0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

מחיקת רישום פלילי לקטין

01/01/13 | מאת: אלעד שניר | 1,481
מחיקת רישום פלילי לקטין

כל חקירה פלילית מחייבת רישום במרשם הפלילי של משטרת ישראל, מלבד מקרים בהם נקבע כי האדם לא ביצע את העבירה. מהבחינה הזו אין הבדל בין חקירה פלילית של אדם בוגר לבין קטין. גם קטינים צפויים לרישום פלילי, אשר עשוי להשפיע על חייהם בצורה דרסטית. חקירת קטין במשטרת ישראל יכולה להסתיים באחת מבין התוצאות הללו:

  • אי תביעה – המשטרה מחליטה כי הקטין לא ביצע את העבירה והתיק נסגר.
  • פרטי אירוע – המשטרה אוספת את כל פרטי האירוע וסוגרת את התיק כתיק חקירה בלבד.
  • העברה לתביעה – במקרה הזה מעבירה המשטרה את התיק לגורמי התביעה. התביעה המשטרתית או התביעה הפלילית מחליטים האם ישנן ראיות, כאשר על בסיס הראיות רשאים הגופים להגיש כתב אישום נגד הקטין.

רישום התיק הסגור נשאר במרשם הפלילי גם כאשר החקירה מסתיימת מהיעדר עניין לציבור או מחוסר ראיות, אפילו במקרים בהם לא הוגש כתב אישום. לעומת זאת, הגשת כתב אישום וקביעה כי הקטין ביצע את העבירה שיוחסה לו, ללא קשר להרשעה, תירשם ברישום הפלילי ויש לה השלכות רבות.

כיצד מוחקים את הרישום הפלילי?

ניתן להביא לבצע מחיקת רישום פלילי של קטין במספר דרכים.

ראשית, חוק המרשם הפלילי קובע כי מחיקת הרישום הפלילי תלויה באופן בו הסתיים התיק ובעונש שהוטל על ידי בית המשפט. תיקים המסתיימים ללא הרשעה יחייבו תקופה קצרה יותר לפני המחיקה, בעוד בתיקים עם הרשעה המצב הפוך.

בנוסף, יש לקחת בחשבון את תקופת המחיקה ואת תקופת ההתיישנות גם יחד. תקופת המחיקה היא 10 שנים, אך תקופת ההתיישנות תלויה בסוג העבירה ובהחלטה של בית המשפט.

אל תחכו שיהיה מאוחר

כדאי לבדוק את האפשרות של מחיקת רישום פלילי לקטין באמצעות עורך דין. הליך פלילי בבית המשפט לנוער אינו נעים לאף אחד מהצדדים, וניתן לראות את ההשפעות שלו גם שנים לאחר סגירת התיק.

הרישום הפלילי עשוי להשאיר כתם על חייו של הקטין, בין אם בתקופת הצבא ואפילו אחריה. היות ומדובר על תקופות התיישנות ותקופות מחיקה ארוכות, הפעלה של עורך דין פלילי מוקדם ככל האפשר עשויה לעשות את ההבדל.

מתי המרשם הפלילי עשוי לפגוע בקטין?

לכל ההשלכות של רישום פלילי אצל קטינים יש להוסיף את המידע הנמסר לגורמים שלישיים. על פי החוק, ישנם מקרים בהם מידע מהמרשם הפלילי יכול להימסר תחת הנסיבות הבאות:

  1. רשות הרישוי – המשטרה יכולה להעביר מידע מהמרשם הפלילי לרשות הרישוי ללא הסכמת האזרח. בדרך כלל מדובר על מידע על עבירות הקשורות לסמים.
  2. השתתפות במכרז מטעם גוף ציבורי או כהונה ציבורית – קטינים אינם יכולים להעמיד עצמם למכרז מטעם גוף ציבורי או כל גוף אחר, אך לעיתים תקופת ההתיישנות והמחיקה אינה מסתיימת גם כאשר הקטין מגיע לגיל 18. העברת מידע מן הסוג הזה אמנם כרוכה באישור של האזרח, אך עדיף לפעול למחיקת הרישום על מנת למנוע חוסר נעימות.
  3. מסירת מידע לשם פעולה – ישנם גופים רבים הרשאים לדרוש מרשם פלילי, כגון סוכנויות ביטוח, מתווכים, חברות כוח אדם, יועצי השקעות ועוד. עבור גופים אלו מהווה המרשם הפלילי עדות לאמינות האזרח. קטינים אשר ביצעו טעות בצעירותם לא צריכים לסבול מההשלכות, לכן עליהם לפעול למען מחיקת הרישום.

גם אחרי שמסתיימת תקופת המחיקה וההתיישנות לא תמיד מתבצעת מחיקה אוטומטית של הרישום הפלילי. יש להגיש בקשה מנומקת למשטרה, לוודא כי היא התקבלה ולפעול באמצעים המקובלים על מנת להבטיח את המחיקה.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן