עבירות הונאה – נפקות פלילית
עבירות הונאה מהן?
עבירות הונאה הן עבירות חמורות אשר מופיעות בחוק העונשין הקובע מהן עבירות פליליות בישראל. סוג זה של עבירות יכול להיעשות בדרכים מתוחכמות ויצירתיות במיוחד ולכן כה קשה לגלות אותן. למשטרה יש דרכים ואמצעים אשר מסייעים להם לתפוס את העבריינים שמבצעים עבירות הונאה.
המשטרה מצטיידת אף היא במומחים בתחום עבירות הונאה בכדי שתוכל לפצח עבירות "מושלמות" לכאורה.
עבירות הונאה ניתן לראות בדרך כלל כעבירות כלכליות בתוך גופים גדולים או בתחום העסקי ושוק ההון, כפי שנאמר, עבירות אלו מבוצעות בדרכים ובתחבולות ובשל העובדה שהן מבוצעות בחדרי חדרים של גופים גדולים – ועל כן קשה מאוד לגלותן.
עבירות הונאה נעשות בדרך כלל על ידי אנשים ללא עבר פלילי, ואשר משקיעים מחשבה כה רבה בתכנון העבירה, והשקעה מוקדמת בכדי להביא לתכנון מושלם.
בדרך כלל לא יעלה חשד ראשוני דווקא באנשים אלו, וזאת משום ואין להם פרופיל של עבריין ורק לאחר עבודה משטרתית מאומצת ניתן יהיה לעלות על עקבותיהן, שוודאי יוסתרו היטב.
ענישה בגין עבירות הונאה
חוק העונשין קובע כי עבירות הונאה הן עבירות פליליות לכל דבר ועניין, ועל כן עומדים לצד עבירות אלו עונשי מאסר בפועל, ואפילו למספר שנים לא מעטות. במשטרה פועלות שתי יחידות עיקריות אשר עיסוקן העיקרי הוא מלחמה בעבירות הונאה:
- יאח"ה – יחידה ארצית לחקירות הונאה של המשטרה שם עובדים גדולי המומחים בתחום עבירות הונאה הכוללים כלכלנים, חוקרי משטרה, עורכי דין ועוד.
- היחידה לפשיעה כלכלית – מחלקה בפרקליטות אשר מתמחה בעבירות מן הסוג הזה, וזה בלבד.
בשתי היחידות הללו המטרה העיקרית היא מלחמה בלתי מפסקת בעבירות הונאה.
העוסקים במלאכה הם ממגוון התחומים – החל ממשפטנים, עורכי דין, רואי חשבון, כלכלנים ועד העוסקים במדעי המחשב. יש לזכור כי עבירות הונאה יכולות להיות חובקי עולם, עבירות אותם מבצעים אנשים חכמים מאוד אשר מתכננים את ביצוע העבירה זמן רב בטרם ביצועו.
סוגי עבירות הונאה
חוק העונשין קובע מספר עבירות הקשורות לנושא של עבירות הונאה.
להלן מספר דוגמאות:
- עבירות הונאה נגד נושים – אדם שחייב לאחר, יבצע עבירות הונאה בכדי למנוע מהנושים שלו לפרוע את חובם. ניתן לבצע עבירות הנאה על ידי העברת נכסים או שעבודם, מכירתם או סילוקם – וכל זאת בטרם יינתן צו או פסק דין שיחייב את העברתם לנושים. ענישה במקרים אלו עומדת על עד 3 שנות מאסר.
- עבירות הונאה כהתחזות לאדם אחר – אדם אשר מציג עצמו כאדם אחר – חי או מת. כוונת העבירה הזו היא להונות את הציבור או אדם מסוים. ענישה במקרה זה עומדת על מקסימום 5 שנות מאסר.
- התחזות לבעל תעודה – אדם המתחזה להיות בעל תעודה מאת רשות מוסמכת כאילו קיבל הכשרה כפי שהיא מופיעה בחוק. תעודה זו תוביל בדרך כלל לעיסוק במקצוע מסוים אשר בו זקוק אדם לאותה הכשרה נרכשת חוק העונשין קובע כי העונש על עבירה זו יעמוד על 3 שנות מאסר.
- קשירת קשר להונות אחר – מדובר בעבירה בה המטרה היא להשפיע במרמה או הונאה על מחיר השוק של מוצר, להונות את הציבור או לסחוט אדם מנכס. הענישה על עבירה זו היא מקסימום 3 שנות מאסר.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!