"צוק איתן" – פיצויים בגין נזקים עקיפים
תקנות מס רכוש וקרן פיצויים אושרו בכנסת ביום ה- 3 באוגוסט 2014. מטרת התקנות הינה פיצוי העסקים שנפגעו בשל המצב הביטחוני ששרר בתקופת מבצע "צוק איתן".
פיצויים בגין נזקים – מסלולים חלופיים – טווח של עד 40 ק"מ מגבול רצועת עזה
הפיצוי יחול על עסקים שנפגעו והמצויים במרחק גיאוגרפי של עד 40 ק"מ מגבול רצועת עזה, בהתאם לקבוע בתקנות, בהמשך לפרסום מפת פיקוד העורף.
במסלול הירוק, אשר נועד לתת מענה מהיר לעסקים, נקבעו שלושה מסלולים ירוקים (לפי בחירת העוסק). נקבע מנגנון פשוט ולהלן המסלולים החלופיים:
מסלול ירוק ראשון: מסלול השכר.
מסלול ירוק שני: מסלול המחזורים.
מסלול ירוק שלישי: מסלול ההוצאות.
מסלול שכר
במסלול שכר, המעסיק זכאי לקבלת פיצויים בגין שכר ששילם עבור ימי היעדרות עובדיו שלא הגיעו לעבודה, כתוצאה מהמצב הביטחוני, עקב הנחיות פיקוד העורף, ובהתאם לתנאים שנקבעו בתקנות, בגין מבצע "צוק איתן".
על המעביד הנפגע להגיש בקשת תביעה לקבלת החזר בגין שכר ששולם לעובדים.
הפיצוי יינתן עבור עובד שנעדר ממקום עבודתו מפני שהשגיח על ילדיו הקטנים, מתחת לגיל 14, עקב סגירת מוסדות חינוך בהתאם להנחיות פיקוד העורף או להנחיות ראש הרשות המקומית (הפיצוי ניתן רק לאחד מן ההורים).
הפיצוי יהיה בגובה 132.5% משכר הבסיס של העובד. לראשונה, פיצוי זה יינתן גם בעבור אדם עם מוגבלות, שנמנע ממנו להגיע למקום העבודה ולשהות בו משום שאינו יכול לעמוד בהנחיות פיקוד העורף.
כמו כן, הפיצוי יינתן לכל עובד בטווח של 0 עד 7 ק"מ מהרצועה, שנעדר מעבודתו בשל המצב הביטחוני.
מסלול מחזורים
במסלול מחזורים, בעל העסק זכאי לקבלת פיצויים עקב ירידה במחזור עסקיו (בהתאם לדיווח החד חודשי או הדו חודשי השוטף של העוסק למע"מ), בהשוואה למחזור עסקיו בחודש שקדם למבצע "צוק איתן".
על העוסק להפחית חמישה עשר אחוזים (15%) מהמחזור העסקי של החודש שקדם למבצע, שכן, הוצאותיו של העסק קטנו גם הם. הפיצוי מוגבל לשלושה מיליון שקלים. ואולם, אם המבצע יימשך מעבר ליום ה-15 באוגוסט 2014 סכום הפיצוי יעלה ויוגבל עד ארבעה מיליון שקלים.
הנוסחה תכלול השוואת המחזור העסקי בהתאם לשיטת הדיווח כאמור, לעומת תקופה מקבילה אשתקד.
מסלול הוצאות
לפי מסלול ההוצאות, בעל עסק זכאי לקבלת פיצויים עקב הנזק התפעולי שנגרם לעסק בתקופת מבצע "צוק איתן".
המסלול נועד לפצות בגין הוצאותיו העודפות של העסק שנוצרו על מנת לשמור על המחזור הרגיל של העסק בעת מבצע "צוק איתן".
בעל העסק רשאי להגיש בקשת תביעה לקבלת הפיצוי אשר נגרם לעסקו בתקופת המבצע, אשר נבע מהמצב הביטחוני באזור שנקבע.
הפיצוי מוגבל לשלושה מיליון שקלים. ואולם, אם המבצע יימשך מעבר ליום ה-15 באוגוסט 2014 סכום הפיצוי יעלה ויוגבל עד ארבעה מיליון שקלים.
בעלי עסקים חדשים, שהחלו את פעילותם עד ליום ה-1 ביולי 2014 רשאים לבחור בהגשת תביעה, בין מסלול שכר לבין מסלול מחזורים בלבד, המותאם להם.
תנאי להגשת תביעה
בכל אחד מהמסלולים הירוקים האמורים לעיל הינה תשלום משכורת לעובדים שנעדרו בשל המצב הביטחוני, בתנאים שייקבעו בתקנות.
המסלול האדום: בעלי עסקים בתחום יישובי ספר ו/או בעלי עסקים שבטווח של עד 7 ק"מ מגבול רצועת עזה, יהיו זכאים לתבוע פיצויים בגין מלוא הנזקים העקיפים שנגרמו להם, אותם יוכיחו הניזוקים באופן ישיר בגין אובדן הרווח ובהתאם לאופי העסק.
בעלי העסקים בתחום יישובי ספר ו/או בעלי עסקים שבטווח של 0-7 ק"מ מגבול רצועת עזה יוכלו לבחור כחלופה בין המסלולים הירוקים למסלול האדום.
נזקים עקיפים
מלבד המסלולים האמורים לעיל, קיים גם מסלול למפעילי אולמות אירועים, בתי מלון וחקלאים.
הללו נקראים ענפים ייחודיים ולכן יהיו זכאים לתבוע פיצוי עקיף בגין תקופה עתידית של חודשים ספטמבר, אוקטובר.
קבלת הפיצוי הינה במידה ומפעילים אלו יוכיחו, ביטול או צמצום הזמנות כנקבע בתקנות, וזאת על מנת לתת מענה לביטול הזמנות או אי ביצוע הזמנות חדשות. קבלת הפיצוי בגין החודש או החודשיים שלאחר המבצע (בהתאם לנזקים שנגרמו) נועדה לכסות את הנזק העתידי שנגרם, שכן ההזמנות לעסקיהם מתבצעות וצופות פני העתיד.
רשות המסים תפעל לאלתר במתן מקדמות עד 80% מגובה הפיצוי שניתן לאותו עוסק במבצע "עמוד ענן", כחלק מסיוע בבעיה התזרימית שנוצרה לעסקים, עד להגשת התביעה ואישורה. התקנות ייכנסו לתוקף עם פרסומן ברשומות.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!