כיצד נקבעים הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים?
נכון הוא כי בכל הקשור לתאונות דרכים וקבלת פיצוי בגין הנזקים שנגרמים בגינן, השיח הינו כי המדובר הוא בהליך פשוט ומספיק ללכת לרופא ולהציג מסמך או שניים בכדי לקבל סכום פיצוי "נחמד", אך בפועל מדובר בתחום הדורש מומחיות ומקצועיות לצורך מקסום הפיצוי בגין הנזקים.
עבור רבים מהנפגעים הפיצוי נועד באמת ובתמים להשיבם ככל שהניתן למצב בו היו לפני התאונה – שזו בעצם מטרת החוק לנפגעי תאונות דרכים ולכן, קביעת הפיצויים וגובהם הינה קריטית בעבור הנפגע והם נקבעים בהתאם ל"ראשי נזק" שנקבעו בחוק.
הבסיס לכל פיצוי בגין תאונת דרכים – הכנת הקרקע
אדם נפגע בתאונת דרכים, מה עליו לעשות ?
1. לקבל את פרטי הנהג הפוגע – שמו ופרטי ההתקשרות עימו.
2. לקבל את פרטי הפוליסה הרלוונטית – של הנהג שהיה מעורב אם בפגיעה כנוסע ברכב ואם מדובר בפגיעה בהולך רגל.
3. להוציא אישור משטרה – בדבר קרות התאונה.
4. לצלם את הפגיעה ולתעד ככל שניתן – לרבות לאסוף עדויות באם ישנן.
5. לקבל טיפול רפואי – ולבצע את כל הבדיקות הנדרשות ולוודא כי יהיה כתוב בכל המסמכים הרפואיים כי המדובר בתאונת דרכים.
הפנייה הראשונית לחברת הביטוח – דרישה לפיצוי
כל עורך דין תאונות דרכים ייעץ לנפגע לפנות תחילה אל חברת הביטוח במכתב דרישה לפיצוי שכן, ייתכן כי חברת הביטוח "תפתיע" ותציע הצעת פיצוי נדיבה בהסתמך על הנזקים שנגרמו לנפגע ותייתר את הצורך להגיש תביעה נגדה לבית המשפט (לא קורה בדרך כלל). יחד עם זאת, לא תמיד יש טעם בניסיון ניהול מו"מ מול חברת הביטוח ובמקרים מתאימים, במיוחד כאשר ישנו צפי לקביעת נכות לנפגע בעקבות התאונה, ההמלצה תהיה דווקא כן להגיש תביעה ישירות לביהמ"ש.
הגשת תביעה לפיצוי כנגד חברת הביטוח
בכתב התביעה יפרט עורך דין תאונות דרכים את הדרישה לפיצוי הנפגע על בסיס מספר רכיבים, הנקראים גם "ראשי נזק" וכן ומאחר ובתיקים אלו אין לצרף חוות דעת רפואית, יבקש עורך הדין למנות מומחה מטעם בית המשפט בתחום הרלוונטי לפגיעה, לצורך קביעת הנכות (אורטופדי, נוירולוגי ועוד) של הנפגע.
כיצד נקבעים הפיצויים – מהם ראשי הנזק?
לאחר שמוגשת חוות דעת המומחה לתיק בית המשפט, מגישים הצדדים "תחשיב נזק" – בו כל צד מחשב את ראשי הנזק ואת הפיצוי בגינם ובסופו של דבר, מכריע בית המשפט לגבי גובה כל ראש נזק, בהתחשב בכל המרכיבים הרלוונטיים לרבות חומרת הפגיעה, גיל הנפגע, שכרו וכו' וכך מגיעים לתשלום הפיצויים הכולל :
1. אובדן השתכרות לעבר – פיצוי בגין כל הימים בהם נעדר הנפגע מעבודתו, בהתאם לשכרו לפי תלוש שכר. כאשר חלה ירידה בשכר לאחר חזרתו של הנפגע לעבודה, ירידה זו מחושבת גם כן במסגרת סעיף זה של אובדן השתכרות.
2. אובדן השתכרות לעתיד – פיצוי בגין הפגיעה בפוטנציאל ההשתכרות של הנפגע לעתיד. כיצד יחושב : שכר הנפגע X נכות תפקודית X מספר השנים שנותרו לנפגע עד גיל הפרישה X מקדם היוון (קיימת טבלת היוון לפי מספר שנים).
כאשר לא ניתן לבצע חישוב מדויק (כמו במקרה של קטין שלא משתכר עדיין) – יבצע בית המשפט חישוב כללי.
3. פיצוי בגין כאב וסבל – הפיצוי הוא מוגבל בהתאם לחוק (מקסימום בגין 100% נכות = 180,000 ₪) ויחושב : אחוז הנכות X 180,000 ₪.
4. הוצאות כספיות ורפואיות אחרות – נסיעות, בדיקות רפואיות ותרופות (שאינן בסל הבריאות), ציוד ומכשור רפואי, התאמת דירה לנכה (במקרים של אחוזי נכות גבוהים).
5. עזרת צד ג' – אם על ידי אנשי מקצוע (כמו אחות סיעודית) ואם על ידי בני משפחה שהתמסרו לטיפול בנפגע ויש לפצותם בשל כך.
על מנת למקסם את הפיצוי שיכול נפגע בתאונת דרכים לקבל ובייחוד, כאשר המדובר בתאונת דרכים שגרמה לו לנזקים חמורים ולנכות, מומלץ לפנות לעורך דין שיוכל להכווין את הנפגע ולהגיש תביעה בשמו בדרך הטובה והיעילה ביותר.
*הכותב, עורך דין תאונות דרכים תומר בכר, צבר ניסיון של 21+ שנים, בעלים של משרד עורכי דין מוביל המתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!