צדק
ביטוי שגרתי שכולם משתמשים בו בכל יום בהקשרים שונים אך האם מישהו באמת יכול ולהצביע מהו צדק , איך הוא נראה ואיפה בכלל אפשר למצוא אותו.
במאמרי אנסה להתמקד במילה צדק, במשמעות שלה וכיצד נתפסת בחברה והאם יש בכלל צדק!
משמעות המילה צדק והגדרתה
צדק עלפי המילון הוא: אמת, יושר, וכשרות מוסרית .הרמב"ם שניסה להסביר ולהבין גם הוא מהו צדק פירש את הצדק באמצעות דוגמא של עשיר שנותן לעני הלוואה והעני עקב הקשיים הרבים שיש לו לא יכול לעמוד בהחזר ההלוואה , האם מהצדק יצטרך להתחשב במצבו הקשה של העני או בהתחייבות שלו.
הרמב"ם ציין וסיכם שאם מישהו לא פועל כפי שסיכם, אז הוא לא פועל לפי הצדק ואין להתחשב במצב העני המסכן.
כיצד נתפס הצדק בפילוסופיה
אריסטו היווני (חיי בתקופה 320 לפנה"ס) הוא ראה את הצדק כחלק מהתכלית של האדם , אדם הוא צדיק אם הוא רואה ומשתמש בעצמו ובשאר האנשים כתכלית ולא אמצעי ,כלומר שלכל אדם יש את המהות של עצמו ולו השיקול לדעת איפה הצדק נמצא ומה שהוא בוחר זה הצדק.
תומאס הובס הבריטי (1679-1588) רואה את הצדק כהסכמה של כל בני האדם על דרך חיים מקובלת, הוא טוען שחיי בני האדם הם בהמתיים מאוסים וקצרים כלומר כל אחד דואג לעצמו ויעשה הכל למען הישרדותו ולכן בני האדם יצרו אמנה חברתית שמסדירה את היחסים בין בני האדם היא זו שיוצרת את החוקים וההגבלות ועל פיה אנו חיים והצדק הוא נמצא עם האדם שנוהג עלפי האמנה הזו, שהיא הצדק בעולם שלפייה אנחנו חיים כיום.
האם יש צדק
צדק יש להסכים הוא יחסי, יחסי לזמן ויחסי למקום.
לזמן: ננתח לפי תקופה, בהיסטוריה היו הצדקות שהיו מקובלות על כולם וכיום הוא יראו לנו ממש לא צודקות .
לדוגמא: פעם בהיסטוריה נראה היה צודק להעניש על כל גניבה אפילו הפשוטה ביותר באמצעות כריתת היד הגונבת בלי להתחשב בניסות הגניבה (עני שגונב בגלל שהוא רעב) כך שמי שגנב לא יוכל לעשות זאת שוב וכך גם להרתיע אחרים כיום אין אדם אחד שיצדיק פעולה כזו , כלומר מה שהיה צודק אז לא צודק היום.
למקום: הצדק בעיני אחד הוא לא אותו צדק בעיני אחר כלומר תפיסת הצדק היא תפיסה סובייקטיבית לכל אחד ולכל חברה או תרבות בעולם יש תפיסת צדק שונה והשאלה מה צודק זה תלוי בעיני המתבונן בלבד.
לדוגמא : האסקימוסים באנטרקטיקה, צודק מבחינתם ברגעי מחוסר וקושי כלומר מתי שיש חוסר במזון ומים מקובל וצודק מבחינתם שהזקנים בשבט פשוט קמים והולכים ועוזבים את השבט ולמעשה הולכים למותם ובלי שמישהו הכריח אותם ודחף אותם אלא פשוט כי כך צדק נראה, מבחינתם הצעירים יותר חשובים ועדיף שלהם יהיה חיים יותר טובים כי לחיים שלהם אין יותר משמעות והם רק מתרד מה שבחברה שלנו ובתרבות המערבית נראה כדבר מזעזע ולא הגיוני.
מסקנה לעניין צדק:
אין צדק מוחלט ולכל אדם יש צדק משלו. מה שצודק אצלך לא בהכרח צודק אצל חברך!.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!