רישום פלילי משטרה – נפקות פלילית
רישום פלילי משטרה מציג את כל העבירות אותם ביצע אדם, בעבר ובהווה. כלומר כל התיקים בהם דנה ערכאה משפטית וכן אלו שנסגרו מסיבות שונות בטרם הגיעו לבירור במערכת המשפט.
מהו רישום פלילי משטרה?
רישום פלילי משטרה יכול כל אדם לקבל לרשותו באמצעות משטרת ישראל, במקרה ולאדם יש רישום פלילי משטרה אין הוא יכול לקבל תעודת יושר, והדבר משפיע על אירועים בחייו.
תעודת יושר מעידה כי לא נרשמו לחובתו של אדם עבירות פליליות – אישור זה הוא אישי – משמע, כל אדם יוכל לבקש לקבל לידיו את רישומו הפלילי בלבד ולא יוכל לקבל על שמו של מישהו אחר, גם לא בתור מעסיק לעתיד.
רישום פלילי משטרה חשוף רק לגורמים המורשים בכך, וזאת בכדי לשמור על מאדר סגור, סטרילי ודיסקרטי, שכן המידע שקיים בו רגיש הן מבחינה אישית של המעורבים והן מבחינת שלום הציבור כולו. הגורמים העיקרים אשר עושים שימוש במידע המופיע ברישום פלילי משטרה הן רשויות החוק והעיקרי שבהם הוא בית המשפט.
בית המשפט צריך לראות את עברו הפלילי של אדם בטרם ייתן את עונשו. בתי המשפט מתחשבים בנאשמים אשר אין לחובתם עבר פלילי וגוזרים עונשים כבדים יותר על אלו שלא מצליחים לצאת ממעגל הפשיעה.
לכל אדם קיימת זכות העיון בכדי לקבל לידיו את הרישום הפלילי ששייך לו. אדם אשר בדק את הרישום הפלילי שלו ומצא בו טעות, יפנה אל רשויות החוק בכדי לבקש מחיקה או שינוי של הרישום הקיים.
רישום פלילי משטרה – השלכות
רישום פלילי משטרה מציג את כל העבירות אותם ביצע אדם, ואשר נדונו בפני ערכאה משפטית, או לחילופין, נדונו בפני רשויות התביעה עוד בטרם הגיעו לדלת בית המשפט.
רישום פלילי משטרה הוא מעין אות קין על שמו של אדם. מקומות עבודה רבים מעוניינים לדעת, בטרם יקבלו אדם לשורותיהם, כי עברו הפלילי של המועמד נקי. מועמד לעבודה אשר מתבקש למסור למקום העבודה העתידי "תעודת יושר" – יפנה לתחנת המשטרה הקרובה, ולאחר תשלום של אגרה סמלית, יוכל לקבל לידיו רישום פלילי משטרה בעניינו.
לא קיימת חובה שבחוק למסור תעודת יושר למקום עבודה – אך לא מן הנמנע כי אדם שיסרב למסור רישום פלילי משטרה – ידחה על הסף ולא יוכל להתקבל לאותו מקום עבודה.
רישום פלילי משטרה – סגירת תיק חקירה
אישור אשר נמסר מהמשטרה ובו נכתב כי לא קיים רישום פלילי מעיד על כך שאין כלל רישום על תיקים פליליים, אך מנגד יכולים להופיע בו תיקים סגורים שאינם מהווים עוד רישום פלילי משטרה לאדם. מדובר בתיקים אשר נסגרו מאחת העילות הבאות:
- עילת חוסר עניין לציבור: השימוש בעילת סגירה זו יהיה כאשר חומרת העבירה היא כה קלה, עד שאין להמשיך ולחקור אותה. תיק חקירה אשר ייסגר תוך שימוש בעילה זו, יגרום לכך שהרישום הפלילי ימשיך להציג את אותה עבירה ברישום הפלילי.
- עילת חוסר ראיות: שימוש בעילה זו יהיה כאשר היחידה החוקרת, לא מצאה מספיק ראיות בכדי להאשים חשוד או חשודים בביצוע העבירה הספציפית. גם שימוש בעילת סגירה זו יביא לכך שהרישום הפלילי ימשיך להציג את קיומה של העבירה בתוך מרשם פלילי משטרה.
- עילת חוסר אשמה: שימוש בעילת סגירה זו ימחק את תיק החקירה מתוך הרישום הפלילי. השימוש בעילת סגירה זו יהיה כאשר היחידה החוקרת או רשויות התביעה יגיעו למסקנה כי החשוד שעומד לפניהם חף מפשע, ולא ניתן להאשימו בבית משפט תוך שימוש בראיות הקיימות בתיק החקירה.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!