נסיבות להקלה בעונשם של עברייני תנועה
המעורבות של עורך דין המתמחה בדיני תעבורה הכרחית לצורך ייצוג נאשם בעבירות חמורות. ישנן נסיבות רבות אשר האזרחים לא מכירים ועשויים להביא להבדל בפסיקה.
אך לפני שבוחנים מה הן הנסיבות המקלות וכיצד משתמשים בה בצורה נכונה, כדאי להכיר את ההבדל בין עבירות תנועה קלות לעבירות תנועה חמורות. מלבד הנסיבות, יש לשים את הדגש על בחירה נכונה של עורך דין תעבורה.
ההבדל בין עונש על עבירת תנועה קלה וחמורה
בעת ביצוע עבירות קלות מקבל לידיו הנהג דו"ח אותו ממלא השוטר ולרוב גם קנס כספי. תשלום הקנס הוא למעשה הודאה באשמה, לכן הדו"ח נקרא "ברירת משפט".
יחד עם זאת, הנהג יכול לבחור להגיש תוך 90 יום בקשה להישפט בבית משפט. לעומת זאת, בעבירות תנועה חמורות השוטר יכול בכפוף לשימוע בפני קצין לשלול את רשיונו של הנהג באופן מנהלתי.
אלטרנטיבות אחרות הן שימוש בשיטת הנקודות, חיוב אדם לקורס נהיגה או שלילת רשיון לתקופה הקבועה בחוק.
עונש על נהיגה בשכרות
נהיגה בשכרות נחשבת עבירת תנועה חמורה. עונשי המינימום על עבירות אלו עומדים כיום על פסילת רישיון של שנתיים לפחות. במידה ובוצעה עבירת נהיגה בשכרות בשנה שלפני העבירה הנוכחית, החוק מורה על שלילת רישיון ללא פחות מארבע שנים.
כפי שניתן לראות, בעבירות מסוג "ברירת משפט" בוחרים רוב האזרחים לשלם את הקנס ולא להזדקק לשירותיו של עורך דין תעבורה או להוכיח נסיבות מקלות. מנגד, עבירות חמורות מחייבות בדיקה של הנסיבות המקלות וגובר הצורך בייעוץ מקצועי.
האם נסיבות התאונה שלכם מופיעות ברשימה?
עורך דין יכול לייעץ ללקוח האם לגשת למשפט, להודות בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום או לכפור לחלוטין באשמה. בעזרת עורך הדין ניתן גם להגיע להסדר טיעון עם המשטרה, במסגרתו נמנע הנאשם ממשפט ומחויב בתשלום קנס כספי.
עבירות תעבורה חמורות שייכות לתחום הפלילי ולכן כדאי למנות את הנסיבות להקלה בעונשם של עברייני תנועה:
א. עבר תעבורתי נקי מעבירות – נהג ללא עבר ורישום של עבירות תנועה יכול להציג זאת בבית המשפט. טיעון זה נחשב נסיבות מקלות משום שהוא מעיד על מעידה חד פעמית, אשר עשויה להקל על העונש אותו יקבע השופט.
ב. קשיים משפחתיים – נהגים רבים משתמשים ברכב לצרכי המשפחה המורחבת. במידה והנאשם יכול להוכיח כי הוא הנהג היחיד או העיקרי במשפחה, בית המשפט עשויה לגלות התחשבות.
יש לשים לב לעובדה כי נהג יחיד במשפחה אינו נחשב באופן אוטומטי נסיבות מקלות. בנוסף, לעיתים קרובות בית המשפט בוחר לקצר את תקופת שלילת הרישיון ולא לבטלה לחלוטין.
ג. נסיבות התאונה – עורך דין תעבורה המייצג נאשם צריך להכיר היטב את חומר הראיות. בסופו של דבר, בית המשפט הוא הזירה בו מתמודדת התביעה עם ההגנה. במידה ועורך הדין והנאשם מציגים נסיבות תאונת דרכים אחרות מאלו המופיעות בכתב התביעה, יכול בית המשפט להתייחס אליהן כאל נסיבות מקלות.
ברוב המקרים דרושה מעורבות של אנשי מקצוע נוספים כגון שמאי רכב, מהנדסים, מכונאים וכדומה. אלו יכולים להעיד לטובת הנאשם על מנת לנסות להוכיח כי נסיבות התאונה משחררות אותו מהאחריות או לפחות מחלק ממנה.
ד. כשלים בחומר הראיות – בניגוד לנסיבות התאונה שהן אובייקטיביות לחלוטין, את הכשלים בחומר הראיות צריך לגלות עורך הדין מתחום הידע המשפטי.
במילים אחרות, סתירות בכתב התביעה או ראיות שאינן מתיישבות עם ההיגיון יכולות להיות מזוהות על ידי עורך דין בלבד. במידה ואלו כשלים מרכזיים ניתן לעיתים לבטל את כתב האישום כולו.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!