שוטי שוטי ספינתי – מהירות מופרזת של כלי שיט
נהוג לחשוב כי הסנקציות על עבירות של מהירות מופרזת מיושמות אך ורק ביבשה על כלי רכב, אך לא הרבה יודעים כי לעבירת מהירות מופרזת יש גם השלכות במקומות אחרים מלבד על כבישי ישראל.
מהירות מופרזת נאכפת בכל אזורי הארץ, כולל המים הטריטוריאליים של מדינת ישראל. לפיכך, אדם אשר השיט את סירתו במהירות מופרזת באזורי המרינה צפוי לעונשים מחמירים לפי החוק.
מהי מהירות מופרזת של כלי שיט?
לפי תקנות הנמלים (בטיחות שיט), תשמ"ג – 1982, פרק תשיעי, "הגבלות השיט במקומות רחצה, בנמלים וליד צוללנים". קובעת כי המהירות המותרת של כלי השיט לא תעלה על חמישה קשרים. למעט שלושה חריגים מיוחדים:
1. כלי שיט שעוצמת מנועיו אינה עולה על 4.4 קילוואט.
2. כלי שיט המורשה לעסוק בדיג.
3. כלי שיט שאישר לצורך כך מנהל הרשות.
תקנות אלה מתייחסות אך ורק למקום שהוכרז כמקום רחצה בצו הסדרת מקומות רחצה, בים התיכון, בים סוף ובחופי הכנרת ונהר הירדן. כמו כן באזור של 50 מטרים לאורך החוף מקצה כל גבול של המקומות שציינתי כאמור, בתחום של 300 מטרים מנקודת שפל המים.
מהן ההשלכות של מהירות מופרזת של כלי שיט?
חריגה מהמהירות המותרת של כלי השיט מסוכנת לא פחות מאשר עבירת מהירות מופרזת בכביש. לאחרונה גזר בית משפט השלום באילת קנס כספי גבוה במיוחד על תושב העיר אילת אשר השיט את סירתו במהירות מופרזת בתחום המרינה.
בית המשפט ציין כי הנאשם העמיד בסכנה אנשים בשל המהירות הגבוהה בה הוא שט.
דרכי האכיפה למהירות מופרזת בים קשות יותר מאשר דרכי האכיפה של מהירות מופרזת בכבישים. בעוד בכבישי הארץ, השוטרים משתמשים במדי לייזר או מכמונות בכדי למדוד מהירות מופרזת, בים הדבר שונה.
בית המשפט כאשר גזר את דינו של הנאשם, ביסס את גזר הדין על עדותו של איש שיטור ימי אשר לא היו בידיו מכשירי בדיקת מהירות מופרזת מוכרים, ולכן ביצע את שיפוט המהירות בהסתמך על מבט עיניו.
במקרה נוסף, גם כן בעיר אילת, נגרמה תאונת דרכים מחרידה בה נפגעו שלוש בנות, כאשר שני אנשים השיטו במהירות מופרזת את כלי השיט שלהם וכן נמנעו מנקיטת זהירות ופעולות נדרשות למניעת תאונה ימית.
המעורבים בתאונה זו השיטו כלי שיט (אופנוע ים וסירה) במהירות מופרזת אשר מנעו את יכולתם לפעול למניעת התאונה, הכל תוך סיכון חיי אדם וגרימת חבלות קשות לשלוש בנות נוספות.
בית המשפט גזר על הנאשמים מאסר בפועל ומאסר על תנאי וכן קנס כספי גבוה מאוד. בכך הדגיש בית המשפט כי אין מקום לעבירת מהירות מופרזת בים וכמו כן כי השטה של כלי שיט פזיזה ורשלנית אינה נסלחת והמשיטים הפזיזים צפויים לעונשים מחמירים מאוד.
ים יבשה – קווי דמיון לנהיגה במהירות מופרזת
מהירות מופרזת בין אם בים ובין אם ביבשה היא מסוכנת. בשבריר שנייה מהירות מופרזת עלולה להרוג ולקחת חיים של אזרחים חפים מפשע. יש לקחת ברצינות רבה את ההשלכות של נהיגה במהירות מופרזת.
במאמר זה הצגתי את ההשלכות של מהירות מופרזת בים אשר גרמו נזקים בלתי הפיכים לאנשים שלא עוול בכפם.
מהירות מופרזת בכבישים, כמו גם מהירות מופרזת של כלי שיט בים היא עבירה נפוצה מאוד אך עם זאת בים קשה יותר להוכיח מהירות מופרזת מאשר ביבשה, עקב אמצעי אכיפה לא מוכרים. חשוב כי נוקיע את התופעה של מהירות מופרזת מהחברה הישראלית.
דרכים למניעת מהירות מופרזת של כלי שיט
במדינת ישראל, שימוש בכלי שיט הוא חלק מתרבות הפנאי. הרבה אנשים נוסעים לאילת ומשתתפים בפעילויות של ספורט ימי או לחילופין לוקחים קורס השטת כלי שיט במרינות בהרצלייה, אשדוד, תל אביב וחיפה.
יש לזכור כי בכל פעילות פנאי אשר אמורה להסב הנאה יש במידה מסוימת גם אלמנט של סיכון. לכן, כדי לחזור הביתה שלמים ובריאים מהחופשה עלינו להתייחס ברצינות לסכנות הטמונות בפעילות הכייפית. מהירות מופרזת של כלי שיט עלולה בקלות מאוד להרוס לנו ולאנשים מסביבנו את החופשה.
לסיכום- מהירות מופרזת
כמו בכבישים, נראה כי גם בים קבע המחוקק מהירות מותרת לכלי שיט שאין לעבור אותה. מהירות מופרזת בים הינה מסוכנת הן למשיט את כלי השיט והן לכל הסובבים את כלי השיט.
מכיוון שרישיון להשיט כלי שיט הוא הליך פשוט יחסית ואינו יקר (תלוי כמובן בכלי השיט) הרבה אנשים מקלים ראש ולא תמיד מצייתים לחוקי הבטיחות אותם קבע המחוקק. בית המשפט רואה בחומרה רבה מהירות מופרזת של כלי שיט ולפיכך הוא מטיל קנסות חמורים ואף עונשי מאסר על פורעי החוק.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!