מהו הסכם שותפות (מדריך משפטי)
הקמת שותפות, דורשת מן השותפים, תכנון מוקפד של כל פרט ופרט, כאשר מלבד התכנית העסקית, יש גם צורך חשוב ביותר, לערוך הסכם שותפות.
הסכם שותפות מעגן את מערכת היחסים המשפטית – כלכלית, בין השותפים ומטרתו היא להגדיר בצורה ברורה ומחייבת
את הזכויות והחובות של כל שותף, את מטרתה של השותפות ולמעשה, כל עניין ונושא, הקשור להתנהלותה של השותפות.
ניסוח נכון ויסודי של הסכם שותפות, מאפשר לשותפות להתנהל בצורה חלקה, עם מינימום מחלוקות בין השותפים. לעומת זאת, כאשר לא חותמים על הסכם שותפות מסודר, או כאשר ההסכם לוקה בחסר, נוצרים חיכוכים בין השותפים, אשר עלולים להוביל גם לקריסתו של העסק.
על כן, כדאי מאוד להשקיע בחוזה שותפות טוב ולפנות לעו"ד המתמחה ביזמות עסקית, אשר ינסח את החוזה.
שותפות – צורת התאגדות
כל המבקש להקים עסק עצמאי, יכול לבחור כיצד לעשות זאת, האם להקים את העסק לבדו, או עם אנשים נוספים,
האם להקים חברה, או שותפות וכיו"ב. לצורת ההתאגדות הנקראת שותפות, יש יתרונות רבים וביניהם:
אין חובת רישום: שותפות איננה חייבת ברישום ועל כן חוסכת לצדדים את הצורך להתמודד עם בירוקרטיה, בשונה למשל מהקמת חברה.
חלוקת הנטל בין השותפים: הקמת עסק כרוכה בהוצאה כספית גדולה ובעבודה רבה של ניהול העסק, לאחר שהוקם. כאשר ישנם מספר שותפים, כל הנטל, בכל המישורים, מתחלק בין השותפים.
ידע ומומחיות: שותפים בעלי מומחיות בתחומים שונים, יכולים ליצור יחד עסק משגשג, המנוהל היטב, כאשר כל שותף אחראי על קידום התחום שלו.
חשוב להדגיש כי בשותפות ישנה חבות אישית, הנקבעת בדרך כלל, התאם להיקף ההשקעה.
כאשר מקימים חברה, בעליה אינם אחראים לחובותיה באופן אישי, אלא אם מתבצעת הרמת מסך, אולם במקרה של שותפות, ישנה חבות אישית, כאשר מייסדי השותפות, מחליטים האם זוהי שותפות שווה או האם לכל שותף חבות שונה.
מהו בעצם הסכם שותפות?
הסכם שותפות הוא חוזה משפטי, אשר נכרת בין השותפים (שניים ומעלה) והוא בא להסדיר את מערכת הזכויות והחובות של השותפים.
עליו לתת מענה לכל עניין העולה מן השותפות, בין אם בהווה, בעת הקמת השותפות והן אם בעתיד.
בהמשך המאמר, נפרט בהרחבה את העניינים המרכזיים אשר חייבים להופיע בתוך הסכם שותפות. לעת עתה נבהיר כי ככל שהסכם השותפות מפורט יותר, כך קטן הסיכוי למחלוקות וסכסוכים בין השותפים.
לפיכך, חשוב מאוד להשקיע בבניית הסכם שותפות טוב ומקיף. לשם כך, מומלץ לפנות לעו"ד המתמחה בחוזים וביזמות עסקית.
הסכם שותפות – למה זה כל כך חשוב?
חתימה על הסכם שותפות, היא אחת הפעולות החשובות ביותר שיש לעשות כאשר מקימים שותפות. לצד התכנון השיווקי – עסקי, לצד מציאת המימון ואיתור הספקים,
על השותפים לחתום על הסכם שותפות מסודר, אשר יאפשר להם לנהל את העסק בצורה חלקה, עם מינימום תקלות. כאשר משקיעים בעריכת הסכם שותפות מקיף, לא נותר פתח רב לאי הבנות ולמחלוקות בין השותפים וכך, אפשר להתמקד בתפעול העסק ובהגדלת הרווחים.
לעומת זאת, כאשר אין הסכם שותפות וההסכמות השונות אליהן הגיעו השותפים, אינן מעוגנות בכתב בחוזה מסודר, כל בעיה קטנה, עלולה ליצור סכסוך מהותי בין הצדדים.
הדבר כמובן יכול להוביל לפגיעה בהתנהלות העסק ולהפסדים כלכליים, כאשר במקרים קיצוניים, השותפים אינן מוכנים עוד לעבוד זה עם זה והשותפות מגיעה לסיומה.
הסכם שותפות – סעיפי מפתח
ניהול עסק איננו משימה קלה ובוודאי כאשר ישנם מספר שותפים, אשר לכל אחד דעות ורצונות משלו.
כאשר חותמים על הסכם שותפות, כללי המשחק ברורים וכל שותף יודע כיצד עליו להתנהל במסגרת השותפות. חוזה שותפות, חייב להיות מקיף ולתת מענה לכל עניין אשר יכול לנבוע מיחסי השותפות.
עליו להיות מצד אחד ברור ומחייב ומאידך, עליו לתת לשותפים גם מרחב תמרון מסוים, על מנת שניתן יהיה לערוך בהסכם שינויים, על פי הצורך. להלן חמשת סעיפי המפתח שחייבים להופיע בהסכם שותפות:
חלוקת תפקידים: יש להגדיר איזה נכסים מביא כל שותף וכן, להגדיר את חלוקת התפקידים. חשוב שיהיה ברור מהם תחומי האחריות של כל אחד מן השותפים ועל הקורלציה ביניהם.
אופן קבלת ההחלטות: יש לקבוע את האופן שבו יתקבלו החלטות בשותפות. בין אם מדובר בהחלטות פשוטות ובין אם בהחלטות הרות גורל, אשר להן השלכות כלכליות רבות, חייב להיות מנגנון יעיל של קבלת החלטות.
עובדים, לקוחות וספקים: קביעת אופן ההתקשרות עם עובדים, לקוחות וספקים, לרבות נושא של תמחור.
פתרון סכסוכים: הסכם שותפות מקיף, אמור לתת מענה למרבית הבעיות, אך מטבע הדברים, לא ניתן לצפות תמיד כל בעיה. לפיכך, חשוב שבכל הסכם שותפות, יקבע גם מנגנון של פתרון סכסוכים, כך שאם עולה מחלוקת בין השותפים, ניתן יהיה לפתור אותה תוך זמן קצר, עם מינימום פגיעה בעסק.
סיום השותפות: רצוי לקבוע כללים לפירוק השותפות, על מנת שאם תרחיש זה אכן יקרה, הוא יתנהל ביעילות ויסתיים תוך זמן קצר, ללא נזקים מיוצרים למי מהצדדים.
הסכם שותפות הוא חלק אינטגראלי משותפות טובה. הוא מגדיר את חלוקת הרווחים,
את האחריות של כל שותף וקובע את אופן התנהלות השותפות בחיי היום יום. ללא הסכם שותפות, קשה מאוד לנהל עסק בצורה טובה וללא מחלוקות וסכסוכים בין השותפים. על כן, כדאי וחשוב להשקיע בבניית הסכם שותפות טוב.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!