0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

רישום זיקת הנאה מכוח שנים גם במקרקעין שנחכר בחכירה לדורות

22/08/10 | מאת: נכסי דלא ניידי | 1,562
רישום זיקת הנאה מכוח שנים גם במקרקעין שנחכר בחכירה לדורות

בעלי דירות בבניין ברחוב המרי גבעתיים הגישו תביעה נגד בעלי בניין סמוך, שמנעו מהם לעבור דרך הבניין שלהם לצורך גישה לרחוב המרי.

לטענת הדיירים התובעים, הגישה מהכביש לבניין שלהם היא באמצעות מעבר – מדרכה מדורגת ומרוצפת, שבין בניין הנתבעים לבין בניין התובעים.

מעבר זה נמצא בשטח הרשום של בניין הנתבעים. התובעים טענו, כי המעבר משמש את המקרקעין למעלה מ-30 שנה, ולכן הם זכאים כי תירשם זיקת הנאה בשטח המעבר.

בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי כאשר מדובר בזיקת הנאה לטובת מקרקעין, השימוש המצטבר של בעלים שונים ומתחלפים באותם מקרקעין, כאשר הבעלים המתחלפים עושים שימוש ברצף באותה זיקת הנאה, הוא השימוש הרלוונטי לשאלת תקופת ההתיישנות, ולשאלה האם המקרקעין, זכו בזיקת ההנאה מכוח השנים.

במקרה זה, הראיות שהביאו התובעים, הביאו למסקנה כי בעלי הדירות בבניין התובעים עשו לאורך כל השנים מאז שהוקמו הבניינים, שימוש במעבר.

הנתבעים טענו כי אין מקום להיעתר לתביעה משום שמדובר במקרקעי ציבור. הבניינים – הן של התובעים והן של הנתבעים – הם בבעלות הקרן הקיימת לישראל, וככאלה הם מקרקעי ציבור. הדיירים בבניינים השונים הם בעלי זכות חכירה לדורות בלבד.

בית המשפט דחה את הטענה וקבע כי אין לקבל את התוצאה, לפיה כאשר מקרקעין הם בבעלות המדינה, והם מוחכרים בחכירה לדורות, לא ניתן להביא לקיומה של זיקת הנאה, ולו גם זיקת הנאה על זכותו של החוכר לדורות.

ל"בעלי" קרקע רבים בישראל אין זכות בעלות במקרקעין, אלא זכות חכירה לדורות בלבד במקרקעי ישראל.

התוצאה לפיה כאשר המקרקעין הם מקרקעי ישראל, לא תיתכן זיקת הנאה – גם כאשר כל יתר התנאים לקיומה של זיקת הנאה מתקיימים במלואם, היא תוצאה שקשה להצדיקה, הן מבחינת המשתמש, הן מבחינת חוכר המקרקעין הכפופים והן מבחינת המדינה.

למעשה אין מדובר בזיקת הנאה ב"מקרקעי ציבור" אלא בזיקת הנאה בזכות (הפרטית) של החוכר, אשר חוכר מהמדינה את המקרקעין.

בית המשפט הבהיר כי גם אם לא היה הכרח לעשות שימוש במעבר כדי להגיע לבניין התובעים, לא היה בכך כדי לשנות את המסקנה, לפיה נוצרה זיקת הנאה מכוח שנים.

לפיכך, התביעה התקבלה ונקבע כי הבניין בו מתגוררים התובעים, זכאי לרישום זיקת הנאה על דרך המעבר בבניין הנתבעים, מכוח השנים בהן עשו דיירי בניין התובעים שימוש במעבר, השייך לבניין של הנתבעים.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן