0

שאלות היום

0

תשובות השבוע

0

סה”כ תשובות באתר

כלא נווה צדק

16/06/14 | מאת: מערכת האתר | 3,199
כלא נווה צדק

כלא נווה צדק צפוי להחליף את כלא 4 וכלא 6

המשטרה הצבאית הודיעה לאחרונה על הקמת כלא חדש בצומת בית ליד שבשרון. מתקן הכליאה ייקרא "כלא נווה צדק" והוא עתיד לפתוח את שעריו בשנת 2017. כלא נווה צדק יחליף שני מתקני כליאה ותיקים, כלא 4 וכלא 6, הנמצאים גם הם באיזור המרכז. יחד עם זאת, במתקן הכליאה החדש תתמקם גם הקריה המשפטית. מטרת המשטרה הצבאית היא בין היתר לרכז את כל הגופים העוסקים בעבירות משמעת וצבא תחת קורת גג אחת. הקריה המשפטית תאגד גופים צבאיים כגון הפרקליטות ויחידות ספציפיות של המשטרה הצבאית הפועלת תחת צה"ל.

כל מה שצריך לדעת על כלא 4 וכלא 6

השוואה בין מתקן הכליאה החדש לבין שני בתי הכלא המפורסמים מעלה מסקנות מעניינות. ראשית, יש לזכור כי כלא 4 (או בשמו המלא "בסיס כליאה 394) נמצא בתוך מחנה צבאי צריפין. הכלא מפעיל לא פחות מארבע פלוגות שונות ובתוכו מתפזרים חבושים לתקופות קצרות של עד 28 ימים, חבושים לתקופות מאסר ארוכות, אסירים ועצירים לפני משפט. למפקד הכלא כפופים סגן מפקד הכלא ויחידת נגדים, שמתחתיהם ניתן למצוא פלוגת מפקדה, הנהלת אסירים, מחלקת מבצעים, פלוגת קליטה וקב"ן. היות ומדובר בכלא גדול יש בתוכו גם מחלקת מודיעין, שליש, חמ"ל, אגף בודדים ומחלקת קליטה.

כלא 6 הוא לא פחות מפורסם מאחיו בצריפין וזאת למרות שהוא נמצא באיזור עתלית, סמוך לצומת בית אורן בצפון. גם הקרבה בין כלא 6 למתקן הכליאה האזרחי בית סוהר כרמל מוכרת לחיילים שריצו את עונשם במסגרת שירות בצה"ל. חלוקת האסירים לתוך פלוגות בכלא 6 לא שונה באופן דרמטי מהחלוקה הקיימת בכלא 4, אולם מתקן זה זכור בשל מרד אסירים שנערך בשנת 1997 וגם בגלל פינוי המוני במהלך אסון הכרמל.

מה מציע מתקן הכליאה החדש עבור האסירים?

על פי נתונים שפורסמו על ידי המשטרה הצבאית, כלא נווה צדק יכלול 1,200 מקומות וזאת לעומת 1,000 מקומות בלבד שמכילים כלא 4 וכלא 6 יחד. הסיבה לצורך ביותר מקומות כליאה היא עלייה במספר החיילים המרצים עונשי מאסר בבתי כלא צבאיים. בשנת 2013 בלבד ריצו 22 אלף חיילים עונש מן הסוג הזה, בדרגות חומרה משתנות. בכל זמן נתון נמצאו בבתי הכלא הצבאיים ברחבי הארץ לא פחות מ-950 חיילים, מה שמקשה על התנהלות תקינה ועל פיקוח אפקטיבי מצד המפקדים. ברמה הקונקרטית, 76% מהחיילים שהגיעו לכלא 4 ולכלא 6 ריצו תקופת מאסר בגין עריקות או השתמטות ורק 6% היו שם בשל עבירות פליליות. בנוסף, מפתיע לגלות נתון המצביע על 18% של חבושים הנמצאים בבתי הכלא הצבאיים בארץ בגלל עבירות משמעת.

המחסור הגדול בכוח אדם בצבא גורם לפי הערכות גופים רשמיים לעלייה במספר העריקים והמשתמטים, הן מהשירות הצבאי הסביר והן מהמילואים. במקביל, המשטרה הצבאית נאלצת להתמודד עם עלייה בכמות הפריצות לבסיסים במטרה לגנוב נשק. ארגוני הפשיעה מזוהים עם פריצות אלו, אך השאיפה היא לבלום את שיתוף הפעולה של החיילים באמצעות התראה שיספק מתקן הכליאה החדש בבית ליד. בשנת 2013 בוצעו 11 מקרים של ניסיון לגניבת נשק, לעומת 2-3 מקרים בשנים קודמות.

לסיכום, כלא נווה צדק אמור להביא לשיפור משמעותי ביכולות האכיפה של צה"ל וגם במערכת היחסים בין המשטרה הצבאית והחיילים. מתקן כליאה ברמה גבוהה מבטיח יתרונות רבים עבור כל הנוגעים בדבר. המתקן רלוונטי גם עבור חיילים בסדיר וגם עבור קצינים בכירים והוא עומד בקריטריונים בינלאומיים.

* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!

דילוג לתוכן