פסק דין הצהרתי
מהו פסק דין הצהרתי?
פסק דין הצהרתי הינו פסק דין הנועד להצהיר על קיומה של זכות מסוימת או על מצב עניינים מסוים, ומקורו בדיני היושר.
המטרה של פסק הדין ההצהרתי הינה ליצור מעשה בית דין כלפי כולי עלמא, מדובר בפסק דין שהינו חפצי.
למשל, כאשר אדם מבקש מבית המשפט להצהיר כי רכוש מסוים שייך לו ולא לאדם אחר, אזי שאותו אדם יהיה מוגן מפני נושי האדם האחר המבקשים לעקל את רכושו.
דוגמא נוספת היא כאשר יש הסכם בין בעלי דין ויש להם מחלוקת בדבר פירוש החוזה, הם יוכלו לפנות לבית המשפט שיתן פסק דין הצהרתי לגבי מהו האופן בו יש לפרש את החוזה.
אולם, יש לזכור כי אין הדבר מקנה סעד אופרטיבי כלשהו. יש לציין כי שיקול הדעת במתן פסק דין הצהרתי נתונה לבית המשפט שאינו חייב ליתן את הסעד, בעוד שבתביעה לסעד אופרטיבי חייב בית המשפט ליתן את הסעד אם הדבר הוכח על ידי התובע.
יחד עם זאת, לא ניתן לאכוף את פסק הדין ההצהרתי. אולם, קיימים מקרים כמפורט להלן בהם הצד הנתבע לא יתכחש לפסק בדין ההצהרתי ויספק לתובע את דרישותיו.
מהם מקורות הסמכות למתן פסק דין הצהרתי?
לבית המשפט הסמכות לפסוק לפסק דין הצהרתי מכוח סעיף 75 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב],התשמ"ד -1984. כמו כן, הסמכות לתבוע סעד הצהרתי כאמור קבועה בסעיף 14(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984.
מהן הסיבות לבקשת פסק דין הצהרתי?
- קבלת פסק דין חפצי.
- כאשר ישנם סימני שאלה בתביעה לסעד אופרטיבי.
- זהות בעל הדין שכנגד מהווה שיקול רלבנטי, כלומר במידה שהנתבעת היא המדינה אזי יש בסיס לסעד אופרטיבי, ייתכן שתענה לדרישותיי מאחר שהיא לא תתכחש לפסק דין הצהרתי.
- בית המשפט רשאי לתת סעד הצהרתי גם אם לא הוכחה עילת התביעה.
מה יש להוכיח כדי לקבל פסק דין הצהרתי?
תחילה, יש להוכיח כי לתובע זכות או שמתקיים מצב שיש להצהיר עליו.
על התובע להוכיח כי ראוי לשריין את הזכות או המצב על ידי מתן פסק דין אשר ימנע הכחשה וכפירה בעתיד עקב מעשה בית דין. כמו כן, על התובע להוכיח ניקיון כפיים, תום לב והיעדר שיהוי. בנוסף, יהיה עליו להראות כי מאזן הנוחות בין הצדדים פועל לטובת מבקש הסעד ההצהרתי.
מהם שיקולי בית המשפט במתן פסק דין הצהרתי?
מאזן הנוחות – בית המשפט ישקול האם יש לנתבע אינטרס שלא להיות מוטרד פעמיים, פעם לצורך מתן סעד הצהרתי ופעם לצורך מתן סעד אופרטיבי.
כמו כן, כחלק משיקולי בית המשפט, על התובע להראות מדוע הוא מוכן להסתפק בשלב זה בהצהרה בלבד, זאת כאמור על מנת שהנתבע לא יוטרד פעמיים.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!