פרח השקד מבקשת שוב לפסול זכייה של חברה במכרז בטענה להצעה פוגענית בעובדים
חברת פרח השקד הגישה לבית המשפט עתירה נוספת לפסילת זכייתה של חברה במכרז בנימוק כי הצעתה הייתה גירעונית באופן שאינו מאפשר את ביצוע עבודות המכרז תוך שתשלום שכר כדין לעובדיה דהיינו מדובר בהצעה גירעונית שאינה מאפשרת תשלום שכר כדין לעובדים.
הפעם, עתרה פרח השקד לפסילת הצעתה של חברת ר.ג.א. שירותים וניקיון (ישראל) 1987 מרמת השרון במכרז של עיריית בית שמש למתן שירותי טיאוט מכני וידני ברחבי העיר, וקביעה לפיה פרח השקד העוסקת במתן שירותי ניקיון לרשויות ובהן רשויות מקומיות, היא הזוכה באותו מכרז, במקומה של ר.ג.א.
לדברי פרח השקד, העירייה בחרה בר.ג.א כזוכה במכרז למרות שהצעתה הייתה גירעונית באופן שאינו מאפשר את ביצוע עבודות המכרז תוך תשלום שכר כדין לעובדיה, ולמרות שהצעתה הייתה נמוכה בכ-16.7% מאומדן העירייה למכרז, אף שתנאי המכרז קבעו כי העירייה רשאית שלא להתחשב בהצעה בלתי סבירה מבחינת מחירייה ולמרות שאותם תנאים קבעו מראש עוד כי הצעה שתהיה נמוכה ביותר מ-12.5% מאומדן העירייה, היא הצעה המעלה חשש בדבר יכולת המציע לבצע את העבודות.
בעתירה שהוגשה באמצעות עוה"ד ארז טיקולסקר ותרזה הופמן-לוי נאמר כי מדובר בעבודות עתירות כוח אדם שכוח האדם הוא מרכיב מרכזי בהן.
העובדים העתידים לבצע את העבודות הם עובדי דחק שגם אם יקבלו את כל המגיע להם על פי דין, הרי שיהיה זה שכר מינימום ותנאים סוציאליים קוגנטיים בלבד, וכל פגיעה בהם היא לכן קשה בהגדרה, ופגיעתה הצפויה של חברת ר.ג.א. בהם הינה קשה מנשוא.
לדברי פרח השקד. באחד מתנאי המכרז נקבע כי העירייה רשאית שלא להתחשב בהצעה שהיא בלתי סבירה בשל מחירה ולמעשה חלה על העירייה החובה לפסול הצעה כזו, הואיל וכאשר מדובר בתחום הניקיון שהוא עתיר כוח אדם, הצעה גירעונית תביא בהכרח לפגיעה בעובדים ולאי תשלום שכרם כדין.
עוד נאמר בעתירה, כי אומדן העירייה ברכיב "שעת עובד" עמדה על 38.38 ש"ח לשעה ואילו הצעתה של חב' ר.ג.א. באותו רכיב עמדה על 31.98 ש"ח לשעה.
לדברי פרח השקד ההפרש בין אומדן העירייה לבין הצעה של ר.ג.א. הוא אם כן כ-16.7%, משמע, הצעתה של ר.ג.א. חשודה על פי תנאי המכרז כהצעה גירעונית שאינה מאפשרת תשלום שכר כדין לעובדים.
לדברי פרח השקד, ר.ג.א הראתה עצמה בהליך אחר שהתייחס למכרז דומה של עיריית חולון כי לא ניתן לבצע את העבודות ולשלם שכר כדין לעובדים בתעריף כמו זה שהוצע על ידה במכרז הנדון של עיריית בית שמש, ומעבר לכך חב' ר.ג.א. הינה מפרה סדרתית של זכויות עובדים וקיימות ראיות למכביר לכך, כך שאין כל יסוד להניח כי דווקא מזלם של עובדיה בבית שמש ישחק להם וכי דווקא עימם תחליט ר.ג.א לסטות ממנהגה הפסול הזה.
בעתירה נטען עוד כי ההלכה הפסוקה אוסרת על עריכת ספקולציות בהתייחס להרכב כוח העבודה במכרזי ניקיון ומחייבת לקיחה בחשבון של כוח אדם הזכאי למלוא ההטבות, ולדברי פרח השקד אין זה סביר כי ר.ג.א מתעדת לבצע את העבודות בגרעון צפוי עצום שכזה המוערך בלמעלה מ-800,000 ש"ח לתקופת החוזה כולל האופציות (5 שנים בסה"כ).
פרח השקד מציינת כי האופן המביש בו נהגה ר.ג.א בעובדיה שהועסקו בעיר חולון מצא את דרכו גם אל העיתונות וחקירה של משרד חקירות עבור "דה-מרקר" העלתה תמונה עגומה למדי לפיה כל העובדים סיפרו כי הם מרוויחים פחות משכר המינימום, מקבלים את שכרם-כולו או חלקו- בכסף "שחור" ללא תלוש משכורת וללא שמופרשות להם זכויות סוציאליות בסיסיות.
לסיכום טוענת פרח השקד בעתירתה, כי מדובר בעבודות ניקיון המבוצעות על עובדים המקבלים בדרך כלל שכר מינימום בתוספת הנלווים המחויבים בדין ולא יותר מכך, וכל ניסיון "לחסוך, להגיש הצעה נמוכה מדי, יבוא בהכרח על חשבונם, והצעה שכזו תפגע בעובדים הנמנים על השכבות החלשות ביותר במשק, וההלכה הפסוקה קובעת כי חלה על הרשות החובה לבחון הצעה נמוכה ב"שבע עיניים" ובדקדקנות מיוחדת, קל וחומר במכרזים לביצוע עבודות עתירות כוח אדם, בהם כל "חסכון" עלול לפגוע בעובדים הנמנים על השכבות החלשות של החברה.
טרם נתקבלה תגובתה של חב' ר.ג.א. שירותים וניקיון (ישראל) 1987 בע"מ.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!