0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

שמירת הריון – ביטוח לאומי

21/07/11 | מאת: עו״ד שירה בן שטרית | 5,488
שמירת הריון – ביטוח לאומי

שמירת הריון הוא מצב של הריון בסיכון, כאשר ההנחיה הרפואית היא להימנע מכל פעילות מאומצת. מטבע הדברים, אישה הנמצאת בשמירת הריון, אינה יכולה לצאת לעבוד ועל כן, משלם לה ביטוח לאומי, גמלת שמירת הריון.

לקבלת הגמלה, יש מספר תנאי זכאות, למשל, היותה של המבוטחת עובדת וקיומו של אישור רפואי המעיד על הצורך בשמירת הריון.

האישור הרפואי צריך להינתן על ידי רופא מומחה, אשר קבע כי על המטופלת להיות בשמירת הריון במשך 30 ימים רצופים לפחות. היה ולאחר תום התקופה הראשונה, נמשכת שמירת ההריון, ניתן להמשיך ולקבל תשלום גמלה ובתנאי כי בתקופה הנוספת, הייתה המבוטחת בשמירת הריון של 14 יום לפחות.

יש להדגיש כי הזכאות לגמלה מתבטלת במידה והמבוטחת מקבלת תשלום בגין התקופה של שמירת הריון מגוף אחר, בין אם על פי דין ובין אם על פי הסכם.

על המבוטחת להגיש תביעה מסודרת לביטוח לאומי, על מנת לקבל את הקצבה. בתום ההריון ולאחר הלידה, זכאית האם לקבלת דמי לידה, מענק לידה ובמקרים מסוימים, לקצבת לידה.

גמלת שמירת הריון – תנאי הזכאות

קבלת הגמלה, תלויה בעמידה בתנאי הזכאות שנקבעו על ידי ביטוי לאומי. להלן, תמצית תנאי הזכאות:

עובדת תושבת ישראל – על המבוטחת להיות עובדת שכירה או עצמאית, תושבת הארץ. חשוב להבהיר כי שהייה בחו"ל בזמן שמירת הריון או יציאה לחו"ל, שוללת את הזכאות.

תשלום ביטוח לאומי – תוכל לקבל גמלה מי ששילמה או שולמו בעדה, דמי ביטוח לאומי לתקופה של שישה חודשים לפחות, מתוך ארבעה עשר החודשים שקדמו ליום הפסקת העבודה, עקב שמירת הריון.

אישור רפואי – לא ניתן לקבל גמלת שמירת הריון, ללא אישור רפואי של מומחה, המעיד על כך כי המבוטחת, חייבת להיות בשמירה לתקופה של 30 ימים רצופים לפחות. רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי, רשאי לבקש הבהרות לגבי האישור הרפואי שמסרה המבוטחת.

האישור יהיה על גבי טופס של ביטוח לאומי, המיועד לכך, כפי שרשום בטופס התביעה.

תקופת שמירת ההריון – ביטוח לאומי ישלם גמלת שמירת הריון עבור תקופה מינימאלית של 30 ימים רצופים של שמירה. היה וישנה תקופה נוספת של שמירה, תשולם הגמלה בעבור תקופה נוספת או מספר תקופות נוספות, אם בכל אחת מהן, הייתה המבוטחת בשמירת הריון של 14 ימים לפחות.

המבוטחת אינה מקבלת תשלום אחר – ביטוח לאומי לא ישלם גמלת שמירת הריון למי שמקבלת תשלום בעד תקופה זו, מגוף אחר.

למשל, ישנן מבוטחות המעדיפות לנצל את ימי המחלה להם הן זכאיות ולקבל את התמורה מן המעסיק. הזכאות לגמלה נשללת עבור אותם ימים, משום שמבוטחת קיבלה תשלום בעדם מהמעסיק.

הגשת התביעה

טופס התביעה לקבלת גמלת שמירת הריון, מופיע באתר של ביטוח לאומי וניתן לקבלו כמובן גם בסניפים עצמם.

יש להגיש את התביעה לאחר שחלפו 30 ימים רצופים של שמירת הריון ולמלא בדייקנות את כל הפרטים בטופס.

על התובעת לצרף את האישור הרפואי, כאמור מעלה וכן אישורים נוספים, למשל, אישור מהמעסיק לגבי חודשי העבודה והשכר ששולם לתובעת, בגין כל אחד מעשרת החודשים שקדמו להפסקת העבודה.

מה קורה כאשר הסתיימה הזכאות לגמלה אך שמירת ההריון נמשכת? מי שאושרה לה גמלה למשך 30 ימים, זכאית לקבל גמלה בעד תקופות נוספות של שמירת הריון ובלבד שהייתה בשמירה 14 ימים רצופים, בכל תקופה נוספת.

על מנת לקבל גמלה בעד התקופה הנוספת, יש להציג בפני ביטוח לאומי, אישור רפואי, הקובע את הצורך בשמירת הריון נוספת.

תשלומים נוספים

הסתיימה תקופת ההריון ובשעה טובה, הגיע הרך הנולד. האם זכאית לקבל דמי לידה של ביטוח לאומי, לתקופה מקסימאלית של 14 שבועות.

דומה לקבלת גמלת שמירת הריון, גם לשם קבלת דמי הלידה, יש להגיש תביעה אל ביטוח לאומי, בצירוף המסמכים הדרושים.

האב יכול להחליף את האם בחופשת הלידה ובתנאי כי האם יצאה לשישה שבועות של חופשה.

נוסף על תשלום דמי הלידה, ניתן לקבל גם מענק לידה. במסגרתו, משלם ביטוח לאומי עבור ההוצאות הראשוניות של הלידה. במידה וילדה האישה, שלושה ילדים ויותר בלידה אחת, תקבל קצבת לידה.

נשים בהריון הנמצאות בשמירת הריון, זכאיות לקבל תשלום גמלה של ביטוח לאומי.

יש להגיש תביעה ולצרף לה את המסמכים הדרושים, לרבות אישור רפואי של מומחה, הקובע כי על המבוטחת, להיות בשמירת הריון לתקופה של 30 ימים רצופים, לפחות.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן