0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

נהיגה בשכרות – פסילת רישיון בפועל או על תנאי?

02/01/13 | מאת: שירה אלה | 2,489
נהיגה בשכרות – פסילת רישיון בפועל או על תנאי?

נהגים אשר הורשעו בנהיגה בשכרות, עונשם יהיה שלילת רישיון הנהיגה לתקופה של שנתיים לפחות. זהו עונש המינימום שקבע המחוקק, כאשר בנוסף לו, רשאי בית המשפט להטיל על הנהג, קנס כספי או עונש מאסר.

חשוב להבהיר כי קנס או מאסר, לא יכולים להחליף את עונש הפסילה, אלא רק להוסיף עליו. האם פסילת הרישיון היא פסילה בפועל או על תנאי? שלילת רישיון הנהיגה, הינה שלילה בפועל ולא שלילה על תנאי.

עם זאת, חשוב להדגיש כי לעיתים ניתן לבטל את כתב האישום שהוגד נגד הנהג ובמקרים אחרים, לחתום על עסקת טיעון, במסגרתה, יקבל הנאשם, עונש מופחת.

נהיגה בשכרות – פסילת רישיון בפועל

שלילת הרישיון של נהג אשר הורשע בעבירה של נהיגה בשכרות, היא שלילה בפועל. בתי המשפט קבעו כי פסילה על תנאי, אינה מגשימה את מטרת ההרתעה ועל כן, עונש המינימום יהיה תמיד בפועל ולא על תנאי.

בית המשפט יכול להוסיף על עונש הפסילה, עונשים נוספים כמו קנס או מאסר, אך אלו אינם מחליפים את פסילת הרישיון לתקופת המינימום.

עם זאת, יש לציין כי הסדרי טיעון הנחתמים בין הנאשם לתביעה, יכולים להפחית בעונשו של הנאשם ובתי המשפט, מאשרים את ההסדרים הללו, למעט מקרים שבהם נסיבות העבירה חמורות ואינן תואמות את העונש לו הסכימה התביעה.

ביטול כתב האישום

עורכי דין לתעבורה, מצליחים לעיתים, להביא לביטולו של כתב האישום נגד הלקוח. מצב זה אפשרי בנסיבות שונות, למשל:

1. בדיקת השכרות אינה אמינה: למשל, כאשר מכשיר הינשוף היה פגום, לא עבר כיול, השוטר לא ידע כיצד להשתמש בו וכיו"ב. כל אלו יכולים לשבש את התוצאה של בדיקת השכרות ולהפוך אותה לבלתי אמינה.

במצב זה, הראייה המרכזית של התביעה, אינה חזקה ועל כן, יכול והתובע יסכים לסגת מכתב האישום.

2. פגם מהותי בהתנהלות השוטר: במקרה שבו סירב הנהג לבדיקת שכרות והשוטר לא הסביר לו את משמעות הסירוב, יש פגם בהתנהלות השוטר והדבר יכול להביא לביטול כתב האישום.

3. כמות האלכוהול שנמצאה: היה ורף האלכוהול שנמצא חורג במעט מאוד מן הרף המותר ומדובר בנהג ללא עבר פלילי, יכול להיות שכתב האישום יבוטל.

עונש מופחת לנאשם

נאשם בגין נהיגה בשכרות, יכול לקבל עונש מופחת בשתי סיטואציות שונות. האחת, היא במסגרת עסקת טיעון והשנייה, כאשר בית המשפט ישתמש בסמכותו להפחית את תקופת הפסילה מתחת לרף המינימום.

המקרה הראשון הוא הנפוץ יותר שכן בתי המשפט, ממעטים מאוד להשתמש בסמכותם, להפחית מעונש המינימום.

עסקת טיעון היא הסכם אשר נחתם בין הנאשם, באמצעות עורך דינו, לבין התובע, אשר הגיש את כתב האישום. הנאשם מודה בעבירה וכך חוסך לתובע לנהל את התיק בבית המשפט.

תמורת הודאתו, מבקש התובע לגזור על הנאשם, עונש מופחת. כל הסדר טיעון, צריך לקבל את אישורו של בית המשפט, אשר לרוב אינו מתערב בהסדר ומאשר אותו.

שלילת הרישיון של המורשע בנהיגה בשכרות, היא שלילה בפועל ולא שלילה על תנאי.

תקופת הפסילה עומדת על שנתיים לפחות, כאשר בתי המשפט יכולים להפחית בתקופה, בנסיבות מיוחדות, אך אינם נוטים להשתמש בסמכות זו, אלא במקרים חריגים מאוד. עם זאת, חשוב לציין כי הנאשם יכול לקבל עונש מופחת, במסגרת עסקת טיעון.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן