויים ונמצא שהיא איננה עומדת בתקנות הנדרשות. עוד נודע כי שתלי הסילקון מתוצרתה הכילו חומרים תעשייתיים העלולים להיות רעילים לגוף וכי קיים סיכון מוגבר לדליפות בשתלים אלה.

עוד חשוב לציין כי שתלים אלה שווקו גם תחת השם M-implant על ידי חברה בשם Rofil Medical.

לפי הפרסומים של משרד הבריאות בישראל, השימוש בשתלי סיליקון מסוג PIP נעשה במרכזים רפואים מסויימים ששמותיהם פורסמו: מרכז רפואי פרטי עתידים, סינופסיס, מירב, נארא, מרפאת רפאל ברמת גן, מרפאת התאומים, סניטס, מרכז רפואי רמת אביב, מרפאות אריאל (לשעבר) ומרכז רפואי אסתטי בנתניה. על פי פרסומי משרד הבריאות נשים שנותחו במרכזים אלה וכן נשים שנותחו על ידי ד"ר אברהם ריגלר נתבקשו לפנות אל הרופא המנתח או אל המרכז הרפואי לברר אודות סוגי השתלים שהוכנסו לגופן.

למען הזהירות הראויה, אין להסתפק במענה לשאלה אם נותחת או לא במרכזים אלה. רצוי שכל אישה שעברה ניתוח שדיים במהלכו הוחדרו לגופה שתלים – תוודא איזה סוג שתל הוחדר לגופה והאם מדובר בשתל מסוג PIP או לא.

כיצד ניתן לדעת זאת? לאחר הניתוח קיבלו המנותחות תעודת אחריות על השתלים, עליה מתנוססת שם החברה המייצרת. עיון בתעודה ילמד על סוג השתלים ועל ידי איזו חברה יוצרו. אם אין ברשות אותן נשים את תעודת האחריות כדאי שיפנו מיידית לרופא המנתח לקבל מידע ודאי בנושא או שייגשו פיזית למרכז הרפואי בו נותחו ויידרשו לקבל עותק מגיליון הניתוח, בו אמור להופיע פירוט אודות סוג השתלים שהוכנסו.

אחד הקשיים יהיה לאתר תיעוד רפואי של נשים שנותחו ב'מרפאות אריאל' – מרפאות שצויינו על ידי מרכז הבריאות ככאלה שנעשה בהן שימוש בשתלי PIP.

מרפאות אריאל נסגרו בינתיים וקשה להתחקות אחר התיעוד הרפואי של המטופלות שעברו שם ניתוח, כאשר על פי המידע שפרסם משרד הבריאות – במרפאות אלה נעשה שימוש בשתלי PIP.

התשובה לשאלה זו טרם השאלה המעניינת היא האם הוכח ששימוש בשתלי PIP אצל מנותחות הגדיל את סיכוייהן ללקות בסרטן. הובהרה די הצורך ואולם, על פי הפרסומים, בצרפת נמצא כי אצל נשים שסבלו מדליפה בשתלי PIP היתה עליה בשיעור מקרי הסרטן.

אך גם אם אין המדובר בסכנה ללקות בסרטן, עדיין דליפת סיליקון לחלל הגוף עלולה לגרום לדלקות, ולעורר מחלות שונות אצל המושתלות.

עד כה, ניכרת התעוררות סביב הנושא וקיימת אחדות דעים בקרב המומחים שיש לפעול להסרת השתלים בכל מקרה בו קיימת בהם דליפה. בצרפת לא הסתפקו בכl והודיעו על צורך בהחלפת השתלים אצל כל הנשים ששתלים אלה הושתלו בגופן, ללא קשר לשאלה אם קיימת דליפה או לא. המלצה דומה להחלפת השתלים אצל כל מי שהושתלו בגופן התקבלה גם על ידי ארגון הכירורגים הפלסטיים העולמי (ISAPS).

בריטניה לעומת זאת התחייבה לממן הסרת שתלים פגומים, כמו גם שתלים מתוצרת PIP, שלא נקרעו או דלפו אך מעוררים חשש בקרב הנשים בהן הושתלו.

בישראל, לעומת זאת, החליט משרד הבריאות כי בכל מקרה בו קיימת המלצה רפואית להחליף שתל מסוג PIP בשל דליפה או קרע, הוצאת השתל והחלפתו יוכלו להתבצע במסגרת בתי חולים ממשלתיים ובבתי חולים של קופות החולים. הוצאת השתל וימי האשפוז הכרוכים בכך ימומנו על ידי קופות החולים, אך לא החדרת שתלים חלופיים.

המלצתי היא לנשים שעברו ניתוח שדיים לברר בוודאות אם בגופן הושתלו השתלים הנזכרים במאמר זה. עם זאת, ברור שכל אישה שיש בגופה שתלים מכל סוג שהואצריכה להיבדק ולוודא שאין דליפה מהשתלים שהוכנסו לגופה, תהא החברה המייצרת אשר תהא.

לגבי הנשים שהוחדרו בגופם PIP וקיים דלף – יש כמובן הוראה מפורשת להוציאם ועל כן עליהן לפנות לבתי החולים ולקבוע תור לניתוח עם טופס 17 מקופת החולים.

ומה לגבי אותן נשים שיש להן PIP שעוד לא דלף? ובכן, זו שאלה מעניינת. לגביהן עוד לא נקבע בישראל הצורך הגורף לעבור ניתוח להוצאת השתלים, ולא קיימת המלצה כי ניתוח מעין זה ימומן על ידי משרד הבריאות ואולם – האם ראוי שאותן נשים ישבו ומתינו לדליפת השתל? ומהו המעקב הראוי לגביהן? אחת לכמה זמן עליהן לבדוק אם קיימת דליפה או לא?

אני סבורה שראוי ורצוי כי כל אישה תפנה להיוועץ עם כירורג פלסטיקאי – לא זה שניתח אותה, אלא אחר, נטרלי – ותקבל המלצתו האם רצוי להוציא את השתל או לא במקרה שלה.

לטעמי, כאשר מצטבר מידע שמדובר בחומר מזיק ומסוכן לבריאות – לא ראוי לקבוע המלצה גורפת שלא ראוי להוציאם, שהרי זו פצצה מתקתקת וראוי שכל מקרה ייבדק לגופו.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן