0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

מדגם

30/06/08 | מאת: אתר הפורומים המשפטיים | 1,410
מדגם

מהו מדגם?

מדגם הוא קניין רוחני במסגרת העיצוב התעשייתי, כלומר הוא בעיקרון סוג של מודל אשר עיצובו הוא הקניין הרוחני ואת אותו מדגם יביאו לייצור תעשייתי המוני.

מטרתה של ההגנה על המדגם היא בכדי לגרום לריבוי עיצובים ולעודד את הפיתוח בתעשייה.

מדגם רשום, אותו מדגם המוגן בעזרת השמירה על הקניין הרוחני הוא למעשה "כל חפץ או מוצר תעשייתי, שיש לו צורה, עיצוב או קישוט הבולט לעין, ושהוא חדש ומקורי, ולא נמכר או שווק בארץ או לא פורסם בעיתונים ובקטלוגים המופצים בארץ, או שלא הוצג בתערוכה לפני הגשת הבקשה (לרישום)" – כל פריט שעומד בהגדרה זו יכול להירשם.

כיצד מגישים בקשה לרישום מדגם?

בקשה לרישום מדגם צריכה לכלול 2 טפסים לכל בקשה;3 דמויות זהות מכל זווית (זווית ראיה פרספקטיבית, תחתונה ועוד) כאשר המבקש רשאי להחליט על מספרן בהתאם לאופיו של החפץ.

את התצלומים או הציורים יש להדביק על נייר פוליו לבן ולציין את זווית הראייה (שרטוטים הנדסיים לא יתקבלו); כעת יש לשלם אגרה בסכום משתנה לפקודת רשם הפטנטים והמדגמים.

מהן הפעולות המבוצעות אצל רשם הפטנטים לשם שמירה על מדגם?

כאשר מתקבלת פנייה ללשכת רשם הפטנטים והמדגמים, באופן המפורט לעיל, בלשכת הרשם נעשה חיפוש במאגר המדגמים הרשומים לצורך שלילת הימצאות מדגם דומה במאגר.

באם לא נמצאו מדגמים זהים או דומים מאוד אזי מאשרים את הבקשה ולמבקש ניתנת תעודת רישום. כעת לבעל המדגם ישנן זכויות בלעדיות (תעודת המדגם מוכיחה את זכויותיו במדגם), ובמקרה של הפרת הזכויות הבלעדיות הוא רשאי לתבוע את המפר.

ההגנה הניתנת על ידי תעודת הרישום היא לתקופה של 5 שנים מתאריך הגשת הבקשה, כאשר ניתן להאריך את ההגנה לשתי תקופות נוספות של 5 שנים כל אחת, כמובן שבכפוף לתשלום אגרה מצד המבקש.

לאחר שהמבקש קיבל את התעודה כאמור, מפרסמת לשכת הרשם ביומן הפטנטים והמדגמים היוצא לאור כל חודש את שמו של בעל המדגם, את כינויו של המדגם, את סוג המדגם, סיווגו לפי סיווג בינלאומי אחיד, את תאריך הגשת המדגם ואת מספרו.

דמותו של מדגם אינו מפורסם והוא נשאר חשאי למשך שנתיים מיום הבקשה.

מהו משך ההמתנה לשם רישום מדגם?

בחינת המדגם מתחילה 16 חודשים מיום קבלת הבקשה כאשר המשכה תלוי בתוצאותיה של הבחינה כאשר ישנם פרקי זמן שונים בכדי להשלים כל שלב ושלב. במידה ולא עומדים באותו לוח זמנים הבקשה תיסגר.

האם הגשת בקשת מדגם בישראל מגנה על המדגם בכל העולם?

התשובה לשאלה זו היא שלילית באופן נחרץ.

בכל מדינה בה יש עניין להשגת הגנה על המדגם יש להגיש בקשה נפרדת כאשר המשרד בארץ אינו מתעסק כלל עם עניינים בינלאומיים. עם זאת ישנן אמנות בינלאומיות שונות שעליהן חתומות ארצות רבות וביניהן גם ישראל, ולכן ישנה אפשרות לעשות שימוש בתאריך הגשת הבקשה בישראל כאשר באים להגיש בקשה לרישום מדגם באחת מהמדינות החתומות על האמנה.

כיצד ניתן לייעל את תהליך רישום מדגם?

ישנן סיטואציות בהן הלשכה עצמה מאפשרת קיצור של בקשות וזאת מטעמים כגון מדגם שניתן להשתמש בו רק בחג מסוים ההולך וקרב או כאשר ניתן להוכיח כי מעתיקים את המוצר נושא המדגם.

בנוסף ישנם עורכי פטנטים אשר מתוקף מקצועיותם מחויבים להכיר את כל הפרוצדורות לשם רישומו של מדגם, ולפיכך באמצעותם ניתן לזרז ולייעל את התהליך.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן