שותפות עסקית
מהי למעשה שותפות עסקית?
מדובר בהקמת עסק בין אגד בני אדם (שניים או יותר), המנהלים עסק יחדיו אשר מטרתו, ככל עסק, היא הפקת רווחים.
הסדר חלוקת העסק בין השותפים אינו חייב להיות מחולק שווה בשווה ביניהם והוא נקבע על פי הסכמי חלוקה שנקבע מראש בין השותפים. מעמדן החוקי של השותפויות בישראל מוסדרות באמצעות פקודת השותפויות.
להקמת עסק במתכונת של שותפות עסקית ישנן יתרונות רבים אך מנגד גם מספר חסרונות בולטים, עליהם נעמוד בהמשך.
יתרונותיה וחסרונותיה של השותפות העסקית
יתרונותיו של הקמת עסק בשותפות עסקית הינן רבות:
ההתאגדות בשותפות מקלה על העוסקים במלאכה עם ההתמודדות בביצוע הנעת פרויקטים או מיזמים גדולים ובעלי משמעות עסקית מרחיקת לכת כלפי החברה, כאשר ספק אם בעל עסק בודד היה מסוגל להתמודד עמה.
בנוסף, חלוקת כובד הנטל והאחריות נפרסת כלפי מספר אנשים, שותפים, המביאים איתם ידע שונה ומגוון, העוזר להנעת גלגלי החברה באופן שוטף ומהיר יותר.
כלומר, בניגוד לבעל עסק יחיד, בשותפות עסקית ניתן כמעט תמיד למצוא שותף הפנוי לדאוג לעסקי החברה, כך שעסקיה פועלים באופן שוטף ותמידי. כמו כן, אפשרויות הפיתוח והגיוון של החברה הן רבות יותר שכן מספר ה"מוחות היצירתיים" אשר פועלים למען עתידה של החברה הינו גדול יותר.
מומלץ ובד"כ כך הוא, כי שותפות בשותפות עסקית יחליטו מבעוד מועד על כל הנושאים שקשורים בשותפות, ויחתמו בסופו של תהליך חשיבה ארוך על נוסח סופי של הסכם שותפות שיאגד את כל הרצונות והשאיפות, התנאים והזכויות של הצדדים לאותה שותפות עסקית.
יתרונות נוספים לשותפות העסקית: במידה והעסק החדש אינו נושא פרי, הפסדיו של העסק מחולקים כלפי כל השותפים בחברה, באופן יחסי להשקעתם, זאת בניגוד לאדם יחיד הסופג בעצמו את הפסדי החברה, שכן הוא היחיד שמשמש כערב לה.
לבסוף, אם חלילה ימנע מאדם פרטי להמשיך ולנהל את החברה בכוחות עצמו, מסיבות שונות, עלולה החברה לגווע יחד איתו ולחדול מלהתקיים, ובכך ההשקעה בחברה יורדת לטמיון.
לעומת זאת, ישנם מספר חסרונות בולטים בהקמת שותפות עסקית. בניגוד לעקרון השותפות, בעסק יחיד האדם אשר מנהל את עסקיו הוא למעשה אדון לעצמו. לפיכך, הוא רשאי לעשות ככל העולה על רוחו כלפי נכסיו וכלפי הגורמים עמם הוא בא במגע, זאת על פי מיטב רצונותיו והבנתו האישית בלבד.
בנוסף, במקרים רבים השותפות העסקית לא עולה יפה שכן השותפים לא רואים עין בעין בנוגע לפעילותה העסקית של החברה.
חילוקי דעות אלו עלולים להביא להידרדרות הפעילות העסקית של החברה ואף לפירוק שותפות . לבסוף, שותפות בין מספר רב של שותפים עלולה להוביל לגלגול נטל האחריות משותף אחד למשנהו, ולגרום כתוצאה מכך שהחברה תהיה ללא בעלות אמיתית בפועל שתדאג למקסום רווחיה.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!