0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

נהג אופניים חשמליים: שלא יעצרו אותך בגין נהיגה בשכרות

15/08/16 | מאת: עו"ד דורון ויגלר | 9,706
נהג אופניים חשמליים: שלא יעצרו אותך בגין נהיגה בשכרות

מה אומר החוק?

על פי דיני התעבורה הנהוגים בישראל, אתה לא צריך רישיון נהיגה כדי לרכוב על אופניים חשמליים. אופניים חשמליים מהווים בשנים האחרונות פתרון יעיל מהיר וזול עבור מישהו שנשלל רישיון נהיגתו.

באמצעות האופניים החשמליים יש ביכולתך לשמור על ההרגלים אותם ביצעת בעבר עם המכונית כמו: נסיעה לעבודה, ללימודים, לסידורים וזאת למרות שנשלל רישיון הנהיגה שלך.

על פי סעיף ההגדרות שפקודת התעבורה "רכב" הינו – רכב הנע בכוח מיכני או הנגרר על ידי רכב או על ידי בהמה, וכן מכונה או מיתקן הנעים או הנגררים כאמור, לרבות אופניים ותלת-אופן, ולמעט רכב ששר התחבורה פטר אותו בצו מהוראות פקודה זו כולן או מקצתן.

מה אומרת הפסיקה?

אחד מפסקי הדין הראשונים בעניין ייחוס עבירת השכרות לרוכב אופניים חשמליים ניתן בבית המשפט לתעבורה ת"א ע"י סגן הנשיאה דאז כב' השופט ויטלסון [ת"ד 6868-08-13 מדינת ישראל נ' קיריליוק].

המקרה הנדון בפסק הדין הוא אודות רוכב אופניים שרכב בכביש איילון דרום גרם לתאונת דרכים עצמאית (הוא נפצע חבלות של ממש) ונמצא שרוע על גבי הכביש ובהמשך נמצא כי בדמו רמת האלכוהול הינה מעבר למותר בחוק (פי 4).

כבוד השופט ויטלסון קבע שסעיף האישום המייחס נהיגה בשכרות הינו ס' 62(3) בפקודת התעבורה שהרישא שלו : "הוא שיכור בהיותו נוהג רכב…" לכן משעה שהמחוקק ציין "נוהג רכב" ולא הגביל ל"רכב מנועי" יש להחיל את העבירה של נהיגה בשכרות גם על רוכב אופניים חשמליים!!!

בסיכום פסק הדין קבע השופט : האופניים החשמליות עלולות להוות כלי מסוכן לרוכב עצמו, ולעוברי הדרך שמצויים ונוסעים לידו.

מדרך הטבע יש להקפיד ולהבהיר שגם רוכבים אלה מחויבים לציית לפקודת התעבורה ולתקנותיה. הדעת לא תסבול שרוכבים אלה יטענו לחסינות גורפת מפני הציות לחוק. קל וחומר אלה הרוכבים -שעה שהם שיכורים".

בפסק דין זה קבע לראשונה כי ניתן להאשים רוכב אופניים חשמליים בנהיגה בשכרות!

מכאן המסקנה הברורה כי החוק וכיום גם הפסיקה מכירה בעבירה של נהיגה בשכרות שנעברה ע"י רוכב אופניים חשמליים!!!

מה יקרה במידה ותרכוב על האופניים החשמליים ותמצא שיכור?

למעשה מתייחסים לרוכב כמו לנהג במכונית ולכן גם על רוכבי האופניים לציית לחוקי התנועה ורק להדגיש כי רוכבי אופניים (שאינן חשמליים) כבר קיבלו בעבר כתבי אישום בגין גרם תאונת דרכים ואף הורשעו.

מהו העונש הצפוי לרוכב אופניים חשמליים בשכרות?

ידוע לכל כי המחוקק קבע שבנוסף לכל עונש אחר ייפסל רישיון הנהיגה של נהג המורשע בנהיגה בשכרות למשך שנתיים ימים!!!.

יותר מכך יש גם סנקציות טרום משפט כגון פסילה מנהלית בת 30 ימים ואף פסילה עד תום ההליכים כאשר נמדד ריכוז הגבוה פי 2 מהמותר.

כיצד ניתן ליישם סנקציה של פסילת רישיון על רוכב אופניים הן מבחינה מנהלית והן בבית משפט?

ברי כי אם הרוכב אוחז ברישיון נהיגה בר תוקף הוא ייפסל מלנהוג ובמידה והרוכב אינו אוחז ברישיון נהיגה אזי ייפסל מלקבל רישיון נהיגה ממש כפי שמפורט בפקודת התעבורה.

למעשה כבר עתה קציני משטרה משתמשים בסמכותם ופוסלים מנהלית רוכבי אופניים אשר נתפסים רוכבים-נוהגים בשכרות לתקופה בת 30 ימים וכך גם קורה מאוחר יותר עת מורשע הרוכב בבית המשפט.

רוכב אופניים אל תשכח כי המצב המשפטי כיום מאפשר לשוטר בכל זמן נתון וללא כל חשד לדרוש בדיקת שכרות!!!

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן