0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

סעיפים נבחרים של הסכם שותפות

17/08/09 | מאת: עו"ד גל בורשטיין | 4,660
סעיפים נבחרים של הסכם שותפות

החלטתם לצאת לדרך ביחד, ולערוך הסכם שותפות!

1. מה חשוב לקחת בחשבון?

2. איך תגנו על העסק שלכם – מעצמכם!

3. מהו חוזה שותפות יעיל ואפקטיבי?

הסכם שותפות, בשביל מה בכלל?

כאשר קמה שותפות עסקית יש צורך לדעת בדיוק מהי הדרך בה תנוהל השותפות ועם מי.

הסכם שותפות לא יכיל תמיד את מלוא הסעיפים הנכונים – כלומר, יכולות, וצפוי שיתעוררו, בהמשך הדרך מחלוקות אשר עליהן לא חשבו השותפים עוד בתחילת הדרך ולכן לא יכלו לחשוב על דרך מסוימת לפתרונן.

למרות זאת, חשוב כי הצדדים יכירו אחד את השני ברמה טובה ויוכלו לקבל החלטה משותפת כי ניתן יהיה להמשיך ולהפעיל את השותפות באופן רווחי ויעיל.

שותפות עסקית היא איגוד של מספר חברים (בין שניים לעשרים) אשר חוברים יחדיו לשם מימוש רעיון עסקי מסוים.

כאשר מוקמת שותפות, כל אחד מן השותפים תורם את חלקו – האחד יותר והאחר פחות, אך התרומה מקבלת ביטוי בשלב מאוחר יותר בזמן גריפת הרווחים, כלומר בשלב המטרה הסופית המשותפת לכולם.

קל יותר לנהל עסק כאשר יש בו מספר שותפים – ההון הראשוני הוא גדול יותר, יש חלוקה בעבודה, כל אחד מן השותפים מביא את הידע המקצועי שלו ואופן החשיבה הייחודי לו, ההחלטות הן משותפות ולעיתים מתגלות כטובות ויעילות יותר.

הסכמה מראש – הסכם שותפות ידוע ומוסכם

חשוב שהסכם שותפות בין החברים יהיה ברור ונהיר לכולם. שכן צריכה להיות הסכמה של כולם על נוסחו ועל תוכנו של הסכם השותפות.

לא קיימת כמובן רשימת נושאים מסודרת וקבועה, ואף פקודת השותפויות לא נוקטת באחת כזאת. המטרה היא לכלול בהסכם שותפות כמה שיותר נושאים, גם אם חלקם יתגלה כמיותר בדיעבד.

כל שותפות, תקבע לעצמה את הסעיפים המתאימים לה לשם ניהול תקין, ובהתאם לאופיים ולדרישותיהם של החברים בשותפות.

השקעה ראשונית בהסכם שותפות תוכיח את עצמה בהמשך הדרך. מחלוקות יעלו ויצופו, שכן זהו דרך החיים בכלל ודרך ניהול שותפות בפרט, ועל כן חשוב להסדיר את היחסים כבר בתחילת הדרך שכן במיוחד במקרים של חברה צעירה, בתחילת דרכה, ישנן שאלות רבות שעולות והחלטות חשובות אשר יש לקבל – הן אלו שישפיעו על המשך הפעילות העסקית של השותפות.

דגשים עיקריים להסכם שותפות

להלן מספר נקודות עליהן יש לשים את הדגש כאשר מתיישבים לנסח הסכם שותפות:

מקום פעילות השותפות ומטרותיה – הסכם שותפות יקבע זאת באופן מסודר תוך שהוא מבטא את ערכיהם וציפיותיהם של השותפים מהשותפות העסקית ואחד מן השני.

עלויות הקמה ואופן ניהול החברה – כל שותף יצהיר בהסכם שותפות מהן יכולותיו הכלכלית ומהן אפשרויות המימון שלו כבר מן ההתחלה. כמו כן יקבעו נהלים לניהול השותפות אשר יהיו מוסכמים על כולם. תקבע חלוקת עבודה כבר מראש אשר עליה יסכימו כל הצדדים.

ציפיות הצדדים – הציפיות הן אחד מן השני ומן השותפות בכלל. האם העסק עומד להתפתח ולגדול מה יהיה תפקידו של כל שותף אם וכאשר.

חלקו של כל שותף בניהול העסק – מהי האחריות המקצועית של כל שותף, הן מבחינת גודל האחריות וההשקעה והן מבחינת זמן ההשקעה. חשוב שהדברים יועלו על הכתב בהסכם שותפות כבר בתחילת הדרך וימנעו סכסוך עתידי.

חלוקת מניות ורווחים – מטרת העל של השותפות העסקית, כמה ירוויח כל אחד מהשותפים. חלוקת הרווחים ומניות תושפע כמובן מחלוקת האחריות של כל שותף בניהול העסק.

מה יקרה כשיוחלט על פירוק השותפות – פירוק שותפות בהסכמה או פירוק שותפות עקב מחלוקות שלא ניתן ליישב עוד בין הצדדים. נראה כי סעיף זה הוא המורכב ביותר שכן זה המקום לנסות ולחשוב מה יכולות להיות המחלוקות העתידיות בין השותפים ואיך אפשר יהיה לפתור אותם באופן שמוסכם על כולם.

זכויות קניין רוחני, מוניטין וסמלים מסחריים – מה יקרה במידה ואחד השותפים יבקש לעזוב את השותפות אך ידרוש לקחת עימו את המוניטין שנצבר ואת הזכויות עליו.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן