רכישת דירה מכונס נכסים
מחיר הדירה הנמכרת בהליך של כינוס הינו לרוב מחיר נמוך ממחיר השוק. הליך הרכישה הינו הליך בטוח יחסית שכן הבעלות עוברת לקונה כשהיא נקיה משעבוד, עיקול וכו' וזאת בהתאם לסעיף 34 א לחוק המכר התשכ"ח – 1968 הקובע כי: "נמכר נכס על-ידי בית משפט, לשכת הוצאה לפועל או רשות אחרת על-פי דין, עוברת הבעלות לקונה נקיה מכל שעבוד, עיקול וזכות אחרת בנכס, חוץ מזכות שלפי תנאי המכירה אינה מתבטלת ומזכות שאינה משמשת ערובה לחיוב כספי".
אולם עליכם לדעת כי הכונס אינו מייצג את הקונה אלא את הנושים.
בהליך של כינוס הדירה נמכרת במצבה כפי שהיא as-is ולפיכך, על הקונה לבדוק היטב את מצב הנכס, האם אין בו חריגות בניה, האם הנכס מאוכלס, מי הם בעלי הזכויות בנכס ולמי יש קדימות, האם הנכס זקוק לשיפוץ אם לאו, מצבה התכנוני של הסביבה, האם יש חוב על הנכס כגון ארנונה, חשמל, מים, יש לוודא בהסכם הרכישה כי המיסים שצריכים לחול על בעל הנכס לא יוטלו על הקונה, יש לדאוג להשאיר כספים בנאמנות לטובת רשויות המס, יש לדאוג לרישום הערת אזהרה לטובת הקונה, יש לבחון לוח התשלומים אשר יוכל הקונה לעמוד בו וכו' (הרשימה אינה ממצה).
על המציע למסור לכונס יחד עם הצעתו ערבות בנקאית בגובה של 10% (לרוב) ממחיר ההצעה. ערבות זו תחולט במידה והצעת המציע התקבלה, אולם המציע התחרט.
לפיכך, יש לבחון היטב את נתוני העסקה הספציפית שכן לעיתים מדובר בהצעה משתלמת ביותר אולם לא מעטים המקרים בהם קיימים מוקשים מהם כדאי להימנע או לפחות להצליח לזהות אותם בטרם הגשת הצעה.
מאחר ומעורב בעסקה ממון רב תמיד מומלץ להיעזר בשירותיו של עו"ד המתמחה במקרקעין על מנת שיבצע את כל הבדיקות הנדרשות בטרם הגשת הצעה ומתן בטוחות לכונס.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!