מעבר חציה
מהו מעבר חציה?
מעבר חציה הינו המסלול הבטיחותי המוקנה להולכי הרגל בחציית הכביש כאשר לרוב הוא ממקום בצמתי הכבישים.
מעבר חציה במדינת ישראל מסומן בפסים מקבילים לרוחבו של הכביש. ניתן לראות מעברי חציה שלא ליד צומת אף בכניסה לבתי ספר, מבני ציבור ומרכזי קניות מרכזיים בשל העובדה כי במקומות אלה קיימת תנועה ערה של הולכי רגל.
האם קיימת חובת זהירות לנהגים בסמוך למעבר חציה?
חובת הזהירות של הנהגים במעבר החצייה קבועה בתקנות 67(א) ו-52(6) לתקנות התעבורה.
לפיהם, כאשר נהג מתקרב למעבר חציה והולכי הרגל החלו בחציית הכביש, על הנהג לאפשר להם להשלים בבטחה את החצייה ואם יש צורך אף לעצור את רכבו לשם כך.
כמו כן, במידה שצפויה סכנה לעוברי דרך או לרכוש, לרבות הרכב עצמו ובמיוחד לאור ההתקרבות למעבר החצייה, על הנהג להאט את מהירות הנסיעה ובמידת הצורך אף לעצור.
במידה שהולך הרגל טרם החל בחציית הכביש, על הנהג לקבוע מהירות שתאפשר לו לבלום את רכבו במידת הצורך תוך שהוא לוקח בחשבון כי קיימת אפשרות של התנהגות רשלנית מצדו של הולך הרגל.
כמו כן, יש להדגיש כי קיים איסור על הנהג לעקוף לפני מעבר חציה, אלא אם מדובר בתנאים מיוחדים בהם הדבר אפשרי.
האם קיימת חובת זהירות להולכי הרגל החוצים את מעבר חציה?
תקנה 110(א) לתקנות התעבורה קובעת חובת זהירות של הולכי רגל בעת חציית הכביש, לפיו מוטלת על הולך הרגל החובה לבדוק את מצב התנועה במעבר החצייה שיאפשר לו לחצות בבטחה.
בנוסף, יש להדגיש כי אם קיים מעבר חצייה, מנהרה או גשר שהוקמו לשם בטיחות הולכי הרגל אזי שעליהם לחצות את הכביש במעברים המיועדים לכך. יש לזכור כי מעברי החצייה הוקמו לשם בטיחות הולכי הרגל על מנת למנוע תאונות דרכים, לפיכך ראוי שחובה זו תחול גם עליהם.
מהו העונש הצפוי לנהג שלא פעל בזהירות הנדרשת במעבר החצייה?
לכאורה, העונש הצפוי לנהג שלא אפשר להולך רגל להשלים את חציית הכביש בבטחה הינו קנס.
אולם, במקרים חמורים בהם לא נתן הנהג זכות קדימה להולכי הרגל, כלומר לא אפשר להולכי הרגל לחצות בבטחה את מעבר החצייה תוך סיכונם הוא עלול לקבל זימון לבית המשפט שייקבע האם להטיל עליו עונשים של פסילה על תנאי, פסילה בפועל וקנס.
כמו כן במידה שעבר על עבירת אי מתן זכות קדימה להולכי הרגל במעבר חצייה תוך גרימת תאונה שיש בה חבלה, יוגש כתב אישום חמור לבית המשפט וייתכן שתוטל עליו פסילה מנהלית של כ-60 יום, כלומר רישיון הנהיגה שלו יהיה פסול לתקופה האמורה. ובמידה שמדובר במצב חמור יותר בו הולך הרגל נפטר כתוצאה מהמקרה הוא צפוי יהיה לקבל פסילה מנהלית ששל כ-90 יום.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!