שכר
מהו שכר?
שכר הוא התשלום שמתקבל בתמורה לעבודה שבוצעה. השכר בתמורה לעבודה ייקבע במשא ומתן של העובד מול המעביד ויכלול רכיבים שונים של תלשומים כגון: החזרי נסיעות, החזרי שיחות טלפון סלולרי, הוצאות רכב וכדומה. שכר גם כולל כמובן תשלומים סוציאליים לקרן פנסיה ולקרנות השתלמות.
מכלל מרכיבי השכר האלו יש לנכות תשלומי מס שונים למס הכנסה (לפי מדרגות המס) וכן דמי ביטוח לאומי ודמי בריאות. בסוף יישאר סכום כסף וזהו שכר הנטו של העובד. העבודה שתתבצע תמורת השכר יכול שתהיה עבודה קבועה ומתמשכת אך גם עבודה קבלנית מזדמנת ואין שום הבדל שכן את השכר שסוכם עליו יש לשלם.
מהו שכר מינימום?
חוק שכר מינימום הוא חוק קוגנטי, מונח האומר כי לא ניתן להחליט שחוק זה לא יחול. כלומר, במסגרת הסכם עבודה בין מעביד לעובד לא יתאפשר לעובד לוותר על שכר מנמום שכן זהו חוק שלא ניתן להגיד שבמקרה זה או אחר לא יחול, כפי שמצוין בסעיף 12 לחוק שכר מינימום, זכותו של העובד אינה ניתנת להתניה (כלומר שיטילו תנאי כלשהו על מימוש הזכות) או לויתור.
ישנן 3 רמות שונות של קביעת שכר מינימום: חודשי, יומי או שעתי וזאת בהתאם לתנאי העסקתו של העובד.שכר המינימום מתעדכן בהתאם לחוק שכר מינימום באפריל של כל שנה כאשר יש לקבעו על 47.5 אחוזים מהשכר הממוצע במשק. בנוגע לעובדים בעלי נכויות, כלומר אנשים הסובלים ממגבלה גופנית, נפשית או שכלית, בסמכותו של מנכ"ל משרד התעשייה מסחר ותעסוקה לקבוע שכר מינימום הנמוך מזה המקובל וזאת כדי לאפשר לאותם אנשים, אשר תפוקתם בעבודה פחותה מאנשים שאינם מוגבלים, להשתלב במעגל העבודה.
מהי הלנת שכר?
הלנת שכר מתבצעת כאשר המעביד אינו משלם את משכורתו של העובד עד לתאריך הקבוע בחוק לצורך תשלום השכר החודשי. מלבד סכום המשכורת שאותה יש לשלם לעובד, יתווספו לסכום זה פיצויים להלנת שכר כפי שמצוין בסעיף 17 לחוק הגנת השכר 1958.
בסעיף זה מפורטת דרך חישוב הפיצוי של מעשה ההלנה. בשבוע הראשון שבו לא שולם השכר שהיה אמור להיות משולם, פיצויי ההלנה הם בשיעור של 5 אחוז מהסכום שלא שולם, ובכל שבוע או חלק משבוע מעבר לשבוע הראשון, שיעור ההלנה יהיה בשיעור של 10% מהסכום שלא שולם.
בנוסף ישנה אפשרות של הטלת הצמדה בשיעור של 20 אחוזים על הסכום הכולל של השכר המולן, וזאת ייקבע לפי הגבוה מבין שתי החלופות.
שכר בכירים לעומת שכר זוטרים:
עובדים זוטרים צריכים כמובן לדאוג כי המעסיק שומר על זכויות ההעסקה שלהם וכי הוא משלם להם לפחות את שכר המינימום הקבוע בחוק שכר מינימום. בקרב העובדים הבכירים, לעומת זאת, מנסים לבדוק כמה שווה שעת עבודה ולעתים בקושי רב. הקושי נובע מכך ששכר בכירים מורכב משכר בסיס אך אל שכר זה מתווספות הטבות שונות ולרוב גם אופציות למניות החברה ולכן שכרו בפועל גבוה הרבה יותר משכר הבסיס.
ישנו ויכוח בחברה הישראלית האם שכרם של בכירים הוא נושא של אחריות חברתית והשאלה היא האם ראוי שעובד בכיר ירוויח פי מאה מעובד זוטר. האם הבדלי השכר האלו לא מקבעים מעמדות? האם הם לא גורמים לפערים כלכליים בלתי הגיוניים ולא רצויים?
דבר אחד בטוח, בכירים בישראל לא זקוקים לחוק שכר מינימום.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!