0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

מחיקת רישום פלילי – כיצד?

31/10/10 | מאת: מערכת | 14,519
מחיקת רישום פלילי – כיצד?

אדם, יכול להיות בטוח כי הרישום הפלילי שלו נקי, אך יוכל להיווכח יום אחד כי המסוף המשטרתי מראה אחרת. מחיקת רישום פלילי יכולה "לנקות" את רישומו הפלילי של אדם ולהעניק לו תעודת יושר.

המשימה: מחיקת רישום פלילי

רישום פלילי הפך להיות נחלת הכלל. גם עבירה חסרת משמעות יכולה להישאר ברישום הפלילי ובכדי לבטלה יש להגיש בקשת מחיקת רישום פלילי.

חוק המרשם הפלילי ותקנות השבים, התשמ"א 1981, קובע כי המרשם הפלילי כולל בתוכו את כל סוגי העבירות. כעקרון, אדם אשר פשע ונענש, אך חזר לדרך המוטב, ולא ביצע עבירות נוספות כפי שקובע החוק, זכאי הוא למחיקת רישום פלילי או לחילופין להתחשבות בתקופת התיישנות אשר תנכה את עברו הפלילי.

מטרת המחוקק בהוראת מחיקת רישום פלילי היא לגרום לאדם שפשע, אך הצליח לחזור למוטב, לסייע לו לחזור לחיות בחברה באופן נורמטיבי. בישראל קיימים שני מאגרים עיקרים לרישום של עבירות פליליות: האחד הוא הרישום המשטרתי, והשני הוא הרישום הפלילי.

הרישום הפלילי הוא זה שמוצג לבית המשפט בכל הליך משפטי ומציג בעצם מישהו האדם אשר עומד לדין ומה עברו בתחום הפלילי בעוד שהרישום המשטרתי נשאר במאגרי המשטרה ומשמש את פעולותיה. כל אדם יכול לבדוק את הרישום הפלילי שלו, ובמידה וכזה קיים הוא יכול להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי – בכדי לשוב ולקבל רישום פלילי נקי מעבירות.

כיום מתבקשים מועמדים רבים לעבודה, להביא עימם "תעודות יושר" – כלומר רישום פלילי ריק ונקי מעבירות. יש לזכור כי גם אם לא החל הליך פלילי – הכולל כתב אישום והרשעה בדין – רישום פלילי יכול להופיע ככתם אשר ימנע מאדם מלהתקבל למקום עבודה.

רישום פלילי – עילות הסגירה

סגירת תיקי המשטרה הפלילים יכולים להסגר תוך שימוש באחת משלוש עילות קיימות:

  1. חוסר אשמה: החקירה המשטרתית העלתה כי לא נמצאה אשמה לאותו חשוד מסוים. תיק משטרתי אשר נסגר תוך שימוש בעילה זו, ימחק מן הרישום הפלילי לגמרי ואין צורך להגיש בקשה למחיקת רישום פלילי במקרה שכזה.
  2. חוסר ראיות: סגירת תיק פלילי בעילה זו יהיה במקרה בו המשטרה לא הצליחה למצוא מספיק ראיות אשר יביאו להרשעת נאשם בבית משפט. כאשר תיק פלילי ייסגר עקב עילת סגירה זו – הוא יישאר ברישום הפלילי של אדם.
  3. חוסר עניין לציבור: גם עילת סגירה זו, תשאיר את הרישום של התיק הפלילי ברישום הפלילי של אדם. עילת סגירה זו קובעת כי חמרת העבירה היא כה קלה, ועל כן אין להמשיך ולחקור אותה.

מחיקת רישום פלילי – הדרכים

מחיקת רישום פלילי יכולה להיעשות במספר דרכים אשר יובילו לאותה התוצאה – עבר פלילי נקי וללא רבב, ולהלן שתי הדרכים העיקריות:

  1. הגשת בקשת מחיקת רישום פלילי: יש לבחון כל מקרה לגופו ולפנות לגורם המתאים בכל בקשה. רצוי להגיש את הבקשה תוך קבלת סיוע וייעוץ של עורך דין פלילי. את הבקשה יש להגיש לפרקליטות, תוך פירוט הנסיבות בגינן מבקש בעל הרישום הפלילי את בקשת מחיקת רישום פלילי. במידה והפרקליטות תענה לבקשה, היא תשנה את עילת הסגירה באותו תיק פלילי לעילת "חוסר אשמה" – והרישום ימחק.
  2. הגשת חנינה לנשיא המדינה: החוק מסמיך את נשיא המדינה לאפשרות של מחיקת רישום פלילי או קיצור תקופת ההתיישנות על הרשעה מסוימת. בקשות רבות מוגשות לנשיא המדינה דווקא בכדי למחוק עבר פלילי אשר מפריע לניהול חיים נורמטיביים. בקשת מחיקת רישום פלילי שכזאת, עוברת קודם כל את בדיקת מחלקת חנינות במשרד המשפטים ועוברת לנשיא רק לאחר חתימת שר המשפטים.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן