0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

היחס שבין "סעיף אריכות ימים" לבין צו ירושה/צו קיום צוואה

21/12/10 | מאת: אתר הפורומים המשפטיים | 11,116
היחס שבין "סעיף אריכות ימים" לבין צו ירושה/צו קיום צוואה

גולשת שאלה ביום 19.12.2010 בפורום דיני בנקאות את השאלה הבאה:

האם הוצאת צו ירושה מבטל סעיף אריכות ימים?

האם הוצאת צו ירושה, מבטל את הסכם אריכות הימים שהיה קיים לטובת אחד היורשים, או שלנצח הוא יפעל בלעדית בחשבון.

האם אותו יורש שרוקן את חשבון הבנק לאחר שהוצא צו ירושה, עבר על חוק העונשין- סעיף גניבה? האם בנק שגרע את שם המנוח מהחשבון והעביר אותו לרשות היורש בעל סעיף אריכות ימים, עבר על החוק ואפשר לתבוע ממנו נזקים

עו"ד אבי זילבפרלד, מנהל פורום דיני בנקאות השיבה כדלקמן:

שלום רב,

פנייתך מעלה צרור שאלות בנושא היחס שבין "סעיף אריכות ימים" ו"צו ירושה/צו קיום צוואה", המעיד על בלבול ניכר בציבור בהבנת שני מושגים אלו, הרלוונטיים במקרים רבים של פטירת בעל חשבון משותף.

לפיכך, טרם שאשיב לשאלותייך הספציפיות, אבהיר תחילה מהות המושגים:

סעיף אריכות ימים – הינו סעיף "טכני", המאפשר לשותף שנותר בחיים, להמשיך ולנהל את החשבון אף לאחר פטירת שותפו לחשבון. אין לסעיף זה כל השלכה שהיא על זכות אותו שותף ביחס לכסף שבחשבון, וממילא אין הסעיף מעיד כי השותף שנותר בחיים זכאי לקבלו.

אדגיש בקשר לכך, כי אמנם קיימת חזקת השיתוף בין שותפים בחשבון משותף, קרי: שהכספים שבחשבון המשותף שייכים להם בחלקים שווים ביניהם (וממילא, "רכוש העזבון" הינו רק מחצית מהכספים שהיו בעת פטירתו), אך זו חזקה הניתנת לסתירה: ישנם מצבים שאדם נהיה "שותף" בחשבון משותף אך ורק מטעמי נוחות של השותף האחר, ומבלי שהמצטרף השקיע כספים משלו בחשבון, מבלי שיוכח כי הכספים שבחשבון ניתנו לו במתנה, וממילא בית משפט עשוי להגיע למסקנה כי למרות שהוא רשום כשותף בחשבון, אין לו בכלל זכויות בכספים שבחשבון.

צו ירושה/צו קיום צוואה – צו משפטי הקובע מיהם היורשים של המנוח, ובאיזה חלקים.

בהתאם לחוק ולצווים הנ"ל – היורשים זכאים לקבל לידיהם את רכוש המנוח, מכל סוג שהוא, לפי חלקיהם בעזבונו, ובהתאם להוראות הצו.

יצוין בהערת אגב, כי היורשים אף אחראים לחובות המנוח לכל נושיו כפי חלקם עפ"י צו הירושה/צו קיום צוואה, אך בכפוף למה שקיבלו מעיזבונו בפועל (קרי: אם הם יורשים לפי הצו, אך לא זכו לקבל כספים/רכוש, אין לחייבם בחובות המנוח).

לאור האמור: בהתאם לצו הירושה/צו קיום צוואה, היורשים זכאים לקבל לידיהם אף את רכוש המנוח שבבנק, קרי: הכספים שהיו בחשבונו במועד פטירתו.

ברם, השותף שנותר בחיים המשיך להפעיל החשבון, כפי הזכות שניתנה לו ע"י המנוח (ב"סעיף אריכות ימים"), והיתרה יכולה להיות קטנה ו/או גדולה ממה שהיה בעת הפטירה, שלא לדבר על מצבים בהם השותף הנותר מרוקן מיד את מלוא הכספים, בניסיון להבריחם מהיורשים החוקיים.

סיטואציה זו מתרחשת לעיתים קרובות.

לפיכך, בנק לא יחלק כספים בחשבון מנוח אך ורק עפ"י צו ירושה/צו קיום צוואה, אלא יש להמציא לו אחד משני אלו: הסכם בין כלל היורשים הקובע כיצד לחלק הכספים שבחשבון, או צו שיפוטי הקובע זאת.

ככל שאין הסכמה בין היורשים, אין מנוס מלפנות לביהמ"ש לענייני משפחה בעתירה למתן צו לחלוקת הכספים שבחשבון.

בעתירה זו יתברר המצב העובדתי: כמה כספים היו בעת הפטירה, כמה יש כעת לחלוקה.

כן יתברר המצב המשפטי: האם השותף שנותר בחיים משך מהחשבון כספים בזכות או שלא בזכות.

ועתה – ספציפית לשאלותייך:

א. כאמור, אין קשר בין צו ירושה לסעיף אריכות ימים, והאחרון אינו גובר על הראשון כפנייתך.

ב. יורש שמשך כספים מהחשבון אשר אינם מגיעים לו- יחויב להחזירם. אינני מתייחס למישור הפלילי – זאת בררי עם המומחים לפלילים, למרות שאני יודע בבירור שהמשטרה לא תתייחס לתלונה שתוגש בענין, ותורה למתלונן לפנות לביהמ"ש.

ג. הוצאת שם המנוח הינה ענין טכני הנובע מפטירתו, ואין בכך בכדי להצביע על מהות הכספים ו/או זכויות היורשים בכספים.

בתקווה שעניתי לשאלותייך.

בברכה,

זילברפלד אבי ,עו"ד ונוטריון

מנהל פורום בנקאות

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן