כיצד ניתן לבטל קנסות תעבורה?
בניגוד למה שנהוג לחשוב, ישנן דרכים לבטל את קנסות התעבורה במידה ומתקיימים מספר תנאים. המטרה של קנסות תעבורה היא בעיקר הרתעתית, משום שמטרת רשויות האכיפה אשר מייצרות את הקנסות היא לשמור על הסדר.
הצורך בביטול קנסות תעבורה לא קיים רק בקרב אלו אשר מצטברים בידיהם קנסות על סך עשרות אלפי שקלים, משום שגם קנס של מאות שקלים בודדים עשוי לפגוע באיכות החיים.
ציות לחוק מונע תאונות דרכים
ציות לחוקי התעבורה מונע תאונות דרכים. זהו העיקרון החשוב ביותר אותו יש לזכור ולכן גם ביטול של הקנסות אינו בא על חשבון נהיגה בטוחה וזהירה.
הטלת הסנקציה הכספית כפי שבאה לידי ביטוי בקנס תעבורתי אמורה לסייע למשטרה באכיפת החוק.
מבחינת קנסות שכיחים, הנהגים בישראל מקבלים את רוב הקנסות על דיבור במכשיר הטלפון הנייד בזמן נהיגה, על אי חגירת חגורת בטיחות, על נהיגה ברישיון שאינו בתוקף ועוד.
ישנם לא מעט גורמים הטוענים כי החמרת הענישה והטלת קנסות גבוהים תביא לצמצום במימדי תאונות הדרכים, לעומת אחרים אשר מתעקשים כי דווקא הקנסות הגבוהים מביאים לכך שהנהגים אינם נוטלים אמצעי זהירות וחוששים להיתפס.
האם אתם עומדים בתנאים הבאים?
ישנן מספר דרכים עיקריות לבטל את קנסות התעבורה. זו היא רשימת התנאים השכיחים בהם צריך לעמוד על מנת לדרוש ביטול של הקנס:
א. היעדר היסטוריה – נהג ללא עבר של עבירות תנאי זכאי להקלות ולכן לעיתים קרובות יקבע השוטר בשטח או בית המשפט כי הוא אינו חייב לשלם את הקנס.
ב. שיקולים פסולים למתן הדוח – שוטרים רבים אינם מכירים את החובות שלהם ולכן מחלקים דוחות לא חוקיים. במידה והנהג מודע לכך, עליו לציין זאת בעדותו ולפרוש את טענותיו בפני השופט.
ג. פיקוח נפש – עבירות תנועה אשר בוצעו מתוך פיקוח נפש מזכות גם הן את הנהגים בהקלות.
יש לבחון כל מקרה לגופו, לבדוק את הראיות בשטח, לקבל עדויות ולשמוע את חוות דעתו של השוטר אשר סיפק את הדוח, אך במידה ואכן מדובר בפיקוח נפש סביר להניח כי בית המשפט יקבל את גרסתו של הנהג.
ד. צורך חירום ונסיבות אישיות – סעיף זה דומה לפיקוח נפש אך ישנם מספר הבדלים. נסיעה לבית החולים לצורך היריון של קרוב משפחה לדוגמא אינה נחשבת פיקוח נפש, אך היא עונה על הקריטריון של נסיבות אישיות.
תפקידו של השופט הוא להכריע בשאלה האם מדובר על עילה לביטול הקנס או לצמצומו.
כיצד מגישים בקשה לביטול הדוח?
בעת קבלת הדוח יש למסור תגובה עובדתית לשוטר. כל ויכוח עם השוטר בשטח עשוי להחמיר את המצב ולהפחית את סיכויי ההצלחה.
דוח תעבורה חייב לכלול את התגובה של הנהג, כאשר במסגרת זכויותיו הוא יכול גם לבדוק כי התגובה אכן נרשמה כהלכה. לאחר מכן יש להגיש בקשה להישפט בפני בית משפט לתעבורה.
בקשה זו נמצאת על הדוח עצמו ורלוונטית גם במידה והנהג לא נוכח בזמן רישום הדוח. זו היא אלטרנטיבה לתשלום מיידי, אך יש להגיש את הבקשה תוך 90 יום מתאריך המצאת הודעת התשלום.
את ההזמנה לדין מקבל הנהג בדואר תוך שנה ממועד הבקשה. בכל מקרה, הגשה של הבקשה משהה את רישום ההרשעה וכן את רישום הנקודות. הבקשה גם מונעת כפל קנס, עד מועד המשפט.
מנגד, ניתן גם להגיש בקשה לביטול הקנס או להמרתו באזהרה. את הבקשה הזו יש להגיש תוך 30 יום בלבד ומאוד מומלץ להיעזר בעורך דין הבקיא בתחום.
* האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש בלבד!