0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

מהו חוק עבודת נשים (מדריך משפטי)

15/06/08 | מאת: אתר הפורומים המשפטיים | 11,094
מהו חוק עבודת נשים (מדריך משפטי)

הגישה הבסיסית כפי שניתן ללמוד מהתחום המשפטי של דיני עבודה, כפי שהיא באה לידי ביטוי בהוראותיהם של חוק שכר שווה לעובדת ולעובד וחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, הינה יצירת שוויון בעבודה בין מגזר הנשים לגברים.

יחד עם זאת, לאחר חיקוק חוק עבודת נשים, אשר לוקח בחשבון את ההבדל הביולוגי הקיים בין שני המינים,

אסור להעסיק נשים בתפקידים אשר בהם קיימת סכנה לבריאותה של האישה, וכמו כן מוענקות זכויות מיוחדות לאישה בתקופה שבה היא נמצאת בהריון ובתקופה שלאחר הלידה.

שמירה על מקום עבודה בזמן הריון אינה פשוטה, ואינה מובנת מאליה.

מעסיקים רבים אינם רואים בעין יפה את עובדת ההריון והאימהות אשר באה בעקבותיו. אולם הפרתו של חוק עבודת נשים גוררת סנקציות קשות כנגד המפר, ויכול להסתכם בעד חצי שנת מאסר או קנס של כ- 135,000 ₪.

חוק עבודת נשים כחלק מקיומה של העדפה מתקנת

מן הנתונים אשר מפורסמים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ניתן ללמוד כי שכרן הממוצע של הנשים נמוך באופן משמעותי מן השכר הממוצע אצל גברים.

חלק מן ההסבר לתופעה זו נעוץ בעובדה כי גם שבוע העבודה הממוצע אצל נשים קטן משבוע העבודה הממוצע אצל גברים.

מעבר לפערים בשכר ניתן למצוא בתחומים נוספים מתחום שוק העבודה שבו ניתן להבחין באפליה בין הגברים לנשים.

בעקבות זאת, נוצרה בתחום דיני עבודה העדפה מתקנת, אשר משמעותה הינה שלעובדים שונים יינתן יחס שונה, על מנת להעניק להם בסופו של דבר הזדמנות שווה להשתלבות בעבודה.

כיום, מעבר לחיקוק חוק עבודת נשים, ניתן להבחין בקיומה של העדפה כלפי נשים במספר חוקים נוספים, זאת עקב הצורך לתקן עוול אשר נעשה להן בעבר.

כדוגמא, ניתן להבחין בכך בחוק גיל פרישה שווה לעובדת ולעובד, אשר בו נקבע כי עובדת, אשר בהתאם להסכם קיבוצי, הסדר קיבוצי או צו הרחבה נקבע לה גיל פרישה נמוך מזה שנקבע לגבר אשר נמצא בעבודה מקבילה לשלה,

רשאית היא לפרוש בכל גיל שבין גיל הפרישה אשר נקבע לעובדת לגיל הפרישה אשר נקבע לעובד הזכר.

משמעותו של חוק עבודת נשים

ראשית, יש לציין כי חוק זה חל על נשים אשר שהו במקום עבודתן במשך למעלה מחצי שנה.

המשמעות העיקרית של חוק זה היא שאסור לפטר אישה בהריון או לפגוע בהיקף משרתה רק בשל הריונה.

ניתן לפטרה רק במידה וניתן לכך היתר מהממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה והרווחה, וזה לא יינתן במידה והפיטורים נעשים מסיבות הקשורות להריון.

בנוסף, לאישה הרה מותר להיעדר מהעבודה לצורך בדיקות רפואיות למספר שעות מוגבל הקבוע בחוק, זאת מבלי שינכו לה מהשכר את ימי ההיעדרות.

כלומר, ניתן להסיק מכך ומכל האמור לעיל כי חוק זה, כחלק מתחום דיני עבודה, בא להגן על האישה מפני מעבידה ולהתחשב בצרכיה, זאת על אף הירידה בתפוקה אותה יקבל מעסיקה.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן