0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

למה תביעות רשלנות רפואית מסתיימות לרוב בפשרות?

13/01/13 | מאת: אלעד שניר, צוות האתר | 6,692
למה תביעות רשלנות רפואית מסתיימות לרוב בפשרות?

תביעות רשלנות רפואית רבות אינן מגיעות לכדי פסיקה סופית של בית המשפט. עובדה זו ברורה לכל מי שעוסק בתחום המשפטים אבל גם אזרחים צריכים להיות מודעים אליה.

ניתן למנות מספר סיבות לתופעה הזו, אך כדאי לקחת בחשבון כי ישנן נסיבות אשר מביאות לביטול הצורך בהליך המשפטי ולקביעת פיצויים מתוך הסדר. יש לבחון כל מקרה רשלנות לגופו ולבדוק מה הם סיכויי ההצלחה של התביעה.

מעבר לכך, קיים הבדל בין תביעות על רשלנות במהלך טיפולי שיניים לבין תביעות רשלנות בהיריון או בלידה. ההשלכות, הנזק הנפשי והנזק הפיזי אשר נוצרו כתוצאה מהרשלנות יקבעו במידה רבה האם הצדדים בכלל יגיעו למשפט והאם השופט יתעקש להגיע לפסיקה או יחתור למען השגת פשרה מקובלת.

במקום להוכיח – מגיעים לפשרה

סיבה אחת לכך שתביעות רשלנות מסתיימות לעיתים קרובות בפשרה היא נטל ההוכחה. באופן עקרוני, נטל ההוכחה מוטל על התובע. ישנם שני מקרים יוצאי דופן בהם רשאי בית המשפט להעביר את נטל ההוכחה אל הנתבע:

א. סעיף 41 לפקודת הנזיקין – תביעות על רשלנות רפואית נחשבות תביעות נזיקין ולכן יש התייחסות מיוחדת בפקודת הנזיקין למקרה בו נטל ההוכחה עובר לנתבע. על פי הסעיף הזה, במידה והתובע לא היה מודע ולא יכול היה להיות מודע לנסיבות אשר גרמו לרשלנות, גורם הנזק נמצא בשליטתו הבלעדית של הנתבע וניתן להוכיח כי לא ננקטה מידת זהירות סבירה מצד הרופאים עוברת ההוכחה לנתבע.

ב. סעיף 17 לחוק זכויות החולה – על פי הסעיף הזה נטל ההוכחה עובר לנתבע כאשר לא קיים רישום רפואי על פי הנהלים וההנחיות.

היות ואף אחד מהצדדים אינו מעוניין לגרור את המשפט לאורך זמן, הפשרה משרתת את האינטרסים של התובע והנתבע ומונעת מכל אחד מהם את הצורך בהוכחה תקפה.

הנזק לא חמור? אולי עדיף להסכים מראש

סיבה נוספת לכך שתביעות רשלנות רבות מסתיימות בפשרה היא חוסר יכולת להגיע להכרעה חד משמעית. בתי המשפט מעדיפים שהצדדים יגיעו לפשרה מאשר לקבוע ענישה שאינה הולמת את נסיבות המקרה.

במידה והנזק הנפשי והפיזי אינו חמור, קל יותר להגיע לפשרה מאשר להמתין לסיומו של המשפט. על מנת להחליט האם הפשרה אכן עדיפה על המתנה יש להתייעץ עם עורך דין. כדאי לפרוש בפניו את הנסיבות המלאות, לבקש חוות דעת רפואית נוספת ולבדוק פסקי דין תקדימיים.

כך יכול התובע לחסוך זמן ולקבל פיצוי הולם בגין הנזק שנגרם לו. מבחינת הנתבע, פשרה עדיפה על הסיכוי שבית המשפט יקבע עוולת רשלנות רפואית ויטיל סנקציות מקצועיות.

סוגים של הסכמי פשרה

על מנת להגיע להסדר פשרה מנהלים עורכי הדין של הנתבעים משא ומתן מול התובעים, או מישהו מטעמם. הסוגיות העיקריות נוגעות בשאלות כמו מידת האשמה של הנאשמים, היקף הנזק לתובע, נסיבות מקלות וכדומה. אין דרך אחת לקיים הסכם פשרה, משום שניתן לבסס את ההסכם על מנגנונים שונים.

הצדדים יכולים להסכים על כך שבית המשפט ידון רק בגובה הפיצוי ולא בשאלה האם אכן התרחשה רשלנות. לעומת זאת, הצדדים יכולים להחליט על הסכם פשרה מלא הכולל הסכמה על רשלנות וגובה הפיצוי לתובע.

הסכמה זו מבטלת את הצורך בהליך משפטי באופן מוחלט. אפשרויות מגוונות אלו מעודדות את הצדדים להגיע להסכם פשרה ותורמות גם הן לעובדה שתביעות רבות מסתיימות בצורה כזו.

ניתן לראות את המגמה באור חיובי, משום שיש לזכור כי הסכם הפשרה אינו נחתם במידה ואחד מהצדדים לא מרוצה.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן