0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

נהיגה בשכרות – סטייה מעונש המינימום

24/01/13 | מאת: עו“ד דנה דוד | 1,547
נהיגה בשכרות – סטייה מעונש המינימום

ישנן לא מעט הוראות חוק, אשר מחייבות את בתי המשפט, לגזור על נאשמים עונש, אשר לא יפחת מרף מסוים. הרף כאמור, הינו עונש מינימאלי אשר נקבע על ידי המחוקק ומכפיף את בתי המשפט אליו.

היכן עונשי המינימום באים לידי ביטוי?

עונשי המינימום, באים לידי ביטוי, בסעיפי חוק אשר נוגעים לנהיגה ללא רשיון נהיגה, מהירות גבוהה, אי מתן זכות קדימה, עבירות אותן ביצע נהג חדש, הסעה בשכר שלא כדין, הפקרה לאחר פגיעה, וכן, בעבירות אשר נוגעות לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים ונהיגה תחת השפעת אלכוהול, אשר לגביהן אפרט כאן.

מהו עונש המינימום במקרה של נהיגה בשכרות?

במקרה, שזו הינה הפעם הראשונה בה נהג מואשם בעבירה של נהיגה בשכרות, עונש המינימום על פי חוק עומד על שנתיים פסילת רשיון בפועל (בנוסף לסנקציות נוספות).

במקרה, שזו אינה הפעם הראשונה בה נהג מואשם בעבירה של נהיגה בשכרות, בטווח זמן של שנתיים ימים מהעבירה הראשונה, אזי שעונש המינימום עומד על 4 שנים של פסילת רשיון נהיגתו בנוסף לסנקציות נוספות.

האם ניתן לחרוג מעונש המינימום במקרה של נהיגה בשכרות?

הוראות החוק המטילות עונש מינימום, אף מחייבות את בתי המשפט, במקרה בו יבחרו, לסטות מעונש המינימום, לנמק בפסק הדין, את הסיבה בגינה בחרו לסטות מעונש המינימום.

יתר על כן, תוך שהסטייה מעונש המינימום, תעשה אך ורק בנסיבות חריגות.

בשל חומרתה של העבירה, קיימת לבתי המשפט נטייה, שלא לחרוג כלל מעונש המינימום.

לא פעם ציינו בתי המשפט כי "יש לנקוט במדיניות ענישה מרתיעה ולהעניש בחומרה נהגים הנתפסים כאשר הם נוהגים בשכרות" (פ"ד בעניין עובדיה קריטי) ואף דברים חמורים מכך נאמרו: "תהיה זו טעות לחשוב שעונש המינימום הופך למעין קו שהדיון בגזר הדין נסוב סביב השאלה האם לעמוד בו או לסגת ממנו.

עונש המינימום אינו עונש ממוצע ואף אינו עונש מומלץ…" (פ"ד בעניין אלי רזו).

אולם, ישנם מקרים מסויימים, בהם בתי המשפט יסטו מעונשי המינימום וזאת בהתרחשות נסיבות חריגות.

מהן נסיבות חריגות?

את הנסיבות החריגות בחר המחוקק שלא לפרט והשאיר אותן לשיקול דעתו של בית המשפט.

דעות בתי המשפט חלוקות לעניין מהן נסיבות חריגות. יש ביניהם שגורסים כי כתב אישום שניתן עקב כמות אלכוהול נמוכה – הרי שמדובר בנסיבות מקילות, ויש הגורסים כי זוהי אינה נסיבה מקילה וכמות אלכוהול גבוהה כמוה ככמות אלכוהול נמוכה מעל חוק.

חלוקות הדעות גם לעניין עבר תעבורתי נקי או עבר שאינו מכביר של נאשם, כנסיבה מקלה וישנם הגורסים שאין זה מעלה ומוריד לעניין עונש המינימום.

לאחרונה אף ניתן פסק דין אשר ציין, כי חרטה של נאשם והודאתו במעשה במהרה, ובעצם העובדה, כי בהודאתו חסך זמן שיפוטי יקר בו בזמן שהנסיבות בהן נאלץ לנהוג תחת השפעת אלכוהול הינן רפואיות גרידא- עונה על ההגדרה של נסיבה מקלה.

ניתן למצוא פסיקה אשר ציינה, כי נאשם אשר נכתב בעניינו תסקיר שירות מבחן חיובי, כנסיבה מקילה ולהבדיל, ניתן למצוא פסיקה אחרת אשר קבעה כי עונש חלופי כבד כמו מאסר על תנאי או שירות לטובת הציבור שהושתו על נאשם, כנסיבה מקילה אשר בגינה החליט בית המשפט להפחית את משך הפסילה מזו הקבועה בחוק.

גם נסיבות אישיות של נאשם יכולות להוות נסיבות חריגות המהוות נימוק להקלה בעונש המינימום. או רצונו של הנאשם להגמל מצריכת אלכוהול.

כמו כן, לעיתים פגמים בחומר הראיות יכולים להביא להקלה משמעותית בעונש המינימום המצוי בסעיף נהיגה בשכרות ואף בהחלפתו של סעיף האישום בסעיף אישום מקל יותר.

ראוי לציין, כי אין רשימה סגורה של נסיבות מיוחדות וכל מקרה נבדק לגופו. סטייה מעונש המינימום תתפרש לעולם בצמצום.

על כן, בטרם תשיב לאישום נגדך, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לתעבורה על מנת שזה יבחן את הראיות והנסיבות ויעריך את מצבך בהתאם.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן