נוסח צוואה
מהי צוואה?
ראשית כל, על מנת להבין את סוגי הנוסחים הקיימים, עולה הצורך להגדיר את המונח צוואה.
הצוואה הינה מסמך משפטי ובה מורה האדם המוריש מה ייעשה בכל רכושו לאחר מותו. אותה צוואה, מטרתה לשקף את רצונותיו של המוריש אשר מבקש ומצפה שיעשו כך למענו ובענייניו לאחר לכתו, זאת באמצעות אמירה, אימרה או ציווי.
סוגי הצוואות
על פי חוק הירושה, תשכ"ה- 1965, הדין הישראלי מכיר ב- 4 נוסחים לעריכת צוואות:
- צוואה בכתב יד.
- בפני עדים.
- צוואה ברשות.
- צוואה בעל פה – "צוואת שכיב מרע".
לכל אחד מסוגי נוסח הצוואה מאפיינים ייחודיים משלו.
צוואה בכתב יד
זהו נוסח צוואה נפוץ
על מנת שצוואה מסוג זה תהיה כשרה ותקפה עליה לקיים מספר תנאים:
- עליה להיות בכתב ידו של המצווה בלבד
- יש צורך לכתוב תאריך חתימת המצווה בסופה.
צוואה בפני עדים
נוסח צוואה זה נעשה בהתאם לתנאים הבאים:
- הצוואה תהיה מודפסת
- הצוואה תחתם ע"י המצווה
- הצוואה תחתם בפני שני עדים בגירים (מעל גיל 18)
- יהיה רשום עליה תאריך בו נכתבה הצוואה
על העדים להיות בגירים (מעל גיל 18) אשר מבינים את משמעות הצוואה, את השלכותיה העתידיות ואת תפקידם כעדים לכך, עליהם לאשר זאת בחתימת ידם.
ניתן להסיק מן האמור כי קטין או פסול דין לא יכולים לשמש כעדין לצוואה.
זאת ועוד, חשוב להקפיד כי העדים אינם קרובי משפחה של עורך הצוואה משום דרגה שהיא או לחלופין נהנים על פי צוואתו.
בנוסף, מומלץ לתעד את מצבו הנפשי והפיסי של עורך הצוואה, זאת באמצעות צילום, הסרטה בווידאו ואף תיעוד רפואי, אשר יעידו כי העורך היה במצב נפשי ופיסי תקין בעת כתיבתה.
צוואה בפני רשות
נוסח צוואה זה הינו נדיר, אולם החוק מאפשר עריכת צוואה מסוג זה. הרעיון בעריכת הצוואה הינו כי המוריש יעשה זאת באמצעות אימרה בעל פה בפני אחד מהגורמים המנויים בסעיף 22 לחוק הירושה (שופט, רשם, נוטריון).
אותו אדם אשר הצוואה נערכה בפניו יאשר כי היא אכן נערכה מולו, וכי מדובר בצוואתו של המוריש. לחלופין יהיה ניתן לעשות צוואה זו גם בכתב והמצווה יגישה לידי שופט או רשם של בית משפט, רשם לענייני ירושה או חבר בית דין דתי.
דברי הצוואה כפי שנרשמו על ידי השופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי או כפי שהוגשו לידו, ייקראו בפני המצווה, הוא יצהיר שזו צוואתו, והשופט, הרשם של בית המשפט, הרשם לעניני ירושה או חבר בית הדין הדתי יאשר על פני הצוואה שהיא נקראה ושהמצווה הצהיר כאמור.
צוואה בעל פה – צוואת שכיב מרע
נוסח צוואה זה מאופיין בעיקר בשל היותו סוג של "צוואת חירום". אדם יכול לערוך צוואה מסוג זה רק כאשר הוא רואה עצמו, בנסיבות אשר נחשבות למוצדקות, עומד בפני המוות בזמן הקרוב, ואין ביכולתו לערוך צוואה מסוג אחר הנמנה לעיל.
במקרה זה, המוריש מצווה בפני שני עדים בעל פה, על העדים לערוך זיכרון דברים ולהפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה מהר ככל הניתן לאחר כתיבתה. במידה והאיום על חייו של המוריש הוסר, צוואה זו יפוג תוקפה כחודש לאחר הסרת האיום. שמה הנוסף והנפוץ יותר של נוסח צוואה זה הינו "צוואת שכיב מרע".
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!